Boekverslag : Remco Campert - Een Liefde In Parijs
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 976 woorden.

Primaire gegevens van het gelezen werk:

Auteur: Remco Campert

Titel: Een liefde in Parijs

Opdracht: -

Motto: -

Verschenen in: 2004

Uitgever: De Bezige Bij

Verwachtingen vooraf: Aan de kaft en de titel te zien verwachtte ik een liefdesverhaal.Samenvatting van de inhoud:

Een boek van Richard is vertaald naar het Frans. Om de nieuwe uitgaven te promoten, gaat Richard naar Parijs. Hij gaat daar zijn boek presenteren. Tovèr, een Nederlandse kunstenaar die het in Frankrijk gemaakt heeft, en waar Richard vroeger bevriend mee was, heeft een nieuwe expositie. De uitgever van Richard vindt het wel een goed idee om de expositie en de boekpresentatie samen te voegen. Richard vindt het prima, al heeft hij Tovèr al een tijdje niet meer gezien of gesproken.Zodra Richard in Parijs aankomt en zijn hotel uitloopt, komt hij een vrouw tegen die hem aanspreekt met ‘Rik?’. Richard noemde zichzelf Rik in de tijd dat hij in Antwerpen verbleef. De vrouw roept echter totaal geen herkenning op. Ze vertelt hoe ze heet: Sacha. Ook die naam doet bij Richard geen belletje rinkelen. De vrouw loopt door, en laat Richard met een raadsel achter.Richard vindt het erg opmerkelijk dat een vrouw hem na al die jaren herkent, terwijl Richard zich totaal niets kan herinneren. De vrouw kent hem uit Antwerpen: een tijd waar Richard niet veel meer van weet, omdat hij altijd dronken was. De laatste tijd vergeet Richard sowieso veel. Dat zal wel met zijn ouderdom te maken hebben, vermoedt Richard. Op één of andere manier blijft de gedachte aan Sacha Richard achtervolgen. Hoe kan hij zo’n beeldige vrouw vergeten zijn?Door verschillende flashbacks krijg je een beeld van het leven van Richard: zijn verblijf in Parijs met Tovèr, het voorval wat Richard doet besluiten Parijs te verlaten, en het stukje uit het leven van Richard, wat in Antwerpen afgespeeld heeft.

Ook wordt de reden waarom Richard en zijn vrouw geen kinderen hebben duidelijk.De vraag die nog rest is: wie is Sacha? Welke deeltje van zijn leven heeft Richard zo ver achter in zijn geheugen verstopt, dat hij het niet meer tevoorschijn kan halen? Het einde van het boek, maakt dit allemaal duidelijk.Titelverklaring:

Richard Sanders verblijft ter promotie van zijn boek in Parijs. Daar loopt hij iemand tegen het lijf. De vrouw herkent hem. Richard weet echt niet waar hij de vrouw van moet kennen. In de loop van het verhaal wordt het duidelijk dat de vrouw een oude liefde is.Opbouw:

Het verhaal is opgedeeld in negen hoofdstukken die geen naam hebben, alleen een nummer. Ik kan niet echt zeggen dat die verdeling belangrijk is voor het verhaal.Taalgebruik:

Het taalgebruik is eigenlijk heel normaal. Er worden weinig moeilijker woorden gebruikt. Wel komen er ooit Franse zinnen in voor, maar die zijn niet echt van belang.Tijd:

Het boek speelt zich af in het heden. Je kunt dat merken aan het verhaal, het komt over alsof het van deze tijd is. Het kan echter ook tien jaar eerder of later afspelen.

De tijd speelt niet echt een belangrijke rol in het verhaal.

Het boek beslaat ongeveer een week.

Het verhaal is niet chronologisch verteld. Regelmatig komen er flashbacks in voor.

Het boek bestaat uit 160 bladzijden en is makkelijk te lezen. Kortom: je hebt het zo uit.Plaats en ruimte:

Het verhaal speelt zich af in Parijs. In het hotel waar Richard verblijft, in restaurants en in de galerie.

De flashbacks spelen zich af in Antwerpen en Amsterdam.

Parijs is van groot belang in dit verhaal, omdat Richard aan het denken wordt gezet door een ontmoeting met een vrouw. Die vrouw was hij nooit tegen het lijf gelopen, als hij niet naar Parijs was gekomen.Spanning:

Meteen in het begin van het verhaal ontmoet Richard Sacha. Gedurende het boek blijf je je afvragen waar zij Richard van kent. Aan het einde van het verhaal wordt dat helemaal duidelijk.Vertelperspectief:

Het verhaal wordt door een alwetende verteller verteld.Personages:

Richard Sanders – Richard is een man op leeftijd, die zijn geld verdient met het schrijven van gedichten en verhalen. Richard is de hoofdpersoon van het boek. Hij heeft een gelukkig leventje opgebouwd, maar heeft toch spijt dat hij vroeger terug naar Amsterdam is gegaan. Als hij in Parijs was gebleven, had hij misschien wel net zo’n leven geleid als Tovèr, hoewel Richard eigenlijk niet weet of de levensstijl van Tovèr beter is dan die van Richard. Richard is getrouwd, terwijl Tovèr zo vrij als een vogeltje is.

Tovèr – Tovèr is een kunstenaar en is samen met Richard aan het begin van zijn carrière naar Parijs gegaan. Tovèr heeft het helemaal gemaakt in Parijs en is erg populair bij vrouwen. Hij heeft geen vaste relatie.

Sacha – In het begin van het verhaal ontmoet Sacha Richard. Sacha spreekt hem aan, maar Richard herkent haar niet. Sacha vindt dat vervelend, maar komt Richard toch nog een paar keer tegen, en vindt dat prettig. Achteraf blijkt echter pas dat Sacha bijna geobsedeerd is door Richard, omdat ze een kind van hem heeft.Thema en motieven:

Richard is aan het begin van zijn carrière naar Parijs gegaan, en deels wegens geldgebrek weer naar Amsterdam teruggekeerd. Als Richard zijn boek in Parijs gaat promoten en daar zijn vriend Tovèr tegenkomt, vraagt hij zich eigenlijk af waarom hij nooit naar Parijs is teruggekeerd. Hij heeft eigenlijk spijt.Genre:

Een Liefde in Parijs is een roman.Eigen mening

Een nieuwe roman van Remco Campert, die moet ik lezen, dacht ik! Een vrij dun boekje, dus daar valt wel doorheen te komen. Zeker! Het is erg gemakkelijk geschreven en de verhaallijn spoort je aan het boek in één keer uit te lezen. Waar kent Richard Sacha nou van? Je vraagt het jezelf misschien nog meer af, dan dat Richard in het boek doet. Jammer is dat het hele verhaal op die vraag gebaseerd is, en dat Remco Campert het mysterie in één zin oplost. Precies 160 pagina’s lang toewerken naar een ontknoping die één zin in beslag neemt. Op het abrupte einde na, is Een liefde in Parijs een toppertje. Zeker aan te raden.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen