Boekverslag : Anoniem, - Van Den Vos Reynaerde
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 508 woorden.

De leeuw Koning Nobel houdt een hofdag. Alle dieren verschijnen daar, behalve Rein de vos die niet durft vanwege al zijn wandaden. Hij steelt, verkracht en bedriegt. Alleen Rein zijn neef, Grimbeert de das komt voor hem op als de koning besluit dat Rein op het hof moet verschijnen voor zijn straf. De beer Bruun moet Rein gaan halen. Bij het huis van Rein aangekomen verzint verzint deze een list. Hij zegt tegen Bruun dat hij heel veel honing heeft gevonden. Daar houdt Bruun wel van en hij gaat met Rein mee naar het erf van een boer. Daar staat in boom met honinggraten erin. Als Bruun zijn hoofd in het gat van deze boom steekt zorgt Rein ervoor dat hij vast komt te zitten. Bruun weet los te komen maar wordt afgetuigd door de boer en andere mensen. Zo gaat hij terug naar het hof.
Dan besluiten koning Nobel en zijn edelen om de kat Tibeert te sturen om Rein te halen. Als Tibeert aankomt bij Rein vertelt deze hem, dat er bij de pastoor veel vette muizen rondlopen. Tibeert gaat mee Rein mee naar het huis van de pastoor en kruipt een heg door waar een strik in zit. Nu hij vast zit en gilt als een mager speenvarken komt de pastoor en zijn gezin uit bed en tuigen Tibeert af. Ook hij gaat zonder Rein terug naar het hof.
De laatste dagvaarding van Rein moet zijn neef Grimbeert gaan vervullen. Nu gaat Rein wel mee en onderweg biecht hij tegenover zijn neef. Op het hof aangekomen valt het vonnis dat Rein wordt opgehangen. Dan verzint hij opnieuw een list om uit deze benarde situatie te komen. Hij vertelt in het openbaar dat zijn vader ooit eens een schat had gevonden. Samen met Grimbeert, Bruun, Tibeert en Isengrijn beraamden ze de dood van hun koning Nobel door huursoldaten die ze dan konden betalen met de schat. Rein voorkwam deze samenzwering door de schat nu van zijn vader te stelen.
Nu spreekt de koning Nobel hem weer vrij en hij zal ook de schat gaan zoeken die er niet is. Rein zelf zegt dat hij op pelgrims-reis om te laten zien dat hij zijn leven gaat beteren en gaat afscheid nemen van zijn gezin samen met Belijn en Cuwaert. Terwijl Belijn buiten blijft wachten, verorberen Rein en zijn gezin binnen in huis de haas Cuwaert. Buiten gekomen geeft hij een tas aan Belijn waarin een belangrijke brief zou zitten. In werkelijkheid het hoofd van de haas.
Op het hof aangekomen schrikt de koning erg en wordt Rein, die inmiddels al lang en breed is gevlucht, vogelvrij verklaard.

enkele personages:
Reinaert - wordt overal, meestal terecht van beschuldigt maar komt ervoor uit dat hij schuldig is. Verder verzint hij telkens een list om uit de problemen te komen.
Koning Nobel - is ijdel, onbetrouwbaar en vooral hebzuchtig.
Bruun de beer - is een domme beer die door zijn vraatzucht zich zelf in moeilijkheden brengt.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen