Boekverslag : Ronald Giphart - De Voorzitter
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 791 woorden.

Schrijver: Ronald Gibhart
Uitgever: Podium Amsterdam
Eerste druk maart 1999
Tweede druk maart 1999

Samenvatting
Het boek gaat over een Epi Brons die voorzitter van een voetbal club is en tevens eigenaar is van intertegel. Epi Brons is verslaafd aan illegale geldtransacties, oplichting, afpersing, macht, bordelen, eten, sarcasme en iedereen die in zijn weg staat laat hij in elkaar slaan door zijn Marokkanen en Ghanezen. Maar de zaken gaan niet goed zijn voetbal club staat op degraderen en zijn bedrijf intertegel is bijna failliet omdat bijna alles wordt op gekocht dor zijn concurrent eurotegel. Hij probeert wanhopige pogingen om alles beter te laten lopen daarom contracteert hij Johan Cruijff mar dat heeft niet veel zin. Hij denkt dat alles wel weer goed komt met zijn bedrijf maar dat gaat niet zoals hij gehoopt had. Iedereen keert zich opeens tegen hem, zijn vrienden Arno en Bronko, Bronko is de vader van zijn vrouw. Bronko vindt het niet erg als Epi naar bed gaat met andere vrouwen. Op een van de laatste dag van zijn leven komt hij er achter dat zijn vrouw met een van zijn beste spelers heeft geslapen en daarom heeft hij er een paar keer geslagen, dat vond Bronko niet goed en probeert nu op iedere manier het leven van Epi beroerd te maken. Omat het zo slecht gaat met Epi pleegt hij zelfmoord.

Argumenten
In vind de voorzitter een goed boek omdat de personages heel goed zijn uitgewerkt, omdat dat de hoofdpersoon heel veel dingen uitlegt met zijn gedachten, hij vindt iedereen kabouters die bijna niks voorstellen. Op de achterkant van het boek staat: maar hoe cynisch en verdorven de voorzitter ook mag zijn, diens bijtende humor en messcherpe observatie vermogen maken hem onweerstaanbaar. Mede door deze tekst heb ik het boek uitgekozen, het bleek een goed keus. Tevens heeft het boek een goed verhaal, het is een soort autobiografie je ziet hoe goed het gaat met Epi Brons en in het loop van het verhaal steeds meer dingen fout gaan, bijvoorbeeld dat hij fouten gaat maken met zijn privé-rekening en de rekening van de voetbalclub zo heeft hij bijvoorbeeld een boot gekocht maar per ongeluk betaalt met de rekening van de voetbalclub. Later blijkt dat Epi Brons daarmee door de boot is gevallen en zo gearresteerd kon worden door politie.

Volgens mij gaat dit boek aardig veel over de waarheidgetrouw, want in deze maatschappij zijn ook aardig wat schandalen die met een hoop geld en geweld uit de wereld wordt geholpen.

De schrijfstijl vind ik ook goed omdat hij alles duidelijk uitlegt in zijn eigen woorden dat maakt het soms humoristisch. In dit boek komen er veel opsommingen voor waarmee vaak een persoon of situatie wordt beschreven. Als het om een persoon wordt het vaak een opsomming van allemaal scheld woorden die hij natuurlijk bijna allemaal zelf bedacht heeft. Als het om een situatie gaat beschrijft hij de situatie met veel woorden zodat je een beeld krijgt hoe het er ongeveer uitgezien moet hebben

Hoewel het een goed boek is vond ik wel dat Giphart sommige dingen weg had kunnen laten of minder had kunnen gebruiken. Daarmee bedoel ik dat hij steeds nadrukkelijk heeft over zijn slaven de Marokkanen en Ghanezen, dat had volgens mij wel minder gemogen want ik begon me er op een moment echt aan te ergeren.

Ik vond het ook lastig dat er veel verschillende namen in het verhaal voorkomen, dat was soms lastig lezen want ik wist dan niet meer precies wat de geschiedenis of de functie van die persoon was. Soms begreep ik sommige woorden ook niet maar daar las ik vaak over heen, want die hadden niet zo’n waarde volle betekenis voor het verhaal, het waren meestal woorden om dingen of situaties duidelijker te maken.

De titel is wel passend wat het hele verhaal gaat het over de voorzitter Epi Brons.

Er was redelijk veel spanning in dit verhaal want toen Epi bijvoorbeeld Johan Cruijff had gekocht wou ik wel meteen weten wat de gevolgen daar van waren.

De thema’s macht, afpersing en oplichting worden zeer goed uitgewerkt want in ieder hoofdstuk zie je daar wel een paar voorbeelden van.

Er wordt regelmatig gebruik gemaakt van flashbacks waarmee de achtergrond van Epi duidelijker wordt, ook wanneer Epi wordt op gepakt krijgt hij te horen via flashbacks wat hij fout gedaan had.

De personen zijn zeer goed uitgewerkt ze hebben allemaal een uitgewerkt karakter waarvan je in het loop van het verhaal steeds meer over te weten komt.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen