Boekverslag : Carry Slee - Verdriet Met Mayonaise
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1034 woorden.

Gegevens over het verhaal


Deze boeken heeft Carry ook geschreven


Kilometers cola en knetterende ruzie.

Confetti Conflict.

We zijn er bijna.

Geklutste geheimen met strafwerk toe. Het verband tussen deze boeken is dat kinderen de hoofdrolspelers zijn, meestal hebben die hoofdrolspelers een probleem waar ze heel erg mee zitten.

De eerste druk van dit boek was in 1991, het is uitgegeven door Van Holkema & Warendorf. Het boek wat ik heb gelezen was de tiende druk.

De illustrator is Dagmar Stam, ze heeft de omslag en de plaatjes in het boek getekend.

Gegevens uit het verhaal


Samenvatting

Leentje moet een cadeautje kopen voor haar vriendin die de volgende dag jarig is en een feestje geeft. Ze koopt een boekje met foto’s van paarden. Als ze de winkel uitloopt ziet ze haar vaders auto met haar vader erin. Naast hem zit een vrouw die hem zoent. Leentje schrikt en rent weg. De volgende dag was Leentje een beetje stil op school, omdat ze aan haar vader dacht. Ze wist niet wat ze met een vader moest die vreemdging.

In Leentje’s klas zit een nieuwe jongen, Paul. Een paar kinderen uit Leentje’s klas vinden hem maar een sukkel, omdat hij zo stil is en heel goed kan leren. Simone (een meisje uit dat groepje) is heel goed in rekenen, maar Paul is eigenlijk nog beter. Dat vindt Simone niet leuk en ze besluit de walkman van Annemiek (ook een meisje uit dat groepje) in Paul z’n tas te doen. Als Annemiek merkt dat haar walkman weg is, denkt zij, maar ook dat groepje, dat Paul de dader is. Ze kijken in z’n tas en vinden de walkman. Leentje denkt dat Simone de dader is en besluit met Paul haar te betrappen bij een volgende ‘diefstal’. Ze gaan naar Paul z’n huis, hij woont boven een boekwinkel waarvan zijn opa de baas is (Paul logeert daar, omdat zijn moeder ziek is). Daar maken ze een plan: Leentje legt haar portemonnee op haar tafel. Als het goed is, zal Simone die in Paul z’n tas doen. In Paul z’n tas zit de rat van Paul z’n opa. Simone is doodsbang voor ratten en zal waarschijnlijk heel hard gaan gillen. Ondertussen zal Leentje er voor zorgen dat er een heleboel kinderen zijn die dat zien en iedereen weet dat Paul niet de dader is, maar Simone.

Leentje gaat naar huis. Haar vader belt om te zeggen dat hij niet thuis eet om een vage reden, maar Leentje weet zeker dat hij naar die vrouw gaat.

De volgende dag gaan Leentje en Paul hun plannetje uitwerken in de pauze: Leentje legt de portemonnee op haar tafel en gaat naar buiten, de rat zit in Paul z’n tas. Het plannetje werkt en nu weet iedereen dat Simone de dader is. Als de school uit is gaat Leentje weer met Paul mee om het aan z’n opa te vertellen, maar die heeft geen tijd. Leentje dacht direct aan haar moeder die thuis zit en graag wou werken, ze vertelde het aan de opa van Paul en vroeg het aan haar moeder. Allebei vonden ze het een goed en een leuk idee. De volgende dag toen Leentje thuis kwam was haar moeder er niet, omdat die aan het werken was, maar haar vader was er wel. Ze gingen iets leuks doen: een pizza bakken. Toen ze bezig waren ging de telefoon. Leentje nam op: het was die vrouw uit haar vaders auto. Ze schreeuwde dat hij geen tijd had. Nadat ze had neergelegd, legde haar vader uit waarom hij met haar omging, maar vooral waarom hij haar zoende. Hij vond Leentjes moeder een beetje saai worden, omdat ze de hele tijd maar thuis zat en niks zat te doen. Leentje zei direct dat haar moeder nu wel wat te doen had.

Uiteindelijk kwam alles toch weer goed: Leentjes vader ging niet meer vreemd, Paul werd niet meer gepest en zijn moeder was weer beter.


Thema

Het thema van dit boek is pesten en vriendschap.


Hoofdpersonen

De hoofdpersonen zijn Leentje en Paul, maar Simone heeft ook wel een grote rol.


Leentje heeft blond haar tot haar schouders, maar ze heeft eigenlijk altijd een hoge staart in. Leentje houd er niet van om gepest te worden en om iemand te pesten. Leentje heeft een zacht karakter.


Paul heeft slordig rood haar en hazentanden. Hij houdt zich een beetje op de achtergrond, hij denkt aan z’n zieke moeder. Paul heeft ook wel een zacht karakter, maar hij vindt het wel leuk om grappen uit te halen. Simone heeft kort haar, alleen weet ik de haarkleur niet. Simone wil graag in de belangstelling staan. Simone heeft best een kattig karakter.


Bijna de hele klas is Paul een beetje aan het wegpesten. Leentje doet daar niet aan mee, zij is bevriend met hem. Simone vindt Paul maar een sukkel en probeert hem met de rest van de groep weg te pesten. Zij doet spullen in z’n tas terwijl die niet van hem zijn.


Plaats

Het verhaal speelt vooral af op school, maar ook bij Leentje en bij Paul thuis. Pesterijen spelen zich vooral op een school af. Leentje en Paul zijn hoofdrolspelers en daar thuis vindt ook wel eens een conversatie plaats.


Tijd

Het speelt zich in deze tijd af, want ze hebben auto’s: “geduldig wacht Leentje tot ze een gaatje ziet tussen de lange sliert auto’s”.


Ik/hij-vorm

Het verhaal staat in de hij-vorm: ”kan niet, zegt Leentje, terwijl ze spek in haar mond stopt. Ik moet nog even naar Los, een cadeautje kopen voor Annemiek. Die is morgen jarig. Moeder draait zich verontwaardigd om”.


C. Oordeel over het verhaal


Ik vind het een heel mooi boek, omdat er veel spanning in zit en ik vind dat het leuk verteld is (ik heb het al vijf keer gelezen).

Het opvallendste stuk vond ik toen Simone betrapt werd, want toen kwam iedereen erachter dat Simone erachter zat.

Leentje sprak mij het meeste aan, omdat ze het wel moeilijk had.

Het eind had ik wel verwacht, want de meeste boeken lopen altijd goed af.

Het taalgebruik was normaal: “Meester Niels slaat met z’n hand tegen zijn voorhoofd. Dom dat ik daar niet aan gedacht heb! Zo zie je maar weer waar dit soort uitspraken toe leidt.”

;\n <\/div>
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen