Boekverslag :  - Mrs. Henley
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1241 woorden.


1. BOEKBESPREKING


1. Primaire gegevens


Titelbeschrijving

Van Zuylen, B., Mrs. Henley. Amsterdam, 1975.

De eerste druk is verschenen in 1784 en het verhaal bestaat uit 43 bladzijden.



Motto

In dit boek staat geen motto



Titelverklaring

“Mrs. Henley” slaat op de schrijfster van de brieven.

1.2 Inhoud


Samenvatting

In de eerste brief vertelt mrs. Henley dat ze erg geroerd is over het boek “Sentimental Husband”. In dat boek werd er de problemen in het huwelijk beschreven en daarom wilde zij ook haar problemen in haar huwelijk even kwijt. Ze begon met het vertellen waar ze was opgegroeid en hoe ze met haar eerste man was getrouwd. Na de dood van haar eerste man ontmoette ze mr. Henley en trouwde met hem.

In de tweede brief verteld mrs. Henley hoe het was toen ze aankwam bij mr. Henley’s huis na hun huwelijksreis. Er wordt vervolgens een paar dagen beschreven die ze daar doorbracht. Al gauw kregen mr en mrs Henley hun eerste ruzie, wat ging over de eerste vrouw van mr. Henley. Mrs. Henley was zo boos dat ze het portret van zijn ex-vrouw heeft laten weghalen. Na het herlezen van deze brief zag mrs. Henley toch in dat zij verkeerd had gehandeld en laat het portret terughalen.

In de derde brief wordt er beschreven hoe mrs. Henley een dienstmeisje heeft weggestuurd en hoeveel spijt ze daarvan had. Zij was een goede hulp en iedereen miste haar. Mrs. Henley probeerde haar nog terug te halen, maar dat lukte al niet.

In de vierde brief schrijft ze over een bal waar zij met mr. Henley naartoe was gegaan. Weer kregen ze ruzie doordat mr. Henley haar beledigde met haar jurk. Maar dat werd al snel bijgelegd en ze gingen toch samen naar de bal. Heel de avond brengt mrs. Henley door met Lady Bridgewater en haar broer, terwijl mr. Henley heel de avond doorbrengt met miss Clairville. Op weg naar huis heeft mrs. Henley zich enorm aangesteld omdat zijn vind dat miss Clairville veel beter bij mr. Henley paste dan haarzelf. Maar deze gedachte werd daarna weer goed gepraat door mr. Henley.

In de vijfde brief schrijft mrs. Henley dat zij zwanger is en dat zij daar enorm blij om is.

In de zesde brief zegt ze dat dat haar laatste brief zal zijn. Ze beschrijft hoe ongelukkig zij is omdat zij vindt dat ze eigenlijk nog niet toe is aan een kind. Ook is ze niet blij over de aandacht die alleen gegeven wordt aan het kind dat nog niet eens bestaat. En weer krijgt ze onenigheid met mr. Henley, dit keer is het over de opvoeding van het kind.

Als laatst vertelt zij dat zij zich echt diep ongeluk voelt doordat haar gedachte zo ver stond van mr. Henley, maar dat gevoel hoopt ze weg te krijgen door haar toekomstig kind. En als dat niet gebeurd wil ze zelfs dood gaan.

‘Over een paar jaar zult ge hopelijk vernemen dat ik verstandig en gelukkig geworden ben- of wel, dat ik niet meer besta.’(blz.79)

1.2.2 Thema


Thema van dit boek is de problematiek van het huwelijk. Mrs. Henley laat zien dat het niet makkelijk is om een goede vrouw te zijn en hoe zwaar het is om met een man getrouwd te zijn die totaal anders denkt dan jezelf. Hoe lief en goed je man dan ook voor je is, gelukkig zul je dan nooit voelen.

1.2.3. Personages


De hoofdpersoon in dit boek is mrs. Henley, de schrijfster van de brieven.

Mrs. Henley is niet altijd even verstandig wat blijkt uit haar handelingen. Zo laat zij heel haar kamer opnieuw inrichten alleen maar omdat mr. Henely zei dat zijn ex-vrouw dat mooi vond. Daarom liet ze alle kostbare spullen die in de kamer was weggooien. Maar nadat ze dat had gedaan twijfelde ze ook of ze goed gehandeld had. Hieruit blijkt maar hoe impulsief ze is en dingen doet zonder erbij na te denken.

Ook wordt ze gauw jaloers. Zij wordt boos op mr. Henley omdat zij dacht dat hij miss Clairville veel beter bij hem zou vinden passen. In werkelijkheid had mr. Henley nooit aan miss Clairville gedacht. Hieruit blijkt ook dat mrs. Henley zich vaak onnodig boos maakt.

1.2.4 Verteller en perspectief


“Mrs. Henley is een brievenroman waarbij de gebeurtenissen dus verteld worden door een ik-persoon. Je kruipt door de huid van mrs. Henley waardoor het lijkt of je die brieven zelf hebt geschreven.

1.2.5 Tijd


Wanneer de brieven geschreven zijn is niet goed uit te halen. Wel weet je dat het niet van deze tijd is, want er wordt nog gesproken over landgoed, lakeien, e.d. Daaruit kun je halen dat de gebeurtenissen waarschijnlijk rond de 18e eeuw hebben afgespeeld.

1.2.6 Ruimte


De gebeurtenissen die in de brieven zijn beschreven speelden af in Londen, waar zich het landgoed van mr. Henley bevindt. ‘Wij kwamen dan aan op Hollowpark, een mooi, oud en aanzienlijk buiten dat de moeder van mr. Henley, zelf erfdochter van de Astleys, hem heeft achtergelaten.’(blz.44)

2. SECUNDAIRE LITERATUURLIJST



  • Het internet: www.dbnl.org.

    www.etcl.nl

    www.web.inter.nl.net

  • Nederlands- Het leesdossier

  • Aantekeningen



3. MOTIVATIE BOEKKEUZE EN EERSTE PERSOONLIJKE REACTIE


“Mrs. Henley was het tweede verhaal die volgde na “De edelman”. Omdat deze brievenroman in hetzelfde boek zat had ik hem ook moeten lezen.

Mijn eerste persoonlijke reactie was dat ik het knap vind dat er door middel van brieven een heel roman kan ontstaan. Maar zelf gaat mijn voorkeur toch naar een ‘normale’ roman. Dat is meestal spannender en leuker om te lezen.

4. VERWERKINGSOPDRACHT


Mrs. Henley is ook een verhaal die geschreven is in de 18e eeuw, in de tijd van verlichting. Dat was duidelijk doordat de roman zich ontwikkelde rond 1770 en het verhaal is geschreven in 1784. Wat kenmerkend is voor een roman is dat de karakters beschreven worden door middel van gebeurtenissen, wat je in deze brievenroman ook kunt vinden. Ook wordt er voornamelijk aandacht besteed aan gevoelens. ‘Maar dat is wat in mijn gedachte leeft, en als ik u niet alles vertelde zou ik beter helemaal niets zeggen. Het zijn maar kleine dingen die mij ongelukkig maken of ongeduldig, en die ertoe leiden dat ik tenslotte ongelijk heb.’ (blz.62)

‘Wel voel ik mij niet, lieve, en ik kan u niet in enen alles schrijven wat ik zou willen. Het is bovendien een lange en niet zo’n aangename bezigheid, en ik zal moeten rusten wanneer ik mij vermoeid voel.’ (blz.73)

Ook merk je dat het een boek uit de verlichting moet zijn omdat vrouwen toen pas een belangrijke rol speelden. In deze brievenroman speelt een vrouw, mrs. Henley, de belangrijkste rol en wordt er veel aandacht besteed aan de gevoelens van haar.

5. EINDOORDEEL


“Mrs. Henley” is de eerste brievenroman die ik ooit heb gelezen. Ik vind het wel heel bijzonder. Je kruipt dan als het ware in de schrijfster van de brieven en lees dan wat je allemaal hebt meegemaakt. Dat is weer eens wat anders dan gewoon een verhaal lezen en daarom vind ik het ook heel origineel.

De opbouw van die brieven zat ook goed in elkaar. De gebeurtenissen werden precies zo verteld als ze plaats vonden, waardoor je het dus makkelijk kon volgen. In de eerste brief werd er ook verteld over het verleden waardoor je daar goed op de hoogte was.

De brieven lezen was ook niet moeilijk doordat het in een niet al te moeilijke taal is geschreven. Wat mij wel ergerde was dat er ‘ge’ stond in plaats van ‘jij’. Dat was soms wel storend, maar het verhaal was vrij goed te volgen.

Ook kon ik me goed inleven in de hoofdpersoon omdat het net lijkt of ik die brieven zelf heb geschreven. Dat maakte het lezen ook weer makkelijker.

Kortom, “Mrs. Henley” is een erg bijzonder verhaal.




Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen