Boekverslag : Anke De Vries - Kladwerk
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1100 woorden.

A Zakelijke gegevensTitel : Kladwerk

Auteur : Anke deVries

Illustrator : Dick van der Maat

Uitgever : Lemniscaat

Jaar van uitgaven : 1993

Jaar van eerst uitgaven : 1990

Aantal bladzijden : 126

Eventuele bekroningen : 1 van de Nederlandse kinderjuryB Inhoud1.hoofdpersonenJerryJerry is een Surinaamse jongetje. Hij houdt erg van voetbal.

Hij zit bij Debbie, Linda, Henk en Bram in de klas.

Hij vindt het ook fantastisch dat de meester een vriendin heeft.Hij zit op de basisschool en ik denk dat hij 10, 11 of 12 geweest zal zijn.Iedereen kan het wel goed met Jerry vinden, iedereen noemt hem dan ook de grappenmaker.

Voor mijn gevoel is hij altijd optimistisch.DebbieDebbie is de beste vriendin van Linda. Ze heeft een broertje die met zijn moeder bij een andere meneer woont. Zij woont met haar vader.

De vriend van haar moeder is een van de mannen die steeds de school van Debbie vernielt.Ze zit bij Jerry in de klas ik denk dat ze 11 is.Ze kan soms een beetje egoïstisch overkomen naar Linda maar 2 tellen daarna heeft ze er al weer spijt van wat ze heeft gezegd.HenkHenk voelt zich de baas van de klas. Hij vindt bijvoorbeeld dat Linda een dikke kont heeft en dan zegt hij het gewoon, als je er tegen in gaat wordt hij boos. Bijna iedereen is bang voor hem.Ik denk dat hij ongeveer 11 is.Hij doet altijd stoer en meestal onaardig.

Aan het einde van het boek blijkt ook dat Henk geholpen had bij de kladwerken, want zijn broer deed er aan mee en Henk zette het kelderraampje open voor hun.

HassanHij woont pas in Nederland en spreekt ook bijna geen Nederlands.

Hij begrijpt ver ook niet veel van, wat er allemaal op school gebeurt.

Hij kan het wel goed vinden met iedereen.Hij is denk ook zo’n 11 jaar.Hij is altijd wel aardig, maar hij begrijpt bijna geen woord Nederlands.BramBram is de wijsneus van de klas. Hij is heel slim en hij weet bijna antwoord op vragen. Hij begrijpt ook veel van politiek. Hij kan goed schaken en dat doet hij ook vaak met Schele Piet. Iedereen noemt hem zo omdat hij ontzettend scheel is.

Soms gebruikt hij een beetje moeilijke taal voor de kindren, hij probeert ook zo snel mogelijk achter te komen wie de school heeft ondergespoten en vernielt.

Hij is ook ongeveer 11 jaar.Hij is een vriend van iedereen, maar hij is heel slim en niet iedereen begrijpt hem altijd.

Lina

Ze is de beste vriendin van Debbie.

Haar ouders hebben een banketzaak. De oma van Linda belt heel vaak dat ze een taart wil hebben en dan moet Linda die gaan bezorgen.

Omdat Linda en haar moeder er schoon genoeg van hebben, doet de moeder van Linda een zelfcursus hoe leer ik NEE zeggen.Ik denk dat ze ongeveer 11 is.Ze denk samen met Bram wie de daders kunnen zijn, ze heeft er een hekel aan dat ze steeds naar haar oma op en neer moet om een taart te brengen.

Ze leeft ook erg met Debbie mee en ze is ook heel blij als de ouders van Debbie weer bij elkaar zijn.2. PlaatsHet speelt zich af op de basisschool, bij Linda thuis, bij Debbie thuis,

bij Jerry thuis, op het voetbalveld, bij Fred Bruins thuis.TijdIk denk dat het zich rond deze tijd afspeelt.

De mensen gedragen zich hetzelfde als wij.3. gebeurtenissenJerry, Debbie, Linda, Henk, Hassan en Bram zitten bij elkaar in de klas.

Als ze op een ochtend op school komen zien ze dat alles vernielt is, dat er met graffty op de muren staat geschreven :” Weg met de allochtonen!!!”De moeder van Debbie is bij een andere man gaan wonen.Als ze een paar weken later weer op school komen, zien ze dat weer alles is vernielt, maar nu zijn ook de konijnen en de hamsters doodgeslagen.

Als ze met z’n allen het lokaal gaan opruimen. Dan vindt Linda een hele mooie adelaars knoop. Ze geeft hem aan Hassan.Als ze een paar weken later een mark houden om geld intezamenlen.

Ziet Hassan Fred Bruins met dezelfde knopen op zijn jas als de knopen die Hassan van Linda kreeg. Dit wordt onderzocht.Als Linda bij Fred Bruins thuis is en Debbie is even weg gaat Linda op onderzoek uit.

Ze vindt een notitieboekje met een adres, datum en een tijd.

Het blijkt dat dat een andere school is.

Als de politie de daders op heterdaad betrapt bij de andere school bleek Fred Bruins er inderdaad bij te zitten.4. titelverklaringHet boek heet Kladwerk omdat alles is ondergeklad en ik denk dat ze dat Kladwerk noemen.C. Mening1. keuzeIk was in de bi-eb op school en toen zag ik dit boek en toen zie iemand dat het een leuk boek was dus ik heb het een keer geprobeerd.

Toen moest ik mijn 4e leesverslag maken dus toen heb ik dit boek nog een keer gelezen.

2. het verhaalIk denk dat dit in werkelijkheid ook wel kan gebeuren.

Want je hebt altijd racisten.Wat ik een zielig moment vind is:

Als Debbie Linda uitscheldt voor dikke en dan moet Linda bijna huilen.

3. personenIk vond het allemaal wel leuke mensen want ze deden aardig elkaar.

Bram was altijd een van de slimste maar daar was iedereen wel gewend.

Henk vond ik wat minder aardig, want hij speelde altijd de baas over iedereen.

Ik had denk ook zo gereageerd om een markt te houden om geld intezamelen of op een andere manier

maar ik denk dat ik hetzelfde

gereageerd zou hebben.4. tot slotHet boek heeft voor mij bijna geen betekenis.

Ik ben er niet door veranderd en ik heb er wel iets van geleerd.

Ik heb geleerd hoe vervelend het kan zijn dat er racisten zijn in deze wereld.

Ik vond het boek de moeite waard.Ik zou de voorkant precies hetzelfde hebben gemaakt.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen