Boekverslag : 1733-1804 - Joseph Priesley Ingezonden Door: Benjamin Develter
De taal ervan is Geschiedenis en het aantal woorden bedraagt 595 woorden.

Joseph Priestley



De Engelse scheikundige, filosoof en theoloog Joseph Priestley (1733-1804) werd geboren in Fieldhead bij Leeds. Priestley studeerde theologie in Daventry.



Joseph Priestley vervulde veel functies. Hij was docent letterkunde in Warrington, predikant in Leeds en bibliothecaris van Lord Shelburne.

Op aanraden van zijn vriend Benjamin Franklin schreef hij een verhandeling over elektriciteit. Deze uiteenzetting leverde hem het lidmaatschap van de Royal Society op in 1766.



In 1794 vertrok hij naar Noord-Amerika, waar hij leider werd van de Unitariërs. Deze christelijke groepering verwierp het idee dat Jezus de zoon van god was, en daarmee de drie-eenheid. Jezus werd door deze gelovigen als een gewoon mens uit Nazaret beschouwd.



Priestley wordt nu vooral gezien als een groot scheikundige. Hij was de ontdekker van zuurstof en vele andere gasvormige stoffen. Hij ontdekte dat planten zuurstof produceren en zag als een van de eersten het verband tussen ademhaling en verbranding.Een hele reeks uitvindingen staan op zijn naam, zoals:

de vlakgum:

Een vlakgum kennen we allemaal wel. Dat witte dingetje waarmee je potlood van je papier gumt. ;-)





Kooldioxide:

is een kleurloos en reukloos gas dat van nature in de atmosfeer voorkomt. (chemische formule CO2

De atmosfeer van de aarde bevat tegenwoordig (rond 2003) ongeveer 368/1000 kooldioxide. Voor het begin van de Industriele Revolutie in België was dit ongeveer 280/1.000. kooldioxide wordt veel gebruikt in frisdranken, het veroorzaakt daar de "prik". Het komt ook van nature voor in mineraalwater. Kooldioxide kan ook als blusmiddel gebruikt worden als er geen water in de buurt is.



Photosynthese:

is een biochemisch proces waarbij licht als energiebron wordt gebruikt om kooldioxide en water als grondstoffen om te zetten in suikers. Bij dit proces komt zuurstof vrij. Fotosynthese is de energiebron van planten, algen en bepaalde soorten bacteriën.





Zuurstof:

is een scheikundig element met symbool O.

Het element Zuurstof komt voor als een twee-atomig gas O2 dat 20% van de atmosfeer van de aarde vormt. Ook de drie-atomige vorm O3 (ozon) komt in de natuur voor vooral in de hogere luchtlagen waar het onder invloed van het stralingsbombardement waaraan de aarde blootgesteld is, gevormd wordt. Door luchtverontreiniging kan het -helaas- ook aan de grond voorkomen.





Zuurstof werd in 1771 door de Zweedse apotheker Karl Wilhelm Scheele ontdekt, maar de herontdekking door Joseph Priestly maakte het pas in wijdere kring bekend. Men begreep al gauw dat, hoewel het gas maar een vijfde van de lucht van onze planeet uitmaakt, dat dat het deel is dat verbranding mogelijk maakt alsmede het ademen van mens en dier (en plant gedurende de duisternis) Het was Antoine Lavoisier die zijn wetenschappelijke naam oxygenium (zuur-vormer) gegeven heeft omdat men aanvankelijk dacht dat het element een onontbeerlijk bestanddeel van een zuur was. Hoewel oxides van vele elementen inderdaad zuurvormend zijn, is het omgekeerde niet waar: om een zuur te vormen is geen zuurstof nodig.



Priestley hield van al zijn uitvindingen een vreemd geloof na, dat van de ‘phlogiston theorie’. Deze theorie beschrijft dat verbranding slechts kan bestaan door het verlies van een denkbeeldige stof bekend als 'phlogiston'. Later bewees Lavoisier het ongelijk van zijn vriend door de wet van Lavoisier te scheppen.



Joseph was eigenlijk een man die verder kon zien dan de andere wetenschappers.

Hij keek,onderzocht,en hij kon de aanwezigheid van abstracte stoffen bewijzen.

Maar zoals met veel wetenschappers gebeurt ze worden verstrooid of worden gestoord.

Maar deze man begon te flippen op het vlak van geloof.

Toch heeft hij voor de mensheid een grote dienst bewezen.

Dus een hoog i.q. hebben wil niet zeggen dat je er mee kan omgaan.

Zoals hij,hij kreeg ergens een defect in zijn hersens en plots was hij gek.

En ook al maakt de wetenschap ook wel fouten

Al zijn theorieën kloppen wel.

Bedankt
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen