Boekverslag : Charles Dickens - A Christmas Carol
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 845 woorden.

Engels 11 punten verslag

1. Auteur: Charles Dickens

Titel: A Christmas Carol
Eerste uitgave: in 1843

2. Waarom ik dit boek gekozen heb:
We hebben dit boek in de lessen Engels gelezen. De hele klas moest hieraan meedoen.

3. Samenvatting van het verhaal:
Scrooge is een gierige en norse man. Hij viert eigenlijk nooit kerst, omdat hij dat maar onzin vindt.
Precies 7 jaar na de dood van zijn zakenpartner Marley, komt op kerstavond de geest van Marley naar Scrooge’s huis. De geest van Marley komt om Scrooge te waarschuwen. Hij zal namelijk na zijn dood net zo als Marley moeten boeten voor het egoïstische leven dat geleefd heeft, zijn straf zal dezelfde als die van Marley zijn. Dat is na zijn dood als een geest rond blijven zweven bij de aarde.
De geest van Marley vertelt hem dat alleen de 3 geesten die hem die nacht op zullen zoeken dit kunnen voorkomen.

Scrooge gaat ’s avonds gewoon naar bed en valt in slaap. Dan verschijnt de eerste geest, het is ‘The Gost of Christmas Past’ (De Geest van Voorbije Kerstmis). Deze geest laat Scrooge een paar van zijn gelukkigste en verdrietigste momenten uit zijn leven zien.

Later die nacht komt er een tweede geest, ‘The Gost of Christmas Present’ (De Geest van Huidig Kerstmis). Deze geest neemt Scrooge mee naar het huis van zijn boekhouder, Bob Cratchit. Hier wordt volop het kerstfeest gevierd, ondanks dat zijn zoon Tiny Tim erg ziek is en misschien snel zal overlijden.
Vervolgens neemt de geest hem mee naar het huis van Scrooge’s neef Fred. Hier vieren ze ook volop het kerstfeest. En ze spelen een spel waarbij één persoon iemand in gedachten neemt en de anderen de persoon moeten raden door middel van karaktereigenschappen. Fred heeft Scrooge in gedachten, dus hier krijgt Scrooge duidelijk te horen hoe zijn karakter nou eigenlijk is.

Als laatst komt die nacht ‘The Gost of Christmas Future’ (de geest van toekomstige kerst). Deze geest laat een groepje mensen zien die over de dood van Scrooge praten. Zijn dood doet hun duidelijk helemaal niets. Scrooge heeft eerst niet door dat het over hemzelf gaat, om dat duidelijk te maken laat de geest hem zijn eigen grafsteen zien.

Als Scrooge weer thuis is, is hij zich niet meer bewust van de tijd. Het blijkt dat de geesten hem dit allemaal in één nacht hebben laten zien.
De volgende ochtend (eerste kerstdag) is Scrooge een totaal andere man. Hij stuurt een jongen naar de slager om een hele grote kalkoen bij de familie Cratchit te laten bezorgen. Hij geeft aan de collecterende mensen en hij gaat zelfs kerst vieren bij zijn neef Fred.

4. Het hoogtepunt/keerpunt in het verhaal:
Door de dingen die Scrooge meemaakt met de drie geesten wordt hij een heel ander mens. Dat is het keerpunt waar het hele verhaal om draait. Het is dus eigenlijk niet van het ene op het andere moment, maar het duurt een tijdje (van de 1e tot en met de 3e geest) totdat Scrooge echt verandert is.

5. De betekenis van de titel:
een kerst lofzang

6. De hoofdpersoon van het verhaal:
De hoofdpersoon van het verhaal is Scrooge. Hij is erg eenzame man. Dat is niet gek want hij is niet aardig voor de mensen om hem heen en hij heeft erg veel geld, maar hij doet er helemaal niet mee. Hij is zelfs een enorme vrek.
Zijn uiterlijk wordt in het verhaal helaas niet beschreven.

7. Wat is het thema van het boek:
Het boek maakt duidelijk dat er grote verschillen zijn tussen mensen. En dat ook al ben jij niet aardig voor je medemens, sommige mensen toch meer om je geven dan jij denkt.

8. Over de auteur:
Charles John Huffam Dickens leefde van 7 februari 1812 tot 9 juni 1870. Hij heeft een erg moeilijke en nare jeugd gehad. Veel van de dingen die hij in zijn jeugd heeft meegemaakt zitten dan ook weer verborgen in zijn boeken. Zo ook in A Christmas Carol.

9. Persoonlijke belangrijke stukken in het verhaal:
Het meest belangrijk in het verhaal vind ik toch wel dat de derde geest Scrooge laat zien hoe de mensen over zijn dood praten. Ik denk dat hij op die manier veel te weten kwam over hoe mensen echt over hem denken en bovendien is het niet leuk om je eigen grafsteen te zien. Dus ik denk dat dit heel erg goed voor Scrooge was.

10. Mijn mening:
Ik vind het een erg mooi verhaal. Het maakt je duidelijk dat je niet te egoïstisch moet zijn in je leven, want andere mensen kunnen je leven een heel stuk leuker maken.
Bovendien vind ik dat het verhaal je wat duidelijk maakt, terwijl je dat onder het lezen niet eens door hebt. Maar toch ga je wel nadenken over hoe je zelf bent.

11. A. plaats en tijd:
Het verhaal speelt zich af rond Kerstmis, waarschijnlijk rond 1843 (het jaar dat het verhaal uitkwam). Waar het verhaal zich precies afspeelt wordt niet duidelijk gemaakt in het verhaal.

B. belangrijke elementen:
Het belangrijkste is wat de hoofdpersoon zelf denkt, dat is dus wat Scrooge denkt.

C. uit welk gezichtspunt is het geschreven:
Het verhaal is geschreven vanuit de verteller.

D. genre:
Het is een fantasie verhaal, wat er in het verhaal gebeurt zou namelijk in het echt niet kunnen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen