Boekverslag : Boudewijn Buch - De Kleine Blonde Dood
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1589 woorden.

A. Kennisopdrachten:



1.a. De Titel: De kleine blonde dood



b. Naam van de regisseur: Jean van de Velde



c. De scenarioschrijver: Jean van de Velde



d. Titel van het boek: De kleine blonde dood



e. Schrijver van het boek: Boudewijn Büch



f. Info over de schrijver: Boudewijn Maria Ignatius Büch wordt op 14 december 1948 geboren in Den Haag en groeit met zijn ouders en vijf broers op in Wassenaar. Op elfjarige leeftijd wordt de onhandelbare Boudewijn naar een psychiatrische inrichting in Brabant gestuurd. Hij ondervindt veel problemen van het slechte huwelijk van zijn ouders. Zijn vader heeft grote trauma’s overgehouden aan de oorlog. Als hij in 1960 weer thuiskomt, zijn zij gescheiden. Vader Büch pleegt na enkele mislukte pogingen uiteindelijk zelfmoord. Na een afgeronde gymnasiumopleiding studeert Boudewijn Duitse en Nederlandse letteren in Leiden. Hij schrijft poëzie, romans, reisverslagen en essays.



In 1976 debuteert hij met de gedichtenbundel ‘Nogal droevige liedjes voor de kleine Gijs’.



Zijn prozadebuut maakt hij in 1981 met ‘De blauwe salon’. Hij krijgt landelijke bekendheid met zijn reisverslagen. Daarnaast is hij een bekend criticus, schrijft hij columns en presenteert hij zijn eigen televisieprogramma. Bekende motieven in zijn werk zijn de vroege dood van zijn zoontje, homoseksualiteit en psychiatrie. Ook is hij een groot fan van Mick Jagger. Zijn werk de ‘kleine blonde dood’ (1985) wordt in 1993 succesvol verfilmd, met Antonie Kamerling in de hoofdrol.



Ander werk van Büch is onder andere ‘Dood kind’ (1982), ‘Literaire omreizen: een idioticon’ (1983), ‘Weerzien, een ander verhaal’ (1984), ‘Blauw: een reisverhaal (1987), Brieven aan Mick Jagger (1988, in 1998 uitgegeven onder de titel ‘Voorgoed verliefd’) en ‘De hel’ (1994).



2. Belangrijke acteurs:



- Loes Wouterson



- Olivier Tuinier



- Ellen ten Damme



- Antonie Kamerling



Antonie Kamerling, Olivier Tuinier, Ellen ten Damme



3. Hoofdonderwerpen / Genre:



- Vaderschap: Valentijn wordt zelf vader!



- Dood: Micky gaat op het einde dood door een tumor in zijn hoofd.



- Alcohol problemen: Mieke is zwaar verslaafd aan alcohol.



- Mishandeling: Mieke mishandelt Micky vaak. Valentijn neemt hem daarom in huis.



4. Plaats van het verhaal: Nederland, Amsterdam de omgeving rond zijn huis, de school,



Mieke’s huis, in een club waar Valentijn altijd uitgaat.



5. Tijd van het verhaal: Het verhaal speelt zich af in de verleden tijd en in de tegenwoordige tijd. “Flashbacks”. Het verhaal speelt zich af rond de jarig ’80, dus nabije verleden. Maar ook na de tweede wereld oorlog. Je ziet in de film dat Valentijn zelf kind is en dat hij vader is. Het verhaal duurt ongeveer 20 jaar.



6. Hoofdpersonen / belangrijkste bijpersonen:



- Valentijn: Valentijn is erg onzeker over zijn capaciteiten als opvoeder.



Als klein jongetje is Valentijn heel rustig. Hij heeft blond haar en blauwe ogen.



Hij is lang en houdt heel veel van zijn zoon Micky. Hij beseft pas hoeveel hij om hem gaf als hij dood is.



- Vader van Valentijn: Ik vind zelf dat dit karakter heel dubbel is, aan de ene kant is hij overdreven anti-Duits en aan de andere kant houdt hij van hard en militaristisch optreden. De ene keer is hij heel gevoelig, maar de andere keer is hij heel hard, streng tegen Boudewijn.



Hij kan zijn draai in het leven niet echt vinden en pleegt uiteindelijk zelfmoord.



Gewelddadige man.



Hij slaat Boudewijn soms in elkaar.



- Micky: Leergierig, stelt veel vragen, levendig en enthousiast, is altijd in voor leuke dingen.



Hij is net als zijn vader blond met blauwe ogen.



- Moeder van Micky: Ze drinkt te veel en slaat Micky ook als ze weer eens dronken is. Zorgt veel voor Micky maar weet niet hoe dit allemaal moet. Ze is bang dat ze faalt. Accepteert het niet dat Valentijn niet bij haar wil horen.



7. Korte inhoud van de film:



Valentijn Boecke is een veelbelovende schrijver en dichter, die door een woest nachtleven zijn ongelukkige jeugd wil vergeten. Wanneer hij zijn vroegere schooljuffrouw Mieke tegenkomt, veranderd plotseling alles in zijn leven. Mieke raakt zwanger van hem en alles in Valentijn verzet zich tegen het vaderschap. Micky wordt geboren en Valentijn, die nog steeds niet is bijgedraaid, leidt zijn eigen leven. Als Micky een keer in elkaar wordt geslagen door Mieke, neemt Valentijn hem mee en mag hij bij hem wonen. Als Valentijn na een vertaalopdracht terugkomt uit Parijs blijkt Micky in het ziekenhuis te liggen. Daar wordt Valentijn geconfronteerd met de uiterste consequenties van zijn liefde voor Micky en zijn verantwoordelijkheid als vader.



8. Samenvatting film:



In het Begin:



Kinderen zingen in een bus. Ze gaan naar Duitsland toe met school. Valentijn vangt een vlinder en mensen worden daar kwaad om. Juffrouw Mieke neemt het voor hem op. Als Valentijn thuis komt en de vlinder aan zijn vader geeft wordt hij daar kwaad om omdat hij die vlinder uit Duitsland heeft meegenomen. Hij gooit de vlinder op de grond en trapt hem kapot. Binnen zegt vader dat Valentijn nooit van iemand moet gaan houden.



20 jaar later:



Valentijn is aan het liften en een vrouw pikt hem op. Als ze in de auto zitten rijdt de vrouw als een gek! Dan opeens stopt ze en rent ze naar een telefooncel. Ze belt iemand en scheld hem de huid vol. Dan valt ze opeens neer. Valentijn loopt naar haar toe en komt hij erachter dan zij zijn oude lerares Mieke is. Ze probeert hem te verlijden. Hij wil niet en loopt weg. Even later loopt hij naar haar toe en doet het met haar.



Mieke belt 4 maanden later aan bij Valentijns huis. Mieke zegt tegen Valentijn dat ze zwanger is. Hij stelt voor dat ze het laat weghalen maar daar is het al te laat voor. Ze is al vier maanden zwanger. Dan stapt ze weer in haar auto en rijdt weg. Valentijn is erg pissig.



Een paar jaar later:



Valentijn is vader geworden maar wil eigenlijk niks met zijn zoon Micky te maken hebben.



Hij zoekt hem wel steeds op en geeft hem cadeautjes. Op een dag gaat Valentijn Micky opzoeken omdat hij jarig is. Hij belt aan bij Mieke’s appartement. Ze doet open maar ze laat hem niet binnen omdat Micky ziek is. Hij ziet hem voor het raam zitten en stormt naar binnen toe. Hij ziet dat Mieke hem weer geslagen heeft in een dronken bui. Hij pakt Micky op en neemt hem mee naar zijn huis. Hij gaat samen met Micky het huis opknappen zodat Micky bij hem mag wonen. De mevrouw die daar over gaat vind het er goed uitzien en geeft hem de voogdij. Als Valentijn op een avond aan het stappen is, gaat Micky mee. Hij wordt moe dus laat Valentijn hem slapen op de achterbank van zijn auto. Als hij na een paar minuten terug komt is Micky weg. Mieke heeft hem ontvoert en rijd op een spoorweg af. Ze wil zelfmoord plegen maar durft niet. De volgende dag neemt Valentijn Micky mee terug naar huis. Als Valentijn voor een zakenreis naar Parijs moet laat hij Micky bij Mieke achter. Micky belt Valentijn nog of hij een cadeautje voor hem mee brengt. Als hij na een paar dagen terug komt hoort hij dat Micky in het ziekenhuis ligt. Hij geeft Mieke de schuld terwijl zij er niks aan kon doen dat hij van de trap was gevallen. Hij gaat naar het ziekenhuis. Hij hoort dat Micky in een coma ligt en hersendood is. Micky valt niet meer te redden. Hij heeft een tumor in zijn hersenen en dat hij van de trap was gevallen gewoon een bijkomstigheid was. Ze vinden dat ze de stekker eruit moeten trekken. Valentijn doet het zelf. Als hij thuis is denkt terug aan vroeger hoe het was met Micky.



Micky en Valentijn op de kermis!



9. Eigen mening: Ik vond het een erg mooie film. In het begin snapte ik sommige dingen niet doordat ik niet wist in welke tijd het afspeelde. In het verleden of in het heden van Valentijn. Ik heb ook het boek gezien. Deze vond ik ook erg mooi. Door het boek snapte ik de film wat beter.



10. Actualisering: Zie laatste bladzijdes van het verslag.



B. Belevingsopdrachten:



1.Belangrijkste fragment uit de film: Het belangrijkste fragment uit de film is dat Mieke Micky heeft geslagen op zijn verjaardag. Als Valentijn daar achter komt, neemt hij een grote stap in verantwoordelijkheid. Hij neemt Micky mee naar zijn huis en laat hem bij hem wonen. Hij krijgt daardoor een hechte band met Micky. Valentijn bouwt zijn hele huis om zodat het goed genoeg is om daar een kind te kunnen onderhouden. De mevrouw die kwam controleren of Micky daar wel een goed leven heeft vond het een grote verbetering in zijn huis.



5. Recensie: Valentijn Boecke is een veelbelovende schrijver en dichter, die door een woest nachtleven zijn ongelukkige jeugd wil vergeten. Wanneer hij zijn vroegere schooljuffrouw Mieke tegenkomt, veranderd plotseling alles in zijn leven. Mieke raakt zwanger van hem en alles in Valentijn verzet zich tegen het vaderschap. Micky wordt geboren en Valentijn, die nog steeds niet is bijgedraaid, leidt zijn eigen leven. Als Micky een keer in elkaar wordt geslagen door Mieke, neemt Valentijn hem mee en mag hij bij hem wonen. Als Valentijn na een vertaalopdracht terugkomt uit Parijs blijkt Micky in het ziekenhuis te liggen. Daar wordt Valentijn geconfronteerd met de uiterste consequenties van zijn liefde voor Micky en zijn verantwoordelijkheid als vader.



12. Lengte film:



De film duurt ongeveer 90 minuten. In het verhaal gaat er ongeveer 20 jaar voorbij.



In het begin van het verhaal is Valentijn nog een klein jongetje van ongeveer dezelfde leeftijd als Micky. 15 jaar later is hij een volwassen man en gaat hij veel uit. Dan raakt Mieke zwanger van hem en krijgen ze een zoon Micky. Als hij 5 jaar later sterft aan een hersentumor is er dus zo’n 20 jaar voorbij gegaan.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen