Boekverslag : Renate Dorrestein - Het Hemelse Gerecht
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1609 woorden.

A.) Auteur: Dorrestein, Renate
Titel: Het hemelse gerecht
Uitgever, plaats en jaar uitgave: Malmberg, Den Bosch 2005
Genre: psychologische roman
Aantal bladzijdes: 190 blz.

B.) 1. Ange en Irthe zijn de twee belangrijkste personages. Het zijn twee zussen die een restaurant runnen. Ange is twee jaar ouder. Als beschrijving voor het uiterlijk wordt in het boek het volgende gegeven: ‘Uiterlijk hebben Ange en Irthe nooit erg op elkaar geleken. Ange met dat kleine felle hoofd op een in vergelijking plomp lichaam en Irthe met haar bolle gezicht en haar lange ledematen.’ Verder is Ange degene met de grote mond. Als iets haar niet bevalt zal het ook zeker gezegd worden. Irthe is in vergelijking een allemansvriend die gek is op kinderen.
2. Het verhaal speelt zich voornamelijk af in het huis en restaurant van de zussen. Ze hebben een huis aan de rivier en twee kilometer stroomopwaarts ligt het dorp, waar de zussen ook geregeld langskomen.
3. De gebeurtenissen spelen zich, zoals Irthe enkele keren zegt, af in het jaar negentienzoveel. Er wordt voorin het boek een jaartal gegeven. Waarschijnlijk de tijd dat het boek geschreven en uitgegeven is. Dit jaartal is 1990-2003. Dus eind vorige eeuw tot het begin van deze. Al had het boek wel net zo goed geschreven kunnen zijn in deze eeuw, want in eerste instantie scheelt dit niet veel, en is er geen vaste tijd gebonden aan het boek. Het is meer van rond deze tijd.
De vertelde tijd zal zo’n 6 weken tot twee maanden zijn.
De verteltijd is zo’n vier uur.
4. Nee, er zijn in het verhaal geen flashbacks. Er wordt een enkele keer wel wat verteld over vroeger, maar dit zijn dan gedachtes, of zit wordt verteld. Je keert niet terug in de tijd om het als het ware dan nog mee te maken.
5. Het verhaal begint in de keuken van het Hemelse gerecht. Ange is bezig met de bereiding van een gerecht voor vanavond. Het vlees wordt gesneden en de marinade wordt gemaakt. Dan keer je verder in de keuken en vindt er een kleine conversatie plaats en maak je kennis met de personages en de omstandigheden, zoals Gilles, de minnaar van beide zussen, het restaurant, en de heftige regenval waardoor de rivier buiten haar oevers treed en het water steeds hoger komt te staan bij het huis van de zussen. Gilles maakt zich druk maar de zussen zijn te druk bezig met de crème van de amandeltaart, de mousseline Dijonnaise en de artichauts à la galérienne.
6. Het einde was een beetje teleurstellend naar mijn mening. Na de rest van het boek verwachtte ik een meer afsluitend einde, want waar bijna het hele boek om draait wordt onopgelost gelaten. En een open einde kan prima maar ik vond dit einde ietsjes te open. Jammer in vergelijking met de rest van het boek. Maar in het verhaal gaat het als volgt:
Gilles zit nog steeds opgesloten op de zolder. Nauwelijks te eten en te drinken en omgeven door eigen uitwerpselen. Zijn 10-jarige dochtertje is logé bij de zussen. Haar moeder ging op vakantie en ze zou wel bij pappa terecht kunnen. Maar pappa was zogenaamd ook op vakantie maar in werkelijkheid zit hij dus opgesloten zonder dat iemand het weet. Op een dag gaat zijn dochtertje dus naar boven en ontdekt daar de opgesloten man die bijna levenloos ligt te stinken op zolder. Zonder te weten dat dit haar eigen vader is. Dan komen Ange en dokter Henri (een soort vriend van de zussen) thuis, en het kind verteld het verhaal. Ange doet alsof ze van niets weet, en als de dokter op zolder gaat kijken sluit ze hem ook op. Dan proberen zij en het dochtertje van Gilles te vluchten met een klein bootje. Ondertussen heeft Irthe ook haar problemen, want het hele dorp denkt dat zij de veroorzakers zijn van de zieke kinderen uit het dorp (er heerst een vreemde ziekte en een baby is er al aan gestorven). Dit zou komen door het “museum”, een schuur (aan de rivier) met dozen en flessen van wat al die jaren is gekookt en verwerkt in het restaurant. Hiervan zou afval in de rivier terecht komen en dit zou de oorzaak zijn. Dus nadat de door het hele dorp geteisterd is ,en zij op weg zijn naar het restaurant om dit in brand te steken, komen Ange en het kind Irthe tegen en varen ze samen verder op de rivier. En hiermee eindigt het boek.
7. De titel van het boek is afgeleid van de naam van het restaurant van de zussen. Hierin vind het grootste deel van het boek plaats en dit was waar de zussen al vijftien jaar van hun leven aan hadden gewijd.
8. De man van de zussen vertelt hen op een vroege ochtend dat hij een eind wil maken aan de relatie. Hij gaat hun verlaten. Dit kunnen de zussen niet zomaar laten gebeuren. Daarom sluiten ze hem op op zolder. Ze geven hem steeds minder water en eten om te zorgen dat hij zich vanzelf wel zou bedenken. Maar dat hun, (nog geheime ook), minnaar opgesloten en tussen zijn eigen uitwerpselen op zolder zit is een groot probleem omdat niemand er vanaf mag weten.
9. zie volgende pagina
10. Het boek is geschreven vanuit het hij-persoon standpunt. Het verhaal wordt beurtelings verteld door Irthe en Ange. De lezer kijkt door hun ogen, en weet wat zij denken, op een enkele keer na wanneer er een alwetende verteller optreedt. Zo weet de lezer soms meer dan de personages, omdat deze weet wat zij beiden denken.

D.) Een paar woorden om het boek te omschrijven:
Gedetailleerd; er wordt mooi omschreven hoe alle handelingen worden uitgevoerd, hoe dingen eruitzien, welk gevoel of idee de personages erbij krijgen, etc. Dit geeft een mooi inlevingsgevoel.
Realistisch; Het verhaal wordt heel realistisch verteld. Ook door denkwijzen van de personages waar je je vaak in kunt herkennen. Het is dan wel geen verhaal wat je elke dag overkomt, maar het is wel een realistisch verhaal.
Afwachtend en ophopend; het boek kan mooi op andere onderwerpen springen, waardoor je nog niet te horen krijgt hoe ander problemen worden opgelost. En later komen meerdere bijna al deze problemen samen en wordt het grote probleem van het boek steeds groter.
Mening in totaal: Het is een leuk en speciaal boek. Dingen worden gedetailleerd uitgelegd en tot in de puntjes uitgewerkt. Ook de gedachten van de personages zijn realistisch uitgelegd waardoor je de personages ook begrijpt. Ik kan anderen aanraden het boek te lezen want het leest lekker door en je wil het ook uitlezen. Maar hierbij kom ik wel op mijn enige kritiek; het einde. Ik kan een open einde best waarderen maar ik vind dit verhaal eigenlijk niet genoeg afgesloten. Het boek wordt steeds verder opgevoerd en opgefokt en ik denk vaak dat dan gewoon geen einde bestaat wat dit nog kan afsluiten. Dan is een open eind prima, maar sommige problemen in het boek moeten wel zijn afgesloten, en ik heb het idee dat het grootste probleem van het verhaal gewoon onopgelost blijft. Dit vond ik wel jammer want ik was wel benieuwd hoe dit afliep. En dan zegt men; ‘Daar is een open einde voor, om het boek volgens eigen fantasie af te alten lopen.’ Maar in dit boek vind ik dat je nog niet eens een richting opgestuurd wordt, en het boek maar een beetje makkelijk en snel is afgesloten. Maar in totaal is het boek (met name voor vrouwen, want mannen hebben een tragisch einde in het boek) een echte aanrader.

B) 9. Samenvatting:
Ange en Irthe zijn twee zussen, die samen een restaurant runnen. Ze delen niet alleen hetzelfde restaurant maar ook dezelfde partner, Gilles. Het restaurant kent groot succes. Op een avond vertelt Gilles iets schokkends aan de zussen: hij wil een punt zetten achter de relatie en vertrekken. Alleen de zussen kunnen dit niet zomaar laten gebeuren. Ze sluiten hem op op zolder. Ze geven hem met mate eten, zodat hij op zijn knieën zou smeken om te blijven. Ondertussen wordt het huis geteisterd door hevige regenval. Zelfs Ange’s museum, de schuur die volstaat met blikjes en flessen van alle jaren dat ze het restaurant runnen en dus de menu’s van voorgaande jaren bewaard, loopt al aardig gevaar omdat de rivier waarlangs het huis ligt buiten zijn oevers treedt. Ondertussen mag niemand afweten van de opgesloten Gilles, dus ze vertellen in het dorp dat hij op vakantie is. Gilles heeft nog een dochtertje van zijn vorige huwelijk. Als haar moeder ook opeens op vakantie wil zet ze haar dochter af bij de zussen; ze kan wel bij haar vader blijven. De zussen kunnen het kind moeilijk op staat zetten dus hebben ze een logé. Ondertussen heerst er een soort ziekte in het iets verder gelegen dorp. Een baby is er aan gestorven. Als de dochter van Gilles een keer een bezoekje brengt aan de zolder, treft ze daar het bijna levenloze lichaam aan van haar vader, liggend tussen zijn eigen uitwerpselen. Wanner Irthe en Henri, de dokter en vriend van de zussen, thuiskomen vinden ze het kind huilend en jammerend. Henri gaat kijken en voor hij het doorheeft sluit Irthe hem bij Gilles op. Dan wordt Ange ook nog beschuldigd van de ziektes in het dorp, doordat het museum na de overstroming het water zou hebben vergiftigd. Het hele dorp keert zich tegen haar, en teisteren haar in het café. Als ze dan op weg is ziet de haar vluchtende zus in een bootje langs de rivier met het kind van Gilles. Ze gaat met ze mee en zo eindigt het boek.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen