Boekverslag : Joost Zwagerman - Gimmick!
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 3343 woorden.

Bijschrift: There were moments when…

Well, there were moments when.Uitgave: 1989

Uitgeverij: De Arbeiderspers in Amsterdam.

15e drukBeschrijvingsopdrachtMotivatie:

Omdat ik Gimmick thuis had staan was het al makkelijker om dat boek te kiezen. Toen ik da achterflap las van Gimmick besloot ik het boek te gaan lezen voor mijn boekenlijst.Samenvatting van de inhoud:Proloog:

Walter van Raamsdonk, kortweg Raam, is samen met Groen, een goede vriend, in New York. Deze twee vrienden gaan naar peepshows. Er worden verschillende cabines beschreven in verschillende landen bij peepshows. Nadat ze een peepshow gezien hadden wilde Groen naar de volgende, maar Raam wilde een andere keer weer gaan. Ze slapen beide in een YMCA waar de kamers erg vies zijn en ook heel klein.Deel 1: oktoberHst1

Naast de dansvloer van de Gimmick, een Amsterdamse discotheek, staat Raam samen met Groen en Eckhardt te kijken naar de mensen. Raam staat te kijken naar een weekend-vampje, omdat hij zich anders verveelt. Zij komt naar hem toe en samen drinken ze wat. De vamp gaat er vanuit dat Raam wel mee gaat naar haar huis en dat doet Raam dan ook. Ze zegt later dat ze nier vrijt met dronken mannen en ze gaat slapen, terwijl Raam naar films en MTV zit te kijken. Hij belt Sammie, zijn ex waar hij nog steeds verliefd op is, maar hangt toch nog op. In de ochtend wordt Raam wakker en gaat naar huis nadat de vamp naar haar werk is gegaan.Hst 2:

Raam realiseerde zich dat zijn sleutels nog binnenlagen toen de deur dicht viel. Groen had zijn reservesleutels dus daar ging hij heen. Bij Groenwas Dolfijntje zijn nieuwe vriendin die rondliep in een overhemd van Groen. Raam snuift samen met Dolfintje een lijntje cocaïne. Hij vertelt haar niet dat het spul slecht is om haar niet te beledigen. Raam gaat naar huis, waar hij op het antwoordapparaat geen bericht van Sammie vindt. Na wat tv te hebben gekeken belt hij Sammie, maar ze is niet thuis. Die avond gaat hij naar de Dixit, waar een expositie is van de Duitser Bleichfeld.Hst 3:

Als Raam in de Dixit is, zijn Groen en Eckhardt er ook al. Omdat Raam nog veel aan Sammie denkt maakt hij nog maar heel weinig werk. Dan komt de kunstenaar Bleichfeld binnen met aan zijn zijde een zwarte kanjer waar ze allen oog voor hebben. Nadat ze wat gepraat hadden gingen ze naar Akhnaton. Oerzang, een dichter, stapt, daar aangekomen, metten de dansvloer op. Tijdens het dansen stoot hij tegen iemand aan waardoor twee zwarte jongeren kwaad worden en hem slaan en trappen zodat het bloed uit zijn oor stroomt. De vrienden van Oerzang willen naar Gimmick en snuiven ondertussen nog wat lijntjes coke. Stoop ontkent dat hij met Sammie geslapen heeft als Raam daarom vraagt.Hst 4:

In de Gimmick aangekomen kon Bleichfeld niet meer op zijn benen staan en de zwarte kanjer danst met Eckhardt. Op de tweede verdieping van de Gimmick is een cocktailbar waar Raam en Eckhardt naar toe gaan. Even later komt groen naar ze toe omdat een ex-vriendinnetje haar spullen was komen halen en dat daarom Dolfijntje was weggegaan. Raam denkt dat Eckhardt weet wie met Sammie gevreeën heeft.Hst 5:

De moeder van Raam had gevraagd of hij langs wilde komen en hij belt haar op dat hij langskomt. Ondertussen kijkt hij naar wat pornobanden. Raam vertelt zijn vader, die hem komt ophalen, over zijn toekomstige reis naar New York. Bij een wegrestaurant nemen ze wat te drinken, als een ober vraagt waar zijn nieuwe werk blijft. Hij zegt dat hij ermee bezig is.Hst6:

Nadat Raam een bad had genomen ging hij Alex, een goede vriend die in een inrichting zit, opzoeken. Als Raam weggaat geeft Alex hem wat schilderijen, omdat Raam die misschien voor hem zou kunnen verkopen. Raam zijn moeder brengt hem naar het station, met de schilderijen stapt hij op de trein.Hst 7:

De volgende dag gaat Raam naar de Gimmick met de hoop Sammie tegen te komen, maar aangekomen ziet hij allen Groen en Dolfijntje weer gelukkig samen zijn. Ook ziet hij weer de vamp die zijn jas aanheeft. Z e geeft hem zijn jas en zijn sleutels terug en gaat die avond met haar mee naar huis, waar ze nu wel vrijen.Hst 8:

Nadat hij s’ Ochtends met de vamp had ontbeten, gaat hij naar Danije, een cocaïnedealer. Ze hebben het over films en seks en wanneer hij afrekent besloot hij onderweg de coke te verkopen aan toeristen, maar hij raakt in gevecht en wordt in elkaar geslagen. Als hij bij Sammie aankomt met pijn aan zijn been, praten ze wat. Raam vraagt aan haar zijn spullen en ook of ze met Groen heeft gevreeën. Ze slaat de deur dicht. Nadat Raam thuis in slaap gevallen was en weer wakker was geworden, belt hij Groen op. Samen met Eckhardt gaan ze samen naar Tenerife en daarna naar New York om een goede plaats te vinden voor de expositie van Groen. Ze zouden elkaar ontmoeten in de Gimmick.Deel 2: januariHst 1:

Raam is naar Florence gegaan om zijn tienerliefde Pet op te zoeken. Ze woont met 4 studenten in een luxueus huis. Na het eten gaan ze naar de bioscoop. Omdat Raam de film al een aantal keer gezien had, verveelt hij zich. Een Duitse studente die ook in huis woont, Ragtia, geef Raam een puch te leen. (een brommertje). Als hij daarmee door de stad rijdt merkt hij op dat er bijna geen uitgaansleven is. Na een kort ruzie met Pet gaan ze samen wijn drinken en chips met avocado eten. Opeens zoent Pet Raam, maar ze stopt omdat Raam iets stoms zegt. Raam raakt aangeschoten en vertelt haar over Sammie.Hst 2:

De volgende dag rijdt hij met de trein terug naar Milaan waar hij het vliegtuig pakt naar Tenerife. Aangekomen staat Groen op hem te wachten, ook staat er een Spaans meisje op hem te wachten, de hij Rosita noemt. Ze rijden naar het strand, waar ze gaan zwemmen. Raam kijkt opgewonden naar en paar meisjes in een g-string, die aan het frisbeeën zijn.Hst 3:

De galeriehouder op Tenerife, Sergio Valla, organiseert een feest s’ avonds. Iedereen is er die avond. Op het feest wordt veel gepraat, gedronken, gesnoven en geslikt. Na het feest gaat hetzelfde ritueel door bij Blechfeld thuis.Hst 4:

Een week later wordt Bleichfeld naar het ziekenhuis gebracht, omdat hij bloed had overgegeven. De zwarte kanjer was alleen en Groen pakte zijn kans. Samen gingen en bleven ze weg. Raam en Rosita bleven achter in het appartement. Rosita was in een slechte bui omdat ze Ram wel leuk vond. Nadat ze de volgende dag gezwommen hadden gingen ze bij Eckhardt op visite. Eckhardt en Raam krijgen ruzie omdat Raam geen werk meer maakt. Na de ruzie verteld Eckhardt dat Groen nog maar weinig geld heeft, zoadat Raam moet weten dat hij misschien zelf het appartement moet betalen. Raam gaar daarom met Rosita mee naar huis.Hst 5:

De dagen die daarop volgden waren saai, omdat ze niets deden dan allen s’ avonds op het kerkplein wijn en cognac drinken. Omdat Raam weer dronken was verteld hij zijn bedverhalen van Sammie en hem aan Rosita, die eigenlijk naar zijn levensverhaal vroeg.

De volgende dag komt Groen weer terug en vertrekt later met Rosita weer. Als Raam achterblijft snuffelt hij wat door haar spullen en kijkt wat tv.Hst 6

Na een paar dagen gaat Raam weer terug naar zijn appartement. Daar treft hij niemand aan, maar later op de middag komt iedereen terug.. Terwijl ze wat praten met elkaar gaat de telefoon. Het is de assistent van Sergio Valla die vertelt dat Martin Moreno de galerie kort en klein had geslagen en hemzelf ook. Dit kwam omdat Sergio de muren zwart wilde verven, omdat dat mooier was voor achter de schilderijen, maar dat mocht niet van Martin. Sergio deed dit toch en Martin draaide door. Later werd Martin door de politie opgepakt en de rest van het stel ook voor verhoor. Wanneer ze gaan slapen denkt Raam dat Sammie naast hem ligt, maar het is Rosita.Hst 7:

De volgende dag gaan Raam en Groen naar New York. Ze worden naar het vliegveld gebracht door Rosita. Nadat ze afscheid hadden genomen was Groen kwaad omdat Rosita bij het afscheid niet heeft gehuild. In het vliegtuig vraagt Raam weer of Groen met Sammie had geslapen, maar dat werd weer door hem ontkend.Deel 3: AprilHst 1:

Als ze al een paar weken terug zijn uit New York organiseren de ouders van Raam een feestje, omdat zijn moeder een nieuwe baan had. Raam vertelt zijn moeder over New York. De eerst dagen zijn ze naar peepshows en galeries geweest. De YMCA was vreselijk en daarom probeerde Raam een meisje te strikken om bij haar in te kunnen trekken. Raam ontmoette ook een oudere vrouw waarmee hij mee naar huis ging. Hij gebruikte haar en vertok daarna plotseling weer naar huis.Hst 2:

Na het feestje praat Walter nog een beetje na met z’n moeder. “Hoe was het nou echt in New York?” vraagt ze nog. Walter geeft weinig antwoord. De volgende dag komen er mensen voor de kunstsubsidie in zijn atelier kijken. Aangezien hij een hele tijd niks gedaan heeft, heeft hij geen nieuw werk om te laten zien. Dan herinnert hij zich de schilderijen die hij van Alex mee heeft gekregen uit het gesticht. Daarmee weet hij onder het mom van “een nieuwe weg inslaan” f 40.000,- subsidie binnen te slepen. Daarmee gaat hij eerst na de hoeren en dan gaat hij bij zijn oude vriend Danije een paar gram cocaïne halen. Daar komt hij Sammie tegen.Hst 3:

Raam koopt cocaïne en vraagt Sammie mee te gaan. Het ritje op de fiets roept oude herinneringen bij hem op. In een café wil Raam het weer over vroeger hebben, maar dat wil ze niet. Als ze wat genoven hebben vertelt Sammie dat ze een nieuwe jongen ontmoet heeft, Alex, de jongen die in een inrichting zat. Raam zegt dat hij gek is en dat hij wél heel veel van d’r houdt. Sammie doet de deur dicht…Hst 4:

Bij de opening van het stedelijk museum, waar Raam, Groen en Eckhardt naar toe gegaan zijn, houdt de koningin een toespraak. Daar gaat Raam weer opzoek nar Sammie, maar ze is er niet. Op de wc snuift hij wat lijntjes. Tijdens het rondkijken in het museum snuift en slikt hij weer, zodat hij er later door neervalt.Hst 5:

Nadat ze het museum hadden bezocht gingen ze nar het Amstelhotel waar ze eten kregen wat werd aangeboden door het museum. Later in de gimmick gaat Raam weer naar de wc om te snuiven. Hij heeft overal pijn en is er ziek. Waardoor hij de coke laat vallen. Een uitsmijter haalt hem uit de wc en zet hem buiten. De weekend-vamp vangt hem op, waarna ze thuis bij haar met elkaar vrijen.

Raam weet niet goed meer wat hij doet. “In de verte” hoort hij iemand gillen. Als hij opkijkt ziet hij bloed uit zijn neus op haar lichaam vallen. Hierna zet hij de tv aan en kijkt naar MTV. Hij gaat naast de vamp liggen, maar weet niet wat hij wil, hij wil een taxi.Uitgewerkte persoonlijke reactie:Onderwerp:

Wat is volgens jou het onderwerp van de tekst?

Het onderwerp is liefdesverdrietLigt het onderwerp in jouw belevingswereld?

Ja, liefdesverdriet is een onderwerp waar iedereen wel is eens mee te maken krijgt. Ook ik heb het wel eens gehad. Ik denk niet zo vaak over dit onderwerp na,, het is ook geen leuk onderwerp om over na te denken.Heb je wel eens een film gezien of boek gelezen met hetzelfde onderwerp?

Ja, ik heb wel eens een film gezien met hetzelfde onderwerp, maar een boek als dit vind ik veel interessanter om te lezen, omdat je hier een eigen voorstelling kan maken van de personages.Gebeurtenissen:Vind je de gebeurtenissen goed beschreven of de gedachten en gevoelens van de personages? Wat is je oordeel daarover?

Het onderwerp van het boek, liefdesverdriet, is een gevoel van de hoofdpersonage. Echt belangrijke gebeurtenissen komen niet voor.Vind je dat de gebeurtenissen uit elkaar voortvloeien en veel samenhang vertonen of vind je het verband tussen de gebeurtenissen moeilijk te verklaren?

Het verband tussen de gebeurtenissen is heel moeilijk te verklaren, want steeds komen er spontaan nieuwe elementen in het verhaal dat de boel onduidelijk maakt.Beschrijf de gebeurtenis in het boek die het meeste indruk op je heeft gemaakt en maak duidelijk waarom.

Het veel indruk hebben de gebeurtenissen niet gemaakt, maar de gebeurtenissen omtrent Sammie waren erg duidelijk en goed beschreven en dat maakte de meeste indruk.Personages:Is de hoofdpersoon volgens jou een held? Leg uit.

Hij is volgens mij geen held omdat hij drugs gebruikt en zijn vriendin probeert terug te krijgen.Vind je de personages in net boek herkenbaar?

Ja, Raam heeft liefdesverdriet en dat is erg herkenbaar. Een vriendin van mij had hetzelfde, dus ook zo lang en hevig.Zou jij in dezelfde situatie net zo of anders reageren als het personage?

Je weet niet of je hetzelfde zou reageren. Hij leeft in een totaal andere wereld met drugs en seks.Opbouw:Zitten er vel flashbacks in het verhaal? Vind je dat prettig of vervelend?

Ja er zitten veel flashbacks in het verhaal, ze gaan vooral over Sammie en Raam samen. Op deze manier kan je meer van het verleden te weten, dus het is prettig.Zie je de gebeurtenissen door de ogen van een personage of vanuit meerdere personages? Vind je de manier waarop geslaagd of niet?

Je ziet de gebeurtenissen door de ogen van een personage. De manier waarop vind ik niet echt geslaagd, omdat je allen de gedachtes leest van Raam.Blijf je aan het slot met veel vragen zitten?

Je weet niet hoe het gaat aflopen met Sammie en Raam. Maar met veel vragen blijf ik niet zitten.Taalgebruik:Vind je het taalgebruik passen bij de personages en het onderwerp? Waarom?

Ja ik vind het heel erg bij elkaar passen, omdat het taalgebruik aansluit bij de kustenaars wereld het nachtleven en bij drugs.Welke bijzonderheden of eigenaardigheden zij je opgevallen in het taalgebruik?

Veel Engelse uitdrukkingen.Leverde de tekst problemen op….?

Nee, geen enkel probleem.VerdiepingsopdrachtA: Verwachtingen4a) Welke verwachtingen had je voor je het boek ging lezen? Waarom?

Ik dacht dat het een saai boek zou worden, omdat er een grote bril op de kaft afgebeeld staat. De kaft is ook erg sober betreft de kleuren en zo.

Maar omdat op de achterkant staat geschreven dat het over het uitgaansleven in Amsterdam ging hoopte ik dat het wel leuk zou worden.4b) Welke verwachtingen zijn uitgekomen, welke niet?

Echt saai was het boek niet, dus die verwachting is niet uitgekomen. Dat betekent dat de tweede verwachting wel is uitgekomen.B: Structuur5a) Hoe is de structuur van het boek: de geleding

Het boek bestaat uit een proloog (voorwoord) en drie delen.

De delen worden weer verdeeld in hoofdstukken, die ook weer witregels bevatten.5b) Hoe is de structuur van het boek: de samenhang

Vooral de herhaling wordt veel toegepast. Veel dingen worden herhaald zoals: drugs gebruik, het slapen met de weekend-vamp en natuurlijk en telkens op nieuw proberen het terug krijgen van Sammie door Raam.5c) Hoe is de structuur van het boek: de verhaallijnen

Er is maar een verhaallijn, het liefdesverdriet van Raam.5d) Hoe is de structuur van het boek: het begin van het boek

Het is een ab ovo, omdat het verhaal begint met de eerste gebeurtenis en de andere gebeurtenissen worden daarna chronologisch verteld.C: Perspectief6a) Welke vertelsituatie heeft het boek?

Het verhaal wordt in de ikvorm verteld. De ikpersoon is Raam.6b) Is deze vertelsituatie betrouwbaar?

Nee, omdat je alle gedachtes en gebeurtenissen ziet vanuit de ogen van de ikfiguur in dit geval vanuit Raam zijn ogen.D: Secundaire literatuur7a) Haal een goed en slecht uittreksel van het internet. En geeft hier commentaar over.7c) In welke uittrekselboeken vond je een samenvatting van jouw boek?

In twee boeken:

- Over en uit nr.6 Bladzijde 41 t/m 63

- Vals licht van R.A.J. Kraaijeveld. (heel het boek)7d) Is er een boekje met een grondige of uitgebreide analyse van jouw boek.

Ja dat is het boekje van \hierboven: Vals licht.7 e) Kopieer een artikel uit Diepzee, Literatuur of Bzzlletin. Onderstreep hierin de belangrijkste gedachten.

In Bzzlletin zou iets moeten staan over Gimmick, maar die heb ik niet te pakken kunnen krijgen, omdat deze was uitgeleend.7f) Waar heb je info over kunnen vinden over de schrijver?

In Over en Uit nr.6

En op diverse sites op het internet:

www.uittreksel.com

www.internetcollege.nl

www.scholieren.com7g) Maak van bovenstaande een bronnenlijst.

De secundaire literatuur: - Kraaijeveld: Amsterdam 1991, reeks: Vals licht

- Storm en Caspers: Utrecht 1990, reeks: Over en uit.

Computerpagina’s: - LiteROM

- www. Uittreksels.com

- www. Internetcollege.com

- www. Scholieren.com

- www.schrijversnet.nlEvaluatie8) Heeft het boek een open of een gesloten einde? Waarom? Ben je tevreden over het einde of had je liever een ander slot gehad? Waarom?

Een open einde, omdat je nog niet weet hoe het gaat lopen tussen Sammie en Raam. Tevreden ben ik wel, omdat je er al heel veel over weet.Balansverslag:s Wat heb je in de afgelopen periode geleerd van het lezen van literatuur?

Wat je leert als je literatuur leest zijn verschillende dingen. Je leert hoe bepaalde boeken ingedeeld kunnen zijn, hoe je verhalen kunt vertellen. Je leert ook de literatuur te beoordelen, want naarmate je meer boeken gelezen hebt kan je vergelijken.s Is je manier van lezen de afgelopen periode veranderd? Zo ja, beschrijf die verandering.

Wat verandert is in mijn manier van lezen is dat ik nu sneller de belangrijke gedeeltes uit het verhaal haal, waardoor je wat gemakkelijker verslagen kunt schrijven over het boek.s Wat heb je afgelopen periode met plezier gelezen en wat vond je de afgelopen periode niet leuk om te lezen? Beschrijf waarom je iets wel of niet met plezier gelezen hebt.

Ik heb alle drie de boeken: transit, Karakter en Gimmick met plezier gelezen, toevallig vond ik deze boeken wel leuk, omdat het alle drie intrigerende verhalen zijn.s Heb je de afgelopen periode een favoriet onderwerp ontdekt? Welke?

Ik heb niet echt een favoriet onderwerp ontdekt. Ik denk dat het komt omdat ik wat meer boeken daarvoor gelezen moet hebben.s Heb je de afgelopen periode een favoriete auteur ontdekt? Wie?

Ook een favoriete auteur heb ik niet ontdekt, omdat ik denk dat juist hiervoor een grote kennis nodig is van verschillende schrijvers en hun manier van verhalen schrijven.s Wat is je huidige favoriete boek en waarom?

Op dit moment heb ik nog niet echt een favoriet boek, wel vond ik Karakter een erg leuk boek, maar om dan meteen te zeggen dat het mijn absolute favoriet is, nee.

Karakter vind ik zo leuk, omdat ik de film eerst had gezien en toen ik het las was ik heel benieuwd naar de inhoud van het boek.s Ben je afgelopen periode een bepaald genre gaan waarderen? Welke genre?

Ik ben de boeken die echt gebeurd zouden kunnen zijn gaan waarderen. De boeken Transit en Gimmick zijn echt van deze tijd en dat kan ik wel waarderen.s Herlees je leesautobiografie en geef aan of je persoonlijk leessmaak is veranderd of niet. Ben je andere boeken/schrijvers/genres gaan waarderen?

Ja ik was eerst echt een fan van thrillers, maar nu ben ik andere boeken meer gaan waarderen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen