Boekverslag : Friedrich Durrenmatt - Der Besuch Der Alten Dame
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1209 woorden.

Samenvatting
1. Der Besuch der alten Dame, geschreven door Friedrich Durrenmatt. Het boek telt 111 bladzijde.

2. Het thema draait eigenlijk om een wraakactie. Claire Zachanassian wil wraaknemen op Alfred I11, omdat hij haar destijds zwanger heeft gemaakt en dit heeft ontkent tegenover de rechtbank. Ook is het thema geld. Deze mensen doen alles voor geld.

3. Het boek is geschreven in de hij-vorm.
Er is bekend in het dorpje dat er een rijke vrouw op bezoek komt en die waarschijnlijk heel veel geld zal gaan schenken. Deze vrouw heet Claire Zachanassian (Klara). Er is een heel feest voor haar georganiseerd, want het arme dorpje heeft nog nooit zo’n rijke vrouw ontvangen. Claire heeft vroeger ook in het dorpje Güllen gewoond. Ze is daar alleen weg gegaan, omdat het dorp haar uitkotste en haar zagen als een hoer. Als ze aan komt met de trein op het oude en verwaarloosde station staat er een heel welkomscomite. Ook staat ILL daar, zij hadden vroeger een relatie. Claire heeft van alles bij haar zoals, een zwarte panter, een doodskist en haar 7 ex-mannen. Dan gaat ze door het dorpje lopen met alle mensen die ze heeft mee genomen, zoals haar ex-mannen. Moby, Roby, Koby en loby, en ook een aantal knechten. Ze komen op allemaal plekjes die ze van vroeger herkent. 45 jaar geleden kusten ILL en Claire in het bos, ze bedreven daar ook de liefde. Later trouwde ILL met Matilde die een klein winkeltje bezat en ze werkte daar ook samen. Claire trouwde met een klant van haar die ze in het bordeel ontmoet had, waar ze werkte als hoer. Later maakt Claire een aankondiging en zegt dat ze het dorpje best wel miljarden wil schenken als het dorpje er voor zorgt dat ILL uit de weg wordt geruimd. Het dorp reageert daar geschokt op en snappen niet waren ze zoiets zou willen hebben. Claire legt uit waarom ze dit wil: Toen Claire nog in het dorpje woonde had ze een relatie met ILL, ze waren naar bed geweest met elkaar en daar was een kind uitvoord gekomen. ILL wilden dat niemand hier achter kwam, dus zorgde ervoor dat Koby en Moby getuigde bij de rechtzaak dat zij met Claire naar bed waren geweest. Hierdoor ging ILL vrijuit. Claire heeft er wel voor gezorgd dat Koby en Moby er spijt van zouden hebben want ze heeft ze allebei gecastreerd en blind gemaakt. Claire haar kind heeft maar 1 jaar geleefd.

De bewoners van het dorp gaan allemaal dure dingen kopen, ze laten alles op schrijven. Ze denk dat geld komt toch wel iemand vermoord heus wel ILL. Ze gaan bijvoorbeeld gele schoenen kopen, iedereen loopt dan op de dezelfde schoenen. De zwarte panter is los gebroken, en iedereen is op zoek naar hem. ILL ziet de politie lopen met een geweer dus die denkt dat ze achter hem aan zitten. De panter wordt neerschoten voor de winkel van ILL. ILL gaat naar de politie en wil Claire aanklagen, dat lukt niet. Hij gaat dan naar de burgemeester, die kan hem ook niet helpen, want die heeft ook al allemaal dure dingen gekocht, typemachine. Dan gaat hij naar de pastoor, die heeft het alleen maar over god, en hij moet zich niet druk maken. Hij raadt ILL aan te vluchten naar Australië. Hij wil met de trein vluchten. Hij komt allemaal mensen tegen die naar het perron gaan. Iedereen blokkeert de trein, later zegt iedereen stap toch maar in. Uiteindelijk gaat de trein zonder hem weg. Dan zegt hij ik ben verloren, hij weet dat hij dood gaat. Hij weet dat Claire is terug gekomen om wraak te nemen, en hij krijgt een schuld gevoel.

Claire heeft een gesprek met de leraar, die vertelt haar dat het heel slecht gaat. Claire bezit alles in het dorpje, ze laat bewust alles zo arm blijven, zodat ze wraak op ILL kon nemen. Claire bepaalt wat er gebeurd. Dan komen er journalisten, want Claire wil weer gaan trouwen voor de 9de keer. Zelfs ILL zijn familie koopt dure dingen, zoals tennisraket en auto. ILL denkt dat niemand hem zal vermoorden want hij is opvolger van de burgemeester. De leraar vertelt de waarheid aan de pers. ILL geeft zich over. Hij wil het laatste moment met zijn familie doorbrengen. De burgemeester gaat vergaderen wat er nu verder moet gebeuren. ILL vertelt hem wat er ook gebeurd hij staat achter hem. ILL gaat met zijn gezin naar de bioscoop, in de nieuwe auto, behoorlijk bot. ILL en Claire ontmoeten elkaar. Claire vertelt over haar dochter die dood is gegaan aan een hersenvliesontsteking. Het meisje heten Genevieve. Claire hield veel van ILL. Hij bedankt haar alvast voor de krans die op zijn graf komt van hem. Zij wil zijn doodskist naar een tropisch eiland brengen, met uitzicht over de middellandse zee. Zij hield blijkbaar erg veel van hem. De radio is aanwezig bij de vergadering. Eerst vond iedereen ILL achter, maar nu boren ze hem de grond in. Er komt een stichting voor de stad. Iedereen is het ermee eens. Voor de gerechtigheid. Iedereen stemt voor zijn dood. ILL komt in de ruimte, hij rookt als laatste een sigaret. Dan wordt hij vermoord door wie is onduidelijk. De arts in het dorp zegt dat hij is overleden aan een hartaanval (?!) Claire gaat naar de burgemeester toe om hem de check te overhandigen.

4. Typerend voor het thema zijn:
Blz 8:
ILL: Das geht naturlich nicht, Burgemeister, die Inschrift ist zu intim. Willkommen Claire Zachanassian, muss es heissen.
Der erste: Ist aber Klari.
Der zweite: Klari Wascher.
Der dritte: Hier aufgewachsen.
Der vierte: Ihr Vater war Baumeister.
Der maler: So schreib ich einfach: Wilkommen Claire Zachnassian auf die Hinterseite. Wenn die Milliardarin dann geruhrt ist, können wir ihr immer noch die Vorderseite zudrehen.
Der zweite: Der ‚Börsianer’, Zurich-Hamburg.
Blz. 94:
ILL: Du hattest- ich meine, wir hatten ein Kind?
Claire: Gewiss.
ILL: War es eine Bub oder ein Madchen?
Claire: Ein Madchen.
ILL: Und was hast du ihm fur einen Namen gegeben?
Claire: Geneviève.
ILL: Hubcher Name.
Claire: Ich sah das Ding nur einmal. Bei der Geburt. Dann wurde es genommen. Von der christlicher Fursorge.
ILL: Die Augen?
Claire: Die waren noch nicht offen.
ILL: Die Haare?
Claire: Schwarz, glaube ich, doch das sind ja oft bei Neugeborenen.
ILL: Das ist wohl so.
ILL: Bei wem ist es gestorben?
Claire: Bei Leuten. Ich habe die Name vergessen.
Blz. 106:
Der Burgermeister: Gehen Sie in die Gasse.
Ill zögert.
Der Polizist: Los, geh.
Ill geht langsam in die Gasse der schweigende Manner. Ganz hinter stellt sich ihm der Tunrner entgegen. Ill bleibt stehen, kehrt sich um, sieht, wie sich umbarmherzig die Gasse schliesst, sinkt in die knie. Die Gasse verwandelt sich in einen Menschenknauel, lautlos, der sich ballt, der langsam niederkauert. Stille. Von links vorne kommen Journalisten. Es wird Hell.

6. Het is wel een grappig verhaal. De mensen reageren overal heel erg vreemd op, niet zoals normale mensen zouden reageren. Het natuurlijk niet normaal dat een vrouw terug komt voor een wraakactie op de man die haar destijds zwanger heeft gemaakt, inwoners betaald en hiermee het stadje uit de armoede haalt.
Het boek in korte zinnen geschreven, maar dit komt doordat het een toneelstuk is. Persoonlijk lees ik liever een roman. Een roman leest rustiger. Bij een toneelstuk ben je af en toe de weg even kwijt omdat alles zo door elkaar gaat. Al met al was het best leuk om te lezen.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen