Boekverslag : Ellen Tijsinger - Kaper Op De Vlucht
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1050 woorden.

Titel: Kaper op de vlucht

Schrijver: Ellen Tijsinger

Druk:

Verslag:

) Titel: Kaper op de vlucht

Schrijfster: Ellen Tijsinger

Onderwerp: Een jongen, die eerst van Italië naar Nederland gaat en als hij weer terug moet, besluit hij om het vliegtuig waar hij in zit, te kapen.

Jaar van uitgave: 1997

Plaats van uitgave: Amsterdam

Drukker: Van Goor

Aantal bladzijdes: 118

Andere jeugdboeken

Ellen Tijsinger: Word toch wakker!, Nikolaj, Dat had je gedroomd, De tuin zonder eind, Vijandig vuur, Morgenster (bekroond Nederlandse Kinderjury 1996), De zwarte vulkaan


2) De hoofdpersoon uit het boek is Gino, een 15-jarige, Nederlandse jongen. Je komt de informatie over hem te weten via de verteller. Hierdoor krijg je niet álles over Gino te weten, maar toch wordt er wel veel informatie over Gino’s verleden, en over hoe hij denkt, verteld in het verhaal. Gino werd geboren in Nederland, waar hij tot zijn 8e met zijn, van oorsprong Italiaanse, ouders, zijn 3 jaar oudere broer, Mario en zijn 3 jaar jongere zusje Camilla, woonde. Toen kregen zijn ouders heimwee naar Sicilië in Italië en tegen de zin van de kinderen in, verhuisden ze terug daarheen. Gino heeft het daar niet naar zijn zin en de rest kan je in de samenvatting lezen.

Gino is een normale jongen, net als zijn leeftijdgenoten hier op school. Maar als hij terug wil naar Nederland, begint hij een beetje “door te draven” en kent hij zichzelf niet eens meer. Hij houdt heel erg van zijn zusje en beschermd haar ook met zijn leven tegen een bende in Italië die vernielingen aanricht en meisjes “aanranden”. Als hij het vliegtuig kaapt, begrijpt hij zichzelf eerst wel en blijft hij koel onder de moeilijke omstandigheden in het vliegtuig (mensen die hem proberen om te praten, huilende baby’s, nep-zieke mensen). Maar als hij na een tijdje begint na te denken over de situatie snapt hij eigenlijk niet waarom hij het nu doet. Hij denkt zelf om zijn zusje Camilla te beschermen, maar na een tijdje begrijpt hij dat ook niet helemaal meer. Gino is wel een beetje een vergeetachtige jongen, want als hij na een “actie” die hij heeft ondernomen, bijvoorbeeld de vliegtuigkaping dus, zich af vraagt waarom hij het ook weer doet, weet hij het vaak niet meer. Daar komt hij ook wel een enkele maal door in de problemen in het verhaal. Hij denkt dat hij ook wel zonder zijn familie kan leven, maar als hij al weer een tijdje van huis is, begint hij zijn ouders toch wel te missen en kom je erachter dat hij niet zo’n harteloze kaper is, maar toch gewoon een jongen van je eigen leeftijd.


3) Het boek gaat over een jongen die Gino heet. Op zijn elfde verhuist hij van Amsterdam naar Italië. Hij heeft het in Italië niet leuk. Hij heeft geen vrienden en zijn ouders hebben geen tijd voor hem. Hij besluit geld van zijn ouders te jatten en een vliegticket naar Nederland te kopen. Als hij in Nederland is neemt hij de trein naar Amsterdam en gaat naar zijn opa en oma die nog steeds in Nederland wonen. Van zijn opa en oma mag hij even blijven logeren maar hij moet voor de kerst weer naar huis. Maar Gino wil niet. Toch moet hij. Vlak voordat hij weer naar schiphol wordt gebracht gaat hij nog even naar de kelder om wat spullen als aandenken mee te nemen. Hij neemt wat gereedschap van zijn opa mee en een één of andere gelig goedje dat snel ontploft als je er een vlammetje bij houd. Als ze op het vliegveld zijn koopt zijn opa nog een mooi, nieuw horloge voor hem. Als hij in het vliegtuig zit, besluit hij het vliegtuig te kapen. Want hij wil voor geen goud terug naar Italië. Hij maakt van het gele spul een bom en maakt de inzittende van het vliegtuig wijs dat als hij op een knopje van zijn horloge drukt de bom afgaat. Ook als ze hem het horloge afdoen zal de bom afgaan. Ze landen eerst nog in Italië om brandstof te tanken en voedsel en water bij te laden. Als ze weer opstijgen dwingt Gino de piloot om naar Amerika te vliegen maar daarvoor hebben ze niet genoeg brandstof dus gaan ze naar Afrika. Maar daar krijgen ze nergens toestemming om te landen, dus landen ze op een oud, niet meer in gebruik vliegveld. Eenmaal daar kunnen ze geen verbinding meer krijgen met iemand via de radio. Gino vlucht en komt terecht in een klein dorpje. Een tijdje later vlucht hij weer en uiteindelijk komt hij in de gevangenis. Vanuit daar wordt hij weer naar Italië geb acht en op het vliegveld staan zijn ouders al te wachten.

4) Ik vond het een leuk en spannend boek. Dat komt denk ik omdat ik me alles helemaal kon voorstellen van wat er gebeurde. Toen ik in het boek begon te lezen verwachtte ik wel dat het een mooi boek zou zijn omdat ik dat al van iemand anders gehoord had die het boek ook gelezen had. Ik vind dat Ellen Tijsinger alles wel goed beschreven heeft. Alles begreep ik wel. Jammer vond ik dat het boek een beetje een open einde had. Het onderwerp waar het boek over gaat vind ik wel leuk omdat het spannend is en er niet zoveel boeken zijn die over dat onderwerp gaan. Ook vindt het boek wel realistisch. Omdat alles wat er in gebeurt ook in het echt wel zou kunnen gebeuren. Ook de personen vind ik wel redelijk goed beschreven. Gelukkig zaten er geen lastige stukjes in het boek, ook daardoor vond ik het een goed boek. Er zijn ook geen grote tijdsprongen in het boek zodat het nog makkelijker wordt om het boek te begrijpen. Doordat het boek makkelijk te begrijpen was hoefde ik ook geen stukken over te slaan. In het boek stond dat het boek voor kinderen vanaf 12 jaar is. Dat vindt ook wel zo, maar ik denk dat iemand van 11jaar het ook wel lezen kan. Als ik het boek een cijfer mocht geven zou ik het boek een 8.0 geven omdat het een leuk boek was. Ik geef geen 9 of 10 omdat ik het jammer vind dat het boek niet zo veel bladzijden heeft (118 blz.) en omdat het een open einde heeft.


;\n <\/div>
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen