Boekverslag : Jan Terlouw - Oorlog Zonder Vrienden
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1137 woorden.

Vooraf


Ik heb dit boek gekozen omdat dit me een leuk boek leek toen ik het uit de kast pakte. Ik dacht dat het boek een oorlogsboek was en dat was het ook.


Titel


De titel van dit boek is: OORLOG ZONDER VRIENDEN.

De titel van dit boek is zo, omdat Arnold de hoofdpersoon van dit boek de tweede wereldoorlog doorkomt zonder vrienden.

Hij stond overal altijd alleen.


Schrijver


Ik heb nog geen boeken van deze schrijver gelezen.


Genre


Het boek Oorlog zonder vrienden is een oorlogsroman.


Korte inhoud van het verhaal


De veertienjarige scholier Arnold Westervoort wordt voortdurend door zijn klasgenoten gepest, ook wordt hij op een keer door een klasgenoot Martin Jonkers in elkaar geslagen. Dit gebeurt, omdat Arnold uit een NSB-gezin komt. Zijn vader is een fanatieke aanhanger van de Nationaal-Sociaalistische Beweging (NSB). Deze partij werkt met de Duitsers samen. Uit wraak met de vechtpartij met Martin Jonkers laat de vader van Arnold de winkel van de Jonkers vernielen. In het begin is Arnold het helemaal met zijn vader eens, maar met de Engelse bombardementen is hij het niet eens. Op een dag kwam Arnold namelijk bijna om het leven. Martin Jonkers is op school de grootste vijand van Arnold. Daarom houdt Arnold Martin goed in de gaten. Op een dag ontdekt Arnold, dat Martin gestolen spullen in een oude woonboot verzamelt. Arnold wil hem goed dwarszitten en besluit hem geld af te persen, dit gaat heel even goed maar later wordt hij door Martin en een vriend gepakt. Hij is zo in de war dat hij het aan zijn vader vertelt. De vader van Arnold geeft Martin aan bij de politie. De vader van Arnold wil ook van hem weten wat er allemaal op school over de NSB-ers gezegd word. Als er een opmerking of kritiek op de NSB-ers wordt gemaakt moet Arnold dat gelijk aan zijn vader vertellen. Hij wil helemaal geen verrader zijn. Er komt een nieuwe leerling in de klas die Piet Bergman heet. Hij is ook een NSB-er. Hij raakt bevriend met Arnold en helpt hem met zijn problemen. Nu Piet bij hem in de klas zit wordt hij niet meer gepest, omdat iedereen bang is voor Piet, omdat hij zo enorms sterk is. Na enige tijd wordt Arnold verliefd op Marloes een meisje uit de klas. Ze wil niks van hem weten, omdat hij een NSB-er is. Op een dag wordt het distributiekantoor overvallen. Kort voor de overval was de vader van Arnold daar benoemd tot directeur. Arnold hielp zijn vader wel eens op het kantoor en was die dag ook bij de overval betrokken geraakt. Een tijdje later ontmoet hij Marloes op een verlaten landweggetje. Arnold komt erachter dat Zij meer van de overval afweet. Marloes had haar tas laten vallen, de tas was opengesprongen en tot verbazing ziet Arnold een deel van de bankkaarten liggen. Ze krijgen een heel gesprek met z’n tweeen. Het gesprek vergroot Arnolds twijfel aan de NSB. Die twijfel wordt nog groter als hij een illegaal blad leest. Hij begint zich af te vragen of het wel goed is wat de NSB-ers doen. Later nemen Martin en zijn vriend wraak om het verleden van de verwoeste winkel en de gestolen goederen. Het werd geen gewone vechtpartij, Arnold komt zwaar gewond in het ziekenhuis terecht. Hier neemt hij de beslissing om het te breken met de NSB. Hij helpt een verzetsstrijder te ontsnappen. Op dolle Dinsdag, 5 September 1944, vluchten Arnolds ouders voor de komst van de Engelsen en Amerikanen. Arnold gaat niet mee en blijft alleen achter.


Hoofdpersonen


Arnold is de hoofdpersoon in dit boek.

Het karakter van Arnold is eenzaam, in de les is hij stil en heeft zijn gedachten vaak ergens anders.

Hij leeft erg op zichzelf en als hij niet op school is, zwerft hij veel door de stad en de omgeving.

Arnold heeft een belangrijke karaktertrek: een afkeer van verraad. Daardoor begint hij langzamerhand twijfel te krijgen aan de goede bedoelingen van de NSB. En door dat verandert hij in de loop van het verhaal. Eerst is hij het volledig eens met de NSB-ers, maar na een tijdje doet hij er niet echt meer iets aan om er bij te horen, hij gaat steeds minder naar de Jeugdstorm (de jongerenorganisatie van de NSB), hij is het steeds minder met zijn vader eens.

In het verhaal krijgt Arnold een probleem. Hij wordt verliefd op een meisje uit het verzet, maar dat meisje wil natuurlijk niks van hem weten, want hij is een NSB-er.

Als haar vader opgepakt wordt, denkt dat meisje dat Arnold daar de opdracht voor gegeven heeft en daarom wil ze niks meer van hem weten.


Bijfiguren


Piet: grote fors gebouwde jongen, die heel sterk is. Hij is ook een NSB-er en helpt daarom Arnold met zijn problemen.


Marloes: lief meisje dat bij Arnold in de klas zit. Ze is geen NSB-er, maar is juist tegen het verzet daarom wil ze in het begin ook niks met Arnold te maken hebben.


Ruimte


Ik vermoed dat het verhaal zich afspeelt in de omgeving rond Utrecht, omdat Arnold met de Jeugdstorm binnen een half uurtje met de bus in Utrecht was om naar de leider van de NSB te gaan. De stad waarin Arnold woont ligt vlakbij de bossen omdat hij daar vaak ging wandelen en daar heeft hij ook Marloes ontmoet.


Tijd


Het verhaal speelt zich af vanaf donderdag 30 april 1942 tot dinsdag 5 september 1944.

Er komen geen vooruitwijzingen in het verhaal voor.


Werkelijkheid of fantasie


Ik vind het boek zeer realistuisch, omdat het heel realistisch verteld wordt. Ook de gebeurtenissen zouden echt gebeurd kunnen zijn in de oorlog.


Verteller


In dit boek heb je met een ik verteller te maken. Je volgt het boek door Arnolds ogen.


Waardering


Ik vind dit een afwisselend boek omdat Arnold de ene keer alles doet om bij de NSB te horen en de andere keer laat hij de NSB een beetje vallen. Hierdoor wordt hij de ene keer wel en de andere keer niet geaccepteerd door de klas.

Er gebeurt zo veel, dat is juist zo spannend. Het spannendst vind ik als Arnold in de woonboot gevangen wordt gehouden.

Ik probeer me helemaal voor te stellen hoe het in het echt zou zijn, omdat het boek erg realistisch is.

Het boek is ook geschreven in de taal die je nou ook gebruikt, dus niet allemaal zulke moeilijke dingen die je niet snapt.

Alleen sommige dingen waren voorspelbaar, dat is wat ik wel jammer vind. Bijvoorbeeld wanneer Arnold in een donkere steeg in elkaar geslagen wordt. Wat ik ook jammer vind van dit boek en vele andere boeken van Evert Hartman is dat er hier een open eind aan zit.

Ik wil altijd graag weten wat het einde is en hoe het verder met de hoofdpersoon afloopt.

Ik zou dit boek zeker andere mensen aanraden tot lezen.


Ik geef het boek een 8.


Verwachting


Het boek voldeed aan de verwachting. Er kwamen geen zaken in voor waar ik nog nooit van had gehoord. Ook de vertelvorm was niet nieuw.

;\n <\/div>
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen