Boekverslag : Jan Wolkers - Serpentina’s Petticoat
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1254 woorden.

Samenvatting
Ik heb niet echt een eerste indruk over het verhaal. Ik vond het verhaal een beetje raar, gelukkig is het lekker kort en leest met makkelijk weg.
Ik vind dat het verhaal wel goed is opgebouwd, naarmate het verhaal vordert wordt er wel een zekere spanning opgebouwd die zich op het einde uit in een climax.

Het verhaal gaat over een gezin dat af en toe een vreemde oom op bezoek krijgt voor onbepaalde tijd, deze bezoeken duren meestal een paar weken, soms maanden. Deze oom, oom Louis, is een beetje een zwerver en het zwarte schaap van de familie. De ouders in het gezin schaamden zich een beetje voor Louis en wilden zijn bezoeken altijd zo kort mogelijk houden. De kinderen vinden het altijd heerlijk maar ook afschuwelijk als oom Louis er is. Dat komt omdat hij de meest enge verhalen kan vertellen over zijn vak die eigenlijk niet geschikt zijn voor kinderen.
Deze keer dat Louis bij het gezin thuis is, is hij er zo slecht aan toe dat hij op sterven ligt. Hij is echter zo bang voor de dood dat hij er zijn ‘vak’ van had gemaakt, het meenemen van sieraden en bezittingen uit leeggeruimde graven. Het doodshemd waar hij in begraven wordt is van een mooie stof. Serpentina, de dochter in het gezin, zit erop te azen om er een petticoat van te maken. Als ze op het laatst bij toeval de kist nog eens openen, blijkt Serpentina de stof afgeknipt te hebben om er vervolgens in rond te lopen.

De ik- figuur is een jongen van ongeveer 16 jaar, misschien wat ouder. Hij is in elk geval oud genoeg om te zien en te begrijpen wat er allemaal om hem heen gebeurt. Ik vind de jongen wel sympathiek, omdat hij, als de man er is die het lijk opknapt, zegt dat hij zijn enige zoon is. Dat is wel een leuke opmerking, zo krijgt hij meteen respect van de lijkenwasser omdat hij zijn zoon is en heeft hij de volwassene als kind op zijn nummer gezet. Hij wist ook niet helemaal hoe hij binnen moest komen toen de man bezig was met het lijk, en op deze manier kon hij de aandacht trekken en binnenkomen.

De reden dat Louis altijd enge verhalen over gestorven en begraven mensen vertelt, is dat hij op deze manier met zijn eigen angsten kan leven, misschien is het een vorm van verwerking van hem, of hij kan zijn angsten voor de dood en alles wat daarmee te maken heeft op deze manier onderdrukken.
Als Louis op sterven ligt reageert de vader heel nuchter op het nieuws dat Louis gaat stervan. Hij zegt dat als iemands tijd gekomen is er niets meer aan te doen is. Hij neemt het zo rustig op, omdat hij al lang had gezien dat het niet goed ging met Louis en dat hij niet en dat het er binnenkort van moest gaan komen dat Louis zou gaan sterven. De vader wist dat Louis dronk, ik denk dat hij zich ook een beetje dood had gedronken. Misschien was de pindakaasmethode van de moeder een manier om hem te laten ophouden met drinken, maar drank, misschien in combinatie met zijn leeftijd, had er misschien voor gezorgd dat hij stierf.

Ik vond het niet duidelijk dat het verhaal in de oorlog speelde, ik heb er niet veel elementen uit kunnen halen dat het verhaal in de tweede wereldoorlog speelde. Het zou ook wel in een andere tijd kunnen spelen. Het wordt wel duidelijk dat het verhaal ten tijde van een schaarste speelt, omdat Serpentina een stuk van het doodshemd moet afknippen om er een rok van te kunnen maken. Kennelijk zijn zulke kledingstukken niet te krijgen of is daar geen geld voor. Dit zou wel een aanwijzing kunnnen zijn dat het verhaal in de tweede wereldoorlog speelt, een oorlog waarin een grote schaarste was. Een aanwijzing die wel duidelijk was, staat op pagina 11. Tante Trees die nog een laatste blik op de overledene wil werpen zegt: ‘hij heeft de bevrijding niet gehaald, voor hem komen ze te laat’. Ze zijn de geallieerden, die Nederland kwam bevrijden. Hieruit wordt wel duidelijk dat het verhaal in de oorlog speelt.
Ondanks dat ik vind dat het uit het verhaal niet heel erg duidelijk wordt dat de oorlog zich afspeelt, is dat wel belangrijk voor het verhaal. En ik denk dat het dan niet direct om de oorlog gaat, maar meer om de schaarste. Er is immers geen geld of andere mogelijkheden om aan kleding te komen, en omdat Serpentina zo graag een mooie petticoat wil hebben, voelt ze zich niet bezwaard een stuk van het doodshemd af te knippen en er in rond te gaan lopen.
In het gedeelte dat Serpentina de stof zit te bewonderen, wordt er verwezen naar het gedeelte dat het gezin erachter komt dat er een stuk van het doodshemd afgesneden is. Iedereen is geschokt, omdat ten eerste de stof precies boven zijn geslachtsdeel afgesneden is, wat natuurlijk al een rare aanblik is. Ten tweede is men geschokt omdat iemand zo onfatsoenlijk is geweest om de dode te onteren. Dat Serpentina nu de stof die op haar benen ligt al aan het afmeten is, verwijst naar deze gebeurtenis.
Een andere aanwijzing dat Serpentina de stof af gaat knippen, is dat zij op de plaats waar ze de stof gaat knippen, een streepje heeft gezet met pen. De ik- figuur probeert het streepje nog uit te vegen, maar maakt zo een vlek op de stof. Ook begint ze te praten over hoe zonde ze het zou vinden als de mooit stof met ook Louis mee het graf in zou gaan, en dat het boordje zelfs al vies zou zijn voordat hij in zijn kist ligt. Tenslotte zegt ze nog: ‘ik heb het gezien, bedankt’. Dit is een duidelijk aanwijzing dat ze de stof af gaat knippen.

Het thema van het verhaal is de dood. Niet alleen komt het thema van de dood naar voren door de angsten en enge verhalen van Louis, maar ook omdat Louis zelf natuurlijk ook dood gaat, iets wat centraal staat in het verhaal. Ook de aftakeling, in het algemeen, wordt hier aangewend. Oom Louis is doodsbang om begraven te worden, omdat hij weet hoe begraven mensen er na een paar jaar uitzien, hoe afgetakeld en verrot ze zijn. Dit is iets wat hij absoluut niet voor zichzelf wil, hij wil gecremeerd worden. Ik zie het verband tussen de titel en het thema niet helemaal, het afknippen van het doodshemd is wel de climax in het verhaal, maar toch is het niet dit wat centraal staat.

Ik vond het wel een leuk verhaal. Ten eerste omdat het een novelle is, deze korte verhalen zijn net lang genoeg en niet veel te kort. Op deze manier leest het lekker weg. De zinnen in het verhaal zijn kort en duidelijk, waardoor het ook weer makkelijk wordt om het verhaal te lezen. Het onderwerp van het verhaal vind ik wel leuk, over de dood in het algemeen en specifiek over angst voor de dood heb ik nog niet zo veel gelezen. Ik vind het echter vervelend dat je niet gewoon meer een verhaal kan lezen zonder de diepere bedoeling en het thema enzo eruit gaat halen. Dit is iets wat ik wel heel vervelend vind, maar dat zal de bedoeling wel zijn geweest van alle opdrachten die we hebben moeten maken. Ik vond het een leuk en makkelijk verhaal om te lezen en meer heb ik er eigenlijk niet meer over te zeggen.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen