Boekverslag : Thea Beckman - Hasse Simonsdochter
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2360 woorden.


Uitgeverij: Lemniscaat


Plaats: Rotterdam


Jaar van uitgave: 1991




Titelverklaring: De hoofdpersoon van het boek, Hasse, is de dochter van Simon de mandenvlechter




Dit boek kan je indelen bij het genre: historisch roman, want het speelt zich rond 1480 af.




Het boek heef 297 Bladzijden en 23 Hoofdstukken.




Op De omslag van het boek zie je een oude tekening met een meisje voorop in het riet.





Informatie over de schrijfster.




Thea Beckman werd in 1923 in Rotterdam geboren. Ze was enig kind. Ze hielp mee in de huishouding. Daardoor kon ze niet studeren. Toch wou ze als kind het liefst schijfster of ontdekking reiziger worden. Ze trouwde op haar 23e en ze woont sinds 1956 in Bunnik vlakbij Utrecht. Toen haar kinderen groot waren ging ze Psychologie studeren. In 1981 studeerde ze af in de sociale psychologie. Maar niet alleen dat boeit haar, ook de geschiedenis en het is dan ook niet gek dat veel van haar boeken zich afspelen in de middeleeuwen. Vooral het leven van de gewone mensen in de middeleeuwen interesseert haar. Haar hobby’s zijn: veel reizen en lezen, ook houdt ze van katten. Ze heeft 5 poezen en 1 kater. In de jaren zeventig is ze begonnen met het schrijven van boeken. Ze schrijft ook boeken over de toekomst. Hoe het dan staat met sociale, politieke en economische problemen. De populairste boeken van haar zijn vertaald in het Engels Spaans (Castiliaans, Catalaans en Baskisch), Duits, Hongaars, ijslands, Deens, Japans, Fins, Russisch en Fries.




Boeken van Thea Beckman.




De ongelooflijke avonturen van Tim en Holderdebolder 1957


Bertus en het wonderkrijtje 1964


Mickey en de vreemde rovers 1966


Met Korilu de Griemel rond 1970 Zilveren griffel 1971


Mickey en de Fiebeldewiebels 1972


Kruistocht in spijkerbroek 1973 Goudengriffel 1974


Europese prijs voor historische jeugd boek Padua 1976


Heremijntijd... wat een lastpost! 1973


Mijn vader woont in Brazilië 1974


Geef me de ruimte! 1976


Triomf van de verschroeide aarde 1977


Het rad van fortuin 1978


Stad in de storm 1979 Zilveren Griffel 1980


Wij zijn wegwerp kinderen 1980


De Gouden Dolk 1982


Hasse Simonsdochter 1983


Wonderkinderen 1984


Kinderen van Moeder Aarde 1985


Het Helse paradijs 1987


Een bos vol spoken 1988 Bekroond door Nederlandse Kinderjury 1989


De val van Vredeborch 1988


Het Gulden vlies van Thule 1989


Het geheim van Rotterdam 1990 Bekroond door Nederlandse Kinderjury 1999


Het wonder van Frieswijck kinderboekenweekgeschenk CPNB 1991


De Stomme van Kampen 1992


De verloren schat 1993


De doge-ring van Venetië 1995


Saartje Tadema 1995


Vrijgevochten 1998






de boeken die ik gelezen heb van Thea Beckman




Met Korilu de griemel rond


Kruistocht in spijkerbroek


Geef mij de ruimte


Het rad van fortijn


Stad in de storm


Wij zijn weg werp kinderen


De gouden dolk


Hasse simonsdochter


De val van Vredeborch


De stomme van kampen


De doge-ring van Venetië


Saartje tadema Vrijgevochten




Ik heb dit boek gekozen omdat, een aantal kinderen zeiden dat dit een heel mooi boek was. Ik was erg benieuwd en vond het een boeiend en spannend boek.











Het verhaal




Hoe het boek begint:




Hasse is de dochter van de mandenvlechter Simon. Hasse is een buitenkind en zit vaak bij het riet in haar eigen hutje. Als ze wordt mishandeld dan vlucht ze naar het riet. Na een paar weken werd ze lastig gevallen door veedrijvers. Jan van Schaffelaar redt haar van de veedrijvers. Hij vermoordt daar bij 1 veedrijver.




Waardoor het verhaal op gang komt:




Hasse hoort dat haar redder Jan van Schaffelaar wordt onthoofd wegens moord op de veedrijver. Ze vond dit zo erg dat ze ging kijken. Op het laatste moment riep ze: IK verbid hem. D.w.z ze trouwt met hem en red hem van de dood. Zo gaan ze samen naar Zutphen.




Waardoor het verhaal spannend wordt:




Jan Van Schaffelaar zit bij een groep huurlingen. Ze stelen, roven en plunderen. De gemeente Zutphen is daar niet blij mee. Met een hele groep komen ze richting het huis van de huurlingen. De huurlingen hadden het al in de gaten en vluchtten naar de kerk. Ze werden beschoten door kannonen. Ze konden vrije aftocht krijgen als de mensen Jan van Schaffelaar kregen.




Hoe het verhaal eindigt:




Jan van Schaffelaar peinst er niet over om in de handen van de bevolking te komen. Hij zou dan gemarteld worden. Daarom sprong hij van de kerk. De andere huurlingen krijgen vrije aftocht. Hasse was verdrietig en ging naar kampen om een bestaan als waarzegster te lijden.








Personages




Hasse, Jan van Schaffelaar, Gerrit van Wou, broeder Egidius, Geert van Wou, Lysken, de huurlingen.


Relaties




Hasse en Jan van Schaffelaar waren getrouwd. Gerrit van Wou was in de leer voor klokkenmaker en trouwde later met Hasse. Broeder Egidius (monnik) die kwam langs Jan van Schaffelaar en zijn bende. Geert van Wou leerde Gerrit van Wou het vak van klokkenmaker. Lysken Was de Baby van Hasse en Jan van Schaffelaar. De huurlingen plunderden, roven en stalen Samen met Hasse en Jan van Schaffelaar.


Tijd: Omstreeks 1480


Hoelang speelt het verhaal zich af: ongeveer over een tijd van 20 jaar


In de omgeving van zutphen en kampen speelde het verhaal zich af.


Je volgt het verhaal door Hasse’s ogen.


De schrijfster wil ermee zeggen dat Jan van Schaffelaar een groot man was en dat hij niet bang voor de dood is.


Dit verhaal kan echt gebeurd zijn, er waren veel bendes die plunderen, roven en stalen.


De schrijfster gebruikt niet te moeilijke worden.


Er is geen sprake van humor.




Hasse Simonsdochter




Holland, omstreeks 1480,




Hasse de dochter van een mandenvlechter woont in het Rietland, dichtbij de stad Kampen. Haar ouders zien haar het liefst als een hardwerkende vrouw die trouwt met een goede man, maar Hasse is het daar niet mee eens, het liefst zit ze buiten bij haar hut in het Rietland. Omdat Hasse zo verschilt van haar andere broertjes en zussen, qua uiterlijk, maar ook hoe ze denkt en doet. Haar ouders zeggen dat zij een wisselkind is ( wisselkind is dat de elven het echte kind die ze hebben gekregen wordt gewisseld door een ander kind in de wieg te leggen). Daarom word ze slecht behandelt en op een keer als Hasse weer naar haar hut in het rietland vlucht wordt ze lastig gevallen door een groep veedrijvers, maar gelukkig komt er een ruiter langs die Hasse te hulp schiet. Bij het gevecht wat daarop volgt komt één van de veedrijvers om. Hasse is de man, die Jan van Schaffelaar heet, dankbaar dat hij haar leven heeft gered, en werd een beetje verliefd op de charmante, jonge ridder.




Eenmaal thuis krijgt ze op haar donder, waarom ze zolang weggebleven is. Na een paar dagen krijgt ze te horen dat ze wordt uitgehuwelijkt. Ze hoort ook dat Jan van Schaffelaar onthoofd zal worden wegens de moord op de veedrijver. Hasse vond dat zo erg dat ze op de dag van de executie op het plein voor het gerechtsgebouw aanwezig was. Ze vraagt zich af waarom ze hem niet kan redden. Op het moment dat de beul zijn mes al geheven had, en het publiek doodstil toekeek roept ze :ik verbid hem” Ze trouwt met Jan om hem zo te redden van de dood.




Samen vertrekken ze naar Zutphen. Jan van Schaffelaar is aanvoerder van een troep huurlingen en moet binnen een paar dagen alweer weg. Hij huurt voor Hasse een kleine muurwoning, maar daar voelt ze zich niet thuis. Ze moet ook de kleren van een vrouw dragen. Zo’n rok en schoenen vindt ze maar lastig. Ze vertrekt naar het bos om daar de zomer door te brengen. Aan het eind van de zomer hoort Hasse van van Schaffelaars opdrachtgever dat haar man waarschijnlijk gedood is bij een van de gevechten. Hasse besluit terug te gaan naar haar geboortestad Kampen. Verkleed als jongen trekt ze door de bossen, en op een nacht komt ze Jan en zijn leger tegen, die waren helemaal niet dood en toen Jan hoorde van haar vertrek is hij haar gaan zoeken. Gelukkig vindt Jan Hasse in een hutje waar ze de eerste huwelijks nacht hadden door gebracht.




Intussen is in Kampen de jonge Gerrit aangekomen, die voor klokkengieter leert. Gerrit, geboren in Nijmegen, ging bij zijn oom uit Den Bosch in de leer. Hij leerde van zijn oom Geert van Wou het vak klokkengieter. Hij was toen 16 jaar oud. Na een tijdje vertrokken ze naar kampen. Intussen reisden er twee dominicaanse monniken over de Alpen.




Inmiddels is de winter aangebroken op de boerderij die de groep huurlingen verovert hebben, ze trekken plunderend en rovend door de buurt. Hasse doet ook mee, ze heeft veel gezag over de groep weerbarstige kerels en zorgt er ook voor dat het geweld een beetje binnen beperken blijft. Op een avond komen twee monniken langs die het een schande vinden dat een meisje zo aan de rooftochten meedoet, van deze monniken zal Hasse later nog last krijgen, ook al weet ze dat nu nog niet. Als de monniken vertrokken zijn komt er niet veel later een groep klokkenmakers langs, waaronder onze Gerrit. De Klokkenmakers worden vastgehouden door de huurling en Gerrit wordt verliefd op het meisje met de donkere haren, waar hij eerst van dacht dat het jongen was. Later worden ze vrijgelaten.




Jan, Hasse en de rest van de huurlingen zijn nu voor Bisschop David van Bourgondië gaan werken, zij komen in de buurt van Barneveld terecht, waar Hasse een kind krijgt. Ze noemt het kind Lysken. De Barnevelders krijgen echter schoon genoeg van de groep huurlingen die de buurt onveilig maakt. Opgestookt door een van de monniken die eerder bij de huurlingen op bezoek is geweest. Ze willen hen belegeren, De huurlingen krijgen dit in de gaten en vluchten de kerk in. De dorpelingen beschieten de kerk met kanonnen en ze moeten zich overgeven. Ze komen zover dat de huurlingen een vrije aftocht krijgen, maar op één voorwaarden, dat de aanvoerder (Jan van Schaffelaar) zich overgeeft. Hij zou dan gevangen worden genomen en hij zou gemarteld worden. Dat zag hij echt niet zitten en springt van de toren. De huurlingen krijgen een vrije aftocht. Hasse is diep bedroefd dat haar man zo gestorven is. Nu hun lijder weg is valt de ook eens zo hechte groep mannen uit elkaar. Hasse besluit terug te gaan naar Kampen, waar ze een eenzaam bestaan als waarzegster begint.




Na velen jaren gaat Gerrit naar een waarzegster (hasse). Gerrit weet niet dat het Hasse is. Hij kwam naar de waarzegster, omdat hij had gehoord dat Jan van Schaffelaar van de toren was gesprongen. Hij was Hasse nog niet vergeten en wilde dus weten waar zij was. Hij wilde ook heel graag met Hasse trouwen. Zij zei dat Hasse in Kampen was. Na een aantal vragen wist Gerrit toch dat Hasse de waarzegster was. Hij vroeg haar met hem te trouwen. Ze weigerde eerst. Hij deed een paar dagen later een 2e verzoek. Hasse wilde nou wel. Ze trouwde met hem. Gerrit was inmiddels op zijn zelf begonnen.






Waarderingsmeter:




A. Ik vindt het onderwerp goed, want zo kom je veel meer over die tijd te Weten. Ik vind dat je veel over het onderwerp komt te weten, want er Staat veel informatie in.


B. Het taalgebruik is niet te moeilijk. Er zijn geen onduidelijke zinnen. De manier van vertellen is heel erg goed, want als je het eenmaal aan Het lezen bent dan wil je eigenlijk niet stoppen met lezen.


C. Ik vind het een goed thema, want er is niet zo veel over te vinden wat Jan van Schaffelaar heeft gedaan. Ik vind het een goede bedoeling, Want zo weet je hoe het in die tijd er aan toe gaat.


D. Ik vindt de karaktertekening goed, want ze hebben allemaal een eigen Mening. Ze hebben ook allemaal wat aparts. Bijv. De een is stil en de Ander is juist heel druk.


E. Ik las het verhaal en het was net of ik er zelf bij was zo goed was alles Beschreven. Alles wat Hasse deed en zei stond goed beschreven het Leek net of ik Hasse was.




Punten:




a. 19


b. 18


c. 18


d. 20


e. 20




Totaal heeft het boek 95 punten gekregen. Het cijfer wordt 95: 10 is een 9.5.




Mijn mening:




Ik vind het een heel mooi boek, want het is mooi geschreven, want als je het leest lijkt het net of je er zelf bij was geweest of in een andere persoon zat. Ik vond het einde heel erg mooi, want toen Jan van Schaffelaar van de toren sprong waren de gevoelens van Hasse heel mooi geschreven. Het boek heeft een open einde, want de laatste zin was dat gerrit klokkenmaker geworden was. Ik vind een open einde op


Zich wel leuk, want dan kan je verder fantaseren over hoe het afloopt.




Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen