Boekverslag : Jos Vandeloo - De Engelse Les
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1124 woorden.

In Hollywood zijn relaties tussen een oudere man en een jongere vrouw of omgekeerd heel normaal. In onze maatschappij is dit echter minder vanzelfsprekend. Zeker wanneer de vrouw de moeder van de jongen kan zijn. Zo is het ook in dit boek.



Korte inhoud:

Philippe Hackman, een jongen van rond de 18 jaar, wil stoppen met school en in het bedrijf van zijn vader gaan werken. Zijn vader vindt dit goed op voorwaarde dat hij bijles gaat volgen voor Engels. Philippe doet dit met heel veel tegenzin. Hij gaat bijles volgen bij Hélène Duparcq, een vrouw van rond de 40 jaar. In het begin ziet hij echt tegen deze lessen op. Hij verwacht dat zijn lerares een oude, saaie vrouw is. Dit is niet het geval. Hij vindt haar een elegante en vrouwelijke vrouw voor haar leeftijd. Na een tijdje begint hij dan ook verliefd te worden op haar. Hij gaat haar meer en meer bezoeken buiten de les. Uiteindelijk krijgen ze dan een relatie, die ze voor de buitenwereld verzwijgen. Hélène leidt Philippe binnen in het leven van de liefde. Als Philippe op een gegeven moment Hélène in de badkamer wil verrassen, slaat het noodlot toe. Hélène schuift met de haardroger in haar handen uit en valt in bad. Ze wordt geëlektrocuteerd. Philippe is in paniek en vlucht weg.

Men komt er dan toch achter dat hij bij Hélène was en hij zou wel eens de gevangenis in kunnen gaan. Daarom besluit hij om te vluchten en nooit meer terug te keren naar zijn stad.



Onderwerp:

Het onderwerp van dit boek is een relatie tussen een jongen en een oudere vrouw. Je kan je hierbij afvragen of de relatie tussen deze twee personen een echte liefdesrelatie is of het voor Philippe eerder een soort zoon-moederrelatie is.

Hij zoekt er misschien enkel de genegenheid die hij in zijn gezin nooit gehad heeft. Ik vind dat de schrijver dit onderwerp goed heeft uitgewerkt, zodat je op het einde kan besluiten dat Philippe en Hélène echt wel gevoelens van liefde voor elkaar koesterden.



Gebeurtenissen en gevoelens:

In dit boek zijn er eigenlijk maar twee echte gebeurtenissen, Philippe en Hélène die verliefd worden op elkaar en de dood van Hélène. De gebeurtenissen in dit boek zijn niet zo belangrijk als de gevoelens en gedachten van Philippe. Philippe is een jongen die heel veel nadenkt over de maatschappij. Hij heeft ook een heel negatief beeld over de mensen. Hieronder staat zo een gedachte van hem over mensen.



Mensen waren beesten, verschrikkelijk en verscheurend, hij hield niet van ze, ze stelden hem altijd teleur. Hun egoïsme was haast altijd grenzeloos, hun bitterheid en verbetenheid hadden niets menselijks. Zoals je kan zien heeft Philippe geen goed woord over voor de mensen. Ik vermeldde reeds eerder dat er niet veel gebeurtenissen zijn in dit boek, maar toch heeft dit boek mij kunnen blijven boeien tot het einde. Dit komt volgens mij omdat de gevoelens en de gedachten in dit boek zo goed worden uitgewerkt. De gebeurtenis die de meeste indruk op mij heeft gemaakt is de dood van Hélène die Philippe eigenlijk heeft veroorzaakt. Het moet voor hem vreselijk zijn om zoiets mee te maken. De auteur laat goed zien dat philippe het heel erg vindt. In het volgend stukje merk je goed hoe erg Philippe de dood van Hélène vindt.



Haar ogen waren gesloten en ze bewoog niet meer. Hij riep en huilde troosteloos als een kleine jongen om zijn moeder. Op zijn knieën zat hij naast haar, rukte aan haar armen, probeerde haar mond open te wrikken met zijn vingers, droogde haar gezicht af, deed honderd nutteloze dingen. Maar hij voelde dat ze dood was en ging jammerend naast haar liggen op de grond, zoekend naar troost in de diepste wanhoop van het leven. Verder vond ik de gebeurtenissen wel geloofwaardig en realistisch. Het gebeurt toch wel vaker dat een jongeman verliefd wordt op een vrouw die een heel stuk ouder is of omgekeerd. Ik vind het dan wel spijtig dat de maatschappij zulke relaties dadelijk afkeurt. De gedachten, gebeurtenissen en gevoelens in dit boek hangen wel allemaal goed in elkaar. Je moet niet de hele tijd dingen aanvullen.



Personages:

In dit boek zitten eigenlijk maar twee echt belangrijke personages en dat zijn Philippe en Hélène. Deze personages zijn gewone personages, die alledaagse dingen meemaken. Het zijn geen superhelden die ongelooflijke dingen meemaken en nooit sterven. De personages zijn zo beschreven dat je ook kan inleven in het verhaal. De eigenschap die ik in Philippe het meest bewonder is zijn doorgedrevenheid. Als hij iets wil dan zal het zo ook zijn. Verder durft hij heel goed voor zijn mening uit te komen en hij laat dat ook merken. Je komt niet echt veel te weten over de personages, maar toch genoeg om het verhaal te kunnen volgen. Je moet niet veel invullen over het innerlijk van de personages. Zo zeggen ze niet de exacte leeftijd van Philippe, maar hij wou zijn laatste schooljaar van de secundaire school niet afmaken, dus kan je wel denken dat hij ongeveer 18 jaar is. Van Hélène wordt gezegd dat ze een rouw van middelbare leeftijd is en dat ze een zoon heeft van rond de twintig. Daaruit kan je dan weer afleiden dat ze ongeveer 40 jaar oud is.

De meningen van de personages zijn ook aanvaardbaar en begrijpelijk. Philippe is een jongen die tegen de maatschappij ingaat en die zich afzet tegen zijn ouders. Dat zie je bij ons toch ook vaak rond die leeftijd.



Bouw:

De bouw van dit verhaal is helemaal niet lastig en ingewikkeld. De gebeurtenissen, gedachten en gevoelens hangen goed samen. In dit verhaal wordt er ook niet met de tijd gespeeld. Alles gebeurt in chronologische volgorde. Hierdoor wordt het verhaal niet nodeloos bemoeilijkt. Het verhaal zien we door de ogen van Philippe, alles wordt vanuit zijn standpunt bekeken. Dit zorgt er ook voor dat het boek niet te ingewikkeld wordt. De structuur hing goed samen en pastte voor dit verhaal. Ook het einde is niet ingewikkeld. Je begrijpt goed wat er gebeurt en hoe het verder gaat.



Besluit:

Ik vond het een goed boek met een goede inhoud. Het is niet al te moeilijk en heeft mij kunnen blijven boeien tot het einde. Alles wordt goed uitgewerkt zodat je niet te veel zelf moet invullen. Het onderwerp is interessant en ook in onze tijd van toepassing. Om erachter te komen wat jullie van dit boek vinden, moeten jullie het zelf maar lezen, want ik vind het toch een aanrader.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen