Boekverslag : Veronica Hazelhoff - Elmo
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2504 woorden.

Eerste persoonlijke reactie

Werkelijk, want het is ook soms wel eens in het echt zo dat als er een nieuwe jongen(Elmo) in een buurt komt wonen dat hij dan bevriend raakt met een meisje(Vera) en dat ze samen naar school gaan en naar optredens van Vera’s moeder. Het is ook zo dat Vera’s moeder is gaan scheiden met haar man terwijl ze nog van elkaar houden, maar dat zijn vader ergens in Amerika zit.v.b.: Ik overwoog net dat ik maar in mijn minder hete kamer in mijn blootje kon gaan liggen toen ik de vrouw zag. De vrouw liep snel langs me heen en knikte kort, maar ik was te verbouwereerd om iets terug te zeggen. Toen liep er een jongen van ongeveer dezelfde leeftijd langs maar stopte voor me.

Hij keek me afwachtend aan en tikte met zijn voet tegen mijn muurtje. De jongen gaf me een beetje plechtig een hand. ‘Elmo’ zei hij. We praatten wat en hij zei dat hij hier nieuw was.

Na een tijdje vroeg hij me of ik met hem een glas cola bij hem thuis zou willen drinken. Ik ging maar al te graag mee.Niet leerzaam, het gaat vind ik alleen maar om een goede vriendschap tussen een jongen en een meisje en over liefde, er valt eigenlijk haast niets te leren.v.b.: Toen ik weer naar Elmo keek lag hij in zijn slaapzak, zijn blote bovenlichaam stak er bovenuit. Heb je het niet warm met dat ding aan vroeg hij.

‘Eigenlijk wel’ zei ik.

‘Waarom doe je hem dan niet uit’?

‘Draai je om’ zei ik. Hij deed het en in een mum van tijd lag ik alleen met mijn slip en T-shirt in mijn slaapzak. En toen gebeurde het. De slaapzakken lagen in een mum van tijd op een hoopje en wat we deden was iets tussen vechten en vrijen in. Hij kuste me te hard en ik kuste hem even hard terug. We gaven elkaar tong- en zuigzoenen. Ik wist niet wat me overkwam, maar er kwam een punt dat ik dacht:’ is dit het dan’? Zal mijn eerste keer zo gaan? En we hebben niets bij ons. Ik wil dit niet. Ik rukte hem van me los en zei:’ niet doen’. Elmo bleef doodstil liggen. Het spijt me zei hij zacht. We lagen een tijdje stil en toen rolde ik weer naar Elmo. ‘Als ik het ooit zou doen zou ik het alleen met jou willen doen’.Samenvatting

Op een hete zomerdag zit Vera op het muurtje voor hun huis. Haar ouders waren naar haar oma gegaan, maar ze wou niet mee, maar wist ook eigenlijk niet wat ze dan wel moest doen. Ze dacht erover om in haar blootje op bed te liggen toen er een vrouw met oranje haar voorbij liep. Daarna volgde er een jongen en stopte voor Vera. Hij gaf Vera een hand en zei dat hij Elmo heette en nieuw was hier. En Vera antwoordde dat ze Vera heette, en vroeg of hij naast haar wou zitten en gek genoeg deed Elmo dat met zijn lange haar. Ze praatten wat en Elmo zei dat die vrouw zijn moeder was. Na een tijdje vroeg Elmo aan Vera of ze bij hem thuis een glas cola zou willen drinken en Vera ging maar al te graag mee. Volgens Elmo zou hij bij Vera in de klas komen. De volgende ochtend fietsten ze samen naar school en hij werd al snel populair bij de meiden.

Na schooltijd ging Vera met Elmo mee naar zijn huis en maakte Vera kennis met Elmo’s moeder, Jolene. Ze praatten wat over de buurt en na afloop vroeg Vera of ze morgenavond bij haar thuis koffie kwamen drinken, en ze beloofden te komen. Thuis werd Vera’s moeder een beetje boos op Vera en zei dat Vera het eerst aan haar moest vragen, maar ze zei gelukkig dat ze een appeltaart zou bakken. Vera’s vader vroeg alweer of het weer een puistenkop was die jongen maar dat zei hij elke keer als Vera weer een nieuwe jongen leerde kennen.

Toen ze koffie kwamen drinken droeg Elmo’s moeder wel hele rare kleren aan maar ze was ook zangeres van countrymuziek dus dat was eigenlijk wel normaal. Na een tijdje wenden Vera’s ouders aan de nieuwelingen en ze konden het goed met elkaar vinden. De volgende dag hoorde Vera dat Jolene zaterdag ging optreden en ze mocht ook mee van Jolene en Elmo vond dat wel leuk.

Thuis wou Vera’s vader ook mee, maar Vera keek haar vader zo boos aan dat hij niks meer durfde te zeggen. Het werd een goede optreden. Maandag fietsten ze weer naar school, zoals altijd, en ging Vera naar Elmo. Er klopte iemand op de deur en Vera deed open. Het was de vriend van Jolene, Martin. Hij kwam vertellen dat er een concert van countrymuziek in België was en dat Jolene er mocht optreden. Elmo en Vera wilden en mochten ook mee. Ze moesten met elkaar in een tent slapen. Toen ze in België kwamen was het er aardig druk. Na een paar optredens van Jolene met haar band ‘Texas Thunder’ kwam Elmo zijn oude vader tegen, Bill heette hij. Ze praatten wat hoe het ging enz. Elmo zijn oude vader Bill hield nog veel van Jolene maar ze waren gescheiden. Elmo had beloofd niets tegen Jolene en Martin te zeggen over Bill. Toen het avond werd gingen ze slapen. Elmo en Vera samen in een tent.

Ze hadden die nacht nogal wat samen beleeft.De volgende ochtend werden ze wakker gemaakt door Martin die al zei dat Jolene vroeg ging optreden en hij had wat broodjes bij zich voor Elmo en Vera. In de middag kwam Jolene zelf Bill tegen. Ze praatten wat, eerst ging het nogal moeizaam omdat ze ruzie hadden gehad, maar het kwam goed tussen ze. Na België keerden ze weer terug naar huis. Thuis aangekomen bracht Martin ‘de jeep met rode vlammen’ naar de garage, terwijl het eigenlijk zondag was, maar hij kende nog een oude vriend die hij altijd kon bereiken in zijn garage, hij sliep daar namelijk. De volgende ochtend bracht Martin ‘de jeep’ naar Jolene, ze mocht hem lenen van Martin. Maandag fietsten ze samen weer naar school. Vrijdagavond kwam Bill langs bij Vera en haar ouders om koffie te drinken, want Vera had dat aan Bill gevraagd.

Die nacht bleef Bill bij Vera thuis slapen. Om halfzes in de ochtend ging de deurbel, het was Martin. Martin zag er niet al te best uit. Hij vroeg of hij ze niet had gestoord en dat vonden ze niet erg. Hij vertelde dat hij de auto aan Jolene had gegeven en dat ze met de auto is gaan rijden in de avond en dat ze een ongeluk had gehad, terwijl ze juist heel goed kon rijden. Vera’s vader belde naar zijn werk dat hij vrij wou nemen, en belde vervolgens naar het ziekenhuis zodat ook Vera’s moeder vrij kreeg. Martin zei dat het allemaal zijn schuld was en dat Jolene daarom tegen een boom was aangereden en in de sloot belandde en overleed. Vera begreep het allemaal nog niet. Ze zei dan kunnen we haar bezoeken in het ziekenhuis. ‘Snap je het dan niet’ zei Vera’s moeder?

‘Liefje, Jolene heeft een ernstig ongeluk gehad en is overleden’ zei ze.

Nu begreep Vera het. Ze ging meteen naar Elmo toe maar die zat zo stil dat hij zich niets van Vera aantrekte. Hij duwde Vera opzij en liep als een zombie naar boven. Later werd er aan Vera verteld dat ze in haar nachthemd naar Elmo was gegaan.Elmo verhuisde en leefde verder met Bill. Lange tijd hadden ze niets van elkaar gehoord, maar Vera belde op een dag naar Elmo, maar hij zei alleen maar dat hij het wel zou laten weten als hij er weer aan toe was met Vera te praten.

Vera haalde haar Havo-diploma dat jaar en ze liet een tatoeage zetten op haar linkerarm van een zwaluw net als die van Elmo, alleen hij had hem wat groter omdat hij een dikkere arm had dan Vera. De ouders van Vera schrokken eerst wel, maar als je er maar niet aan krabt, anders komen er korstjes op.

‘Die zwaluw zit er voor altijd om me te helpen dingen te herinneren die ik niet moet vergeten’ zei Vera in haarzelf.

Ze wist niet of het ooit nog iets zou worden tussen haar en Elmo.Verwerkingsopdracht

Punt 1: Bespreking van de hoofdpersonen

Vera: Een meisje als hoofdpersoon die goede vrienden wordt met Elmo, en heel wat beleefd met hem.Elmo: Een jongen als hoofdpersoon die nieuw is in Vera’s buurt, en raakt goed bevriend met Vera. Soms praat hij heel raar, en heeft hij meestal niet in de gaten wat hij zegt.Jolene: De jonge moeder van Elmo, die nooit weet wat ze aan moet trekken.Martin: De vriend van Jolene die haar helpt bij het opnieuw opbouwen van haar countrymuziekwereld.Bill: De oude vader van Elmo, die is gaan scheiden met Jolene, terwijl Bill eigenlijk nog veel van Jolene houdt. Na de dood van Jolene zorgt Bill voor ElmoPunt 2: Verandering van de hoofdpersonenVera: Ze veranderd haast niet in de loop van het verhaal, alleen ze begint het leven wel leuker te vinden wanneer ze Elmo ontmoet.Elmo: Een jongen die in de loop van het verhaal verliefd wordt op Vera, maar na de dood van zijn moeder een tijdje niets met Vera te maken wil hebben.Jolene: Ze begint haar countrymuziek langzamerhand weer op te bouwen en krijgt dan een leuk leven totdat ze overlijdt door een auto-ongeluk.Martin: De vriend van Jolene die langzamerhand met haar wil gaan trouwen totdat ze overlijdt en hij verder gaat met zijn leven en Elmo bij Bill achterlaat.Bill: Hij komt zijn oude vrouw, Jolene tegen en Elmo, nadat Jolene overlijdt zorgt hij voor Elmo.Punt 3: Verloop van de tijd in het verhaal

Het is niet duidelijk wanneer het verhaal zich precies afspeelt. Het speelt zich ongeveer in onze tijd af, dat kan je uitmaken nadat je het boek hebt gelezen.

De duur van de tijd in het verhaal is ongeveer 2 ½ jaar.

In de loop van de tijd veranderen de personen niet erg veel, maar ze veranderen wel.Punt 4: Hoe komt het dat het verhaal spannend is?

Er zitten vertragingen in het verhaal, waardoor het lijkt alsof je er nu een antwoord op krijgt, maar dan blijkt het opeens nog veel langer te duren.Er zitten ook terugblikken in het verhaal, en dat zorgt er dan voor dat het nog langer gaat duren om een antwoord op een vraag te krijgen.Er zit vooruitwijzing in het verhaal, er wordt dan verteld wat er allemaal nog gaat gebeuren en dat maakt de lezer nieuwsgierig en die leest dan verder, want die wil wel weten wat er gaat gebeuren.Het verhaal bevat ook dingen die voor het wekken van vermoedens zorgen. Je krijgt te lezen wat die persoon in het verhaal denkt over een ander persoon en je wil dan als lezer weten of de persoon over wie gedacht wordt hetzelfde denkt.LeeservaringA: OnderwerpHeb je door het lezen van dit boek iets geleerd?

Ik heb door het lezen van dit boek eigenlijk niets geleerd.

Het boek vermaakt je alleen maar, maar er staat niets in waar je iets van kunt leren.v.b.: Omdat ik 3 keer achter elkaar te laat was gekomen, moest ik voor straf eerder naar school en klusjes doen voor de conciërge.Hier kan je niets van leren.Welke kanten van het onderwerp hebben volgens mij te veel/ weinig aandacht gekregen?

Ik vind dat het onderwerp over het leven van Jolene te weinig aandacht heeft gekregen.

Ik vind dat geen 1 onderwerp van het verhaal te veel aandacht heeft gekregen.B: Gebeurtenissen

Bevat het verhaal voldoende gebeurtenissen om te blijven boeien?Ik vind dat het verhaal genoeg gebeurtenissen bevat om te blijven boeien.

v.b.: Ze ontmoeten elkaar, ze doen alles samen op school, ze gaan samen naar België, Jolene gaat weer opnieuw aan haar countrymuziekcarrière beginnen, Jolene overlijdt door een auto-ongeluk.Hebben de gebeurtenissen mij aan het denken gezet?

De gebeurtenissen hebben mij niet aan het denken gezet, het was nogal makkelijk voorspelbaar, als je goed dacht dan kon je weten wat er ging gebeuren, maar toch bleef het boeiend.

v.b.: Als ze samen in een tent gaan overnachten en ze vinden elkaar al een hele tijd leuk dan kan je wel voorspellen wat er gaat gebeuren.

C: PersonagesReageren de personages voorspelbaar of niet?

De personages reageren heel voorspelbaar, maar ik vind omdat ze heel voorspelbaar reageren het verhaal toch nog heel boeiend.v.b.: Toen Vera hoorde dat Jolene dood was, ging ze meteen naar Elmo toe.Is de hoofdpersoon een heldin op wie je zou willen lijken?

Ik vind dat ze niet echt een heldin is, want er gebeuren weinig dingen in het verhaal waardoor je een held kan worden, maar de hoofdpersoon is een heel goed mens, dus zou ik wel op haar willen lijken.D: OpbouwIs het verhaal boeiend?

Het verhaal is mede boeiend vind ik door de vele gebeurtenissen die zich afspelen en die ook rond mijn leeftijd voor (zullen) komen.Wat vind je van het eind?

Ik vind dat in het eind wel wat onduidelijk blijft, maar die dingen worden in de gedachten van de persoon beschreven, het zijn vooral de dingen die het verhaal niet nog boeiender zullen maken.v.b.: De tatoeage is nog wel vers met die mooie zwaluw erop.

Het zal me altijd blijven herinneren aan Elmo.

Ik weet niet of het ooit nog wat zal worden tussen Elmo en mij.E: TaalgebruikVind ik het verhaal lastig om te lezen?

Ik vind het boek makkelijk te lezen, want er staan geen moeilijke woorden in. Het is allemaal uitgelegd in zinnen wat er eigenlijk bedoeld wordt en dat vind ik wel prettig.Vind ik dat de taal past bij de personages en het onderwerp?

De taal past prima bij de personages en het onderwerp.

Het legt dan uit wat er eigenlijk aan de hand is.

De personages zijn van mijn leeftijd en dat is heel duidelijk te merken.Mening

Ik vind het boek heel leuk, omdat het van mijn leeftijd is.

Het onderwerp is ook van mijn leeftijd, dat maakt het boeiend en het is dan prettiger om het te lezen. De gebeurtenissen zijn genoeg om het boeiend te houden, je ziet dan hoe het met anderen van jouw leeftijd gaat in hun leven. Het minpunt vind ik dat ik er jammer genoeg niets van kon leren, dat kon ik wel gebruiken, maar ik vind het een leuk boek en zou het iemand van mijn leeftijd aanraden om het boek een eens keer te lezen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen