U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Anton Koolhaas - De Hond In Het Lege Huis.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/1580 en is laatst upgedate op 01/03/2000.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 981 woorden.

Anton Koolhaas, De hond in het lege huisSchrijver

De hond in het lege huis is geschreven door Anton Koolhaas. Hij heeft dit boek in 1964 geschreven en toen is het ook voor de eerste keer uitgegeven. Het is tot nu toe twaalf keer herdrukt.

Anton Koolhaas is op 16 november 1912 in Utrecht geboren. Hij volgde de HBS en ging daarna naar de universiteit voor journalistiek. Hierna werkte hij tien jaar lang bij de nieuwe Rotterdamsche Courant en na die tien jaar ging hij naar het weekblad de Groene Amsterdam-mer. In 1952 verhuist hij met zijn familie naar Indonesïe. In 1956 wordt dan zijn eerste boek gepubliceerd. Hierna verschijnt er bijna jaarlijks een nieuw boek van hem.

Inhoud

Een echtpaar gaat jaarlijks op vakantie naar een eiland. Op dat eiland krijgen ze altijd gezelschap van een hond, die dan naar hun huisje toekomt. Die hond, die zij heer Brave noemen, kwam waarschijnlijk uit het dorp dat in het midden van het eiland lag. Naast een oud onbewoond fort aan de ene kant en een hotel aan de andere kant was dit dorp het enige dat er op dit eiland te vinden was.

In het hotel werd veel over het echtpaar gepraat. Zij kwamen immers ieder jaar twee maanden en lunchten eenmaal in het hotel. Er werd eigenlijk nooit door iemand in de zee gezwommen, behalve dan als het echtpaar er was, want Jacqueline (de vrouw) hield erg van zwemmen. Zij ging vaak erg ver de zee in en niemand wist dat dit haar uiteindelijk haar leven zou gaan kosten.

Na het zwemmen gingen ze wel eens wat drinken bij ‘Caprice', waar een zeeman met zijn vrouw woonden.

Op een dag ging Jacqueline weer ver de zee in, maar omdat haar man, Paul, niet zo goed kon zwemmen, keerde hij al snel weer om. Hij besloot naar kreeften te gaan zoeken. Maar toen hij later terugkwam was zijn vrouw nergens meer te zien en raakte hij in paniek. Paul belandde uiteindelijk bij ‘Caprice', waar de zeeman hem vertelde dat het laag tij was.

Na enkele dagen, Jacqueline was nog steeds niet gevonden, keerde hij terug naar zijn eigen huis. Hij voelde zich leeg. Waarom zou hij nog verder leven er zou immers niemand zijn die hem miste?

De volgende morgen ging Paul naar zijn werk. Iedereen wist ervan en betuigde zijn deelne-ming. Opeens schoot het hem te binnen dat de heer Brave misschien opgesloten zat in het huisje, waarvan hij de luiken en deuren had gesloten. Zat de hond in het lege huis? Toen Paul 's avonds in bed lag, begon hij steeds meer aan het lot van de hond te denken. Eigenlijk was hij ook een deel van zijn bestaan. De hond was er altijd bij geweest wanneer ze gingen zwemmen. Elke dag droomde hij nu over de heer Brave.

Paul besloot om terug te gaan naar het eiland. Daar kon hij de hond bevrijden en zichzelf aan de zee toevertrouwen. Eenmaal op het eiland aangekomen liep het allemaal anders dan verwacht. Paul liep de zee in en dacht aan Jacqueline. Hij wilde zichzelf verdrinken.

Hij nam een poging om te verzuipen, maar het lukte niet. Hij probeerde het niet nog een keer, maar liep de zee ‘uit'. Het had allemaal geen zin meer. Toen kwam de heer Brave hem tegen- moet.

Paul keerde terug naar het lege huis en 's nachts huilde hij om Jacqueline die er niet meer was en om hemzelf die er nog wel was.

Perspectief

Het boek is geschreven vanuit een alwetende schrijver, die het hele verhaal overziet. Doordat de schrijver het verhaal overziet wordt ook o.a. duidelijk hoe andere mensen over het echtpaar dachten.

Thema

Het verhaal gaat over een man, die erg gelukkig is als hij samen met zijn vrouw is. Als Jacqueline dood gaat ziet hij echter alleen nog maar de negatieve kanten van het leven. Zijn vrouw betekende alles voor hem.

Motieven

· Het echtpaar dat telkens weer teruggaat naar het eiland en waar de hond zich dan bij hun voegt.

· Paul die zich steeds opnieuw eenzaam voelt en denkt aan de hond in het lege huis.

Titelverklaring

Paul denkt steeds aan de hond in het lege huis. Als zijn vrouw dood is, is Paul vergelijkbaar met de hond. Hij is eenzaam, opgesloten in een leeg huis en weet niet wat er met hem moet gebeuren.

Tijd

Het boek speelt zich waarschijnlijk gewoon in de tijd af van toen. Dat wil zeggen zo rond 1964. Het verhaal is in de verleden tijd geschreven, toch zijn er ook wel enkele citaten. De schrijver geeft de gevoelens van Paul duidelijk en uitgebreid weer. Het verhaal is chronolo-gisch verteld en de gebeurtenissen volgen elkaar dus op. In het begin wordt wel wat verteld over de dingen die zich in het verleden, toen ze op het eiland waren, hebben afgespeeld.

Ruimtes

De belangrijkste ruimtes waarin het verhaal zich afspeelt zijn: het vakantiehuisje en het eigen huis van Paul. In de zee gebeuren ook verscheidene dingen.

Personages

Paul: Hij wordt door zijn omgeving gezien als een gedrongen man, die zijn vrouw erg is toegedaan. Hij voelt zich erg eenzaam en verlaten als zijn vrouw verdrinkt.

Jacqueline: De mensen op het eiland vinden haar erg knap. Ze is blond en eigenwijs. Dat merk je ook wel als ze verder de zee ingaat, omdat ze zegt dat ze erg goed kan zwemmen.Opbouw

Het verhaal is niet opgebouwd uit paragrafen of hoofdstukken, alleen zijn er af en toe alinea's. Het vormt een bij elkaar horend geheel. Er zit namelijk niet te veel tijd tussen de gebeurtenis-sen.

Stijl

De schrijver maakt gebruik van niet al te lange zinnen. Er wordt dan wel veel om het verhaal heen verteld. Bijvoorbeeld hoe de omgeving er uitziet en de mening van andere mensen over het echtpaar. Mede hierdoor lopen de gebeurtenissen ook erg goed in elkaar over.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen