Boekverslag : Albert Camus - L'etranger
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 490 woorden.

Samenvatting
Mersault, de hoofdpersoon, is een vreemde maar zeer aardige man met veel vrienden die een kantoorbediende is op een scheepvaartbedrijf.
Hij krijgt op het begin van het boek een bericht dat zijn moeder is overleden in het gesticht, waar hij naar toe gaat, maar hij is er niet echt van ondersteboven, want hij wil zijn moeder niet zien.
Hij doet wel mee uit een soort plicht aan de begrafenis rituelen zoals het waken bij zijn moeder maar hij laat niet merken dat hij verdriet heeft.

Na deze dag ontmoet hij een een zeer leuke vrouw waar hij vroeger verliefd op is geweest, Marie Cordona en gaat hiermee allerlei leuke dingen doen zoals naar de bioscoop en ze beginnen een verhouding.

Da deze dag is hij niet meer zo geïnteresseerd in Marie, en ook niet meer in zijn werk, terwijl zijn baas juist zegt dat daar een gouden toekomst voor Mersault in zit.
Als hij terug komt van zijn werk komt hij Salamano, zijn oude buurman, tegen die, zoals gewoonlijk, tegen zijn hond aan het schelden is. En ook komt hij zijn andere buurman tegen, Raymond die hem vraagt of hij mee wilt eten en dat doet hij.
Na het eten moet Mersault een brief schrijven voor Raymond omdat hijzelf niet kan schrijven.
Hij moet de maîtresse van Raymond af laten schrikken, want ze had Raymond misleid en veel geld van hem geleend. En hierop willen de broer van de maîtresse en een arabier wraak nemen.
Hoewel Marie & Mersault pas heel kort bij elkaar zijn wil Marie met hem trouwen en eigenlijk is Mersault helemaal niet verliefd maar zegt toch, ja.
Raymond vraagt Mersault en Marie om naar het buitenhuis te gaan samen met vrienden

Als het dan zover is, krijgen de mannen na de lunch ruzie met twee arabieren ( die wraak willen nemen wegens die maîtresse). Raymond krijgt een messteek in zijn arm.
Raymond gaat naar huis en word verzorgt.
Mersault krijgt het op een gegeven moment heel warm en gaat, met een revolver, buiten opzoek naar een bron en komt de arabier tegen.
Door de hitte en omdat de arabier zijn mes opsteekt schiet Mersault op de Arabier, die hierna dood is.
Mersault wordt gearresteerd. Toch voelt hij zich niet schuldig, Hij vind het gewoon toeval. Maar de rechter, de advocaat en de openbaar aanklager zijn niet het met hem eens. Zij denken allemaal dat hij schuldig is omdat hij ook al ongevoelig was op de begrafenis van zijn moeder en zelfs de dag daarna een relatie is begonnen en niet in god gelooft.
Hij wordt veroordeelt tot de doodstraf (guillotine).
Hij wilde nog in beroep gaan maar heeft dat maar laten zitten.
Hij komt nog een aalmoezenier tegen die hem probeert te laten geloven in god.
Mersault wil gewoon van zijn leven gaan genieten en heeft geen zin in die man.
Als de man weg is, is Mersault gelukkig en laat zich niets meer van de andere mensen aantrekken want die oordelen toch heel hun leven door.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen