Boekverslag : Jan Terlouw - De Kunstrijder
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1277 woorden.

Samenvatting
De titel van het boek is “De Kunstrijder” en hij is geschreven door Jan Terlouw. Het boek is uitgegeven in het jaar 1989 door Lemniscaat BV Rotterdam. De omslag is gemaakt door Dirk van der Maat (geen illustraties). Het jaar van de eerste druk is tevens ook 1989. De hoeveelste druk van dit boek staat er niet in. Het boek heeft 190 bladzijden.

Gegevens over de schrijver:
Jan Terlouw is geboren op 15 november 1931 in Kamperveen. Zijn vader was dominee. Na de middelbare school studeerde hij wiskunde en natuurkunde. Hij heeft ook een lange politieke carrière: hij was gemeenteraadslid, fractievoorzitter van D66, lid van de Tweede Kamer, Minister van Economische Zaken, Secretaris-Generaal, Commissaris der Koningin, Gelderland en sinds 1999 Senator van de Eerste Kamer. Jan Terlouw heeft in 1970 zijn debuut gemaakt met het schrijven van “De avonturen van oom Willibrord.” Hij schrijft zijn boeken meestal in de genres van jeugdboeken en verhalen.


Samenvatting

Op een avond zien Patrick (die in een rolstoel zit) en zijn dove vriend Tom in de buurt van het Jan Steenmuseum een meisje die een groot pak naar binnen smokkelt. Even later komt ze met lege handen naar buiten. Patrick en Tom vinden het maar raar. Ze proberen met het meisje in contact te komen, maar dat lukt alleen met een list. Ze vragen hulp aan Lucie, een blind meisje die net als Patrick en Tom ook lid van de GENGK is. (Gehandicapte en niet gehandicapte kinderen). Zo proberen ze het vertrouwen van het meisje genaamd Victoria te winnen en dan vertelt ze dat ze 4 jaar geleden samen met haar ouders en broertje een ernstig auto-ongeluk heeft gehad. Zij en haar vader hadden niets, moeder was op slag dood en haar broertje Tony was levensgevaarlijk gewond. Tony komt na een half jaar weer thuis en is ernstig gehandicapt. Hij kon vroeger erg mooi schilderen, zodoende wou vader de mooiste schilderijen voor hem kopen. Hij had alleen het geld er niet voor, dus heeft hij de mooiste sc!
hilderijen gestolen uit het museum. Victoria vindt dat erg en daarom maakt ze er foto’s van die ze uitvergroot en ruilt ze om met de originele schilderijen die ze weer terugbrengt naar het museum. Als ze één van de laatste schilderijen terugbrengt, wordt ze beroofd en in elkaar geslagen. Als Patrick, Tom, Lucie en Victoria een plan hebben bedacht om de rover en het schilderij terug te vinden, worden Lucie en meneer Hendriks (de waarschijnlijke dader) ontvoerd, de ontvoerders hebben gestolen schilderijen en willen weten of ze echt zijn. Ze worden vrijgelaten en ze proberen nog steeds te ontdekken wie de dader is (meneer Hendriks dus niet). Patrick heeft een idee en zo worden de gestolen schilderijen weer teruggevonden en teruggebracht. Alles is weer op z’n pootjes terechtgekomen.


Titel

De letterlijke betekenis van het boek “De Kunstrijder “ is dat Patrick een keer een schilderij in zijn rolstoel naar het museum heeft gebracht en daarom noemt Victoria hem “De Kunstrijder.” De figuurlijke betekenis van “ De Kunstrijder” is dat Patrick vrolijk blijft ondanks zijn handicap.


Motieven

Er zijn in het boek dat ik gelezen heb verschillende motieven ter sprake gekomen:
· Diefstal (er zijn schilderijen uit het museum gestolen)
· Geweld (Victoria wordt op haar hoofd geslagen)
· Misdaad (Lucie en meneer Hendriks worden ontvoerd)
· Hulp aan iemand geven (Patrick en Tom helpen Victoria om de schilderijen het museum weer binnen te krijgen)
· Bedrog (Patrick en Tom liegen de politie voor)
· Wanhoop (Victoria weet niet meer wat ze moet doen met de schilderijen)
· Gevaar (Victoria en haar familie hebben een auto-ongeluk gehad)


Thema

In het boek zijn verschillende problemen ter sprake gekomen, dus het is wel moeilijk om echt het hoofdprobleem te ontdekken. Maar ik heb het thema wel gevonden. Het thema van het boek is dat de schilderijen in het huis van Victoria hangen en die schilderijen moeten weer teruggebracht worden naar het museum. Hierbij is het een beetje een verhaal waarin niemand de schuld krijgt van de gestolen schilderijen. De hoofdgedachte is: “Wat mensen wel niet kunnen doen als ze geestelijk in de put zitten.” Hierbij is het voorbeeld dat Victoria’s vader schilderijen steelt voor zijn zoontje die zwaar gehandicapt is.


Plaats en tijd

Het verhaal kan zich wel rond deze tijd afspelen. Er bestaan gewoon auto’s en zo, maar als Victoria inbreekt om de schilderijen terug te brengen vind ik dat een beetje vreemd. Want ze zijn er ook gestolen en dan zou ik zeggen dat er dan wel strengere bewaking zou zijn en dat is niet zo. Het verhaal speelt zich wel in Nederland af en de meeste tijd van het boek speelt zich af bij het museum, de GENGK en bij Victoria thuis.


Verhaal, novelle en roman

In het geval van dit boek spreken we van roman. Dat komt omdat de gebeurtenissen veel langer zijn en er komen veel personen in voor. Er zijn wel een paar genres die ik voor dit boek kan verzinnen, zo is avonturenroman er één van. Er komen veel gebeurtenissen voor en die zijn keer op keer spannend. Het kan ook wel een psychologische roman zijn, want de vader van Victoria is na zijn ongeluk geestelijk niet helemaal goed meer. Dat komt doordat zijn zoon (Tony) ernstig gehandicapt is.


Personen

Hoofdpersonen:
De eerste hoofdpersoon is Patrick. Hij is 15 jaar en zit in een rolstoel, omdat hij spastisch is geboren, vroeger zat hij daar wel mee. Maar daar is hij nu overheen, hij maakt daar nu zelfs grapjes over, zoals “Ik ga vandaag maar eens 5 kilometer hardlopen.” Daaruit blijkt dat hij stevig in zijn schoenen staat. Ook moet hij het probleem van de verdwenen schilderijen oplossen. Omdat dit vooral geheim moest blijven werd hij zelfstandiger en kreeg meer verantwoordelijkheidsgevoel. Hij vertrouwt volledig op zijn beste vriend Tom. Hij wordt in de loop van het verhaal verliefd op Victoria, waardoor hij iets onzekerder wordt. De andere hoofdpersoon is Tom, hij is de beste vriend van Patrick. Hij is ook 15 jaar. Hij is doof, maar hij heeft in verloop van tijd leren liplezen. Met Patrick kan hij via gebarentaal communiceren. Hij en Patrick weten elkaar perfect aan te voelen. Ze weten precies wanneer ze wat moeten ‘zeggen’ en wanneer ze niets moeten zeggen. Do!
ordat hij als dove een beetje geïsoleerd is, voelt hij zich soms alleen.

Bijpersonen:
Victoria, zij is ook 15 jaar en komt later in het verhaal in aanraking met Patrick en Tom. Het blijkt dat ze alles niet voor zichzelf doet, haar broertje Tony betekent heel veel voor haar, haar vader is sinds het ongeluk niet erg aanspreekbaar. Ze is zeer sociaal en spontaan. Later wordt ze ook verliefd op Patrick wat haar ook onzeker maakt.
De tweede bijpersoon is Lucie, zij is net 12 jaar en is blind, ze heeft veel mensenkennis en kan heel goed contact maken met mensen. Daar maken Patrick en Tom ook gebruik van. Als ze wil weten hoe iemand eruit ziet vraagt ze altijd of ze even aan zijn/haar gezicht mag voelen om een beter beeld van het persoon te krijgen.


Beoordeling

Eerst laat ik mijn beoordelingswoorden zien en dan geef ik er argumenten bij.
Realistisch- leerzaam- spannend

Ik vind het boek realistisch, omdat de gevoelens van de personen goed omschreven zijn en tevens ook herkenbaar. BV. De groeiende romance tussen Patrick en Victoria. Het is ook wel realistisch omdat er elke dag in het boek een normale gebeurtenis plaatsvindt.

Het is een leerzaam boek, want als je dit boek hebt gelezen heb je geleerd dat gehandicapte personen veel gevoelens hebben en dat ze net zo zijn als “gewone” mensen. Je weet nu ook wat de gevolgen kunnen zijn als je dingen steelt en dat je dat nooit mag doen.

Ik vind het boek spannend, omdat er elke bladzijde wel een belangrijke gebeurtenis plaatsvindt. En daarom lees je elke bladzijde met veel spanning.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen