Boekverslag : Tom Lanoye - Alles Moet Weg
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1305 woorden.

1. Alles moet weg van Tom Lanoye.

Eerste druk in 1988.

Uitgever is Bert Bakker uit Amsterdam.

2. De hoofdfiguur is Tony Hanssen. Hij kapt met zijn rechtenstudies midden in de examens. Hij is er immers heilig van overtuigd dat hij het op een veel snellere en gemakkelijkere manier kan maken. Als talentrijke mooiprater denkt hij dat het geld en het succes voor het grijpen liggen. Hij \'leent\' enkele waardevolle voorwerpen uit het huis van zijn ouders en met het geld dat hij in ruil voor de voorwerpen kreeg, koopt hij een Ford bestelwagen. Hiermee probeert hij het Vlaamse land te doorkruisen als verkoper van alles en nog wat. Dan is er nog Soo. Dit is Tony\'s beste vriend die ook rechten studeert. Tony liegt altijd dat het hem allemaal goed lukt en hoe tevreden hij wel is dat hij een goede keuze heeft gemaakt. Aanvankelijk werkt Tony alleen met folders, monsters en stalen maar na korte tijd is hij genoodzaakt om toch echte goederen te verkopen. Maar wat Tony ook doet of wil doen, het loopt steeds hopeloos in het honderd. Zijn mooie praatjes helpen niet. Altijd wordt hij in het zak gezet door zijn klanten. Vaak moet hij ook gaan vluchten voor klanten die door hebben dat hij geen echte verkoper is. Meestal maakt hij zich gewoon belachelijk voor anderen. Zo gaat hij met twee boeren discussiëren om twee hen ton kalk te verkopen. Later blijkt dan dat deze mensen helemaal geen boeren zijn. Tony legt in geleerde woorden uit hoe goed zijn kalk wel is voor hun akkers. En dan, na een heel lang tijd, stappen de mensen al lachend op en blijft Tony met lege handen achter. Een ander voorbeeld is als hij bij een oud ziek vrouwtje als verzekeringsmakelaar langs gaat. De vrouw wil alleen een verzekering afsluiten als Tony haar een rondleiding geeft door haar geboortenstad Doel. Tony doet het onmogelijke om haar tevreden te stellen. Als ze dan terug thuis zijn sluit de vrouw een verzekering af. Daarna blijkt dat de handtekening niets waard is omdat haar zoon de geldzaken regelt. Al die moeite weeral voor niets. Als hij op de autostrade rijdt naar een andere stad waar hij er zeker van is dat hij daar gouden zaken zal gaan doen, wordt hij plots tegen gehouden door een motorrijder. Dit is Andreeke waarmee hij later nog bevriend zal worden. Andreeke moet dringend een paar gestolen spullen ophalen en gaan dumpen in het kanaal vooraleer de politie deze spullen gaat ontdekken. Tony wordt verplicht om te gaan helpen. Als alles in het kanaal ligt, neemt Tony afscheid van Andreeke. Andreeke zelf neemt een café in Antwerpen over. Zonder dat hij wist dat deze café al voor twee miljoen frank schulden heeft. Als Tony na veel moeite het dan toch opgeeft spullen te verkopen gaat hij naar Andreeke in Antwerpen om daar zijn verloren geld terug te verdienen. Maar Andreeke wil natuurlijk zo vlug mogelijk weg van zijn café en besluit dan samen met Tony een bank te gaan overvallen. Dit wordt Andreeke fataal waarna Tony naar Nederland vlucht.

3. Het verhaal speelt zich in heel Vlaanderen af. De sfeer in het verhaal heeft iets optimistisch, omdat Tony de moed nooit zal opgeven. De functie van de ruimte is eigenlijk niet zo belangrijk. Het verhaal gaat eerder over personen. Alhoewel de omgeving kleurrijk besproken wordt, speelt het een onbelangrijke rol in het verhaal. Het is eerder decoratief. Sociaal gezien speelt het verhaal zich onder het gewone volk af.

4. Het tijdsverloop in het verhaal duurt ongeveer een paar maanden. De verteltijd die Tom Lanoye nodig heeft zijn 267 bladzijden. Het verhaal speelt zich in chronologische volgorde af. Soms, bij introductie van een nieuw persoon, wordt een korte flash-forward gebruikt. Dit geeft bijvoorbeeld de manier van sterven weer. Dat is altijd zeer amusant. Hiermee krijg je altijd een korte pauze in het verhaal. Af en toe is er ook een simultane actie.

5. Tony maakt zelf het verhaal mee. Het is geschreven zowel in de ik-vorm, als in de hij-vorm. Vb. (blz10) \"Ik meng mij onder de plaatselijke bevolking, ik geef een rondje, ik win het vertrouwen en pàts. Ik sla toe. Indien niet de avond zelf, dan de dag erna.\" (blz14) \"Tony reed de oprijlaan uit van de ouderlijk villa. Hij deed het zonder een enkele gedachte aan zijn ouders. Hij postte de brief die hij had geschreven aan Soo en hij trapte langs een verlaten weggetje een vuilnisbak de sloot in.\"

6. Tony is het hoofdpersonage. Hij is een dromer en een optimist. Tony handelt vaak als een opportunist en anarchist. Hij is een rond personage. Je merkt eigenlijk al vlug wat de karaktertrekken van Tony zijn. Het personage wordt zeer levendig en voorspelbaar weergegeven. Een nevenpersoon is Soo. Hij is een studievriend van Tony. Hij studeert ook rechten maar hij heeft het moeilijk om zijn studieschema bij te houden. Soo is een grote, zware jongen met ros haar. Hij heeft mooie lippen, en over de brug van zijn neus lopen sproeten. Zijn ogen staan altijd onpeilbaar treurig in hun kassen. Soo is een rond personage. Zoals Tony is dit een levensecht maar ook herkenbaar persoon. Hij is niet echt een belangrijke figuur maar hij ontvangt telkens de brieven van Tony. Hij is trouwens de enige die brieven krijgt.

7. Het motief in dit verhaal is dat Tony voortdurend faalt in zijn leven.

8. Het thema van het boek gaat over verkopen aan huis. En ook wel over snelle beslissingen nemen en iets willen doen met je leven. Want Tony stopt met zijn studies midden in de examen en wil met verkopen iets bereiken in zijn leven.

9. De titel \"Alles moet weg\" duidt gewoon aan waarover het verhaal gaat. Tony verkoopt spullen dus alles moet weg.

10. \"Alles moet weg\" bestaat in feite uit verschillende verhalen die eigenlijk zelfstandig kunnen bestaan. Dat sprak mij wel aan. Het mooie aan het boek vind ik de mengeling van verschillende tonen : tragisch, komisch, humoristisch, realistisch, ironisch en sarcastisch. Ook de manier waarop het verhaal is verwerkt, maakt het aangenaam om te lezen : de ene keer zijn het folderteksten, een andere keer citaten uit het burgerlijk wetboek, moppen en brieven. Er wordt gespeeld met de taal. De echte platvloerse gesprekken, de schuttingstaal en de \'erotische passages\' vind ik zeer amusant. De verwisselende vertelperspectieven maken het ook minder saai en zorgen voor nog meer afwisseling (hij- en ik-verteller). Toch is het boek ook een beetje pessimistisch : alles loopt fout af, de vergankelijkheid en dood. Ik vind het jammer dat Tony vertrekt op het einde maar dat vind ik toch beter dan de \'normale happy-end\'. Er zit heel veel afwisseling in het boek en dat is voor mij een \'must\'. Ook de ironie en het sarcasme die gebruikt worden is een pluspunt want daarop ben ik verzot!

11. Tom Lanoye werd geboren op 27 augustus 1958. Poëzie, roman, kort verhaal, toneel en het essay zijn zijn meest gehanteerde en geliefde genres. Rond Tom Lanoye is al heel wat te doen geweest. Een bijzonderheid van hem is dat hij een schitterende \'performer\' is. Natuurlijk loopt hij ook in de kijker door zijn homoseksualiteit waar hij openlijk voor uitkomt. Hij is zeker en vast een veelbesproken figuur in de media. \'Alles moet weg\' was zijn eerste roman.

Andere boeken: Het goddelijke monster, Kartonnen dozen, Vroeger was ik beter, Zwarte tranen, Een slagerszoon met een brilletje,…

12.

Deze tekening is passend bij het verhaal, want dit zou Tony kunnen voorstellen wanneer hij huis aan huis gaat voor zijn spullen te verkopen.

13. Waarom ben je boeken beginnen te schrijven?

Hoelang duurt het om een boek te schrijven?

Wanneer ga je nog eens op Tournée? (Toneel)

Wil je met je boeken de wereld verbeteren?

Wat is volgens jouw het beste boek ooit geschreven?

;\n <\/div>
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen