Boekverslag : Simone Van Der Vlugt - Schuld
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 656 woorden.

Schuld
A

Simone van der Vlugt, Schuld
Lemniscaat, Rotterdam
2007

Genre: jeugdroman

B
1. De hoofdrolspeelster in dit boek is de 13-jarige Zoë. Zij kan overleden mensen zien en krijgt beelden van de toekomst. Tijdens het verhaal gaat Zoë naar een nieuwe middelbare school. Ze is dan net verhuisd, en woont samen met haar moeder en broer Tijmen in Hoorn.

2. De gebeurtenissen spelen zich af in Hoorn en Gouda. Tijdens het verhaal woont ze in Hoorn en in haar flashbacks in Gouda.

3. Het verhaal speelt zich af in de 21e eeuw. Er zijn al mobieltjes en computers.

4. Het belangrijkste probleem in het boek is Zoë’s schuldgevoel. Ze denkt dat het haar schuld is, dat haar beste vriendin Evi nu dood is. Zij zag haar toekomst en denkt dat te kunnen hebben voorkomen. In het verhaal komen er allemaal flashbacks voor, waarin ons langzamerhand duidelijk wordt, wat er is gebeurd. Soms komen er ook gedachten van Zoë voor; dit lijken net flashbacks. In werkelijkheid zijn het allemaal pogingen om te voorkomen dat haar vriendin meedoet aan de paardrijdwedstrijd.

5. Het verhaal begint op de dag dat ze in Hoorn voor de eerste keer naar haar nieuwe school gaat.

6. Op het einde van het boek wordt het Zoë duidelijk, dat het niet haar schuld is, dat Evi dood is.

8. Zoë verhuist van Gouda naar Hoorn. Ze wil een nieuwe start maken. In het verleden is er iets heel naars gebeurd: haar beste vriendin is overleden. En Zoë denkt dat dat haar schuld is. Zoë is namelijk helderziend. Ze zag van tevoren dat Evi een ongeluk zou krijgen, als ze met een paardrijdwedstrijd mee zou doen. Maar Evi gelooft haar niet. Zoë’s voorspellingen kloppen namelijk niet altijd. Soms zijn het alleen maar haar verbeeldingen of is het iets wat ze heel graag zou willen of waar ze bang voor is.
In Hoorn gaat ze naar de middelbare school. Aan het begin is ze heel erg afstandelijk, maar na een paar dagen heeft ze toch vrienden gemaakt. Ze vertelt niemand over haar gave, want is bang dat ze, net zoals in Gouda, niet geloofd zal worden en dan later weer allemaal narigheden zal krijgen.
Ze raakt erg goed bevriend met Shanna, een populair meisje uit de klas. Maar ze komt erachter dat Shanna steelt. Ze heeft dan een hele tijd ruzie met haar. Aan het einde van het boek komt het allemaal toch weer goed.
Verder gaat ze ook om met Ivar, een gothicjongen, die thuis problemen heeft. Zoë weet dat, omdat ze helderziend is.
Zoë heeft een voorgevoel dat het slecht met Renske gaat. Ze piekert heel lang over Renske’s eczeem en vraagt haar dus ook vaak, hoe het met haar gaat. Renske vindt dit maar raar en stoot Zoë van zich af. Uiteindelijk blijkt dat er toch iets is, maar dat het niet zo heel ernstig is. Zoë voelt zich heel erg opgelucht.
Gedurende het verhaal van nu ziet ze Evi af en toe zomaar verschijnen. Zo maakt ze haar duidelijk dat het niet haar schuld is, dat ze dood is.

C
Ik vond dit boek in het begin erg leuk. Er gebeurde veel, het was spannend om te weten te komen wat er in het verleden was gebeurd, wie Evi was en over Zoë’s speciale gave. Maar hoe verder ik kwam, hoe minder er gebeurde. Het verhaal boeide me niet meer zo. Toen ging het boek alleen maar over Zoe’s schuldgevoel. Dat vond ik teleurstellend.
De omschrijving van de personages uit het verhaal van nu vond ik niet erg goed uitgewerkt. Ik ben er niet erg veel over te weten te komen. Ik weet ook niet wat er verder gebeurt. Ik begon het bijvoorbeeld net spannend vinden, toen Zoë erachter kwam dat Ivar problemen thuis had. Maar het ging niet verder.
Ik miste iets, een goed einde. Toen ik het boek had uitgelezen, dacht ik: “is dit alles?”.
Ik denk, dat ik de volgende keer een boek voor volwassenen neem, want ik vond dit toch wel een beetje te makkelijk geschreven.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen