Boekverslag : Adriaan Van Dis - In Afrika
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1066 woorden.

Titel: In Afrika

Auteur: Adriaan van Dis

Uitgever: Meulenhoff Nedderland bv, eerste druk 1991



Genre: reisverslag



Thema:

De dood, verdriet en het overleven van de mensen in de burgeroorlog in Mozambique en de mentaliteit van de Afrikanen van het verleden en nu.



Personen:

In dit reisverslag is het niet mogelijk een hoofdpersoon te noemen. Wat ik wel kan zeggen is dat het over het uiteengevallen Mozambique gaat dat wordt gespleten door twee partijen:

Het Frelimo: is een door het marxistisch-leninisme geïnspireerde staatspartij en regeert het land, boeren werken in collectieve boerderijen maar zijn het beu, ze stappen over naar de tegen partij…

Het Renamo: werd in1976, een jaar na de onafhankelijkheid van Mozambique, opgericht als een schijn-terroristische beweging. Het Frelimo moet zoveel mogelijk schade aangericht worden. Jongens vanaf de leeftijd tien jaar worden ontvoerd en tot ‘moordkind’ gevormd.

Dorpen worden geplunderd en platgebrand, vrouwen en kinderen ontvoerd en verkracht, ze terroriseren heel Mozambique. De economie licht plat, er wordt honger geleden, er is vrijwel niks te kopen in de winkels en elke Afrikaan deelt zijn ‘eigendommen’ met vrienden en familie.



Samenvatting:

Het verhaal begint bij de eerste dagen van Adriaan van Dis in Mozambique op kosten van het NRC Handelsblad. In het vliegtuig al hoort hij dat het en zootje is in Mozambique. De Mozambikanen moorden elkaar uit. In de loop van Adriaans reis ontdekt hij steeds meer wat er werkelijk aan de hand is in Afrika. Alle vermeldingen van vredes onder-

handelingen in de Europese kranten blijken in de praktijk helemaal niet te kloppen. De oorlog tussen het Frelimo en Renamo is nog altijd aan de gang en de bevolking leeft in angst en verdriet.

Met hulp van de Afrikanen met connecties komt hij steeds dichterbij de waarheid van de situatie in Afrika. En hoe dichter hij bij de waarheid komt hoe meer zijn idee over Afrika en zijn bewoners veranderd.

In het begin vertrouwt hij de Frelimo-soldaten, maar vanaf het begin af aan leert hij eigenlijk al om niemand echt te vertrouwen, iedereen is te arm en te wanhopig. Na een tijd de gruwelijkste en verdrietigste verhalen te hebben aangehoord en na al de puinhoop die hij van de burgeroorlog heft gezien wil hij zelf een gevaarlijke situatie meemaken en zoekt hij bewust gevaarlijke situaties op. Hij wil bijvoorbeeld naar en van de gevaarlijkste gebieden in Mozambique bezoeken en met oorlogslachtoffers praten, de stad Montepuez. Als hij geen vlucht daar naar toe kan krijgen besluit hij met een ‘colina’(een karavaan van goederenvrachtwagens die wordt begeleid door het Frelimo-leger.) zijn doel te bereiken. Met tientallen Afrikanen zit hij tussen de zakken meel. En gevaarlijke tocht. Later wil hij naar het meest gevaarlijke gebied, naar Ressano Garcia. Hij gaat daar per trein naar toe. Het is een trein die mijnwerkers naar de mijnen brengt. Onderweg wordt het eten verdeeld en gedronken en gelachen, maar helaas wordt de trein beschoten door Renamo-bandieten. Iedereen ligt op de grond niemand raakt in paniek, ze zijn die situatie gewend. Van Dis raakt buiten zinnen en zweet van angst. Maar gelukkig worden de belagers opgepakt door Frelimo-soldaten en niemand is gewond geraakt.

Hij heeft de essentie van de burgeroorlog gevonden als hij een jongetje om geld ziet bedelen. Als tegenprestatie imiteert hij mensen, maar iedereen wordt de hals doorgesneden met de lepel die hij in zijn hand houdt. Als hij dood op de grond is neergevallen staat hij weer op als een ander persoon. De essentie, dood en angst.

Hij is klaar, hij heeft zij doel bereikt.



Structuur:

Adriaan van Dis vertelt over zijn reis in de ik-vorm. Het verhaal begint in het vliegtuig op de heenweg naar Mozambique en eindigt in het huis van de Nederlandse ambassadeur als hij klaar is met zijn verhaal voor het NRC Handelsblad en als hij werkelijk alles weet over de burgeroorlog. (Het verdriet, angst, honger etc.) Dus in chronologische volgorde.

Een keer komt er een flashback in voor. Dat is als een man, waarmee hij in het begin van de reis mee optrok, vertelt over de tijd dat er nog slavernij bestond.

Het verhaal bestaat uit zeven delen:

1) De Beira-Corridor: Hij wordt gegidst door het gebied waar de ‘bandieten’, het Renamo zich schuilhoudt en hij de Frelimo soldaten samen met een ex-legerleider vers brood en zondagskranten brengt. Ook ziet hij daar de eerste gruwelijke beelden. Een jonge soldaat bloedt dood in de armen van zijn gids.

2) In de stenen stad: Hij is in de stad, Maputo. Het is een soort van tussenpauze waar hij de mentaliteit van de Afrikanen leert kennen en wat voor problemen er buiten de burgeroorlog spelen.

3) Terug naar het land: Hier leert hij een vrouw kennen die hem zegt naar het platteland gegaan te zijn om daar rust en schoonheid van de natuur van Afrika te vinden. Als hij door het platteland rijdt zijn daar honderden sporen van de oorlog zichtbaar. Legerbases, verbranden auto’s langs de weg, en mensen die hun verdriet willen delen met anderen.

4) Vliegliften: Met het vliegtuig gaat hij terug naar de stad, Maputo. Het is heel moeilijk om een vlucht te krijgen, omdat vele wachten op een vrije plaats in een vliegtuig. Maar met geld wapperen doet wonderen.

5) Geheim toerisme: Met een Nederlandse pater gaat hij naar het Centrale Ziekenhuis van Maputo. Zij bezoeken daar alle gewonden. Iedereen is verminkt door een mes, gewonden geraakt door een landmijn en wat al niet meer. Met iedereen maken ze praatje en elke patiënt krijgt een koekje van de pater.

6) Ressano Garcia: Met de trein gaat Van Dis naar het meest gevaarlijke gebied van

Mozambique. Het is een trein die mijnwerkers naar de mijnen brengt. Onderweg wordt er

eten verdeeld en gedronken en gelachen, maar helaas wordt de trein beschoten door

Renamo-bandieten. Iedereen ligt op de grond. Niemand raakt in paniek. Ze zijn die situatie

gewend. Van Dis raakt buiten zinnen en zweet van angst. Maar gelukkig worden de

belagers opgepakt door Frelimo-soldaten en niemand raakt gewond.

7) Dodendans: Hij heeft de essentie van de burgeroorlog gevonden als hij een jongetje om De geld ziet bedelen. Als tegenprestatie imiteert hij mensen, maar iedereen wordt de hals doorgesneden met de lepel die hij in zijn hand houdt. Als hij dood op de grond is neergevallen staat hij weer op als een ander persoon. De essentie, dood en angst.

Hij is klaar, hij heeft zij doel bereikt.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen