Boekverslag : Carry Slee - See You In Timboektoe
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1207 woorden.

Inleiding

Het boek ,,See you in Timboektoe’’ is een erg opwindend boek. Het ene avontuur na de andere. Het gaat over een familie die gaat verhuizen naar Frankrijk, de kinderen vinden dat natuurlijk niet leuk, maar zodra ze daar vrienden maken blijkt het toch niet zo erg te zijn. Dat komt vooral naar voren in het volgende stukje : Lachend rijden ze het pad van de camping op. Isa kijkt naar een paar kinderen die bij het water staan. ‘Ik ga ook zwemmen!’. Maar de vraag is : Blijven ze het wel leuk vinden? Verder heb je nog de kern, het slot en de verwerkingsopdracht.

Kern

• Carry Slee schrijft voor kinderen van alle leeftijden. Soms zijn haar boeken gebaseerd op dingen die echt gebeurd zijn, en soms zijn de verhalen verzonnen. Carry Slee schrijft in makkelijke taal, die alle kinderen goed kunnen lezen. De situaties die ze beschrijft, zijn heel herkenbaar en de personages zijn zo goed uitgewerkt dat de lezer makkelijk zichzelf erin terg vind. Haar boeken zijn altijd spannend en zo geschreven dat je ze ineen keer uit wilt lezen.

• Over het algemeen word er verteld vanuit de gedachten van Isa (zie hieronder). Maar het kan ook zo overslaan naar de gedachten van een andere personage.

• De hoofdpersonen uit het boek zijn :

Isa:
Is 12 jaar. Isa is een rustig meisje die verliefd is op Justin, een jongen uit haar klas. Ze heeft een broer die Kars heet, ze is erg behulpzaam en ze gaat dit jaar naar de brugklas.

Kars:
Is 14 jaar. Hij is de broer van Isa. En kan soms heel gemeen zijn tegen Isa. Hij pest haar vooral met haar vriendje Justin. Kars zag heel erg op tegen de verhuizing naar Frankrijk. Maar doordat hij een plan van zijn vader mag maken om de camping op te knappen heeft hij er best wel zin in. En hij maakt snel nieuwe vrienden in Frankrijk.

Jules:
Hij is verliefd op Nona en werkt op de camping. Hij is altijd aardig tegen iedereen. Zijn moeder is overleden, daardoor heeft zijn vader een drankprobleem. Je krijgt veel van zijn gevoelens van hem te weten.

• Samenvatting

De ouders van Isa en Kars hebben een camping in Frankrijk gekocht. Isa en Kars vinden dat vreselijk. Hoe moet het met hun vrienden en met Justin, het vriendje van Isa? Als ze de foto’s van de camping op de website bekijken, schrikken ze zich rot. Gaan ze in dat gat wonen? Om te protesteren noemen ze het Timboektoe. Met hun vrienden bedenken ze een plan met een disco een kantine en een steiger met kano’s om daar te kunnen overleven. Ze denken dat hun ouders dat nooit goed vinden maar dat is niet zo, als hun ouders thuis zijn vertellen ze de plannen en die vinden het goed. Maar als ze bezig zijn met hun plannen gebeurd er aan de andere kant van Nederland iets anders want Nona vertrekt ook naar de camping van de ouders van Isa en Kars, Nona heeft geen zin meer omdat haar ouders alleen maar ruzie maken maar aan de andere kant heeft ze toch ook wel weer zin want dan ziet ze Jules weer toen ze voor de eerste keer op de camping kwam was ze meteen verliefd, maar ze durft het nog steeds niet te vertellen. Als ze er eenmaal is ontmoet ze Isa ze worden gelijk vriendinnen en daarom laat Nona haar geheime grot zien dan bedenkt Isa om verder de grot in te gaan. En dan zien ze een luchtbed met een slaapzak en 100 euro liggen maar ze weten niet dat het van Jules is. Jules slaapt daar als zijn vader weer dronken is samen met zijn hond Frodo. Dan valt Frodo in het ravijn en wil Jules samen met zijn hond vluchten maar Nona haalt hem over en op de opening van de disco komt alles toch weer goed. De oma van Isa en Kars helpt Jules vader met zijn drankprobleem en Isa en Kars nodigen allebei hun hele klas en al hun vrienden uit bij de opening van de disco.

• Mijn mening:

Ik vind het boek erg goed omdat je de hele tijd blijft door lezen, als het even saai begint te worden komt er weer een spannend stukje. Het verhaal is makkelijk geschreven dat vind ik heel goed, daardoor kan je met een lekker tempo door lezen. Het boek vind ik ook droevig omdat er stukjes zijn dat Isa afscheid neemt of dat er iets is met Jules. Met Jules kan je goed meeleven omdat alles goed word beschreven wat hij voelt. Het boek wordt duidelijk verteld door Isa, dat vind ik zeker een pluspunt want als je iets niet snapt van het verhaal wordt het altijd uitgelegd. Het verhaal is ook vrolijk bijvoorbeeld als Justin opeens komt of dat het weer goed komt met Jules. Het boek is zeker een aanrader.

•Verwerkingsopdracht: Interview met Jules

Goede avond, ik zit hier tegenover Jules om te praten over een belangrijke gebeurtenis met zijn hond. Jules vertel eens wat over jezelf.
Hoi ik ben Jules, ik ben 14 jaar oud en ik woon ik Frankrijk.

En wat heb jij meegemaakt?

Mijn vader is verslaafd aan alcohol dus hij is vaak dronken. Hij is ook antiquair hij gaat elke woensdag langs de boeren om antiek op te kopen. Zijn spullen zijn toen een keer uit zijn auto gestolen en sindsdien neemt hij mijn hond Frodo mee. Maar deze keer zat hij dronken achter het stuur. En hij kreeg een ongeluk daarbij viel Frodo in het ravijn.

Dat kLinkt vreselijk, maar hoe wist je dat hij daar lag? Je vader zal het niet verteld hebben.
Toen ik ’s middags thuis kwam was Frodo er niet. Ik reed naar de camping en toen hadden Kars en Edgar het er net over dat er vanmorgen een rode pick-up in de berm was gevallen. Toen ze het nummerbord opnoemden wist ik meteen dat het mijn vader was.

Wat dacht je toen je dat hoorde, dat zal even schrikken zijn?
Ik werd lijkbleek en ik had even het gevoel dat ik flauwviel, toen ben ik snel weggegaan om te kijken bij het ravijn.

Hoor ik dat goed je klom over de rand van een ravijn om een hond te redden?
Hé hoor eens, Frodo is niet zomaar een hond! Hij is mijn beste vriend, en ja het was mijn plan om naar beneden te klimmen. Maar de oma van Isa en Kars was ongerust over mij, dus had ze Kars en Edgar achter me aangestuurd. Die hebben mij tegen gehouden. Toen ze zagen dat Frodo beneden lag hebben ze op de camping een takel gehaald en mij daaraan laten zakken. Het was best hoog, 100m, maar dat heb ik allemaal voor Frodo over.

En hoe gaat het nu verder? Kun je je eigen vader nog wel vertrouwen?
De oma van Isa en Kars helpt mijn vader nu om van zijn drankprobleem af te komen. Ik vertrouw mijn vader nog steeds helemaal en als hij van zijn drankprobleem af is geef ik Frodo ook gewoon weer mee.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen