Boekverslag :  - The Great Escape
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 810 woorden.

A. Zakelijke gegevens.

Titel: De grote ontsnapping (The great escape)

Naam van de auteur: Paul Brickhill

Naam van de uitgever: uitgeverij Areopagus

Jaar van verschijnen: 1990B. Inhoud.

Het boek.

The great escape speelt zich voornamelijk af in krijgsgevangenis Sagan Stalag Luft 3. Een groep van 200 man wil uit dit kamp proberen te ontsnappen door een tunnel. Uiteindelijk beslissen ze dat ze 3 tunnels zullen maken. Deze noemen ze Dick, Harry en Tom. Roger Bushell is de baas over deze ontsnapping en hij maakt dus het ontsnappingsplan. Tommy Guest moet voor de 200 man kleren ziet te maken. Ze beginnen met graven maar stuiten al snel op problemen zoals: 1 de tunnels storten steeds in dus gebruiken ze het hout van de bedden die niet gebruikt worden, 2 er kan in de tunnels bijna niet geademd worden er word een machine hiervoor gemaakt die kan zorgen voor lucht in de tunnels, 3 het is erg donker in de tunnels dus stelen ze kabels en lampen van de Duitsers en zorgen dat de lampen branden door elektriciteit af te tappen van de Duitsers 4 als ze in de betonnen vloer van de hutten moeten slaan komt er veel herrie hiervoor hebben ze ook een oplossing tijdens het slaan buiten zingen zodat je geen geluid hoort.

De tunnel.

Maar de tunnel Dick stort om de zoveel tijd toch in. Dus sluiten ze Dick en gaan verder met Harry en Tom. Harry wordt niet langer dus besluit Roger Bushell alleen verder te gaan met Tom. Maar de Duitsers breiden het kamp uit dus Tom moet nu nog langer worden. Dan komt er nog een probleem: waar laten ze al het zand van Tom?. Een deel van het zanddoen ze in de gesloten Dick en voor de rest hebben ze een slim plan bedacht ze laten zakjes met het zand uit de tunnel in de binnenkant van hun broek hangen dan lopen ze hiermee naar zelfgemaakte tuintjes en trekken touwtjes die aan de onderkant van de zakjes zitten los en lopen weer verder. Zo raken ze het zand kwijt zonder dat de Duitsers er iets van merken. Als Tom bijna klaar is ontdekken de Duitsers hem en slopen Tom. Nu moeten ze verder met Harry. Ze maken ook voor iedereen identiteitskaarten. Op de 24e van de maand maken ze plannen hoe ze verder naar Engeland zullen vluchten. Hier beslissen ze dat ze in groepjes zullen gaan. Eindelijk is het zo ver ze gaan ontsnappen. Opeens gaan de lichten uit in de tunnel en blijkt er een luchtaanval te zijn. Omdat alle lampen nu uit zijn kunnen ze beter ontsnappen. Maar na een tijdje gaan de lampen weer aan en gingen ze weer verder tot de 87 man hierna zou het te licht worden om nog verder te gaan.

Na een paar dagen werden er 15 man opgepakt. Deze manen werden teruggebracht naar het kamp. Een week later kwam er nieuws bij de Duitse staf van het kamp dat er 50 mannen waren dood geschoten en dat er 3 het tot Engeland hadden gehaald.

In 1945 aan het eind van de oorlog vloog Bowes van de R.A.F naar Duitsland om een onderzoek in te stellen over de dood van de 50 mannen. Tegen 1947 wist hij dat 46 van de 50 mannen in koele bloede waren neergeschoten. Zij waren neergeschoten op stille wegen. Een paar mensen van de Gestapo werden gearresteerd. 5 werden levenslang opgelegd en 13 kregen de doodstraf.Ik denk dat de schrijver hier iets wou schrijven over hoe het er aan toe ging in een gevangeniskamp. Dit verhaal is echt gebeurd. Het is een oorlogsboek.

D. Informatie over de auteur.

Paul Brickhill.Paul Brickhill geboren 20/12/1916 in Melbourne Victoria Australiƫ

Stierf in 23/4/1991 in Sydney AustraliƫHij begon als krantenverslagenver bij de krant “De Zon”. In de oorlog heeft hij gevlogen in TunesiĆ« voor de Koninklijke Australische Luchtmacht. Maar werd in 1943 neergeschoten en naar Luft Stalag 3 gebracht. Hier heeft hij meegeholpen en gedaan aan de ontsnapping. Na de oorlog gaat hij weer bij de krant werken maar gaat daar al snel weer weg om aan zijn eerste boek te beginnen, getiteld Vlucht naar gevaar.Deze auteur schrijft vooral spannende boeken.Ze gaan meestal over de oorlog.Ze vinden dat hij goed schrijft.Brekers van de Dam

Vlucht van Matrijs

C. Mening.

1. Ik vond het een spannend boek omdat de personen in het boek proberen te ontsnappen en daarna uit de handen van de Duitsers proberen te blijven. Ook vind ik het leuk om te weten hoe ze die tunnel en alles eraan hebben gemaakt.2. Toen ze probeerden te ontsnappen liep een bewaker zo naar het gat maar stopte net op tijd en deed vlak naast het gat een plas. Ik vind dit spannend omdat als hij verder was gelopen had hij alles ontdekt

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen