Boekverslag : Lieneke Dijkzeul - Een Muis Met Klauwen
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 911 woorden.

Schrijver: Lieneke Dijkzeul

Lieneke Dijkzeul is in 1950 geboren in Sneek. In haar juigd speelde vaak in de sloot en ving daar padden en kikkervisjes.
Na de middelbare school werkt ze een aantal jaren op kantoor.
Lieneke Dijkzeul trouwt en krijgt een dochter, die neemt ze al gauw mee naar de bibliotheek.
Eind 1990 stuurt Dijkzeul haar eerste boek naar de uitgeverij.
Ze is gelukkig nog niet overleden.

Samenvatting

Merel Muys heeft het de laatste tijd op school niet naar haar zin. Ze wordt vaak gepest en komt steeds meer alleen te staan. Op een avond gaat haar vader nog even benzine tanken. Merel rijdt mee. Als vader na het tanken gaat afrekenen, wacht Merel in de auto. Plotseling ziet ze een man met een bivakmuts en een helm op uit het verlichte gebouwtje komen. Hij wil op zijn klaar- staande motor stappen, maar valt met de machine. De motor slaat af en de man krijgt hem niet meer aan de praat. Dan rent hij op de auto af waarin Merel zit. Voordat Merel eruit kan springen rijdt hij weg. Er volgt een wilde tocht door de stad. In een scherpe bocht voelt Merel dat er ineens een sleutel op haar stoel belandt. Ze steekt hem in haar zak. Even later laat de overvaller haar uitstappen, waarbij hij haar verzekert dat hij haar zal vinden als ze haar mond tegen de politie opendoet.
Als ze thuis komt, hoort ze dat Peter, haar broer, door de overvaller is neergeslagen. Hij heeft een schedelbasisfractuur en ligt in coma. Een rechercheur verhoort Merel. Ze beantwoordt de vragen zo goed mogelijk, maar vergeet iets over de sleutel te zeggen. De volgende dag ontdekt ze hem in haar jaszak. Er hangt een plastic plaatje aan met een nummer: 1427. Na schooltijd begint Frank een praatje met haar. Hij vraagt hoe het met haar broer is. Tijdens het gesprek vertelt Merel per ongeluk dat ze in de auto een sleutel gevonden heeft. Ze praten er later over door. Frank vermoedt dat het om een huisleutel gaat. Hij ontdekt dat er maar één wijk is met heel hoge huisnummers.
De dag dat Peter uit coma ontwaakt, gaan Merel en Frank naar de wijk. Ze vinden de flatwoning en kijken er rond. In één van de ruitjes naast de voordeur zit een nieuw glas. Een dag later gaan ze er weer naar toe. Merel blijft op de uitkijk staan, Frank gaat naar binnen als als hij merkt dat er niemand thuis is.In de troep ontdekt Frank een plattegrond met een paar kreusjes, onder andere bij het tankstation. De kinderen weten nu zeker dat de overvaller hier woont en vermoeden dat de andere aangekruiste plaatsen ook overvallen worden. Merel wil meteen naar de politie gaan, maar Frank overtuigt haar ervan nog even te wachten. Frank schrijft een briefje aan de winkelier bij wiens zaak op de plattegrond een kruisje staat. Deze houdt het op een grap van kinderen en onderneemt verder geen actie. Enkele dagen later wordt, zoals Frank verwacht, de winkel inderdaad overvallen.
Frank wil nog één keer terug om een bewijsstuk te zoeken, zodat ze er zeker van zijn dat de bewoner de dader is. Merel gaat weer op de uitkijk staan. Ze ziet een man aan komen en drukt op de bel om Frank te waarschuwen, maar dan gaat er iets mis: de bel gaat niet over. Later blijkt dat de intercom stuk is. Frank vlucht naar het balkon van de buren als hij de man hoort binnen komen. De buren zijn echter niet thuis dus kan hij geen kant op. Merel, die nog steeds beneden staat te wachten en niet weet wat er in de flat afspeelt, is doodsbang. Na een tijdje komen de buren thuis en Frank slaagt erin via een smoes daar weg te komen. Als hij beneden komt is Merel er niet meer is, hij neemt aan dat ze al naar huis is dus hij besluit ook naar huis te gaan. Maar Merel is niet naar huis maar is naar boven gegaan om te kijken wat er met Frank is gebeurd. Bij de voordeur trekt de overvaller haar naar binnen. En wordt in een kamer opgesloten waar een bak met een slang staat. Ondertussen zijn Merels ouders erg ongerust en bellen de politie. De volgende morgen hoort Frank op school dat Merel nog steeds vermist is. Hij roept meteen dat ze in de flat zit en vliegt er zonder te aarzelen naar toe. Daar slaat hij een ruit in. Net op dat moment heeft Merel de bak met de slang voor de voeten van de overvaller kapot gegooid, waarna het dier de man aanviel.
Op school worden Merel en Frank de dag er na als helden behandeld.

Mijn mening

Ik heb dit boek gelezen omdat die vorig jaar voorgelezen is.

Het lettertype is klein.
Ze heeft het in kindertaal geschreven geen moeilijke zinnen.
Er zijn drie hoofdpersonen en er wordt afwisselend vanuit die drie personen geschreven en daardoor is het levendiger.

Goed
Af en toe was het spannend.
Spanning werd goed vastgehouden.
Het was interessant en leerzaam.
Er zit nauwelijks fantasie in maar toch is het verrassend.
Verder is het makkelijk te volgen en ik kan het goed begrijpen.
Ook is het bijzonder en niet geloofwaardig.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen