Boekverslag : Thea Beckman - De Stomme Van Kampen
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1039 woorden.

Gegevens
schrijfster Thea Beckman
uitgeverij Lemniscaat
uitgegeven 1992 R'dam

Belangrijke personen
Hendrick Avercamp hoofdpersoon
Beatrix Venemans zijn moeder
Barend Avercamp zijn vader
Sara Venemans zus van Beatrix en verzorgster van Hendrick
Lientgen de meid
Cabel (Arent Arentz.) vriend van Hendrick
Kladde schilder/tekenaar, eerste leermeester
David Vinkenboons schilder, tweede leermeester
Pieter Isaakz. schilder, derde leermeester


Inleiding
Dit verhaal speelt zich in 1587 tot 1608 af bij de (rijke) apothekersfamilie van Barend Avercamp te Kampen.
Avercamp is getrouwd met Beatrix Venemans. Zij krijgen 5 zonen en een dochtertje. Het verhaal gaat over hun oudste zoon Hendrick.

Het boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel vertelt over het leven van Hendrick in Kampen.
Het tweede deel gaat over het leven van Hendrick in A'dam.
Het boek is chronologisch verteld en er is geen verteller.
Hendrick heeft echt bestaan. Het was een beroemde landschapschilder van vooral wintertaferelen. Hij heeft 30 bekende schilderijen gemaakt. Een hangt er in het Mauritshuis (Den Haag) een ander in het Rijksmuseum (A'dam).


Samenvatting

Deel 1
Als Hendrick twee is ontdekken zijn vader en moeder dat hij doof is. Ze weten niet goed hoe ze Hendrick dingen moeten leren. De moeder Beatrix, heeft een idee. Ze leert Hendrick lezen door dingen aan te wijzen en op te schrijven hoe het heet.
Als Beatrix een keertje weggaat dan ziet Hendrick papier en een pen. Hij schrijft daarmee zijn naam en maakt hij tekeningetje daaronder van zichzelf. Zo doet hij dat ook bij zijn broertje en zijn moeder.
Als Beatrix dan thuis komt wordt ze eerst heel boos, omdat hij met dure inkt schrijft. Maar als zij ziet wat hij geschreven en getekend heeft is zij ontroerd.
Sara, de overgekomen zus van Beatrix uit A'dam komt Beatrix helpen. Hendrick vraagt aan haar waarom mensen happen. Zij roept Beatrix, want weet niet hoe ze zoiets moet uitleggen. Zo komt Hendrick te weten dat hij doof is. Sara trekt veel met Hendrick op. Zo gaat zij met hem naar de markt waar hij dieren en gevoelens leert 'benoemen'. Op een dag wandelt de nu 7-jarige Hendrick buiten de stadsmuur en verdwaald. Eerst heeft hij niet door want hij is zo onder de indruk van het landschap. Hij wil dit tekenen, maar heeft zijn tekenschriftje niet bij zich. Dan ontdekt hij pas dat hij verdwaald is. Hij komt 's avonds aan bij een arme boer, die niets van deze jongen snapt. Zijn dure kleren worden verwisseld voor lompen wanneer hij (in het huisje) mag overnachten. De volgende morgen wordt hij op oude kapotte klompen weer weggestuurd. Een reiziger met een kar brengt hem terug naar Kampen.
Sara gaat weer terug naar A'dam als de winter komt. De hele familie gaat schaatsen. Dan ziet Hendrick dat een man door het ijs is gezakt. Hierdoor beseft hij dat onder het ijs gevaar zit.
Er komen schaatswedstrijden. Hendrick doet ook mee, maar verliest omdat hij het startschot niet hoort. Iedereen lacht hem uit en Beatrix realiseert zich des te meer dat Hendrick veel problemen in zijn leven zal tegenkomen. Hendrick merkt er gelukkig niets van want hij vindt het ijs geweldig.
Als Hendrick 11 is gaat Beatrix een leermeester voor hem zoeken. Ze gaat naar een wagenmaker, maar die zegt nee. Ze gaat naar verschillende leermeesters, maar allemaal zeggen ze nee. Beatrix weet het niet meer. Als Hendrick is heeft hij nog geen leermeester. Op een dag gaan ze naar de markt en ziet hij Kladde, de schilder, bezig met het tekenen van een marktvrouw. Kladde vraagt aan Beatrix wat Hendrick moet en Beatrix vertelt dat hij heel veel van tekenen houdt. Kladde wil de tekeningen zien en als hij ze ziet zegt hij dat Hendrick talent heeft. Hij vraagt aan Beatrix of Hendrick kunstschilder wil worden. Hendrick gaat in de leer bij Kladde.
Kladde vraagt na een tijdje of Hendrick niet naar A'dam wil, maar dat wil Hendrick niet.
De pest breekt uit in Kampen. Kladde gaat dood. Barend de vader van Hendrick en zijn knecht Samuel werken heel hard, maar ook zij redden het niet. Zij gaan ook dood aan de pest.
De apotheek blijft open onderleiding van Beatrix en Rutger (een van de zonen). Helaas sterft Rutger ook aan de pest. Beatrix schrijft een brief naar haar broer in A'dam of hij een leermeester voor Hendrick wil zoeken.

Deel 2
Hendrick is 18 jaar en gaat naar A'dam. Via zijn oom komt hij bij David Vinckenboons in de leer. Hendrick leert heel veel over de schildertechniek, maar het meeste nog over de vlaamse manier van schilderen.
Hij ontmoet daar de leerling Cabel , waarmee hij vriendschap sluit. Beide zijn zij getalenteerde schilders. Hendrick houdt meer van winterlandschappen en Vinckenboons van zomerlandschappen. Cabel krijgt ruzie met Vinckensboons omdat Vinckenboons het werk (en aquarel) van Hendrick afkeurt. Hendrick had niet geschilderd zoals Vinckenboons hem geleerd had. Cabel was zo boos dat hij weg is gegaan bij Vinckenboons. Hij heeft voor Hendrick een andere leermeester gezocht in de persoon van Pieter Isaacz. (een schilder van portretten en bijbelvoorstellingen). Na een tijdje laat Hendrick in een schildersbijeenkomst een schilderij voorstellend een wintertafreel zien. De aanwezige Vinckenboons is ontroerd, want hij herkent de technieken die hij aan Hendrick geleerd heeft.
Hendrick wordt in A'dam verliefd, maar helaas gaat dit mis. Pieter vertrekt naar Denemarken, maar gelukkig Hendrick heeft geen leermeester meer nodig. Hij verlaat A'dam en keert terug naar Kampen. Daar blijft hij ook nog bevriend met Cabel. Hendrick stierf in 1634 op 49- jarige leeftijd.


Eigen mening.

Dit boek is geen spannend boek, maar vooral een mooi boek. Je beleeft de wereld (en de problemen) van een dove jongen. Ik heb een korte samenvatting van de verschillende hoofdstukken gegeven. Wil je meer weten van het leven in het einde van de zestiende, begin zeventiende eeuw (vooral over het leven van een schilder in die tijd) dan moet je echt dit boek lezen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen