U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Thea Beckman - Hasse Simonsdochter.
Deze versie komt van http://scholieren.samenvattingen.com/documenten/show/0421760/ en is laatst upgedate op 04/08/2001.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1839 woorden.


Titel beschrijving
Thea Beckman, Hasse Simonsdochter, Rotterdam, 1995, dertiende druk.


Titelverklaring
De hoofdpersoon van het boek, Hasse, is de dochter van Simon de mandenvlechter.
Het verhaal
Holland, omstreeks 1480, Hasse de dochter van een mandenvlechter woont in het Rietland, dichtbij de stad Kampen. Haar ouders zien haar het liefst als een handwerkende vrouw die trouwt met een goede man, maar Hasse is het daar niet mee eens, het liefst zit ze buiten, bij haar hut in het Rietland. Omdat Hasse zo verschilt van haar andere broertjes en zussen, qua uiterlijk, maar ook hoe ze denkt en doet, zeggen haar ouders dat ze een wisselkind is, door de elven in de wieg gelegd, verwisseld voor het ‘echte’ kind. Daarom word ze slecht behandelt en op een keer als Hasse weer naar haar hut in het rietland vlucht wordt ze lastig gevallen door een groep veedrijvers, maar gelukkig komt er een ruiter langs die Hasse te hulp schiet, maar bij het gevecht wat daarop volgt komt één van de veedrijvers om. Hasse is de man, die Jan van Schaffelaar heet, dankbaar dat hij haar leven heeft gered, en ze voelt meer dan gewone sympathie voor de charmante, jonge ridder.
Later krijgt ze te horen dat ze uitgehuwelijkt is, maar dat is niet het enige dat ze te horen krijgt, ze hoort ook dat Jan van Schaffelaar onthoofd zal worden wegens de moord op een van de veedrijvers. Hasse vond dat zo erg dat ze op de dag van de executie op het plein voor het gerechtsgebouw aanwezig was. Ze vraagt zich af waarom ze ham niet kan redden. Op het moment dat de beul zijn mes al geheven heeft, en het publiek doodstil toekijkt roept ze: ,,Ik verbidt hem.” Ze trouwt met Jan om hem zo te redden van de dood.
Samen vertrekken ze naar Zutphen, maar Jan van Schaffelaar is aanvoerder van een troep huurlingen en moet binnen een paar dagen alweer weg, hij huurt voor Hasse een kleine muurwoning, maar daar voelt ze zich niet thuis, ook de kleren die ze als vrouw moet dragen, een rok en schoenen vind ze maar lastig, en ze vertrekt naar het bos om daar de zomer door te brengen. Aan het eind van de zomer hoort Hasse van van Schaffelaars opdrachtgever dat haar man waarschijnlijk gedood is bij een van de gevechten. Hasse besluit terug te gaan naar haar geboortestad Kampen. Verkleed als jongen trekt ze door de bossen en op een nacht komt ze Jan en zijn legertje tegen, die waren helemaal niet gedood en toen Jan hoorde van haar vertrek is hij haar gaan zoeken.


Intussen is in Kampen de jonge Gerrit aangekomen, die voor klokkengieter leert.
Inmiddels is de winter aangebroken op de boerderij die de groep huurlingen verovert hebben en er komen twee monniken binnen, die het een schande vinden dat zo’n meisje bij zo’n groep weerbarstige kerels leeft, Hasse doet namelijk volop mee met de rooftochten. Van een van die monniken zal Hasse later nog last krijgen, maar daar heeft ze nu geen idee van. Als de monniken vertrokken zijn komt er niet veel later een groep klokkenmakers langs, waaronder Gerrit. De Klokkenmakers worden vastgehouden door de huurlingen, later worden ze weer vrij gelaten, maar Gerrit is verliefd geworden op Hasse.
Jan, Hasse en de rest van de huurlingen zijn nu voor Bisschop David van Bourgondië gaan werken, zij komen in de buurt van Barneveld terecht, waar Hasse een kind krijgt. De Barnevelders krijgen echter schoon genoeg van de groep huurlingen die de buurt onveilig maakt en opgestookt door een van de monniken die eerder bij de huurlingen op bezoek zijn geweest en ze willen hen belegeren, De huurlingen krijgen dit in de gaten en vluchten de kerk in. Maar de dorpelingen beschieten de kerk met kanonnen en ze moeten zich overgeven. Ze komen zover dat de huurlingen een vrije aftocht krijgen, op één voorwaarden, dat de aanvoerder, Jan van Schaffelaar zich overgeeft, en gevangen wordt. Jan ziet het echter niet zitten om gemarteld te worden, en springt van de toren, de huurlingen krijgen een vrije aftocht, maar Hasse is diep bedroefd dat haar man zo gestorven is. Nu hun lijder weg is valt de ook eens zo hechte groep mannen uit elkaar, Hasse besluit terug te gaan naar Kampen, waar ze een eenzaam bestaan als waarzegster heeft, maar daar komt ze na velen jaren Gerrit tegen, die nu volleerd klokkengieter is, ze trouwt opnieuw, en zo wordt Hasse toch weer een beetje gelukkig.


Over Thea Beckman
Thea Beckman werd in 1923 in Rotterdam geboren. Ze was enig kind en bovendien een meisje, ze vond het vanzelfsprekend dat ze in de huishouding meehielp, studeren was er niet bij. Toch had ze als kind wel idealen, het liefst wou ze schrijver of ontdekking reiziger worden. Maar ze trouwden op haar drieentwintigste en sinds 1956 woont ze in Bunnik, dichtbij de grote stad Utrecht.


Toen haar kinderen groot waren liet ze een droom in vervulling gaan, ze ging Psychologie studeren, met goed gevolg, want in 1981 studeerde ze af in de sociale psychologie. Maar dat is niet het enige wat haar boeit, ook de geschiedenis vindt ze interessant, het is dan ook niet voor niets dat veel van haar boeken in de Middeleeuwen afspelen. Vooral het leven van de gewone mensen in de middeleeuwen interesseert haar, ze vindt dat daar nogal veel misverstanden over bestaan en zou die graag uit de weg ruimen. Naast schrijven heeft Thea Beckman ook nog andere hobby’s die je toch nog zou kunnen associëren met haar werk als schrijfster: veel reizen en lezen, ook houdt ze van katten, ze heeft 5 poezen en één kater.
Haar leven als schrijfster
Thea begon al te schrijven in 1947, vooral verhalen in tijdschriften en journalistieke stukjes in de krant, maar pas toen haar kinderen groot waren, in de jaren zeventig is ze begonnen met het schrijven van boeken, sindsdien volgen ze elkaar in hoog tempo op. Ze heeft veel verschillende dingen geschreven, boeken voor kinderen van een jaar of zes, maar ook boeken voor kinderen vanaf veertien jaar. Ook neemt ze verschillende thema’s onder de loep, ze heeft veel boeken geschreven die zich afspelen in de geschiedenis, maar ook de toekomst interesseert haar, hoe staat het dan met sociale, politieke en economische problemen?


Zelf zegt ze: ,,In feite is er niets interessants aan mijn beroep: je zit de hele dag moederziel alleen achter de schrijfmachine en dat is alles.” Dat is niet te zien aan de hoeveelheid boeken die ze geschreven heeft en de populariteit daarvan, ze zijn vertaald in het Engel, Spaans (Castiliaans, Catalaans en Baskisch), Duits, Hongaars, Deens, IJslands, Japans, Fins, Russisch en Fries.
Bibliografie
 De ongelooflijke avonturen van Tim en Holderdebolder


Ploegsma 1957


 Bertus en het wonderkrijtje


Kris Kras 1964


 Mickey en de vreemde rovers


Kris Kras 1966


 Met Korilu de Griemel rond


Lemniscaat 1970


Zilveren griffel 1971


 Mickey en de Fiebeldewiebels


Lemniscaat 1972


 Kruistocht in spijkerbroek


Lemniscaat 1973


Goudengriffel 1974


Europese prijs voor historische jeugd boek Padua 1976


 Hermijntijd... wat een lastpost!


Unieboek 1973


 Mijn vader woont in Brazilië


Lemniscaat 1974


 Geef me de ruimte!


Lemniscaat 1976


 Triomf van de verschroeide aarde


Lemniscaat 1977


 Het rad van fortuin


Lemniscaat 1978


 Stad in de storm


Lemniscaat 1979


Zilveren Griffel 1980


 Wij zijn wegwerp kinderen


Lemniscaat 1980


 De Gouden Dolk


Lemniscaat 1982


 Hasse Simonsdochter


Lemniscaat 1983


 Wonderkinderen


Lemniscaat 1984


 Kinderen van Moeder Aarde


Lemniscaat 1985


 Het Helse paradijs


Lemniscaat 1987


 Een bos vol spoken


Lemniscaat 1988


Bekroond door Nerderlandse Kinderjury 1989


 De val van Vredeborch


Lemniscaat 1988


 Het Gulden vlies van Thule


Lemniscaat 1989


 Het geheim van Rotterdam


Lemniscaat 1990


Bekroond door Nederlandse Kinderjury 1991


 Het wonder van Frieswijck


Kinderboekenweekgeschenk CPNB 1991


 De Stomme van Kampen


Lemniscaat 1992


 De verloren schat


Lemniscaat 1993


 De doge-ring van Venetië


Lemniscaat 1995


 Saartje Tadema


Lemniscaat 1995


 Vrijgevochten


Lemniscaat 1998


Mijn Mening
Met geschiedenis hebben we een keer een fragment van ‘Hasse Simonsdochter’ voor onze neus gekregen. Toen ik dat stukje gelezen had was ik eigenlijk wel nieuwsgierig naar de rest van het verhaal. Hasse is een tiepje wat mij wel aan spreekt, ze had mijn vriendin kunnen zijn, waar het niet dat ik een paar eeuwen te laat geboren ben.


Wat ik het leuke aan dit boek vond zijn de details, je waant je een beetje in de middeleeuwen, dat vind ik wel interessant, om te weten hoe de mensen toen geleefd hebben. Eigenlijk is er weinig verschil met nu, dat mensen plunderen en roven, om het geld, maar ook voor het vermaak, ook toen al werd dat door de bevolking niet echt gewaardeerd, maar die zelfde mensen keken wel naar een ophanging van vaak onschuldige mensen, ook nu houden mensen van reality tv.
Het thema sprak mij dus wel aan, het verhaal vond ik ook wel interessant, maar de manier van schrijven van Thea Beckman is toch niet helemaal mijn stijl, ik weet niet precies waar het aan ligt, ik heb meer boeken van haar gelezen, ze liggen mij gewoon niet zo. Verder is het een leuk boek, maar ik heb toch wel eens een leuker gelezen.


Recensie
Thea Beckman komt met weer een nieuw jeugdboek.


Volgende week komt het nieuwe boek van Thea Beckman uit, getiteld: ‘Hasse Simonsdochter’ Naar de hoofdpersoon van het boek. Het boek speelt zich af in de middeleeuwen, rond 1480 en gaat over een meisje wat niet aan de wens van haar ouders voldoet, ze wil niet trouwen, helpt niet mee in huis en is bovendien ook nog eigenwijs.


Thea Beckman heeft eerder de Padua prijs onvangen, de Europese prijs voor het historisch jeugdboek. Dat dat niet voor niets is, is te zien aan het feit dat het boek historisch gezien goed in elkaar zit, ook literair is er niets op aan te merken, wat ook niet anders te verwachten was, gezien de jarenlange ervaring van T. Beckman. Zelfs het verhaal is niet zomaar verzonnen, maar er zijn uit de oudheid daterende documenten gevonden waar dit verhaal grotendeels stond genoteerd, dit wil natuurlijk niet zeggen dat Beckman het lukraak zal hebben overgeschreven, het boek is in goed en makkelijk voor de doelgroep, twaalf tot zestien jaar, te lezen Nederlands geschreven. Menig lezertje zal dan ook van dit boek smullen, een echte aanrader!


U kunt het boek voor ƒ24,95 bestellen bij uitgeverij Lemniscaat.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen