Boekverslag : Morton Rhue - The Wave / De Golf
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1857 woorden.

1. Boekverslag Die Welle- Morton Rhue2. TitelbeschrijvingTitel: Die Welle

schrijver: Morton Rhue

Uitgeverij: Ravensburger Taschenbuch

1e druk: 1981

gelezen druk: 1997

ISBN: 3-473-58008-2

aantal bladzijdes: 180Titelverklaring:De titel slaat op de organisatie die een leraar, Ben Ross, creërt. Hij doet dit om zijn leerlingen er van bewust te maken waarom de mensen in de 2e wereld oorlog zomaar achter Hitler aan liepen en dat dit enorm fout is. De organisatie die hij hiervoor opzet noemt hij ‘Die Welle’.

Citaat: “>> Und nun brauchen wir ein Symbol für unsere neue Gemeinschaft<<, erklärte Ben Ross. Er wandte sich wieder der Tafel zu, und nach kurzem Nachdenken zeichnete er einen Kreis mit einer Wellenlinie darin. >>Das soll unser Symbol sein. Eine Welle bedeutet Veränderung. In ihr vereinen sich Bewegung, Richtung und Wucht. Von jetzt an trägt unsere Gemeinschaft, unsere Bewegung den Namen >Die Welle<. << Blz. 59

3. SamenvattingDer Geschichtslehrer Mr. Ross versucht seinen Schülern durch ein Experiment nahe zu bringen, wie schnell sich Menschen einem Führer unterwerfen. Der Antrieb ist in diesem Fall die Tatsache, dass die Schüler nicht verstehen konnten, wie sich das damalige deutsche Volk allein durch Hitler zu solch grausamen Taten verleiten ließ. Er gründet eine Gemeinschaft, die Welle, in der jeder Schüler gleichgestellt ist und sie gemeinsam Aufgaben bewältigen müssen, die er ihnen stellt. Es entsteht ein starkes Zusammengehörigkeitsgefühl und die Schüler merken, dass sie gemeinsam mehr Erfolg erzielen. Als Mr. Ross Mitgliedskarten einführt und sich dadurch ein Kontrollsystem aufbaut, widerspricht dies den eigentlichen Grundsätzen. Laurie, eine Schülerin der Klasse und gleichzeitig noch Herausgeberin der Schülerzeitung, bekommt nach einem Gespräch mit ihren Eltern die ersten Zweifel, da ihre Mutter die Welle mit einer Art Sekte vergleicht. Die Welle breitet sich in der ganzen Schule aus, da die Mitglieder der Welle neue Mitglieder anwerben. Als Laurie zum ersten Mal ihre Zweifel ausspricht, wird sie von einem ihrer Mitschüler ermahnt, da er eine Mitgliedskarte mit einem X besitzt und somit jeden Verstoss gegen sämtliche Regeln der Welle melden muss.

Ben Ross sieht nur die Vorteile der Welle, da sich viele Schüler verbessern und die Klasse mit dem Unterrichtsstoff schneller vorankommt als zuvor. Er will oder kann nicht sehen, dass die Schüler aufgehört haben den Stoff zu hinterfragen oder zu analysieren. Die Rückmeldung des Footballtrainers bestärkt Ben denn ihm wurde gesagt, dass innerhalb der Mannschaft ein größerer Teamgeist entstanden ist, seit der Einführung der Welle.

Als Laurie einen anonymen, an die Schülerzeitung gerichteten Brief findet, aus dem hervorgeht, dass die ersten Schüler bedroht und geprügelt wurden, weil sie nicht der Welle beitreten wollen, ist Laurie klar, dass sie sich nun auch öffentlich gegen die Welle stellen wird. Sie veröffentlicht einen Artikel über die Welle und ihre negativen Auswirkungen auf einige Schüler, die sich der Mitgliedschaft verweigern. David, Lauries Freund, wird von seinen Freunden gedrängt Laurie wieder zur Vernunft zu bringen. David ist ebenfalls ein Anhänger der Welle. Als er sie eines Nachmittags nach der Schule abpasst und er sie bittet sich nicht mehr gegen die Welle zu richten, verneint sie. David spürt seinen Ärger in sich aufsteigen und schubst Laurie zu Boden. In dem Moment wird ihm bewusst, dass die Welle über seine Person Besitz ergriffen hat. Laurie und David versöhnen sich nach dem Vorfall und beschließen zu Mr. Ross zu gehen um die Welle zu beenden. Er willigt ein und verspricht ihnen, die Welle aufzulösen. Mr.Ross beruft eine Versammlung der Mitglieder ein unter dem Vorwand ihnen den Führer der neuen Jungendbrigade vorzustellen. Als die gesammelte Masse auf die Fernseher in der Aula blickt und sich statt dem Bild des Führers der Vorhang öffnet und ein Bild von Adolf Hitler auf einer großen Leinwand erscheint, erklärt Mr.Ross den Schülern, dass es keinen Führer gibt, aber wenn es einen geben würde, wäre es sicherlich Hitler. Die Schüler sind schockiert über sich selbst. Mr.Ross konfrontiert die Schüler mit Fragen über sich selbst und lässt sie ein eigenes Bild der gegenwärtigen Situation machen. Viele Schüler stehen unter Schock und brechen in Tränen aus, da sie erkennen was aus ihnen geworden ist. Für viele ist es schwer ins alltägliche Leben zurück zu finden, wie für Robert, da die Welle für ihn eine Art Familie geworden ist.http://www.hausarbeiten.de/faecher/hausarbeit/etk/23295.html

korte samenvatting:Ben Ross, een geschiedenisleraar op de Gordon High School, zet een project op om scholieren mee te laten maken wat er in de 2e wereld oorlog is gebeurd. De leerlingen zelf weten er niets van maar spelen wel mee in het spelletje. Er wordt een soort nieuwe Hitlerjugend opgezeten met een duidelijke boodschap:

Macht durch Disziplin!

Macht durg Gemeinschaft!

Macht durch Handeln!

Als naam krijgt deze gemeenschap ‘die Welle’. Iedereen is gelijk en het odel is om zo veel mogelijk mensen aan te sluiten.In het begin gaat alles nog helemaal prima en is er niets aan de hand maar uiteindelijk heeft Ben er geen controle meer over, ‘die Welle’ denkt uit zichzelf. Er worden mensen gedwongen om mee te gaan doen aan ‘die Welle’, zelfs als ze dat niet willen. Mensen die er niet bijzitten of die tegen ‘die Welle’ zijn worden geslagen of er wordt heel erg duidelijk gemaakt dat ze moeten meedoen en moeten ophouden met demonstreren of slechte dingen zeggen over het project.

Uiteindelijk hebben een paar leerlingen er genoeg van en ze halen Ben Ross over om te stoppen. Tijdens een bijeenkomst laat Ben de rest van de leerlingen zien hoe dom ze zijn bezig geweest en hoe ze als schapen achter hem aan zijn gelopen en tot slot dat ze zo bang waren om het belang van de groep boven dat van zichzelf te zetten.

4. Wie is de hoofdpersoon?Het boek heeft niet echt één hoofdpersoon. Bij elk hofdstuk bekijk je het verhaal namelijk door de ogen van een ander persoon. De hoofdpersonen zijn: Ben Ross en zijn vrouw Christy, Laurie Saunders, David Collins en Robert Billings.5. Wat voor iemand is dat in jouw ogen? hoe is volgens jou haar karakter?Ben Ross: Hij is een geschiedenisleraar die anders is dan alle andere leraren. Hij is jong, draagt niet graag een pak en houdt van een alternatieve manier van lesgeven. Verder is hij niet heel erg handig met elektrische apparatuur. Als Ben ergens mee bezig is, zoals bijvoorbeeld ‘die Welle’ dan raakt hij hierdoor helemaal geobsedeerd. Het is soms zo erg dat hij vergeet te koken, haast niet slaapt en alleen maar bezig is met deze bepaalde intresse.

Christy: Ook zij is leraar op de Gordon High School en de vrouw van Ben. Christy is een hele lieve vrouw voor Ben en ook heel erg geduldig. Als Ben zich weer stort op een project laat ze hem zijn gang gaan en diet zij het huishouden. Ook geeft ze Ben vaak goede raad als het uit de hand dreigt te lopen met zijn onderzoek.

Laurie Saunders: Zij is heel populair en is hoofd van de schoolkrant. In het begin vind ze ‘die Welle’ helemaal geweldig maar nadat ze er een gesprek met haar ouders over heeft begint ze toch twijfels te krijgen. Als iedereen zich helemaal aansluit bij de club vind ze het walgelijk. Laurie vind dat iedereen is gehersenspoeld en dat niemand meer voor zichzelf denkt. Ze maakt met twee anderen een blad tegen ‘die Welle’ en gaat zich heel opstandig gedragen. Uiteindelijk gaat ze samen met David naar Ben om te vragen of hij alsjeblieft het experiment stop wil zetten.

David Collins: David is de vriend van Laurie. Ook hij is in het begin helemaal fan van ‘die Welle’ en hij vind de regels van ‘die Welle’ zo goed dat hij ze ook wil invoeren bij zijn voetbalteam. In het begin gaat het allemaal rooskleurig, totdat zijn voetbalteam verliest en hij zelfs Laurie bedrijgt en bezeerd, alleen maar omdat hij in de macht van de organisatie is. Als hij hierachter komt knapt er iets bij hem en hij maakt gelijk zijn excuses bij Laurie.

Robert Billings: Hij is het buitenbeentje van de klas. Iedereen pest/plaagt hem en hij zegt liever nooit wat omdat hij bang is om nog meer gepest te worden. Door ‘die Welle’ veranderd alles en wordt hij de gelijke van de rest van de leerlingen. Hij praat zelfs met iedereen en wordt gewoon met respect behandeld, zonder gepest te worden. Robert vind het aan het einde dus ook heel erg dat het een experiment was en dat alles weer terug zou worden als het oude.6. Wat voor een relaties heeft de hoofdpersoon? Waarom zijn ze belangrijk?Ben is getrouwd met Christy. Zij is degene die hem aanspoort alles weer reht te trekken en op te houden met het project.

Verder hebben David en Laurie al sinds de eerste klas verkering en zorgen ze er samen voor dat Ben te weten komt hoe zij zich voelen over ‘die Welle’ en dat hij er mee op moet houden. Verder is Laurie goed bevriend met Amy. Door ‘die Welle’ loopt hun vriendschap stuk. Als laatste is er een goede leraar-leerling verhouding tussen Robert en Ben. Ben probeert Robert wat meer te betrekken bij de rest van de klas door middel van ‘die Welle’. Als ‘die Welle’ afgelopen is gaat Ben ook met Robert eten om het samen te hebben over hoe hij nu verder moet en hoe hij kan werken aan zijn zelfvertrouwen.

7. in welke tijd speelt het verhaal zich af? Is dat volgens jou belangrijk voor het verhaal? Heeft de Auteur met de tijd gemanipuleerd?Het verhaal speelt zich af rond 1982, de tijd waarin het geschreven is. Dit kan je merken aan dingen die ze gebruiken zoals bijvoorbeeld een oude projector met zo’n filmrol erop en dat alle leraren nog in pak naar hun werk gaan. Verder is het niet heel erg duidelijk dat het verhaal zich in die tijd afspeelt, het zou namelijk ook in het heden kunnen gebeuren. het gebeurt namelijk in een doorsnee school met leerlingen. Iets wat er overal ter wereld bestaat.

Er wordt verder wel met de tijd gemanipuleerd, nachten worden overgeslagen en lessen die de leerlingen volgen ook. Verder wordt er geen gebruik gemaakt van flashbacks.8. Waar speelt het verhaal zich af? Geeft de plaats van de handeling/ geven de omstandigheden extra betekenis aan het verhaal?het verhaal speelt zich af op de Gordon High School in Amerika. Dat het verhaal zich in Amerika afspeelt is helemaal niet belangrijk voor het verhaal. Wel dat het zich afspeelt op een middelbare school. Veel mensen, vooral ouders en leraren, vinden het namelijk niet kunnen dat zo’n experiment wordt uitgevoerd met nog relatief jonge mensen, kinderen eigenlijk. Verder is het ook heel beangstigend om te lezen hoe jongeren reargeren op zo’n situatie en dat zoiets als de 2e wereld oorlog dus heel makkelijk weer kan gebeuren, je hebt er maar één idioot voor nodig die als leider naar voren stapt en leerlingen zullen dus heel makkelijk volgen.9. Door wiens ogen volg je het verhaal? Is het een persoon in het verhaal? Of is het een manier van vertellen die niet aan een persoon gebonden is?Je volgt het verhaal via een alwetende verteller. Het leuke is alleen dat er per hoofdstuk of deelalinea weer wordt verteld over één bepaald persoon en het volgende hoofdstuk gaat dan weer over de ander. Zo hou je goed overzicht over wie nou wat denkt en blijft het lekker overzichtelijk.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen