Boekverslag : Carry Slee - Lover Of Loser: Your Choice
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 3153 woorden.

Zakelijke Gegevens.
Your Choice, Lover of Loser. Dit boek is geschreven door Carry Slee. Het is in 2006
door de uitgeverij Pimento uitgegeven.
Je zou dit boek op verschillende manieren kunnen omschrijven, als je het over het genre hebt. Ik noem een paar genres op die bij het boek passen. Het zullen er vast wel meer zijn, maar dit zijn er al een paar om een idee te krijgen:
Eigentijds verhaal
Liefdesverhaal
Drama
Schoolverhaal


Eerste Reactie.
Ik heb dit boek gekozen, omdat een vriendin van mij dit boek aanraadde. Ik houd normaal ook al van Carry Slee, dus dat kwam goed uit. Ik houd van eigentijdse verhalen die meestal over jongeren gaan. En de boeken die ik van Carry Slee gelezen heb gingen daar meestal over. Het leek me ook wel een grappig boek, omdat je zelf de verhaallijn kan bepalen.
Carry Slee kan heel realistisch schrijven, en daarom vind ik haar altijd zo’n geweldige schrijfster.

De Inhoud.
Nu ga ik de hoofdpersonen beschrijven.
Eva en Mees zijn de hoofdpersonen.

Eva is een meisje die in de tweede klas zit. Ze heeft korte blonde haren en wil heel erg graag modeontwerpster worden. Haar beste vriendin is Julia.
Eva is verliefd op een jongen die in de printshop werkt. Door een misverstand denkt Eva dat hij al een vriendin heeft, genaamd Julia.
Ze heeft geen broers of zussen, die ze eigenlijk wel wil hebben. Ze weet niet wie haar vader is, want haar moeder is tijdens een vakantie in Italië zwanger geraakt, maar weet niet van welke man. Ondertussen heeft de moeder van Eva al wel een vriend, hij heet Willem. Willem raakt Eva op plekken aan waar ze het niet fijn vind, en Eva heeft hier veel moeite mee.
Eva is vaak erg negatief over zichzelf. Ze vindt het vervelend dat ze niet op Mees af durft te stappen, omdat ze zo verlegen is. Als haar vriendin verliefd is, heeft ze al binnen een week verkering, maar zo gaat dat dus niet bij Eva.

Mees is een gitarist. Hij is samen met zijn vriend Sem bezig om een bijbaan te krijgen bij een café bij hun in de stad. Ze zijn bezig audities waarbij hij samen met zijn band elke vrijdag kan komen optreden. Ook werkt Mees in de printshop, daar ziet hij Eva elke zaterdag. Hij is ook op haar verliefd, maar dat weten ze van elkaar niet. Mees weet niet dat ze Eva heet, hij denkt dat ze Julia heet. Z’n vriend, Sem, riep een keer: ‘Is je grote liefde, Julia, er al?!’ Maar Eva stond net op dat moment in de zaak. En daardoor dacht ze dat hij al een vriendin had. Mees wilde net voordat zijn vriend dat ene riep naar haar toestappen, net dat hij de moed bij elkaar had geschraapt.

Ik noem nu de problemen van Eva in volgorde op:
Eva wordt lastiggevallen door haar stiefvader, Willem.
Eva durft niet op Mees af te stappen.
Eva’s moeder wil niet geloven dat ze misbruikt wordt door Willem.
Haar moeder geeft amper om Eva.
Eva denkt dat Mees een vriendin heeft
Eva kan haar beste vriendin, Julia, niet meer vertrouwen.
Eva ontmoet een jongen in het park, Ricardo, die niet te vertrouwen is. Zij gelooft hem wel, maar komt er achter dat ze alleen maar gebruikt wordt.

Ik noem nu de problemen van Mees in volgorde op:
Hij durft niet op Julia af te stappen.
Hij denkt dat Eva Julia heet
Hij maakt zich ernstige zorgen over Eva. Hij kan niet slapen, niet gitaarspelen, nergens kan hij zich nog op concentreren.
Er ontstaan misverstanden door hem, doordat hij denkt dat Eva Julia heet.

Ik vind zelf dat de hoofdpersonen van het boek niet echt veranderen.


Ik ga nu de bijfiguren beschrijven:

Anouk
Anouk is een vriendin en klasgenoot van Eva.

Appie
Appie is de baas van een café in de stad, daar wilt Mees en zijn band auditie doen.

Brett
Hij wordt helemaal aan het einde van het verhaal de drummer van Good Vibes, de band van Mees.

Charles
De nepvriend van Ricardo, die Eva zogenaamd bekend gaat maken.

Dave
Hij is altijd in het park. Hij woont er zowat. Dave is bijna altijd stoned. Maar hij is wel erg aardig en Mees noemt hem altijd maar een mafkees. Dave is de beste vriend van Kareltje.

Guy
Guy is een jongen die in Ricardo’s huis woont.

Jamy
Jamy woont ook bij Ricardo en Guy in het huis.

Jeroen
Jeroen is een vriend van Mees. Hij ergert zich altijd aan Mees als Mees in van plaats met hem iets cools gaat doen, met zijn band audities gaat doen. Hij vindt dat je van het leven moet genieten, en niet teveel aan je carrière en toekomst moet denken, Mees vindt hem ongelijk hebben. Hij wilt beroemd worden. Jeroen zegt dat dat nooit gaat lukken.

Jesse
De vriend van Julia en van Max.

Julia
Zij is de beste vriendin van Eva. Ze is heel lief voor haar Eva, totdat ze Eva op een gegeven moment heeft voorgelogen voor Sara.

Kareltje
Kareltje is precies het zelfde als Dave. Hij is dan ook de beste vriend van Dave. Mees over Kareltje en Dave: ‘Stelletje mafkezen zijn jullie’.

Marcel
Marcel is een goede vriend van Jesse

Maritza
Maritza was waarschijnlijk, net zoals Eva, een gewoon schoolmeisje. Ze werd drinkmeisje om geld te verdienen om naar Parijs te gaan met Ricardo. In de ochtend werd ze wakker met een paar mannen. Nu is ze verslaafd aan de drugs.

Max
Hij is ook een goede vriend van Jesse. Hij is Sara’s vriend.

Moeder van Eva
Eva’s moeder is tot over haar oren verliefd op Willem. Ze wil niks geloven van wat Eva zegt. En ze geeft bijna niks meer om Eva, alleen maar om Willem.

Mohammed
Mohammed is ook een vriend van Mees

Nathalie
Nathalie is net zoals Anouk een vriendin en klasgenoot van Eva.

Ricardo
Ricardo is een loverboy. Hij heeft Eva bijna gebruikt voor geld. En daarvoor had hij Maritza gebruik

Roos
Roos is de echte dochter van Willem. Hij heeft bij haar ook vieze dingen gedaan. Hij zei tegen Roos dat alle vaders dat deden, zodat Roos het normaal ging vinden. Daarom heeft haar moeder hem gelijk het huis uitgegooid, waarna hij naar Eva’s moeder kwam. Roos is er helemaal kapot van.

Sara
Sara is de vriendin van Max. Sara wil dat Julia alleen maar omgaat met haar, Jesse en Max. Als Julia iets heeft afgesproken met Eva, gaat een afspraakje met Sara altijd voor. Dat vindt Sara dan. Ze probeerde Julia en Eva uit elkaar te drijven.

Sem
Hij is de beste vriend van Mees. Hij speelt ook in Good Vibes. Sem bespeelt in de band de bas. Hij vindt dat Mees zich te veel van Eva aantrekt, en vindt dat hij bijna toe is aan een psychiater.

Sharon
Sharon komt later in de band. Ze is dan de zangeres.

Simon
Simon is de baas van Mees in de printshop.

Sophie
Zij hoort ook bij de groep mensen die telkens in het park zijn.

Willem
Willem is de vader van Roos en de stiefvader van Eva. Hij misbruikt meisjes.


Het verhaal speelt zich in deze tijd af. Er zijn verschillende plaatsen waar het verhaal zich afspeelde. Ik noem ze allemaal op (als het lukt tenminste). Hier zijn
de afspeelplaatsen van Eva:
Bij Eva thuis
De printshop
Buiten in de stad op straat
De videotheek
De skatebaan
Haar school
Vlakbij Breda
Een tankstation
Bij Ricardo thuis
Het park in haar woonplaats
De bioscoop
Het café van de bioscoop
Amsterdam

Dit zijn de afspeelplaatsen van Mees:
Bij Mees thuis
In de studio
Buiten in de stad op straat
Het park in zijn woonplaats
Het café
De printshop
Zijn school
De skatebaan


Korte samenvatting van het verhaal:

Eva is bang voor haar stiefvader Willem. Ze denkt dat hij haar wil misbruiken. Wanneer ze dit aan haar moeder vertelt, wilt ze haar niet geloven. Eva’s vriendin heeft het te druk met haar nieuwe vriendje om Eva’s problemen serieus te nemen. Eva kan zichzelf wel uitleven in haar hobby: T-shirts ontwerpen. Maar ze kan niet altijd van haar problemen weg blijven lopen.
Eva is verliefd op Mees. Op een dag heeft ze ontdekt dat hij al een vriendin heeft (wat een vergissing was). Eva is erg teleurgesteld. Ze denkt dat ze helemaal niemand kan krijgen…
Ze komt ene Ricardo in het park tegen. Hij ziet dat ze huilt en vraagt wat er is. Ze zegt dat ze thuis ruzie heeft gehad met haar moeder. Hij geeft haar honderd euro voor een hotel en geeft haar zijn kaartje met naam, telefoonnummer enz. Hij zegt dat hij haar beroemd kan maken en haar mee zal nemen naar Parijs. Mees zag dat hij haar geld gaf, en vertrouwt het niet.
Eva is niet gelukkig en vlucht naar Ricardo. Hij geeft haar mooie, dure kleding en wil met haar naar Parijs gaan. Hij zegt dat hij niet genoeg geld meer heeft en stelt voor dat ze drinkmeisje kan worden. En in één dag duizend euro kan verdienen. Ze wilde dat doen. Ze reden naar Breda. Onderweg moest Ricardo tanken. Als hij even weg is gaat zijn telefoon af. Ze neemt op (je kon kiezen dat ze niet opnam). Het is Maritza. Ze zegt dat ze Ricardo niet moet vertrouwen en haar alleen maar gebruikt voor geld. Eva vlucht vanuit de auto weer naar huis, waar ze het weer goed maakt met Julia. Ze mag daar logeren tot Willem het huis eindelijk uit is. En met Mees krijgt ze toch nog verkering...


Mijn Eigen Mening Over Het Boek.
Dit is het eerste stukje van het boek:

Dit is een gave foto! Eva schuift hem met de muis naar de andere foto’s. Wauw! Het is al het zoveelste onderwerp dat ze heeft gemaakt, maar dit wordt echt een super mooie. Ze had nooit gedacht dat ze vanavond zo ver zou komen. Het komt haar wel goed uit, want ze wil de afdruk zaterdag op het T-shirt printen. Ze ziet nog een foto. Die past er ook goed bij. Vol spanning kijkt ze naar haar beeldscherm. Ze is zo ingespannen dat ze niet merkt dat haar stiefvader binnenkomt.
‘Dat ziet er stoer uit!’ Hij buigt zich over haar heen.
Eva schrikt.
‘Ik ben het maar,’ zegt Willem. ‘Je hoeft niet van mij te schrikken, hoor.’
Hij streelt haar wang. Eva verstijft. Laat me alsjeblieft los, denkt ze. Ze houdt haar adem in als zijn hand over haar hand gaat. Ze voelt zijn ogen op haar borsten branden. ‘Weet je dat je steeds meer op je moeder gaat lijken?’
Eva durft bijna niet meer te ademen. Ga weg, denkt ze. Maar Willem is nog lang niet van plan weg te gaan.
‘Je zit veel te gespannen te werken.’ En hij masseert haar schouders. ‘Ga maar door, hoor,’ zegt hij.
Maar Eva kan helemaal niet doorgaan met haar collage. Ze kan helemaal niks meer.

Dit is het laatste stukje van het boek:

Eva kan het bijna niet geloven. Ze mag de band stylen! ‘Super!’ zegt ze.
‘Wedden dat jij ook beroemd wordt?’ zegt Mees. ‘Dan krijg je allemaal opdrachten.’
‘De eerste heb je al binnen,’ zegt Sharon.
‘Het moet er natuurlijk wel professioneel uitzien, hè,’ zegt de producer. ‘Anders zullen we alsnog een stylist moeten zoeken.’
Wat een kans, denkt Eva. Die gaat ze niet verpesten. ‘Ik begin vanmiddag meteen aan het ontwerp,’ zegt ze tegen de producer. ‘En als je tevreden bent, gaan we daarna stof kopen.’
‘Wat een enthousiasme!’ De man moet lachen. ‘Ik heb over dit project een goed gevoel. Het kriebelt in me en dat is altijd een goed teken.’
Mees staat daar maar. Hij durft nog steeds niet te geloven dat het echt is. Af en toe is hij bang dat hij wakker wordt uit een droom. Hoe kan het ook dat hij ineens zo gelukkig is? Hij kijkt naar Eva. Je straalt weer, denkt hij.
Julia wordt er blij van. ‘Als Eva maar kan ontwerpen,’ zegt ze, ‘dan gaat het goed.’
‘Kon ik maar een andere moeder ontwerpen,’ zegt Eva.
‘Op een dag krijgt ze spijt,’ zegt Julia. ‘Dat hoorde ik mijn vader gisteravond tegen mijn moeder zeggen. “Die vrouw krijgt spijt als haren op haar hoofd.” En mijn vader krijgt altijd gelijk.’
‘Dat denk ik ook,’ zegt Mees. ‘Zoiets liefs laat je toch niet zomaar vallen.’ Hij kust Eva.
Julia stoot Jesse aan. ‘Moet je die twee nou zien.’


Ik vind dit boek echt een super goed boek. Ik had nog nooit een boek gelezen waarbij je zelf kan beslissen hoe het verhaal afloopt. Dat is echt leuk. Normaal lees ik een boek maar één keer, maar als je nu alle keuzes wil lezen moet je het wel vier keer lezen. Maar toch wordt het verhaal er niet saaier van. Het verhaal vind ik ook erg realistisch, want ik herken sommige dingen wel in het echte leven. Ik ga dan helemaal meeleven met Eva en Mees waardoor het boek veel leuker wordt. Bij bijvoorbeeld fantasieverhalen heb ik dat nooit.
Het boek is héél spannend, waardoor je alsmaar door wilt lezen en waardoor ik het dus in één avond uit had. Het komt ook doordat de taal niet te moeilijk is in het boek.
Dit verhaal zet me best wel aan het denken, omdat ik natuurlijk zelf bijna net zo oud ben als Eva. En je gaat je dan afvragen: Zou dit mij ook kunnen gebeuren? En daarom vind ik dit boek ook leerzaam. Dat je nooit te makkelijk moet denken over vreemde mensen, die je niet kent.
Nu zou ik dit verhaal natuurlijk ook gewoon in één woord kunnen omschrijven: Geweldig!

Ik zou dit boek het meest aan jongeren aanraden. Ik zou dit aan jongeren aanraden, omdat héél veel jongeren ook in deze situatie zitten. Anderen die níet in deze situatie zitten, kunnen er dan van leren.Informatie Auteur.
Carry Slee werd in 1949 in Amsterdam geboren. Al op jonge leeftijd was ze al bezig met het schrijven van verhalen en het schrijven van boeken. Na de middelbare school ging ze naar de Academie voor Expressie door Woord en Gebaar in Utrecht. In 1975 slaagde ze voor deze opleiding. Ze werd dramadocent op een middelbare school. Carry Slee heeft twee dochters, Nadja (geboren in 1980) en Masja (geboren in 1983) die haar grootste inspiratiebronnen vormen. Voor hen schreef Carry het boek “ Keetje Karnemelk.” En omdat Nadja en Masja deze verhalen zo leuk vonden, stuurden ze de verhalen op naar de Bobo waar ze in werden geplaatst. Na het succes van “Keetje Karnemelk” stortte Carry zich volledig op de belevenissen van de tweeling Rik en Roosje. Uitgeverij Van Holkema & Warendorf bood aan om ze uit te geven. En in 1989 verscheen het in boekvorm. Nu is ze een fulltime schrijfster. Behalve onder Carry Slee schrijft ze ook boeken onder de naam Sofie Mileau met een meer poëtisch karakter.

Carry Slee schrijft vaak realistische boeken en geen fantasieverhalen. Ze schrijft vaak over de problemen in de wereld, zoals drugs, liefde, geweld enz.

Hieronder staat een lijst met de boeken van Carry.
1989
Morgen mag ik in het diepe...
1989
Rik en Roosje
1990
Het drakepad
1990
Hieperdepiep
1991
Verdriet met mayonaise
1992
Kaatje Knal en de Biefstukbende
1992
Hallo baby!
1992
Er zit een vlieg in mijn oog
1992
Rood met witte stippen: een boekje over herfst
1993
Confetti conflict
1993
Het bliksemeiland
1993
Met zonder jas : een boekje over de lente
1993
Sneeuwman, pak me dan : een boekje over de winter
1994
De smoezenkampioen
1994
Kilometers cola en knetterende ruzie
1994
Ridder Schijtebroek
1994
Zandtaartjes : een boekje over de zomer
1995
Geklutste geheimen met strafwerk toe
1995
Haas en Kip
1995
Lekker weertje koekepeertje
1995
We zijn er bijna!
1996
Anne
Een kringetje van tralala
1996
Hier waak ik : lezen op eigen risico
1996
Opgepast, ik lust een hele boekenkast
1996
Spijt
1996
Wiebelbiebeltanden
1997
De verborgen prins
1997
Help! Juf is verliefd
1997
Piep, zei de muis
1997
Pijnstillers
1997
Rekenen in het oerwoud
1997
VerValst
1998
Afblijven
1998
De konijnenkeuteldropfabriek
1998
Een krokodil in de heg
1998
Feestkriebels
1998
Klapzoenen en Valsspelers
1998
Meester Paardenpoep
1999
Bikkels
1999
De knorreborreboerderij
1999
De zonnetjesbroek
1999
Doenja, de boekenbakker
1999
Kappen
1999
Markies Kattenpies
1999
Schreeuwende slaapzakken en stiekeme stropers
2000
Een broodje gras en Linke soep
2000
Ei, ei, ei, we zijn zo blij
2000
Giechelvisjes
2000
Hokus pokus... plas!
2000
Razend
2001
De kleuters van de Grote Beer
2001
Moederkruid
2001
Paniek
2002
Dochter van Eva
2002
Hebbes
2002
Link
2002
Smikkelspekjes en lachebekjes
2003
De kinderen van de Grote Beer
2003
Het grote kwispelstaartjesboek van Eefje, Mark en Boef
2003
Opa en oma komen logeren
2003
Radeloos
2003
Vals
2003
Van oma mag dat
2004
100% Timboektoe
2004
Boom is boos
2004
Dief is lief
2004
Pak de kip
2004
See you in Timboektoe
2004
Van opa mag het ook
2004
Vriendenboekje
2005
De toegift
2005
Dokter Speur
2005
Een vrolijk kerstfeest
2005
Het geheim
2005
Juf moet in de hoek


Ik heb zelf ook heel veel boeken van Carry gelezen, ik zal ze me niet allemaal herinneren. Maar ik zal er tien opnoemen:
Kappen
Pijnstillers
100% Timboektoe
Paniek
Afblijven
Vals
Radeloos
Link
Spijt
VerValst

Ik vond deze boeken allemaal super =)

Ik denk dat Carry met dit boek wilt vertellen dat je vreemde mensen niet zo snel moet vertrouwen en vooral niet zomaar met ze mee moet gaan. Ze wilt ook wat dingen vertellen over misbruik en loverboys. Dat je ervoor moet oppassen, vooral als je zo jong bent.

Verwerkingsopdracht.Aan het eind van het verhaal kijkt de hoofdpersoon in zijn/haar dagboek terug op de gebeurtenissen. Verplaats je in die persoon en schrijf twee dagboek bladzijden.

12-03-06

Lieve Amy,

Ik zat vandaag op mijn kamer aan mijn ontwerpen voor de T-shirts te werken, toen Willem ineens binnenkwam. Ik schrok me rot. Hij ging aan me zitten en ik durfde bijna niet eens meer te bewegen. Ik ben zó bang voor hem… Mijn moeder wilt niet geloven dat hij dit doet. En Julia zegt dat dit gewoon vaderlijke eigenschappen zijn. Misschien heeft ze gelijk, maar het voelt niet zo. Ik heb dan nog nooit een vader gehad, maar ik weet best dat dit niet goed is.
Ik heb het gevoel dat mam niks meer om me geeft. Ik probeer een normaal gesprek te starten en zij probeert me gelijk af te zeiken. We kunnen nooit meer met elkaar praten zonder ruzie te hebben. Echt niet normaal meer. Ik vind dat ze samen met haar ‘grote liefde’ naar de bliksem kan. Ze is geen moeder meer voor me, ook al heb ik haar in deze tijd zo hard nodig. Ik wou dat ik een zus van Julia en Mike was. Die hebben zo’n lieve moeder. Ik beschouw haar eigenlijk ook als mijn moeder. Ik vertel alles over thuis aan haar.
Maar goed, ergens anders over. Ik ben zo smoorverliefd op die ene Mees, waar ik je al over verteld heb. Hij is zó knap. Ik denk héél de dag aan hem. Waarom ik zo vaak naar de printshop ga? Omdat hij daar sinds kort werkt! Geweldig! Daar kwam ik al voor m’n T-shirts, maar nu ook al voor hem, haha. Ik hoop dat hij me een beetje leuk vindt. Hij lachte pas wel lief naar me. Toen moest ik natuurlijk weer blozen. Dat heb ik nou altijd -,-‘
Liefs Eva…

21-03-06

Heey Amy!

Nadat ik ontsnapt was aan Ricardo kwam ik aan bij het park. Daar kwam Mees naar me toe rennen. En hij zei dat hij blij was dat ik weer terug was en dat hij zo bezorgt om me was, omdat ik met Ricardo meegegaan was. Ik snapte niet hoe hij dat allemaal wist over mij en Ricardo. Hij omhelsde me. Dat was echt een veilig gevoel. Ik was weer thuis… Bij Mees… Mooier had het niet kunnen zijn. En ik ben de ruzie met Julia weer helemaal vergeten. Ze probeerde me immers te redden van die gast. Julia’s moeder heeft naar mijn moeder gebeld om te zeggen dat ze Willem het huis uit moet zetten. Maar weet je…? Ze gelooft me nog steeds niet! Ik kan haar echt niet uitstaan! Ze kan stikken in haar thee… Nu mag ik bij Julia blijven wonen totdat mam Willem het huis uitschopt. Totdat mam mij weer in haar armen sluit. Dat is al zo lang niet meer gebeurd. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dat gevoel wel vreselijk mis… Maar ja, niks aan te doen, hè? Nu kan Mees me omhelzen, want we hebben verkering. Dit had ik nooit kunnen dromen (ook al deed ik dat wel, vooral onder geschiedenis, haha).
Knuffies van mij.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen