Boekverslag : Ellen Tijsinger - Kaper Op De Vlucht
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1457 woorden.

A. BIBLIOGRAFIE


1. Titel: KAPER OP DE VLUCHT(1997)

2. Auteur: Ellen Tijsinger(1947)

3. Uitgave: Van Goor(Amsterdam), 1997, 1e druk

4. Bladzijden: 118 blz


B. SAMENVATTING VAN DE INHOUD


Gino is een jongen van vijftien jaar en heeft elf jaar in Amsterdam gewoond. Daarna is hij met zijn ouders in een dorpje in Sicilië gaan wonen waar hij het niet naar zijn zin heeft. Hij moet gekke dingen doen voor een bende en zijn enige vriend blijkt ook niet te vertrouwen. Hij besluit stiekem terug te gaan naar Amsterdam om bij zijn grootouders te gaan wonen en steelt geld van zijn moeder om een vliegticket te kunnen kopen. In Amsterdam aangekomen gaat hij naar zijn grootouders die van niets weten. Deze bellen zijn ouders en hij mag tot kerstmis blijven.

Gino’s opa is tamelijk technisch en vindt handige dingen uit als hobby. Wanneer Gino aan een potje wil zitten, wijst opa Gino erop dat het potje gevaarlijk en explosief is.

Anderhalve week later brengen zijn grootouders hem naar het vliegveld om terug naar Sicilië te vliegen. Gino heeft het potje bij en eenmaal aan boord kaapt hij het vliegtuig. Hij zegt dat hij een bom bij heeft maar dat is dat potje met inhoud.

Gino krijgt spijt van de kaping. Hij praat wat met een stewardess. De stewardess geeft hem even later een slaapmiddel.

Als Gino wakker wordt is hij in Afrika waar het vliegtuig een noodlanding heeft gemaakt. Alle passagiers hebben het vliegtuig al verlaten. De steward heeft de “bom” onschadelijk gemaakt. ’s Nachts vlucht Gino. Hij belandt in een hut waar een kameel in staat. De baas van de kameel neemt Gino gevangen op verdenking van diefstal van die kameel. Deze man neemt Gino mee naar de politie en hij belandt in de cel. Gino wordt vermist en staat in de krant. Daardoor wordt hij na een paar dagen cel opgehaald door de Italiaanse ambassade. Hij gaat terug naar Sicilië en Gino krijgt geen straf voor de kaping.


C. VERHAALANALYSE


1. Titelverklaring: Kaper op de vlucht; Gino kaapt een vliegtuig, maar hij krijgt spijt en vlucht door de woestijn naar de binnenlanden van Afrika. Het heeft ook nog de betekenis dat er een kaper aan boord van een vliegtuig is

2. Genre: Avontuur

3. Personages: Gino, Piloot, Mariëtte, Camilla.

Gino is de hoofdpersoon. De overige persoon spelen een zeer kleine rol

-Gino: Gino is een jongen van 15. Hij is een rustige gevoelige jongen. Hij heeft zwart haar. Camilla is z’n zusje. Hij kaapt een vliegtuig en krijgt hier spijt van. Hij belandt in de gevangenis in Afrika, maar alles komt goed.

-Piloot: De piloot van het vliegtuig. Deze man speelt een zeer kleine rol. Mariëtte is zijn dochter. In het begin van het verhaal doet hij alles wat Gino zegt omdat Gino het vliegtuig gekaapt heeft.

-Mariëtte: Meisje van Gino’s leeftijd. Ze is de dochter van de piloot en moet van haar vader met Gino contact maken. Ze komt erachter waarom Gino het vliegtuig kaapt. Gino vindt haar wel een leuk meisje.


4. Tijd: Het verhaal speelt zich af in onze tijd.

De vertelde tijd is ongeveer 3 weken.

Het is een chronologisch verhaal en er zijn bijna geen flash-backs. De enige flashback die er is, staat aan het begin van het verhaal en geeft een soort inleiding.

Er zijn sprongen in de tijd maar deze betreffen vaak maar een dag of een nacht.


5. Vertelsituatie: Men beleeft het verhaal door de ogen van Gino

De vertelsituatie is de personaal.


6. Ruimte: In Amsterdam, in het vliegtuig, in de woestijn, in Afrikaanse dorpjes en in de cel. Het vliegtuig en de woestijn zijn belangrijke ruimtes omdat het grootste deel van het verhaal zich daar afspeelt. Hier gebeuren dus ook de belangrijkste dingen.


7. Opbouw: Het verhaal begint met een inleiding. Gino heeft het probleem dat hij het niet meer leuk vind bij hem thuis. Hij probeert dit op een gegeven moment op te lossen door een vliegtuig te kapen. Uiteindelijk komt hij weer bij zijn familie en het boek heeft dus een open eind. De belangrijkste gebeurtenis in het verhaal is dat Gino het vliegtuig kaapt. Het hoogtepunt van het verhaal ligt aan het eind, want dan komt alles weer goed met Gino en zijn familie. Het einde: Gino is komt terug uit Afrika en ziet zijn familie weer terug.


8. Thema + motieven: Eenzaamheid> Gino heeft bijna geen vrienden. Zijn enige vriend blijkt niet te vertrouwen.


9. Bedoeling: Het verhaal is alleen bedoeld om te amuseren.


D. TEKSTBELEVING


Ik vond ‘kaper op de vlucht’ niet zo’n mooi boek om te lezen. Daardoor deed ik er ook wat langer over dan bij een boek dat me wel boeit.

Er zat geen spanning of humor in het boek. Ik vond het boek erg saai. Dit kwam door lange beschrijvingen en door een saaie verhaallijn. In het tweede gedeelte van het boek zwerft Gino namelijk door de woestijn en woont hij tijdelijk in armoedige dorpjes.

In het begin leek het me wel leuk omdat Gino toen het vliegtuig ging kapen. Maar hiervan, en ook van de noodlanding werd weinig verteld. Dit laatste komt omdat Gino dan slaapt.

Er waren ook weinig personages. Het boek draaide om Gino en je kwam niets van anderen te weten.

Gino’s gevoelens speelde een rol in het boek, maar van dit soort boeken houd ik niet zo.

Ook het einde vond ik slecht. Er gebeurt niets met Gino nadat hij een vliegtuig gekaapt heeft. Het is boek heeft ook een open einde. Ikzelf vind een gesloten einde vaak beter.

Positief vond ik het taalgebruik en het lage aantal bladzijden. De woordkeuze en de zinsopbouw vond ik dus goed.

Jammer genoeg stonden er geen plaatjes in het boek. Dan blijven je voorstellingen van gebeurtenissen in het verhaal onbeantwoord. Ik stel me namelijk dingen voor bij gebeurtenissen in het verhaal. Maar omdat het boek met niet echt boeide mis ik dit niet zo. Bovendien ben ik toch wel een beetje over deze leeftijd heen denk ik. De kaft is overigens ook niet zo mooi.

Ik had toch echt meer verwacht van een schrijfster als Ellen Tijsinger. Vooral omdat ik positieve dingen over haar boeken heb gehoord.


E. INFORMATIE OVER DE AUTEUR


Ellen Tijsinger werd op 7 september 1947 geboren in Utrecht. In 1970 trouwde ze en ze kreeg een dochter en een zoon en heeft zelfs al een kleindochter, Eline Myrthe waar ze heel blij mee is. Ze houdt ervan om in een oude spijkerbroek en een slobbertrui door het bos of de duinen te zwerven: daar en in haar dromen worden haar boeken geboren.

Op school vond ze het nooit zo leuk. Je moest veel en mocht weinig. Dus ging ze achter in de klas zitten en schreef verhaaltjes en gedichtjes in haar rekenschrift. \'s Avonds las ze alles aan haar zusjes voor.

Ze besloot lerares te worden in een leuk vak. Een aantal jaren heeft ze les gegeven in handenarbeid op een Havo en Atheneum. Later gaf ze bij het Middelbaar Beroeps Onderwijs les in kinderpsychologie, kinderliteratuur en spelleiding. Vanuit haar vakkennis schreef ze een cursus Kinderpsychologie, en een cursus Kinderverzorging en spelleiding voor een schriftelijke onderwijsinstelling en artikelen voor Club, Ouders van Nu en Psychologie.

Voor Benny Vreden schreef ze vroeger liedjes en andere teksten voor grammofoonplaten. In die tijd verschenen er ook boeken over opvoedkunde en psychologie. Maar ineens besloot ze kinderboeken te gaan schrijven. Eerst kleuterboeken en later boeken voor de oudere jeugd. Ze geniet echt van het boeken schrijven. Het is haar werk, maar vooral haar hobby! Ze zou niet zonder kunnen!


De inspiratie voor de boeken die ze voor oudere jeugd maakt haalt ze vaak uit de reizen die ze maakt. Ze is met een hulpgoederentransport naar Hongarije en Roemenië geweest en schreef toen ze thuis kwam Vijandig vuur. Daarna trok ze met haar man door Nicaragua. Dat leverde het boek De zwarte vulkaan op. Na een bezoek aan Burkina Faso in Afrika reisde ze met haar dochter Mariëtte door India voor het boek Zonnekind.

Ze is erg geïnteresseerd in andere culturen en komt in haar boeken vaak op voor de zwakkeren in de maatschappij. Vriendschap, het maken van keuzes en jezelf ontdekken zijn aspecten die in haar werk een belangrijke rol spelen. Ze schrijft op een gevoelige, kwetsbare manier die kinderen, maar ook veel volwassenen aanspreekt.


Bekroond door de Nederlandse Kinderjury werd haar boek:Morgenster (1996). Getipt door de Nederlandse Kinderjury: Word toch wakker! (1989) en Nikolaj (1990).


Bij Van Goor verschenen van Ellen Tijsinger: Dat had je gedroomd (1992), De tuin zonder eind (1993), Vijandig vuur (1994), Morgenster (1995), De zwarte vulkaan (1996), Kaper op de vlucht (1997), Zonnekind (1998), Speurtocht naar het verleden, (1999), Lotus brengt geluk (2000).





;\n <\/div>
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen