Boekverslag : Ronald Giphart - Het Feest Der Liefde
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1368 woorden.

Samenvatting
Motivatie

Ik heb dit boek niet om een bepaalde (filosofische) reden gekozen. Ik was in de bibliotheek op zoek naar een boek en zag dit toevallig liggen. De titel kwam me bekend voor, een vriend van mij had het gekregen voor zijn verjaardag en mij erover verteld. Ik had geen specifieke verwachtingen toen ik het boek opensloeg, niemand had mij verteld of het boek goed/ slecht was of waar het over ging.


Samenvatting

Het boek bestaat uit verschillende verhalen (het is een verhalenbundel), dus is er niet één samenvatting er zijn 15 samenvattingen. Het zijn 15 erg slome en oninteressante verhalen, dus maak ik de samenvattingen niet al te lang (ze gaan toch allemaal over hetzelfde = seks). Volgens mij is hij zelf de hoofdpersoon in de meeste verhalen.

Na het schallen van trompetten: Dit verhaal gaat over een jongen die nuldejaarsstudent is op de uni in Utrecht. Hij wordt begeleid door zijn mentor Justus. Die hem de regels van het versieren in zijn kop stampt.
Vinger aan de pols: Dit verhaal gaat over een jongen en een meisje die zich erg tot elkaar aangetrokken voelen, maar allebei een relatie hebben, en die ook willen houden. Het gaat in dit verhaal een beetje om de platonische liefde tussen die twee (denk ik).
Vrijnacht: Dit verhaal gaat over een jongen die met een meisje in contact raakt, tijdens de dodenherdenking in Amsterdam. Zij nodigt hem uit om bij haar wijn te komen drinken……en van het een komt het ander. Ze hebben elkaar maar 12 uurtjes meegemaakt, toch zegt de ikfiguur aan het einde van het boek dat het zijn grote liefde was.
De wereld van de dingen die we niet hebben gedaan: Dit verhaal gaat over een jongen en een meisje die elkaar ontmoeten tijdens een poëziefestival. Het meisje neemt de jongen mee naar huis en daar drinken ze wijn (voor de verandering). Ze vertelt hem dat haar vriend kunstenaar is, en momenteel op vakantie. Ze neemt hem mee naar het atelier van haar vriend en vertelt hem dat haar vriend zich veel bezig houdt met teledildonics. Dat is heel simpel uitgelegd virtuele sex. Later komt hij er achter dat zij hem heeft gebruikt.
Domecq oblige: Dit verhaal is iets langer vergeleken met de andere. Een jonge schrijver gaat met zijn vriendin naar Andalusië, om erachter te komen hoe sherry wordt geproduceerd. Het verhaal gaat eigenlijk helemaal nergens over, hij vertelt wat ze allemaal meemaken, wie ze allemaal ontmoeten, enzovoort. Er zit ook niet een duidelijke verhaallijn in. Het is meer een verslag, of zoiets….
De veiligste plek op aarde: Dit verhaal gaat over een jongen die bevriend is met een andere jongen, Jonathan. Hij ziet Jonathan als zijn meester op seksueel gebied. Jonathan laat hem dingen doen die nog nooit gedaan heeft, zoals naar de wallen gaan en vunzige blaadjes lezen.
De invasie van Amerika: Dit is ook een van de langere verhalen in het boek. Het gaat weer over een jonge schrijver die voor zijn werk de WK in Amerika moet meemaken. In dit verhaal gebeurt weer helemaal niks. Er wordt een beetje verteld wat hij meemaakt, wie hij allemaal ontmoet en wat hij met die mensen (?) bespreekt. Het gaat vooral over de sfeer die hij daar mee krijgt en hoe belachelijk de mensen zich daar gedragen. Het is gewoon een verslag.
De dag dat ik een verhaal……. : Dit verhaal gaat wederom over een jonge schrijver die vertelt over het voetbal verleden van zijn vader. Hij spreekt met zijn vader af om samen een voetbal wedstrijd te bekijken zoals ze dat vroeger samen deden. Ondertussen willen ze het over zijn voetbalverleden hebben omdat hij daarover wil schrijven. Als hij bij zijn vader aankomt blijkt dat hij het zelf al helemaal op papier heeft gezet. Verder wordt er een beetje uitgelegd wat zijn vader geschreven heeft en wat hij daarvan vind, dat zijn vader best aardig kan schrijven, enz. enz.
“Ich bin eine holländische Schriftstellerin!”: Dit verhaal gaat over dezelfde jongen die met een stel andere schrijvers naar Duitsland mag, georganiseerd door hun uitgeverijen. Dit is eigenlijk ook weer een soort van verslag. Hij vertelt weer wat er ongeveer allemaal gebeurd. De gesprekken die hij met anderen heeft en die anderen met elkaar hebben wat voor “grappige” opmerkingen er worden gemaakt enz. enz…
Lol: Dit is een erg kort verhaal. Gaat weer werkelijk nergens over. Hij vertelt dat hij schrijven echt leuk vind, en dat hij schrijver is geworden om dat hij dat leuk vindt en dat hij zich niet kan voorstellen dat er mensen zijn die hun beroep niet leuk vinden.
Schrijfnijd: Dit verhaal gaat weer over dezelfde jongen die een leeftijdsgenoot helemaal de grond inboort omdat hij een verkeerde opmerking maakt over zijn boeken. Hij vindt dat mensen pas over zijn boeken mogen oordelen als ze zelf wat op dat gebied bereikt hebben. Ook dit is een vrij kort verhaal.
Het protocol van heilig ontzag: Dit verhaal gaat in het kort over zijn theorie over grappen maken over literatuur, hij vindt dat je die dus niet mag maken; ook over dode schrijvers moet je je mond dicht houden. Dat noemt hij het protocol van heilig ontzag. Voor de rest wordt zijn theorie uitgewerkt en verhelderd.
Welwelwelwel……: Dit verhaal (ik vind het eigenlijk meer een betoog!) gaat over de schrijver T. van Deel. Hij schijnt gemene dingen over Giphart gezegd te hebben. Dus kraakt Giphart hem in dit verhaal (?) helemaal af!
Nice guys don’t get laid: Dit verhaal gaat over een jong meisje (ja ja). Ze is bevriend met een jonge (Kramer). Ze weet dat hij verliefd op haar is, en probeert hem altijd (net niet) te verleiden. Als ze samen op vakantie gaan vertelt zij wat ze over hem denkt (dat hij zwak is omdat hij niks onderneemt) en uiteindelijk bedrijven ze de liefde.
Heblust: Dit verhaal gaat over een meisje (student?) dat samen woont met een jonge waar ze goed mee bevriend is. In dit verhaal beschrijft ze hoe ze haar 21e verjaardag heeft gevierd. Om het een beetje oppervlakkig samen te vatten; ze geeft een feest en nodigt alle jongens uit waarmee ze ooit naar bed is geweest. Uiteindelijk wordt het een grote orgie.

3. Vertelperspectief

Alle verhalen zijn geschreven vanuit de ikvorm. De verhalen zijn dus geschreven vanuit Ronald Giphart. Alleen de laatste twee verhalen worden geschreven vanuit een jonge vrouw. De invasie van Amerika is in dagboekvorm geschreven. Dit heeft niet echt invloed op mij gehad, als de verhalen goed waren geweest misschien wel.


4. Tijdsvolgorde

De verhalen zijn chronologisch verteld. Het heeft niet echt gevolgen voor het verhaal behalve dat het duidelijker is, wat ik zeer op prijs stel. Er staan terugverwijzingen en vooruitwijzingen in de verhalen.

5. Vertel(de) tijd

De verteltijd is 196 bladzijden. De vertelde tijd is natuurlijk per verhaal verschillend;
-Na het schallen van trompetten: 1 week
-Vinger aan de pols: Is niet echt duidelijk, kan een week geweest zijn, maar ook een jaar.
-Vrijnacht: ongeveer 12 uur
-De wereld van de dingen die we niet hebben gedaan: 1 dag
-Domecq oblige: 1 week (hooguit 2 weken)
-De veiligste plek op aarde: Is niet helemaal duidelijk. Minstens een paar maanden.
-De invasie van Amerika: 18 dagen
-De dag dat ik een verhaal……: een middag
-“Ich bin eine holländische Schriftstellerin”: een dag
-Lol: Is niet duidelijk, hij zet gewoon zijn gedachten op een rijtje, en de lezers mogen ervan meegenieten (?)
-Schrijfnijd: zie lol
-Het protocol van heilig ontzag: zie lol
-Welwelwelwel…. : zie lol
-Nice guys don’t get laid: een paar dagen
-Heblust: een middag

Er is natuurlijk wel sprake van tijdverdichting en tijvertraging in de verhalen maar dat komt vrij weinig voor.


6. Eerste reactie

Mijn eerste reactie was niet echt positief (zacht uitgedrukt). Het heeft niet echt gevoelens bij mij opgewekt. Ik heb met moeite dit boek uitgelezen. Giphart heeft op zich een best leuke manier van schrijven. Maar misschien zou het iets leuker zijn het ergens over zou gaan. Ik vind het ook vervelend dat het allemaal losse verhalen zijn (vooral voor een boekverslag!).

7. Slotevaluatie

Mijn mening over dit boek is vrij duidelijk; ik vind het gewoon helemaal niks. Zoals ik eerder al vermeld heb; hij schrijft leuk, maar ik had in principe ook een playboy kunnen kopen (voor de goede verhalen). Er waren niet echt dingen die ik verwarrend vond in het boek. Waar ik erg veel moeite mee heb gehad is het uit lezen van dit boek.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen