Boekverslag : Evert Hartman - Het Onzichtbare Licht
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1193 woorden.

Bibliografie
Aantal blz.: 193


Samenvatting
Leny komt uit school en ze heeft een lekke band. Ze neemt een kortere route naar huis. Ze komt langs een meertje dat de koetenplas heet. Als ze bij het meertje aankomt, voelt ze zich gedwongen om naar het water toe te gaan. Daar ziet ze een hand met een mes boven het water zweven. Ze snapt niet hoe het kan en verteld thuis wat ze gezien heeft. Daar geloven ze haar niet. Ze denken dat ze het gefantaseerd heeft, omdat ze het zo druk op school heeft.
Als Leny s’avonds in bed ligt, doezelt ze weg maar is bijna gelijk weer klaarwakker. Ze ziet een man in haar kamer staan. Het is een vriendelijke man maar hij is gelijk ook weer weg. Ook dit vertelt ze weer aan haar ouders en weer geloven ze haar niet.
De volgende dag vertelt Leny de verschijning van de man aan haar vriendin Esther. Ze vindt het maar raar, zeker als Leny begint te vertellen over straling, die aura heet. Esther moet dan echt lachen. Dat begrijpt Leny niet. Ze dacht dat iedereen een aura zag, maar dat was dus niet zo.
's Avonds gaan Leny en haar vader nog even bij een zieke koe kijken. Haar vader denkt dat het een longontsteking is, maar Leny ziet een aura met een spijker erin. Dat zegt ze tegen haar vader. Als de volgende dag de dierenarts is geweest, weet Leny bijna zeker dat ze gelijk heeft gehad.
's Nachts heeft ze een nachtmerrie. Ze droomt dat Marco, haar broertje van de maaimachine valt en tussen de messen belandt. De dagen erna heeft ze steeds een angstgevoel dat er iets ernstigs gaat gebeuren. Ze praat er weer met Esther over maar deze kan haar echt niet geloven.
Als ze thuis komt hoort ze dat haar ouders over haar praten en over tante Thea, die in een inrichting zit. Tante Thea hoorde ook allemaal stemmen in haar hoofd en zag dingen die er niet waren. Leny besluit om niets tegen haar ouders te zeggen over haar problemen, omdat ze haar toch niet geloven.
De volgende dag ziet ze bij meneer Altena, een leraar bij haar op school, een aura met rode en blauwe vlekken erin. Dan weet ze dat hij iets aan zijn maag mankeert. Naderhand vertelt Esthers moeder dat meneer Altena met een maagzweer opgenomen is in het ziekenhuis.
Een dag later heeft ze een stekende pijn in haar knie, meteen daarna is het weer weg. Als ze thuiskomt, blijkt dat Marco een ongeluk heeft gehad. Hij heeft iets aan zijn knie en zijn arm. Het is gebeurd op hetzelfde tijdstip als Leny de steek in haar knie heeft gekregen.
's Avonds ziet ze bij Esthers vader, die op bezoek is, een aura met paars erin. Dit is het teken dat hij iets aan zijn hoofd heeft.
De volgend nacht droomt Leny dat Esther verongelukt. Dit verzwijgt ze.
Op school praat ze met haar klassenleraar, Galenkamp, over haar dromen. Die gelooft haar en hier is Leny erg blij mee. Misschien kan hij haar wel helpen.
Die avond praat Leny ook nog met haar ouders en broertjes over haar helderziendheid. Haar boertjes vinden het allemaal erg interessant.
De vader van Ester is overspannen en Esthers ouders gaan een paar dagen weg. Esther komt bij Leny logeren. Ze heeft een gouden tientje gevonden en zodra Leny dat vast heeft ziet ze een soort filmpje. Als Leny en Esther hiermee naar hun klassenleraar gaan adviseert deze dat Leny eens moet gaan praten met iemand die ervaring heeft met helderziendheid. Haar ouders geloven haar niet.
Bij een volgende droom verdrinkt de hele familie behalve Leny.
Dan horen ze dat Esthers vader verdwenen is. De politie wil een foto van hem hebben. Als Leny deze foto in handen krijgt, krijgt ze een visioen. Ze ziet caravans, tenten, gras met witte strepen en een paaltje met 128 erop. Dit blijkt de plaats te zijn waar Esthers vader teruggevonden wordt. Haar vader wil niet geloven dat de beschrijving van Leny klopte en geen toeval is.
Meneer van Galenkamp heeft een afspraak gemaakt bij een helderziende zodat het voor Leny gemakkelijk wordt alles te begrijpen.
Als Leny later in de krant kijkt ziet ze een man die ze herkent uit het filmpje van dat gouden tientje. Nu gelooft haar moeder haar wel. Hij zou meneer Geldermans heten. Naderhand blijkt het hele dorp op de hoogte te zijn van Geldermans en het gouden tientje doordat Huib het per ongeluk vertelt heeft.
Leny gaat met Esther en meneer Galenkamp naar een helderziende. Na een korte uitleg snappen ze meer van de problemen van Leny. Haar ouders zijn boos dat ze er naar toe zijn gegaan. De dominee die bij Esther thuis was geweest heeft aangeraden toch maar geen contact meer met Leny te hebben voorlopig. De ouders van Esther zijn erg gelovig en geloven de dominee. Leny voelt zich diep ongelukkig. Esther laat echter Leny niet in de steek.
's Avonds in bed hoort ze ineens een stem in haar hoofd. De stem vertelt dat ze Stella heet en dat ze een geest is. Dit is het gevolg van het bezoek aan de helderziende.
De volgende dagen wordt Esther steeds lastig gevallen over de zaak Geldermans, op school, in de kerk, er komt zelfs een journalist langs. Ze weten zich er geen raad mee en gaan samen ook maar eens met de dominee praten maar hier worden ze niet veel wijzer van. De dominee begrijpt er helemaal niets van.
Als ze thuis komen is Marco weg. Ze gaan zoeken en vinden hem uiteindelijk bij de koetenplas. Marco is er dan overtuigd van dat Leny wist waar hij was. Hij wilde haar uitproberen. Ditmaal Had Leny geen visioenen gehad.
Leny’s vader is nu ook overtuigd van Leny’s gaven en ze moet er mee leren om gaan. Ze zal het moeten leren accepteren. Leny en Esther besluiten na een serieus gesprek voor altijd vrienden te blijven.


Mening:

Het boek “Het onzichtbare licht” is een spannend en leerzaam boek.
Spannend zijn de akelige dromen van Leny, waarvan best veel uitkomt, maar waar ze in het begin met niemand over kan praten omdat ze niet wordt geloofd.
Leerzaam is het dat je ervaart dat helderziend zijn niet alleen een voordeel is maar net erg veel nadelen heeft. Sommige voorvallen wat Leny meemaakt vind ik ook erg onbegrijpelijk doordat helderziendheid bij mij geheel onbekend is.
Wat ik heel goed vind van het boek is, dat je tijdens het lezen alles als werkelijk ervaart. Het is boeiend geschreven. Je denkt niet steeds; wat een onzin! Daar begin je pas later over na te denken.
Ik geloof niet alles wat erin beschreven staan, maar doordat er verschillende dingen uitkomen zal er toch wel een waarheid inzitten. Als ik een vriendin had die helderziend zou zijn zou ik meer moeite doen om haar beter te begrijpen en haar daardoor te helpen.
Het boek is raadselachtig, doordat je niet weet wat helderziendheid inhoudt. Daar krijg je wel een beter beeld van als Leny naar een ervaren helderziende gaat. Ik heb er veel van geleerd.
Verder vind ik het boek gemakkelijk te lezen en het houdt je geconcentreerd doordat het spannend en verrassend is. Het is voor mijn leeftijd geschreven. Mijn punt zou een 8,5 zijn.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen