Boekverslag : Betty Mahmoody - In Een Sluier Gevangen & Uit Liefde Voor Mijn Kind
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1063 woorden.

Genre : Problemen.


Samenvatting:


De Amerikaanse vrouw Betty is getrouwd me Moody en hebben samen een dochtertje Mahtob. Ze vormen een gelukkig gezin in Amerika.

Als Moody\'s broer naar Amerika komt voor zijn operatie, haalt hij Moody over om op familie bezoek te gaan in Teheran. Hoewel Betty er weinig voor voelt, omdat ze bang is daar vastgehouden te worden stemt ze toch toe.

Ze gaan voor twee weken en verblijven daar bij Moody\'s zus Bozorg, waar alles heel vies is.

Betty en Mahtob vinden het daar vreselijk en zijn dan ook blij als de 14 dagen om zijn, maar dan komt ze te weten dat Moody daar voor altijd wilt blijven en hun daar wilt vasthouden. Dit was dus waar ze bang voor was.

Betty ziet maar 1 oplossing en dat is zich proberen aan te passen aan de cultuur om de vertrouwen van haar man te winnen.

Ze is veel bezig met contacten zoeken om haar en Mahtob het land uit te krijgen, maar dat wordt overigens heel erg moeilijk. Moody slaat haar en neemt Mahtob van haar af, maar zodra ze de kans krijgt te vluchten grijpt ze die kans en Betty en Mahtob vluchten dan.

Het is een lange en vermoeide tocht en ze zijn even bang het niet te halen, maar door zich sterk te houden lukt het ze toch. Ze leven nog altijd in angst dat Moody Mahtob op de een of andere manier toch nog weet terug te brengen naar Teheran, maar ze maken het nu goed.

Hun vrienden in Teheran hebben zins hun vluchting niets meer van Moody gehoord of gezien.


De gebeurtenissen zijn heel erg realistisch omschreven, maar het verhaal is ook echt gebeurd.


Thema:


Het gaat over het probleem dat ze in Teheran word vastgehouden en moet proberen te vluchten met haar dochtertje Mahtob. Het is moeilijk een plan te vinden om te ontsnappen met zo\'n klein dochtertje (4 jaar), maar Mahtob achterlaten dat doet ze voor geen goud.


Personen:


De hoofdpersoon Betty: Betty Mahmoody is een vriendelijke en sympathieke vrouw met een leuk karakter. Ze heeft veel emotionele gevoelens en kan niet zonder haar 4 jarige dochtertje Mahtob.

Ik vind dat ze een sterke vrouw is, want probeert zich zo groot mogelijk te houden in al deze ellende.


De bijpersonen:

Moody Mahmoody: Hij is van Iraanse afkomst en de echtgenote van Betty. Hij is in het begin een hele vriendelijke man en erg spontaan. Hij is een overigens ook nog eens een hele goede arts. Totdat hij Betty meeneemt naar Iran, daar veranderd hij totaal. Hij wordt grof, gewelddadig en vastbesloten zijn gezin in Iran te houden.


Mahtob Mahmoody: Zij is hun 4 jarige dochtertje. Het is een lief en uitbundig meisje en iedereen vindt het dan ook een schatje.

Ze is erg slim en sterk in de moeilijke tijden die ze moet doorstaan. Ik had echt nooit verwacht dat zulke kleine meisjes zich zo sterk konden gedragen.

Mahtob kan ook niet zonder haar moeder en is dan ook erg overstuur als ze haar moeder een poosje moet missen.


Plaats:


Het verhaal speelt zich af in Iran (Teheran), bij Moody\'s familie.

Je komt veel over het land te weten, vooral over de manier waarop men zich kleed en over de politiek. Je leert zelfs een beetje Iraans.

De vrouwen moeten daar helemaal bekleedt zijn als je over straat loopt, of als er een man in de buurt is. Je mag alleen de ogen, mond en handen zien, zelfs geen haar. Ze dragen daar dan ook chadors, dat zijn grote doeken in de vorm van een halve maan, die om de schouders, het voorhoofd en de kin worden gewikkeld.

Als de pasdar (speciale politiemacht) iets ziet dat niet goed zit, een haartje bijvoorbeeld dan kun je worden opgepakt of zelfs vermoord. Ook mag je de man nooit recht in de ogen aankijken en de man is daar altijd de baas.

Dat staat daar vast in de wet. Als de vrouw niet doet wat hij zegt of wil, mag hij haar in elkaar slaan.

Op het einde speelt het zich heel even af in Amerika, maar dat ik nog maar net 1 bladzijde.


Tijd:


Het verhaal speelt zich af tussen 1984 en 1985.

Dit weet ik omdat het voor in het boek vermeld staat en ze vertellen het in het verhaal zelf. Het gaat dus om een periode van een jaar.

Het verhaal zelf is niet chronologisch geschreven, want er zitten flashbacks in van eerdere periodes.


Het verhaal begint bij het begin van een werkelijke gebeurtenis, het stukje dat ze in het vliegtuig stappen op weg naar Iran en waar alles nog goed verloopt.


Probleem en afloop:


Het belangrijkste is dus dat Moody, Betty en Mahtob voorgoed in Iran wil vasthouden en hun moeten dus proberen te ontsnappen.

Het einde van het verhaal zou open kunnen zijn, want ik zou er wel een verhaal aan achter kunnen plakken, maar ik weet natuurlijk niet hoe het in het echt is afgelopen met Betty en Mahtob en of ze ooit nog iets hebben gehoord van Moody.

Maar ik vind het een goed einde, omdat het hun na al die tijd toch is gelukt te ontsnappen en weer gelukkig zijn.


Perspectief:


Je ziet het door de ogen van Betty en zij is dan ook het ik perspectief.


Betekenis van de titel:


In een sluier gevangen, heeft met de kleding te maken.

In Iran hebben de vrouwen namelijk altijd een sluier om (een chador) en ze bedoelen daarmee dat zo lang ze in Iran is ze die moet blijven dragen en er dus zeg maar in gevangen zit.


Mijn mening over het boek:


Ik vond het een heel leuk boek, omdat het realistisch was en ik me dan beter kan inleven in de persoon. Tevens was het een heel spannend boek om te lezen vanwege de gebeurtenissen. Makkelijk te lezen was het ook en daarmee bedoel ik dat je het boek zo uit had, ook al was het best dik, je verdiept je er gewoon zo erg in dat je niet meer wil stoppen met lezen en het dus ook heel snel uit hebt.

Je kwam ook veel te weten over Iran zelf en sommige dingen waren best wel heel interessant om te weten vind ik.

Kortom ik vond het dus een heel leuk boek en zal het zeker aanraden aan anderen die van lezen houden.

;\n <\/div>
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen