Boekverslag : Patrick Lagrou - Het Monster Uit De Diepte
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1621 woorden.

Titel: Het monster uit de diepte

Schrijver: Patrick Lagrou

Druk:

Verslag:

Korte uitleg waarom het boek gekozen is.

Ik heb het boek gekozen omdat het een mooie kaft heeft. Hierop is een duiker te zien die helemaal in het zwart staat afgebeeld. Op de achtergrond zie je blauw water met zwarte planten. (Een soort koraalrif.)

In zijn totaliteit vind ik dus de kaft er mysterieus uitzien.

Ook de titel vind ik aantrekkelijk. (Deze is ‘Het monster uit de diepte’.) Het klinkt erg spannend en mysterieus. (Dus aantrekkelijk voor mij.) Het boek is dus niet saai.

Daarom heb ik dit boek gekozen.


Eerste persoonlijke reactie voordat je het boek gelezen hebt.

Achterflap: de achterflap zegt dat het boek over een jongen gaat die Marijn heet. Hij mag samen met zijn dolfijn Derby een zonderlinge professor helpen bij het bestuderen en onderzoeken van de blauwe gaten in de zee. Maar als blijkt dat er zich in deze diepe gaten een vreemd wezen schuilhoudt, begint voor Marijn een gevaarlijk avontuur.

Mijn verwachtingen: het zal hoogstwaarschijnlijk een spannend en avontuurlijk verhaal zijn. Vooral omdat het verhaal zich onder water afspeelt. En dat vind ikzelf altijd erg spannend. Ik denk dat verhaal een beetje zal lijken op de film ‘Jaws’. Niet zo bloed en moordachtig, maar wel dat men niet afweet van een groot gevaar, en dat men dus verrast wordt.


Kern.

* Marijn en zijn dolfijn Derby mogen meehelpen bij een onderzoek in de blauwe gaten. Maar als Marijn onder water een nieuwe soort dolfijn ontdekt, wordt deze dolfijn en Derby door de medewerkers van het onderzoek gevangengenomen om deze dieren ten toon te stellen in hun museum.

Dan bevrijdden Marijn samen met een indiaans meisje genaamd Talitha de 2 dolfijnen uit het museum.

* Marijn is de hoofdpersoon van het verhaal. Ik kan deze persoon NIET beschrijven omdat er geen beschrijving van hem in het boek staat. Dit komt hoogstwaarschijnlijk doordat dit boek een vervolg is op het boek ‘Het dolfijnenkind’. In dit boek zal de beschrijving van Marijn waarschijnlijk wel staan.

* Het verhaal speelt zich af op het eiland Long Island. Dit eiland ligt (volgens het verhaal) in de Caribische Zee. Ik weet dit doordat deze naam diverse keren in het verhaal wordt genoemd.

* In het boek wordt niet vermeld wanneer het verhaal zich afspeelt. Ik denk zelf dat het verhaal zich in het heden (nu) afspeelt. Want in het verhaal wordt gebruik gemaakt van moderne apparatuur die op dit moment ook gebruikt worden. Verder komen in het verhaal geen dingen voor die zouden moeten ‘aangeven’ dat het verhaal zich in het verleden of toekomst zou afspelen.

* Het doel van de schrijver is (ook) dat hij je een spannend verhaal wil vertellen. Ook wil de schrijver je een beetje inspireren over hoe sjiek en spannend onderwater - duiken kan zijn. Want de schrijver zelf is duikinstructeur geweest.


Samenvatting over de inhoud.

Het verhaal gaat over een jongen Marijn, die op het eiland Long Island woont. Zijn vader en moeder zijn op dat moment weg van het eiland. Als op een dag Marijn iets vreemds op zee merkt, gaat hij samen met een vriend kijken wat er aan de hand is. Op de plek aangekomen zien ze allemaal bootjes liggen, en mensen die onder water duiken en met kleren en flessen whisky weer boven komen. Dit komt omdat er een schip gezonken is die kleding en whisky vervoerde. En nu roven de mensen het transportmateriaal weg van het gezonken schip. Ook Marijn duikt onder water om polshoogte te nemen. Hij heeft een kleine duikinstallatie aangedaan, zodat hij zo`n 5 minuten onder water kan blijven. Samen met zijn dolfijn Derby zwemt hij om het wrak heen. Wat hem opvalt is dat er geen rotsen in de buurt van het gezonken schip zijn die mogelijk het schip hebben doen zinken. Een stukje verderop krijgt Marijn een onaangenaam gevoel. Hij kijkt naar beneden en ziet onder zich een donker, zwart gat.

Marijn vind het vreemd en besluit samen met zijn dolfijn het gat in te duiken. Als hij de bodem bereikt ziet hij dat verderop een watervliegtuig op de bodem ligt. Als hij korter bij zwemt ziet hij dat 2 lijken in de cockpit ronddrijven. Dan voelt hij een sterke stroming. Vlak voordat hij wordt meegesleurd, trekt zijn dolfijn Derby hem weg, naar boven, het blauwe gat uit. Nog net ziet Marijn hoe het vliegtuig wordt opgeslokt door een grote muil. Bovenwater haalt hij opgelucht adem; hij was nog nooit zo bang geweest in het water.

Een paar dagen later wordt Marijn opgebeld door een professor, genaamd Polype. De professor vraagt of hij wil meedoen aan een onderzoek in de zee. Marijn zegt ja en professor Polype leidt hem rond op zijn schip waarmee ze gaan onderzoeken. Ook stelt hij een meisje, Yaël, voor aan Marijn. Marijn moet samen met haar gaan duiken tijdens het onderzoek. Dit doen ze een paar dagen later dan ook, na instructies te hebben gekregen van de professor. De eerste paar ‘duiken’ ontdekken ze niks. Maar als later Marijn (zittend op de rug van zijn dolfijn Derby) Yaël kwijtgeraakt is onder water, ontdekt hij een grot waarin zich een zeldzame, roze dolfijn bevindt. Deze grot komt uit op het vasteland. Ook is daar een meisje, genaamd Talitha. Zij wijst hem de weg en vertelt hem dat hij het geheim van de dolfijn aan niemand moet vertellen.

De volgende dag komt Talitha naar Marijn`s huis toe en vertelt hem dat ze denkt dat de roze dolfijn in gevaar is. Snel rennen ze naar de ingang van de grot. Als ze in de grot zijn zien ze hoe de roze dolfijn gevangen genomen wordt door medewerkers van professor Polype. Een onderwater - onderzoek was het dus helemaal niet wat de professor en Yaël (en de rest van de bemanning) wilden uitvoeren, zij waren alleen op zeldzame dieren uit. Talitha en Marijn krijgen niet meer de kans om de dolfijn te bevrijden. Dan zien ze Yaël staan bij de bemanning. Yaël staat vals naar hen te lachen en zegt dat ze ook Derby gevangen hebben genomen. Hierop schelt Marijn haar woest uit. Als Yaël en de bemanning weg zijn, moeten Marijn en Talitha duiken om uit de grot te komen. Hierbij raakt Marijn verstrikt in een plant en raakt buiten bewustzijn. Als Marijn weer bijkomt is hij bij Talitha thuis. Daar is ook een overlevende van de schipbreuk van het schip dat Marijn onder water had gezien. Hij vertelt Marijn alles wat hij weet van de schipbreuk. Dankzij het verhaal van de schipbreukeling weten Marijn en Talitha nu waar de dolfijnen zich bevinden. Samen gaan ze naar Los Angeles, waar zich een complex bevindt waar de 2 dolfijnen gevangen worden gehouden voor een animatieprogramma. Samen sluipen ze stiekem het complex binnen maar zien geen mogelijkheid om de 2 dolfijnen te bevrijden. Daarom gaan ze naar een nabijgelegen strand, waar ze ene Dick tegenkomen. Samen mogen ze met hem walvissen gaan kijken op zee. Als ze een paar walvissen tegenkomen, blijkt dat de walvissen hen gehoorzamen. Door dit feit laten ze de walvissen tegen de netten van het complex beuken. Daardoor breken de netten en kunnen vrijwel alle dieren die in het complex gevangen zitten ontsnappen en ‘in’ zee zwemmen. Ook als Yaël, professor Polype en de rest van de organisatie erachter komen kunnen zij niks meer doen. Marijn en Talitha komen snel Derby en de roze dolfijn tegen op zee. Er zit nu ook iemand anders in de boot; Marijn`s vader. Hij wist ook van het gevangen nemen van deze dieren af, en werkte daarom bij dit complex. (Soort undercover.) Samen wisselt iedereen met elkaar uit wat ze weten. Dan begint de aarde te beven. Dit worden veroorzaakt door het monster. Dan stort het hele complex in. Gelukkig waren alle dieren er op tijd uit. Maar dan komt er een enorme vloedgolf vanuit de verte op de boot af. Ook deze is veroorzaakt door het ‘monster’. De boot wordt door de enorme vloedgolf weggeslagen. Maar gelukkig komt iedereen levend en wel weer boven water; ze hebben het allemaal overleefd. Dan komt even later een reddingshelikopter hen oppikken.


Eigen mening.


A Inhoud (verhaal): ik vind het verhaal spannend, omdat het verhaal zich grotendeels onder water afspeelt. Ook vanwege het ‘monster’ dat soms in het verhaal voorkomt. Je bent benieuwd hoe het verhaal afloopt.

B Woordgebruik: ik vind het woordgebruik in het verhaal makkelijk, omdat er (vanzelfsprekend) bijna geen moeilijke woorden in het verhaal verwerkt zijn, hoewel er in het boek vaak kleine details besproken worden. Ik raakte dus niet het overzicht kwijt ‘in’ het boek.

C Personen: de personen in het verhaal vind ik niet voorspelbaar. Vooral bedoel ik hiermee Yaël en professor Polype. Omdat zij uiteindelijk helemaal geen onderzoek aan het uitvoeren waren, maar alleen maar op zoek naar zeldzame dieren die zij onder water zouden tegenkomen (tijdens hun ‘zogenaamde’ onderzoek.) Dit vond ik dus niet voorspelbaar toen zij de roze dolfijn en Derby gevangen namen.

Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Toen Yaël, professor Polype en rest van de organisatie de roze dolfijn en Derby gevangen namen.

(Waarom?) Omdat ik dit totaal niet verwachtte.


De schrijver.

1. Levensomschrijving d.m.v paspoort van Patrick Lagrou.

Naam: Patrick,

Achternaam: Lagrou,

Geboortedatum: 1 oktober 1949,

Geboorteplaats: Brugge (België),

Beroep: voordat hij fulltime schrijver werd, was Patrick advocaat en duikinstructeur.

2. Hij schrijft veel avontuurlijke, spannende en mysterieuze boeken.

3. Vaak gaan zijn boeken over speciale onderwerpen/personen, zoals monsters, heksen enz.

4. Andere boeken van Patrick Lagrou zijn;

Het dolfijnenkind,

Hekseneiland,

Kreten in de mist,

Het meisje uit de jungle,

Sterrenkind,

Het beest van de Canigou,

In de klauwen van de duivel,

Gregoris en de dolfijn,

De poorten van Atlantis,

Het geheim van de Grote Kronometer.

;\n <\/div>
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen