Boekverslag : Carry Slee - Pijnstillers
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 4363 woorden.

Uitgever boek: Van Holkema & Warendorf.

Jaar van uitgaven: 1997.


Mijn mening:


Ik vond het boek eerst af toe meeslepend, dat kwam doordat de gevoelens van Casper heel goed omschreven werden. Het was ook wel een herkenbaar verhaal. Dat komt doordat het een bekende en vreselijke ziekte is, die niet altijd te genezen valt. Ik vind het verhaal wel spannend geschreven, want soms zit je zo in het verhaal dat ze serieus wilt weten of het bij de moeder van Casper nu te genezen valt of niet. Eerst maakte ze daar kans op maar later gaat het steeds slechter met haar. Het was voor mij eerst wel moeilijk te begrijpen hoe de moeder van Casper de uitslag van de test niet wist te vertellen. Omdat Casper er vanzelf per ongeluk achter kwam.


Samenvatting van het boek in het geheel.


Het boek gaat over het leven van Casper. Casper’s ouders zijn niet meer bij elkaar. Hij weet dan ook niet hoe het is om zijn ouders bij elkaar te zien, omdat ze al, sinds de geboorte van hem, niet meer bij elkaar zijn. Hij woont dan ook bij zijn moeder. Hij zoekt zijn vader pas op op zijn 15de. Zijn moeder zei dat het maareens tijd werd om zijn vader op te gaan zoeken, omdat hij steeds over zijn vader droomde. Zijn moeder krijgt kanker. En overlijd dan ook. Zijn tante zorgt voor hem. Sinds zijn moeder overleden was, wilde Casper geen muziek meer spelen, omdat hij dan aan zijn moeder moest denken. Maar daarvoor was de muziek alles voor hem. Hij bouwde zich helemaal in en stortte zich alleen nog maar op zijn huiswerk, zodat hij zo min mogelijk aan zijn moeder moest denken. Zijn vriendin (Anouk) maakt duidelijk dat dit helemaal niet goed is. En dat het juist goed is om met zulke fijne herinneren terug te kunnen denken aan je moeder.


Leeservaring:


Onderwerp:


De hoofdgedachte van het boek spreekt me wel aan omdat het toch een ziekte is die bekend is en soms ongeneeslijk is. Het onderwerp komt me wel bekent voor, omdat iedereen wel weet dat het een verschrikkelijke ziekte is. Over de ziekte zelf ben ik niet anders gaan denken, maar over het gevoel van de mensen die er mee te maken hebben wel. Je leert er wel van hoe de mensen erom heen zich kunnen gaan voelen.


Gebeurtenissen:

Ik vind de gebeurtenis in het boek eigenlijk wel belangrijk, want zo kunnen mensen zien hoe het allemaal kan lopen. De gebeurtenis zette me niet aan het denken, want ik vind het altijd al erg genoeg geweest. De gevoelens van de vrienden van Casper trok me het meeste aan, want ik vond het maar knap hoe zij er mee om gingen.


Verhaalfiguren:


Ik zou zelf niet in het boek voor willen komen, misschien als Sofie omdat zij zo verliefd is. Maar ik zou nooit Casper willen zijn omdat hij het moeilijk had met het verwerken van het verlies van zijn moeder. In vind wel dat de leraren er soms gemakkelijk over denken, over de gebeurtenis met Casper’s moeder. De vader van Sofie is een lekkere mopperkont vond ik maar. Het komt wel overeen wat er soms in het echt gebeurt. De gedachtes van Casper vond ik soms niet te begrijpen, omdat hij zich helemaal van de wereld hield en zich alleen bezig hield met zijn huiswerk. Ik kon de reactie af en toe niet begrijpen want ik zou eerder zorgen om eerst rust te houden en het later verder te verwerken in plaats van gelijk aan de slag te gaan.


Bouw:


Je gaat doordat je dit boek leest wel anders tegen mensen kijken die bijvoorbeeld het zelfde meegemaakt hebben of in zijn moeilijke periode zitten. Verder vond ik dat alles goed omschreven wordt door de schrijver zelf.

De uitleg van de gebeurtenissen zijn gemakkelijk te volgen. Maar echt veel spanning vond ik er niet in voor komen. Ik vind dat het uitgelegd word als iemands normale leven, maar ik houd juist van het onwaarschijnlijke.


Taalgebruik:


Ik vind het een lekker boek om te lezen, want er zijn geen moeilijke woorden instaan waarbij nagedacht moet woorden. En het is ook makkelijk te volgen, want het lijkt net of het in het normale leven is gebeurd.


Hoofdstuk 1:

Sofie is verliefd op Roy. Roy is getint, en haar vader heeft het er ineens niet meer op getinte mensen. Het komt door zijn werk, omdat iemand anders gekomen is voor chef op de werkplaats te worden. Diegene werkt er minder lang dan haar vader zelf. Hij die er bij later bijgekomen is, is ook getint.

Casper woont samen met zijn moeder. Casper speelt graag muziek en wil dan ook muzikant worden.


Hoofdstuk 2:

Sofie had ruzie met haar vader gehad, het ging over Roy omdat hij getint is. Sinds hij de baan niet heeft gekregen deugt er geen een Surinamer meer. Sofie had het aan Casper verteld wat er allemaal gebeurd was. Casper kwam op het idee om haar vader te laten denken dat zij met Casper zou hebben. Om haar vader ervan af te laten weten, stoppen ze een briefje in Sofie’s zak. Want haar vader controleert toch altijd haar zakken.


Hoofdstuk 3:

Casper had over zijn vader gedroomd. Hij vertelde het tegen zijn moeder, zij vond dat hij maareens contact op moes neme met zijn vader. Hij vroeg het ook het ook aan Pim en Sofie. Zij vonden het ook allebei dat hij zijn vader op moest gaan zoeken.

Roy heeft het uitgemaakt met Sofie. Dat kwam door het briefje wat Casper voor Sofie had geschreven. Er stond in dat Casper blij was dat Sofie voor Casper had gekozen in plaats van Roy. En dat Casper die een zoen met Roy wel zou vergeven. Op het moment dat Sofie het briefje kreeg van Casper.

Had ze het briefje in haar sigarettenpakje gedaan, omdat ze geen zakken had. Roy had het briefje gevonden en daarna had hij het gelijk uitgemaakt. Sofie geeft Casper de schuld dat het uit is! Sofie is kwaad weggelopen. Casper besluit dan ook om Roy te gaan zoeken om het uit te leggen.En hij besluit dan ook het laatste uur te spijbelen om Sofie te gaan zoeken en het bij te leggen. Maar toen Casper zijn fiets wilde pakken ziet hij dat Sofie en Roy staan te zoenen in het fietsenhok. Casper heeft niks meer tegen Sofie gezegd en is gelijk door naar huis gereden. Toen hij thuis kwam trof hij zijn moeder spierwit op de bank aan. Ze was ziek naar huis gegaan vertelde ze. Casper belt de dokter om een afspraak te maken, omdat het de zoveelste keer was dat ze last had van haar buik.


Hoofdstuk 4:

Casper’s moeder geeft aan Casper het adres van zijn vader ouders. Nou het adres van de brillenzaak, waarin zijn vaders ouders nog steeds in werken. Casper besluit er met Sofie een kijkje er te gaan nemen. Sofie heeft met een smoes gezegd dat ze het bord niet kon lezen in de klas. Ze heeft dan ook voor de gein haar ogen op laten meten. Casper heeft zijn ‘Opa en oma’ toch goed kunnen zien.

Casper’s moeder is s’ochtends naar het ziekenhuis geweest om röntgenfoto’s te maken. Ze hadden daar gezegd dat ze over een paar dagen naar de doketer moes bellen voor de uitslag. Casper vond het allemaal raar dat het allemaal zo snel ging.


Hoofdstuk 5:

Casper’s moeder heeft de uitslag ontvangen en Casper vond dat ze er maar vaag over dee. Zijn moeder had tegen hem gezegd dat ze een ontsteking in der buik had zitten.

Plien heeft gebeld naar Casper om mede te delen dat hij kans had om in het orkest te komen. Plien is Casper’s muzieklerares. Hij heeft voor de auditie zelf een nummer geschreven hij stelt voor aan Plien om dit te gaan spelen op de auditie. Toen Plien het gehoord had vond ze het geschikt als er bij gezongen werd. Casper wil het niet, maar als hij het meisje ziet die Plien in der gedachten had om er bij te zingen. Vond hij haar toch wel leuk en kan zijn gedachtes nergens anders meer bij houden.

Casper moet Sofie ophalen voor het feest, hij is best wel zenuwachtig om Sofie te gaan halen. Hij zorgt ervoor dar hij haar netjes thuis brengt na het feest, zodat haar vader Roy niet kan zien. Maar Sofie is niet op tijd van het feest teruggekomen. Casper staat dan ook in de kou op haar te wachten, om haar terug te brengen naar huis, zoals hij heeft beloofd had aan haar vader. Maar Sofie komt een half uur te laat dan afgesproken. Haar vader is kwaad op Casper dat Sofie een halfuur te laat thuis kwam.


Hoofdstuk 6:

Casper heeft toch tegen Plien gezegd dat hij het goed vond als Anouk mee zingt. Casper kan ook nog steeds zijn gedachten niet van Anouk af zetten, hij is weereens verliefd. Maar hij weet niet hoe hij haar aandacht kan krijgen. Of zij hem wel überhaupt ziet staan.

Casper heeft met Sofie een weddenschap. Het gaat over zijn vader of hij wel of niet binnen een week zijn adres in handen krijgt. Hij belt naar de brillenzaak van zijn vaders ouders. Hij zegt dat hij een afspraak zou hebben met hun zoon Bob, maar hij is zijn adres kwijt. De ouders van zijn vader geven dan gewoon het adres van zijn vader. Hij komt erachter dat hij gewoon bij hem in de stad woont. Casper zoekt zijn vader op. Hij las op het naam bordje B. van Laren fotograaf, toen drong het door dat hij echt bestond zijn vader. Hij wilde gewoon langs gaan, maar er deed een vrouw open en vertelde hem dat hij er een paar dagen weg was. Hij vertelde de vrouw dat hij nog wel eens een keer terug kwam. Maar hij weet niet of hij het nog een keer durft om daar voor de deur te gaan staan.

Casper merkt op dat zijn moeder steeds magerder wordt. Sofie vertelde hem hetzelfde. Toen Casper zat te denken om wat leuks met zijn moeder te gaan doen, besloot hij dat hij in haar agenda ging zetten ‘afspraak met Casper sauna plus eten’. Maar toen hij in der tas keek voor het in der agenda te gaan schrijven kon hij haar agenda niet vinden. Hij vond per ongeluk het sponskaartje van het ziekenhuis. Daar stond niet op dat ze een ontsteking had in der buik, maar dat ze leed aan kanker. Ineens stort zijn wereldje in.

Hoofdstuk 7:

Casper kan niet begrijpen dat een stom kaartje zijn leven zo kon veranderen. Hij moes gelijk aan zijn buurman denken, hij had ook kanker. Hij heeft dan ook 5 moeilijke jaren achter de rug. Maar hij is nu weer helemaal gezond. Casper moet er ook niet aan denken dat hij zijn moeder zou verliezen, en dat hij de hele tijd maar bang zijn wat er gaat gebeuren. Toen hij eenmaal met zijn moeder aan tafel zat, wist zijn moeder dat hij het er achter was gekomen wat ze had. Zijn moeder verteld dat ze in het weekend wilde vertellen maar niet aan was toegekomen. Ze stelt Casper gerust dat ze de tumor weg kunnen halen. Ze gaan kijken of ze er een operatie mogelijk is. Casper heeft haar agenda alsnog gevonden, hij schrijf dan ook alsnog dat ze afspraak zou hebben met hem.

Anouk heeft meegestemd dat is het nummer wil zingen. Maar het interesseert hem niet zo meer allemaal. Hij denkt niet meer aan school dat hij goeie cijfer heeft gehaald of aan de positie in het orkest wat hij kan behalen. Toen hij afsprak met Anouk om te gaan oefenen kwam hij erachter dat ze een vriend had! Maar hij maakt zich nu meer zorgen om zijn moeder.


Hoofdstuk 8:

Het uitstapje met zijn moeder is niet doorgegaan. Het ziekenhuis had gebeld dat ze al eerder plek voor der hadden. Ze doen eerst een kijkoperatie en dat halen ze de tumor weg. Zijn moeder is wel blij dat ze daar heel goed kan uitrusten. En vond het fijn dat ze eindelijk toe kwam aan lezen.

Sofie’s vader vindt het jammer dat Sofie iedere keer naar Casper gaat, natuurlijk eigenlijk naar Roy. Haar vader vindt dat ook dat Casper maareens een keer moes komen eten. Sofie kon er niet onderuit komen, maar Casper heeft gezegd dat hij het nog niet wist. Dat zei hij omdat hij niet weet hoe het met zijn moeder zal gaan lopen.

Op school maakt Casper zich iedere keer zorgen over zijn moeder. Hij kan zijn gedachten ook niet iedere keer bij de les houden daardoor. Hij besluit om naar het ziekenhuis te gaan. Hij ziet zijn moeder er spierwit bijleggen, ze sliep op dat moment ook. Hij besluit om na het ziekenhuisbezoek naar Sofie te gaan maar zij is er niet. Maar Sofie had net gebeld dat ze bij hem was, maar ze belde natuurlijk van Roy vandaan. Casper heeft zich er goed uitgered zo als gewoonlijk.

Sofie heeft een bekeuring gekregen omdat ze op Roy’s brommer reed. Casper besluit om mee te gaan naar haar huis omdat de datum en tijd erbij vermeld stonden. Sofie had bedacht dat Casper moes zeggen dat het een brommer was van zijn vriend. De vader van Sofie was kwaad omdat ze nog geen 16 was. En bleef er maar over door gaan. Sofie heeft nu huisarrest en moet heel het jaar de auto gaan wassen om haar schulden af te lossen.


Hoofdstuk 9:

Casper gaat bij zijn moeder op bezoek. Terwijl hij er hij erheen wilt lopen wordt hij tegengehouden door de zuster, omdat de dokter nog met zijn moeder in gesprek was. Terwijl Casper wacht hoort hij allemaal verhalen van patiënten die op dezelfde afdeling liggen. Het kwam er dus op neer dat de tumor niet weg gehaald kon worden, en dat ze het zielig vonden voor haar 15 jarige zoontje. Toen hij dat hoorde is hij meteen uit het ziekenhuis vertrokken, en ergens bij een slootkant gaan zitten. Toen hij daar ging zitten kwam Anouk aan gefietst. Zij hielp hem met een dokter zoeken voor zijn moeder. De vader van Anouk konden ze eerst ook niet helpen. Hij leed ook aan kanker. Anouk geeft het nummer en adres van de dokter. Anouk belt voor hem naar de dokter omdat hij haar nog wel kon. Er zijn ook zulke lange wachtlijsten zij ze. Maar Anouk regelde al weer snel een afspraak. Het nummer wat Anouk en Casper samen gingen doen, lukte maar niet om te oefenen. Casper zat er totaal niet bij met zijn gedachtes. Het nummer was te swingend. Anouk stelt ook voor om Casper een zielig nummer te laten schrijven. Daar had Casper inspiratie genoeg voor. Ze wilde de jury laten huilen, zo inspiratie wilde ze over laten brengen. Casper vond het fijn dat ze hem hielp. Hij vond het net of zij een deel van zijn verdriet meenam.


Hoofdstuk 10:

Casper lukte het al aardig om het nummer zelf te maken. Toen hij het nummer de volgende speelde, kreeg zijn tante tranen in der ogen. Hij belde Anouk dat het nummer al af was. Anouk klonk niet zo overtuigend, want haar vriend was vreemd gegaan. Casper hielp haar ermee. Toen ze weer opgevrolijkt was wilde ze gelijk het nummer horen.

Sofie’s vader is al rustiger geworden en heeft de helft van de bekeuring betaald. Sofie wil mee met een familiefeest van Roy. Maar dan moet ze heel het weekend bij Roy zijn. Ze vraagt Casper om te helpen met het voor liegen voor haar vadervoor de zoveelste keer. Maar Casper vindt dat het gelieg over moeten zijn tegen haar vader. Sofie vindt het zelf ook niet leuk dat het zo moet. Maar toch werkt Casper mee en zegt ook gewoon dat hij een familieweekend zou hebben op Terschelling.


Hoofdstuk 11:

De Tante die op Casper paste is weer naar huis gegaan, omdat Casper’s moeder het niet meer nodig vond. Toen zijn moeder uit het ziekenhuis was ging ze al snel kijken hoe het op kantoor ging. De moeder van Casper is gestopt met roken. Ze zijn samen naar de arts geweest die Anouk vader ook geholpen had. De moeder van Casper kreeg daardoor mee moed. Ze moet op dieet, maar voordat ze daar aan begint wel ze nog lekker uit eten. Ze besluiten om naar hun lievelingsrestaurant te gaan, maar daar komen ze de ouders van Sofie tegen. Ze zijn uit het restaurant vertrokken. Casper herinnerd zich dat Anouk’s ouders in een special restaurant zijn geweest, omdat haar vader ziek was. Ze besluiten daar te gaan eten omdat zijn moeder het dieet toch moest gaan volgen.


Hoofdstuk 12:

Casper’s moeder houdt zich goed aan het dieet. Ze is er al 6 weken mee bezig, en ze neemt gewoon vrij als ze naar de dokter moet. E ze is weer hele dagen aan het werk. Casper heeft niet meer de hele tijd dat hij aan zijn moeder moet denken. Hij had wel eerst nachtmerries gehad maar die zijn nu ook over. De dokter van zijn moeder heeft gezegd dat de tumor kleiner werd. Casper stelde voor als ze beter was dat ze het gingen vieren, maar zijn moeder heeft al weer een reis geboekt naar Praag. Daar word het concert gegeven waar Casper voor auditie moest doen. Hij heeft nog geneens auditie gedaan en zijn moeder heeft er kaartjes voor gehaald. Zijn moeder heeft er ook alle vertrouwen in dat hij diegene is die in het orkest mag gaan spelen.

Casper heeft Anouk geholpen om te kijken of haar vriendje niet tegen haar loog, dat bleek dus wel zo te zijn. Hij was niet op het voetbalveld te zien, terwijl hij tegen Anouk had gezegd dat hij niet kon omdat hij moest voetballen.

Casper heeft zijn vader gebeld en ze hebben een afspraak staan. Zijn vader wist gelijk wie hij was toen hij zijn naam door de telefoon zei. Casper moest ook huilen van blijdschap.


Hoofdstuk 13:

Anouk heeft het uitgemaakt met Wouter, nu maar hopen dat ze op de auditie aan hem denkt.

Toen ze voor de auditie wilde oefenen, had Anouk de verkeerde toon te pakken. Ze zei dat het niet meer ging lukken en dat Casper het maar in zijn eentje moes gaan doen. Ze was dan ook kwaad weg gelopen met de bedoeling om niet meer terug te komen voor de auditie. Casper wist dat ze dat niet meende, Anouk liet je nooit zomaar vallen. Toen Casper eenmaal aankwam bij de auditie, was Anouk er nog steeds niet. Casper moest beginnen, dan moest hij maar in zijn eentje spelen. Maar toen Casper eenmaal bezig was, kwam Anouk binnen lopen. Ze had met de fiets een ongeluk gehad en was daardoor te laat gekomen. Ze speelde samen alsnog het nummer en ze worden dan ook eerste!


Hoofdstuk 14:

Casper heeft zijn vader ontmoet. Casper was dan ook bang dat er iedere keer stiltes gingen vallen, maar ze hadden het juist reuze gezellig met elkaar. Zijn vader wilde alles weten over hem. Casper voelt zich erg op zijn gemak bij hem en vertelt dan ook alle dingen aan een stuk door.

Casper moet bij Sofie gaan eten. Terwijl hij er helemaal geen zin meer in heeft in al dat gelieg. Sofie’s vader begint over voetbal en of Casper mee wilde gaan met de wedstrijd. Casper vroeg wie Sofie’s vader de beste speler vond. Hij zei Kluifert en Casper gaat er verder op in. Casper vroeg dan ook ‘Maar hij is toch zwart?’ Sofie’s vader zei dat het niet uit maakte dat ze zwart zijn, zolang ze maar van zijn dochter afblijven. Sofie’s vader raakt een beetje geïrriteerd van het gesprek. Maar later vraagt hij toch aan Casper of hij alsnog meegaat naar de wedstrijd.


Hoofdstuk 15:

Casper heeft zijn hart gelucht bij zijn vader over zijn moeder. Ze werd steeds magerder en zag er steeds slechter uit. Toen Casper met zijn vader gepraat had, waren ze er van overtuigd dat ze er boven op kwam. Tot die mening kwamen ze omdat ze dachten dat geen pijn leed, en zolang als ze geen pijn zou hebben zou het nog met haar gaan. Maar toen Casper eenmaal thuis kwam zag hij de pijnstillers liggen. Hij merkte dat het helemaal niet mee viel, met wat voor pijn ze rond liep. Hij moest zijn verhaal kwijt en belde Anouk. Toen Anouk er eenmaal was ging de telefoon, maar Casper was niet in staat om op te nemen. Het was Sofie’s vader en vroeg waar Sofie was. Casper geeft zonder na te denken antwoord en zegt dan ook dat ze bij Roy is. Maar Casper interesseert zich er niet meer voor en denkt aan zijn moeder. Anouk stelt voor om Sofie op te gaan zoeken bij Roy. Ze bedenken met z’n vieren een oplossing, ze gaan met de collega van Sofie’s vader praten. Hij is heel erg behulpzaam en geeft dan ook papieren waar zwart op staat dat haar vader er niet geschrikt voor die baan. Zo proberen ze Sofie’s vader er van te overtuigen dat zijn collega niet zijn baantje had ingepakt. Toen der vader thuis kwam breekt de woede los, hij wil niet de papieren lezen die zijn van zijn collega Kenneth. Sofie besluit om met Roy mee te gaan naar huis. Ze wil pas terugkomen als haar vader de papieren gelezen heeft. Haar moeder is voor het eerst tegen haar vader ingegaan. Haar vader belde ook na het eten dat ze terug kon komen en dat ze moesten praten….


Hoofdstuk 16:

Roy kan nu gewoon bij Sofie thuis komen. Haar vader geeft geen commentaar als hij er eenmaal is.

Casper’s moeder is gestopt met haar dieet. Casper gaat voor zijn moeder koken en Anouk wilde helpen met de tafel versieren. Casper’s moeder heeft aan Casper verteld dat ze wil, dat zijn tante voor hem gaat zorgen als ze er niet meer is. Anouk vertelt aan hem dat ze het erg vind als hij naar Rotterdam zou moeten. Ze vraagt ook of hij dan niet bij zijn vader kan gaan wonen. Maar Casper antwoord dat hij denkt dat zijn moeder niet alle vertrouwen in zijn vader zou hebben, omdat ze hem helemaal niet goed kent en zijn tante wel. Casper heeft met Anouk gekregen.


Hoofdstuk 17:

Casper’s moeder wordt steeds zwakker en zwakker. Anouk helpt Casper er door heen te komen. Casper wilde eerst zijn muzieklessen opgeven, omdat hij vond dat het allemaal geen zin meer had. Maar Anouk krijgt hem zover dat hij ging. Hij moest verder met zijn leven, deed hij het niet voor zichzelf dan deed hij het wel voor zijn moeder. Maar zodra dat Casper bij de repetitie aankomt, besluit de dirigent om niet te gaan repeteren, maar een les te besteden om elkaar te leren kennen. Casper stelt zich gewoon normaal voor en denkt ook niet meer aan zijn moeder. Hij gaat helemaal uit zijn dak die avond. Hij zegt ook tegen Anouk dat ze alles los moest laten, maar zij besluit om naar huis te gaan. Als Casper s’avonds laat thuis komt zet hij zijn moeder spierwit op de bank liggen. En dan krijgt hij spijt dat hij zie avond alles vergeten was. Hij kan daardoor niet slapen door dat schuldgevoel. Maar als hij s’nachts naar beneden loopt dan is zijn moeder ook wakker. Casper vertelt tegen der hoe hij zich zo kon laten gaan, maar zijn moeder zegt tegen hem dat is alleen maar goed voor je als je in z’n periode zit.


Hoofdstuk 18:

Casper gaat midden in de les naar huis, want hij voelde dat er iets niet lekker zat. Toen hij thuis kwam is hij naast zijn moeder bed gaan zitten en heeft een luchtbed gepakt om zo dicht mogelijk bij zijn moeder te zijn. Hij hield steeds haar hand vast. Opeens hoorde hij haar hoesten, hij besloot om muziek te gaan spelen. Zijn moeder hoorde het en lachte naar hem. Hij bleef dor spelen en het kon hem niet schelen of zijn vingers nou moe waren of niet. Maar ineens ziet hij Anouk en zijn tantes verschikte gezichten hij rent naar zijn moeders bed en voelt dat haar hand steeds kouder werd en toen besefte hij dat ze dood was. Hij heeft samen met zijn vader en tante Inge de tekst voor de rouwkaart bedacht.


Hoofdstuk 19:

Casper wil dat hij uit het orkest wordt gezet, niemand weet dat maar hij kan het niet aan om iedere keer opnieuw muziek te maken. Het laat hem steeds aan zijn moeder denken. Als hij vertelt aan Sofie dat hij geen muziek meer wil spelen, komt later al weer Kimberley aan om te vragen of zij zijn keyboard kan kopen. Casper vindt het niet zo’n gek idee en vind het dan ook goed, maar Pim en Sofie verbieden Kimberley om het instrument te kopen. Casper vindt het moeilijk om zijn keyboard te verkopen omdat er zoveel herinneringen aan vast zitten van zijn moeder. Casper heeft een brief geschreven voor de dirigent van het orkest, met de mededeling dat hij ermee wilde stoppen. Hij wilde ook bij Plien langs gaan om het te vertellen. Anouk dreigt om het uit te maken met Casper omdat hij wil stoppen met muziek maken en zijn moeder wil vergeten. Hij was ook van plan om een feestcommissie op te richten, zolang hij maar niet aan zijn moeder hoefde te denken. Maar Anouk is het er niet mee eens zij vind ook dat hij niet alles op moet geven omdat hij bang is om aan zijn moeder te denken. Zij legt ook uit dat er ook leuke herinneringen bestaan over zijn moeder. Ze zegt ook dat het niet goed is om niet aan je moeder te moeten denken als ze overleden is. Anouk maakt hem heel duidelijk als hij de brief op de post gaat doen voor de dirigent van het orkest, dat het dan uit zou zijn tussen hun.


Hoofdstuk 20:

Casper ziet het leven niet meer zitten. Hij niet meer wat hij moet doen. Maar ineens krijg Casper het gevoel dat zijn moeder in zijn kamer staat. Nu weet hij wat Anouk bedoelde, de lege plek was er niet meer. Hij besluit zijn moeders kamer opnieuw in te gaan richten en haar bureau werd zijn bureau. Hij was zijn keyboard vergeten in te richten. Hij belt Anouk en speelt een nummer als het nummer afgelopen is hangt hij op. Het is goed gemaakt met Anouk en zijn moeder blijft voor altijd bij hem in zijn hart.

;\n <\/div>
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen