Boekverslag : Thea Beckman - Triomf Van De Verschroeide Aarde
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1248 woorden.


Auteur/ illustrator: Thea Beckman


Uitgever: Lemniscaat, 1983 te Rotterdam
(Ik heb de 1e druk van het boek waarschijnlijk gelezen, want er stond niks in het boek alleen het jaartal 1983.)
Auteur:


Thea Beckman werd op 23 juli 1923 geboren te Rotterdam. Studeren kwam er thuis niet aan te pas, haar vader vond het bovendien veel te duur. Daarom hervatte zij op volwassen leeftijd haar middelbare studies. Daarna volgde ze psychologie aan de universiteit van Utrecht.


De dolheid op kinderen en de liefde voor het schrijven hebben haar aangespoord tot de schrijfkunst. Het eerste succes oogstte Thea Beckman met het boek: "Met Korilu de griemel rond". Verder schreef ze: "De gouden dolk, de stomme van Kampen, de val van Vredeborch, geef me de ruimte, Hasse Simons dochter, het geheim van Rotterdam, kruistocht in spijkerbroek (Gouden Griffel), mijn vader woont in Brazilië, stad in de storm (Zilveren Griffel), triomf van de verschroeide aarde, wegwerpkinderen, kinderen van moeder Aarde, het hele paradijs, de gulden vlies van Thule, het rad van fortuin."
Tijd:


Het boek speelt zich af in de middeleeuwen tijdens de honderdjarige oorlog die duurt ongeveer van 1337 tot 1453. De tijd in dit boek speelt zich in chronologisch volgorde (in de volgorde dat de jaren voorbij gaan) af in enkele jaren, in sommige hoofdstukken gaat de tijd sneller dat komt omdat er dan weinig gebeurd, weinig nieuwe belevenissen om over te schrijven, en dan slaat de schrijfster gewoon een stuk over.
Perspectief:


Het perspectief is in het hele boek vanuit de verteller dat kun je zien omdat er ook wel eens word geschreven hoe iemand anders denkt of wat er ondertussen gebeurt op een andere plek. Dat is soms wel handig maar ook erg verwarrend.
Soort: avonturen verhaal
Titelverklaring:


Engeland heeft oorlog met Frankrijk en Engeland valt Frankrijk binnen en verwoest grote delen van Frankrijk (verschroeide aarde). Toch weet Frankrijk terug te slaan en te winnen op het einde. (triomf)
Het is een realistisch boek, want de gebeurtenissen zijn waar gebeurd. Als het niet waar gebeurd zou zijn, dan zijn de gebeurtenissen zo beschreven dat het in het echt zou kunnen gebeuren. Of de hoofdpersonen echt bestaan hebben kun je niet met zekerheid zeggen. Die kunnen best verzonnen zijn.
Dit boek komt uit een serie, De triomf van de verschroeide aarde en Geef me de Ruimte en gevolgd door Rad van Fortuin. (trilogie)
Plaats:


Het verhaal speelt zich af in Frankrijk in en rondt om Rennes. De hoofdpersoon reist namenlijk niet zo veel. Hij komt ook nog in Parijs waar hij de revolutie van heel dichtbij meemaakt.
De hoofpersoon:


Matthis Cuvelier: hij is niet zo dapper en sluit zich aan bij een groep partizanen. Die hem eerst als een waardeloos kind beschouwden, omdat hij niet mee kon vechten, maar al gauw bleek dat hij toch aardig wat kon. Daarom werd hij aangenomen als schrijver en heraut. Hij bewijst zijn dienst in strijd tegen de Engelsen. Zo beleeft hij veel avonturen in de honderdjarige oorlog.
Het probleem van deze hoofpersoon is dat de honderd jarige oorlog bezig is en hij moet vechten voor Frankrijk, hij wil dit echter niet. Hij sluit zich aan bij een groep partizanen. Hij wordt door Du Geusclin aangenomen als Heraut en schrijver. Hij moet door valse brieven en andere misleidende dingen proberen om de slag om Rennes te winnen. Ook reist hij veel in strijd tegen de Engelsen. Hij komt in Parijs als er een revolutie aan de gang is. Hij was juist naar Parijs gestuurd om geld te halen om tegen de Engelsen te vechten. Maar nu kon het machtige Parijs niet tegen de Engelsen op!


Bij personen:


Du Geusclin: Is een echte vechtersbaas, behalve sterk is hij ook slim. Hij is verliefd op de Tiphaine, maar hij heeft een probleem. Hij heeft gezworen niet te trouwen voordat hij tot ridder was geslagen. Door zijn hulp en dapperheid bewijst hij zijn land veel trouw en wordt uiteindelijk tot ridder geslagen.
De hertog van Lancaster: is een heer, tijdens de slag om Rennes wordt hij vaak door Du Geusclin lastig gevallen, maar toch schenkt hij hem een van zijn beste paarden.
Samenvatting:
Op een late namiddag in oktober 1356 draaft Matthis Cuvelier, de jongste trouvére van Frankrijk, over de wegen van Bretagne. De vijftienjarige jongen is op weg naar Bretagne om zich aan te sluiten bij Bertrand Du Guesclin. Dat is een partizaan die met zijn boerenlegertje Frankrijk tegen de Engelse troepen verdedigd en bovendien een goede vriend is van zijn pleegouders.
Als hij bij de partizanen aankomt is hij minder welkom dan hij verwacht had. In hem zien ze een nutteloos kind dat niet kan vechten en dus voor niets goed is. Matthis bewijst het tegendeel: in het begin doet hij allerlei klusjes, daarna wordt hij de trouwe heraut en brievenschrijver van de Bretonse geweldenaar.
Als de stad Rennes wordt belegerd, is het mede door zijn ideeën, brieven en vals trompet getoeter dat de stad het houdt. Het Engelse leger trekt zich terug! Omdat hij zo moedig Rennes verdedigd heeft, slaat koning Charles Bertrand, Du Guesclin tot ridder, iets waarop hij tien jaar gewacht heeft. Hij is Matthis zo dankbaar dat hij hem geld laat halen in Parijs om Rennes tegen de Engelsen te kunnen verdedigen.
Dan wordt Matthis door Du Guesclin naar Parijs gestuurd om er de jonge koning Charles om geld te vragen, voor de verdediging tegen Frankrijk. Daar wordt hij door een innerlijke tweestrijd in tweeën gescheurd: in Parijs is er een revolutie aan de gang!
Etienne Marcel, de Provoost van Parijs streeft voor het afzetten van de adel en de macht aan het volk, maar is hierbij zó radicaal dat hij mensen zonder vorm van proces terechtstellen. Daartegenover staat de adel, koning Charles die nog zo slecht niet is. Door zijn radicale optredens komt het volk uiteindelijk tegen Marcel in opstand, wat het einde van de revolutie betekent. Het einde van een droom die 400 jaar te vroeg werd gedroomd.


Hierna worden Matthis en zijn pleegouders, ondertussen herenigt. Ze worden gevangen genomen door Jake de Wyn, bijgenaamd de eeuwige verliefde, een van de vele plunderkapiteins die Frankrijk onveilig maken.
Dan verzamelen de compagnieën zich om heel Frankrijk te veroveren, iets waarin ze bijna lukken tot het gehele plunderleger bijna vernietigd wordt door een orkaan! Om hiervan bij te komen, brengen Matthis en zijn familie hun tijd door in het kasteel van Du Guesclin.
MIJN MENING:
Ik vind dat het boek soms een beetje langdradig was, ook had ik ook niet echt het gevoel dat ik met de hoofdpersoon mee ging leven dus ik vind het ook niet echt een gevoelig boek. Wat ik wel goed vind is dat je met de Fransen gaat


meeleven en niet met de Engelsen. Je gaat tijdens het lezen vooruitdenken wat je kunt doen om de Engelsen tegen te houden, zodat de Fransen de oorlog winnen.
Het was langdradig, omdat er soms veel aandacht aan werd geweid om een situatie duidelijk temaken. Dit was af en toe overbodig. (Dit was soms wel nodig omdat het boek af en toe de situatie van een andere plek in Frakrijk schetste).
Ik had niet echt het gevoel tijdens het lezen van het boek van “Matthis kom op! Draai die Engelsen een loer”. Dat heb ik in sommige boeken juist wel. Dat komt omdat het gevoel van de hoofdpersoon dan zo beschreven wordt dat je medelijden krijgt. Heel af en toe leefde ik wel met de hoofdpersoon mee, maar dat kwam omdat hij dan de Engelsen dwars zat. Dat kwam omdat ik wel met de fransen meeleefde
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen