Boekverslag : Anke De Vries - Blauwe Plekken
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 866 woorden.

Titel: Blauwe plekken.

Schrijver: Anke de Vries.

Over de schrijver:

Anke de Vries maakte naam met haar eerste boek de vleugels van wouter pannenkoek.

Ze schreef het toen ze actie voerde in de buurt waar ze woonde.

Tegenover haar huis was ook het hofje waar de kinderen in haar tweede boek, het geheim van Mories Besjoer, zoveel plezier hebben.

Bij ons in de straat , wedden dat ik durf en de blauwe reus zijn ook herkenbare boeken over gewone kinderen.

In kladwerk beschrijft ze hoe een groep klasgenoten erachter komen wie hun school nu al twee keer heeft beklad.

De illustrator: geen, omslag illustrator is Dirk van der Maat.

De uitgever is: lemniscaat het jaar ven de uitgave is 1992 en het is voor het eerst uitgegeven in Rotterdam.

B

Het genre is: Een Roman.

De hoofdpersoon is Judith ze heeft Lang, sluik blond haar en vaak dikke, bedekkende kleren aan.

Het verhaal speelt zich in Nederland af, in Den haag en een beetje in Leiden.

Het verhaal speelt zich nu af, in een schooljaar na de kerstvakantie.


Samenvatting:


Judith wordt vaak door haar moeder in elkaar geslagen als ze weer eens in elkaar geslagen is komt ze in een koltrui naar school en zoals gewoonlijk heeft Diana er weer eens iets aan op te merken, diezelfde middag heeft Judith een lekke band, Michiel biedt aan hem te plakken en Judith gaat akkoord maar ze is wel zenuwachtig dat haar moeder er achter komt, ze belt Ineke, van de crèche waar Dennis, Judith`s broertje is die Judith op moet halen.

Michiel vindt het een beetje vreemd dat ze zo ongerust is.

Michiel heeft een aantal jaren in Amerika gewoond en is dyslectisch nu woont hij in Nederland bij zijn tante en het liefst wilt hij zijn vader niet meer zien, omdat zijn vader hem altijd zijn huiswerk heel goed liet maken en Michiel niet naar buiten mocht om met Steffie te spelen, Steffie was zijn Amerikaanse buurmeisje en ze lijkt op Judith vind Michiel.

Als de band van Judith is geplakt gaat ze er gelijk vandoor om Dennis op te halen.

Bij de crèche blijft Judith nog even iets drinken maar dan gaat ze ook snel naar huis, maar die avond kwam haar moeder laat thuis, ze was met haar nieuwe vriend nog iets gaan drinken.

De volgende dag ging Judith tussen de middag met Michiel mee en bleef daar eten.

Ze hoopte alleen wel dat haar moeder daar niet achter kwam.

Die zelfde middag had Judith`s moeder Dennis al van de crèche gehaald, dus Judith ging weer naar huis en daar kwam ze er al snel achter MIS! Haar moeder was vreselijk kwaad, ze was bestolen en dacht dat Judith dat had gedaan Judith`s moeder sloeg Judith, zo erg dat Judith de volgende dag niet naar school kon, `s middags kwam Michiel langs en Judith deed niet open,


want dat mocht ze niet, maar toen de telefoon ging nam ze wel op, het was Michiel en nu kon ze dus niet de deur dichtlaten en ze deed open, Michiel bleef een hele tijd en ze maakten

samen hun huiswerk, maar toen kwam hij erachter dat Judith onder de blauwe plekken zat en Judith zei dat ze door jongens in elkaar geslagen was.

Michiel kan goed zwemmen, en bij hem op de zwemclub gaat de clubkampioen weg, nu heeft de instructeur van Michiel hem gevraagd clubkampioen te worden, maar hij moest dan wel vaker komen trainen, Michiel doet het, na de eerste zwemtraining zit Michiel`s vader in de kleedkamers, Michiel vind dit niet leuk, maar al snel merkt hij dat zijn vader is veranderd.

Hij gaat dan ook op het voorstel in om in de vakantie eens naar Amerika te gaan als de vakantie voorbij is wilt Michiel alles zo snel mogelijk aan Judith vertellen, maar ze is niet op school, dan gaat Michiel naar haar huis, maar ook daar is Judith niet, ze blijkt te zijn verhuisd en niemand weet waarheen, ook hoort Michiel die dag dat haar moeder haar slaat, na een paar dagen wordt Michiel opgebeld, het is Judith ze zegt dat ze in Leiden woont en al snel is bekend waar, Michiel gaat erheen, en ze praten alles bij, Judith krijgt de teddybeer die Michiel voor haar heeft meegebracht, dan komt hij op het onderwerp Judith`s moeder, Judith schrikt maar verteld alles, dan zegt Michiel dat ze altijd bij hem kan komen en Judith zegt dat ze dat zal doen.

Die avond is haar moeder als ze thuiskomt al thuis en plotseling herinnerd ze zich dat Judith nog boodschappen moest doen en haar moeder denkt dat ze de beer van het boodschappengeld heeft gekocht en ze begint Judith weer te slaan, de beer maakt ze stuk en gooit hem weg.

De volgende dag stapt Judith op de trein naar Den Haag naar Michiel toe.


Het perspectief is hij/ zij verteller.


C:


Ik vind dit een mooi boek, want het gaat over dingen die in het echt kunnen gebeuren, en toch ook waar de mensen in je omgeving dan vaak niets er vanaf weten.

De beste scène vind ik de laatste als Judith besluit om weg te gaan.

Er zijn geen plaatjes, de kaft past bij het verhaal en gaat over de delen dat Judith in elkaar wordt geslagen.

Omdat Judith wordt geslagen zit ze voortdurend onder de blauwe plekken.


;\n <\/div>
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen