Boekverslag : Joost Zwagerman - Gimmick!
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 468 woorden.

235 pagina's



De Arbeiderspers, Amsterdam



1989



Raam is een jonge kunstenaar, wonend in Amsterdam. In werkelijkheid heeft hij al tijden geen verf of kwast meer aangeraakt, maar zolang de buitenwereld gelooft dat hij aanstormend talent is krijgt hij een subsidie van de overheid, wat voor hem genoeg is om van te leven en te feesten.



Raam vertoeft iedere avond in de Gimmick, een erg hippe discotheek waar alleen kunstenaars en andere randgroepjongeren binnen komen. Daar praat hij met zijn vrienden over seks, relaties, kunst en vooral over geld onder het genot van veel alcohol en de nodige lijntjes coke.



Zo ongeveer het enige waar Raam aan denkt is zijn ex Sammie, die weinig meer van hem wil weten. Hij is zo door haar geobsedeerd dat hij stalkingsgedrag gaat vertonen. Hij staat onaangekondigd bij haar voor de deur, en spreekt iedere dag iets in op haar antwoordapparaat.



Samen met een paar bevriende kunstenaars gaat Raam naar Tenerife, waar het feestleven gewoon doorgaat. Een van hen flipt door en slaat een galerie met eigen werk kort en klein, om hierna onmiddelijk door de rest in de steek gelaten te worden. Raam reist samen met Groen door naar New York waar voornamelijk peepshows bezocht worden. Raam krijgt genoeg van Groen, en brengt de rest van zijn tijd in New York door bij Dulcie, een erg zielig figuur dat te vaak teleur is gesteld in haar leven.



Terug in Amsterdam blijkt de Gimmick veranderd, iedereen komt er nu en er wordt top 40 muziek gedraaid. Raam snuift teveel coke, wordt daarop betrapt en de Gimmick uitgegooid. Hij belandt in een soort psychose, en ziet overal Sammie in. Uiteindelijk gaat hij in een taxi naar huis.



Het verhaal wordt verteld door de hoofdpersoon Raam, in ik-gelijktijdig. Dit wekt de indruk dat hij a.h.w. verslag doet van de gebeurtenissen. Dit wordt versterkt doordat de dingen die je als lezer niet meemaakt worden wergegeven als herinnering, dus in ik-achteraf verteld worden.



Ik vind de ik-gelijktijdig vertelswijze goed bij het verhaal passen. Het is namelijk een verhaal dat vooral gaat over niets doen en je leven vergooien, iets wat je niet achteraf vertelt. Er zitten heel veel dingen in die de moeite niet waard zouden zijn om achteraf te vertellen, maar dat zijn juist de dingen die het verhaal leuk maken om dat ze perfect de rotzooi waarin Raam verkeert weergeven.



Het boek bestaat uit een Proloog en 3 verschillende delen, genoemd naar de maand waarin het verhaal speelt: oktober, januari en april. De proloog is eigenlijk een fragment uit het januari deel dat ter inleiding van het verhaal is gebruikt.Verder loopt de tijd chronologisch.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen