Boekverslag : Gonneke Huizing - Belofte Maakt Schuld
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1060 woorden.

1. Titel:

Druk: 1e druk(uit de lijst boektoppers 2001)

Jaar van uitgave: 1999

Uitgeverij: C.V. sjaloom en Wildeboer

2.

‘Beloof je me dat je voor je kleine broertje zal zorgen als ik er niet meer ben?’ Dit vraagt de ernstig zieke Karen aan haar zestienjarige zoon Jasper.

Karen kreeg een paar maanden geleden te horen dat ze kanker had, sindsdien gaat het alleen maar slecht met haar vanwege alle chemokuren die ze krijgt. Jasper houd zich aan de belofte om voor zijn vierjarige broertje, Kjeld, te zorgen. Alleen zijn tante Loes en oom Johan het daar helemaal niet mee eens. Jasper en kjeld logeren een paar maanden bij hun, maar dan krijgt jasper te horen dat hij naar zijn andere oom moet, omdat zijn oom en tante niet willen dat Kjeld alleen maar met zijn broer opgroeit. Dit komt omdat oom Johan en tante Loes zelf geen kinderen kunnen krijgen. Kjeld wil het liefste bij Jasper blijven, en andersom ook. Daar is tante Loes heel erg jaloers op.

Toch wordt Jasper naar zijn oom gestuurd, daar moet hij wachten tot zijn vader terug is uit China, wat nog wel een paar maanden kan duren. Jasper heeft zijn vader, Peter, al vier jaar niet meer gezien. Hij was al bij Karen weg voordat Kjeld geboren was. Peter werd verliefd op een ander. Jasper houdt het niet uit bij zijn oom ook al laat die hem helemaal zijn eigen gang gaan. Dan besluit Jasper samen met Kjeld naar Noorwegen te gaan. Daar staat hun vakantiehuis. Hij haalt Kjeld op van school en samen gaan ze ervandoor.

Ze mogen meeliften met een vrachtwagenchauffeur tot aan de boot die naar Noorwegen vaart. Eenmaal bij de boot, verstoppen de twee zich in een caravan. Maar Jasper en Kjeld zijn later getuigen van een moord, tenminste dat denken ze. De mannen bleken drugsdealers te zijn en de ene, Bernd, kreeg door wat zijn maat, Jim, van plan was. Hem vermoorden. Daarom had Bernd losse flodders in het pistool van Jim gedaan. Jim komt erachter dat Jasper en Kjeld in de caravan zitten en alles hebben gezien. Hij neemt ze mee maar weet te ontsnappen.

Na een tijd te hebben rond gezworven komen ze een auto tegen. In de auto staat een tas met eten. Alleen de bestuurster is erg ziek. Jasper en Kjeld mogen mee naar haar huis. Ze heet Liv. Daar aangekomen zorgt Jasper voor een dokter. Hij gaat naar het dorp maar komt met pech te staan. Hij mag meerijden met de dokter. Als hij de volgende dag de auto van Liv wegbrengt naar een garage, herkent hij de auto van Jim.

Thuis bij Liv legt hij het hele verhaal uit over het vakantiehuisje, en Liv die al een stuk beter gaat er met de twee jongens naartoe. Alleen ze weten niet dat ze worden gezocht door Jim en door de politie. Eenmaal daar aangekomen staat de politie voor de deur. Ze besluiten de boel in de gaten te houden. Als op een dag Kjeld weg is komt Jasper erachter dat Jim er is. Na een hoop gevecht vindt Jasper, Kjeld in een gang achter het huis. Ondertussen waren Peter, Paul en oom Johan en tante Loes al gewaarschuwd. Peter is toen snel terug naar Noorwegen gereisd, om zijn twee zoons weer te zien.

3.

de titel is goed gekozen, omdat Jasper zijn moeder belooft om voor Kjeld te zorgen. Maar door zijn oom en tante kan Jasper zich er niet aan houden, en voelt zich daar erg schuldig over. ‘Daarom de titel belofte maakt schuld.’

4

Jasper is een hele zorgzame jongen, vooral voor zijn kleine broertje. Hij probeert er alles aan om voor hem te zorgen wat ook lukt. Kjeld is vier jaar, en begrijpt nog niet dat hij zijn moeder nooit meer zal zien. Verder is luistert hij heel goed naar zijn grote broer, en is een bijdehand kereltje. Kjeld en Jasper zijn broers van elkaar. Dus ze hebben veel met elkaar te maken. Ze kunnen hartstikke goed met elkaar opschieten ondanks het grote leeftijdsverschil.

In het begin speelt het verhaal zich af bij oom Johan en tante Loes thuis. Later gaat het hele verhaal verder in Noorwegen. Vooral Noorwegen is een belangrijke plek in het verhaal. De jongens gaan hier naartoe om op hun vader te wachten. Hun vader, Peter heeft daar een vakantiehuis, waar Jasper vroeger vaak kwam met zijn moeder.

Dit boek behoort tot het genre eigentijdse verhalen. De dingen die gebeuren, zoals Jasper die voor zijn kleine broertje wil blijven zorgen, gebeuren in deze tijd ook wel. Maar aan de ene kant komen Jasper en Kjeld wel erg makkelijk aan de overkant met de boot. De wagens die erop komen worden niet gecontroleerd, en tegenwoordig wordt alles gecontroleerd voordat je aan boord van een schip mag.

5.

Het belangrijkste probleem in het boek is dat Jasper zijn moeder belooft om op zijn broertje te passen, maar dat niet na kan komen. Ook is het belangrijkste probleem dat Jasper en Kjeld veel verdriet hebben van hun overleden moeder. Jasper probeert zich groot te houden voor Kjeld en hem alles uit te leggen. Maar soms wordt dit te veel voor hem.

Aan de ene kant is dit verhaal heel realistisch. Een jongen belooft zijn moeder om voor zijn broertje te blijven zorgen. Aan de andere kant is het best onlogisch. Want De twee gaan alleen op pad naar Noorwegen met de trein en de boot, maar niemand kijkt er raar van op. Ik zou zelf toch raar staan te kijken als hun twee mij zouden vertellen dat ze naar Noorwegen gingen. Ik denk niet dat ik hetzelfde had gedaan, maar wel zou ik proberen om de mensen te overtuigen dat ik als zestienjarige best voor mijn vierjarige broertje zou kunnen zorgen.

Ik raakte best betrokken bij de problemen van de twee jongens. Het is al erg genoeg dat ze hun moeder op zo’n jonge leeftijd hebben verloren, en dan worden z nog ontvoerd. Ik zat af en toe te denken wat ik zelf zou doen als mij dat was overkomen. Ik leefde met Jasper het ergst mee, hij heeft ook heel veel verdriet om zijn moeder en toch ving hij zijn broertje heel goed op. Dat vind ik heel knap van hem.

De beslissingen die zijn genomen vind ik niet raar. Jasper heeft ondanks dat er een paar tegenslagen waren toch door gezet. En dat vond ik een knappe en moeilijke beslissing van hem.

;\n <\/div>
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen