U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Anton Koolhaas - De Hond In Het Lege Huis.
Deze versie komt van http://huiswerk.leerlingen.com/bekijken.php?id=23984 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 981 woorden.

Druk

Eerste druk


Jaar eerste druk

1964


Uitgeverij

Van Oorschot, Amsterdam


Biografie

Anton Koolhaas leefde van 1912 tot 1992. Koolhaas studeert na de HBS sociologie, hij wordt journalist en criticus. Van 1935 tot 1940 is hij redacteur van de NRC. In 1943 wordt hij film- en toneelcriticus bij \'De Groene Amsterdammer\' en van 1952 tot 1955 is hij hoofd van Stichting Culturele Samenwerking in Indonesië. Na zijn terugkeer bekleedt hij diverse journalistieke functies. Van 1968 tot 1978 is hij directeur van de Nederlandse filmacademie.


Samenvatting

Een echtpaar gaat jaarlijks op vakantie naar een eiland. Op dat eiland krijgen ze altijd gezelschap van een hond, die dan naar hun huisje toekomt. Die hond, die zij heer Brave noemen, kwam waarschijnlijk uit het dorp dat in het midden van het eiland lag.

Naast een oud onbewoond fort aan de ene kant en een hotel aan de andere kant was dit dorp het enigste dat er op dit eiland te vinden was. In het hotel werd veel over het echtpaar gepraat. Zij kwamen immers ieder jaar twee maanden en lunchten eenmaal in het hotel.

Er werd eigenlijk nooit door iemand in de zee gezwommen, behalve dan als het echtpaar er was, want Jacqueline (de vrouw) hield erg van zwemmen. Zij ging vaak erg ver de zee in en niemand wist dat dit haar uiteindelijk haar leven zou gaan kosten. Na het zwemmen gingen ze wel eens wat drinken bij \'Caprice\', waar een zeeman met zijn vrouw woonden.

Op een dag ging Jacqueline weer ver de zee in, maar omdat haar man, Paul, niet zo goed kon zwemmen, keerde hij al snel weer om. Hij besloot naar kreeften te gaan zoeken. Maar toen hij later terugkwam was zijn vrouw nergens meer te zien en raakte hij in paniek. Paul belandde uiteindelijk bij \'Caprice\', waar de zeeman hem vertelde dat het laag tij was.

Na enkele dagen, Jacqueline was nog steeds niet gevonden, keerde hij terug naar zijn eigen huis. Hij voelde zich leeg. Waarom zou hij nog verder leven er zou immers niemand zijn die hem miste?

De volgende morgen ging Paul naar zijn werk. Iedereen wist ervan en betuigde zijn deelneming. Opeens schoot het hem te binnen dat de heer Brave misschien opgesloten zat in het huisje, waarvan hij de luiken en deuren had gesloten. Zat de hond in het lege huis?

Toen Paul \'s avonds in bed lag, begon hij steeds meer aan het lot van de hond te denken. Eigenlijk was hij ook een deel van zijn bestaan. De hond was er altijd bij geweest wanneer ze gingen zwemmen. Elke dag droomde hij nu over de heer Brave.

Paul besloot om terug te gaan naar het eiland. Daar kon hij de hond bevrijden en zichzelf aan de zee toevertrouwen. Eenmaal op het eiland aangekomen liep het allemaal anders dan verwacht. Paul liep de zee in en dacht aan Jacqueline. Hij wilde zichzelf verdrinken. Hij nam een poging om te verzuipen, maar het lukte niet. Hij probeerde het nog een keer, en liep de zee in. Het had allemaal geen zin meer. Toen kwam de heer Brave hem tegen- moet. Paul keerde terug naar het lege huis en \'s nachts huilde hij om Jacqueline die er niet meer was en om hemzelf die er nog wel was.


Tijd

Het boek speelt zich waarschijnlijk gewoon in de tijd af van toen. Dat wil zeggen zo rond 1964. Het verhaal is in de verleden tijd geschreven, toch zijn er ook wel enkele citaten. De schrijver geeft de gevoelens van Paul duidelijk en uitgebreid weer. Het verhaal is chronologisch verteld en de gebeurtenissen volgen elkaar dus op. In het begin wordt wel wat verteld over de dingen die zich in het verleden, toen ze op het eiland waren, hebben afgespeeld.


Plaats

Het speelt zich af op een eiland dat een belangrijke rol speelt, want daar verdrinkt de vrouw van Paul en dar is ook de hond in het verhaal zichtbaar.


Perspectief

Het boek is geschreven vanuit een alwetende schrijver, die het hele verhaal overziet. Doordat de schrijver het verhaal overziet wordt ook o.a. duidelijk hoe andere mensen over het echtpaar dachten.


Personen


Jaqueline

Een vrouw van onbekende leeftijd. Ze is getrouwd met Paul, wat een uitstekend huwelijk is. Zij wil van tijd tot tijd wel een stukje privacy, de zee, waarmee ze een zeer hechte band vormt. Over haar uiterlijk is alleen te zeggen dat ze donkerblond haar heeft.


Paul

Een man van onbekende leeftijd. Hij is getrouwd met Jaqueline. Wanneer Jaqueline gaat zwemmen, denkt hij tot een stuk van Jaqueline\'s leven geen toegang heeft. Hij drinkt in bepaalde situaties heel veel.


Handeling

Dit is het verhaal van een man die tijdens de vakantie op een zonnig eiland zijn vrouw verliest, doordat zij op een dag van laag tij te ver de zee in zwemt. De man blijft alleen achter met de hond, die zich tijdens de vakanties op het eiland altijd bij hen heeft gevoegd. Later gaat de man terug naar de stad, waar hij werkt. Na een paar dagen merkt hij met schrik dat hij de hond mogelijk heeft ingesloten in het huis op het eiland. Zijn eigen plotselinge eenzaamheid vereenzelvigt zich met die van de hond in het lege huis. Na de nacht van die vereenzelviging, waarin het janken van de hond hem oproept tot de laatste verlatenheid, keert de man terug naar het eiland om de hond te bevrijden en zichzelf aan zee toe te vertrouwen. Het loopt echter anders…


Titelverklaring

Paul denkt steeds aan de hond in het lege huis. Als zijn vrouw dood is, is Paul vergelijkbaar met de hond. Hij is eenzaam, opgesloten in een leeg huis en weet niet wat er met hem moet gebeuren.


Genre

Korte verhalen


Thema

Dieren


Mening

Ik vond het een redelijk mooi verhaal omdat de hond op het laatst de man uit zee redt. Het enige spannende moment in het verhaal was dat Paul ook de zee in ging terwijl iedereen naar Jaqueline op zoek was.


;\n <\/div>
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen