Boekverslag : J.k. Rowling - Harry Potter And The Prisoner Of Azkaban / Harry Potter En De Gevangene Van Azkaban
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1019 woorden.

Harry Potter en de Gevangene van AzkabanAuteur:


J.K. RowlingBiografie

J.K. (Joanne Kathleen) Rowling (1965) groeide op in Chepstow, Engeland. Na de middelbare school studeerde ze Frans en Klassieke Talen, werkte voor Amnesty International en gaf een aantal jaren les. Ze verhuisde naar Portugal om Engels te doceren, en ontmoette daar haar eerste echtgenoot. Het huwelijk hield echter geen stand en na de scheiding in 1993 verhuisde zij naar Edinburgh met haar pasgeboren dochter. Omdat ze in een kleine flat woonde, schreef ze in café Nicholson aan haar boek en wist Harry Potter en de Steen der Wijzen in zes maanden te voltooien. Zowel dit debuut als de drie volgende Potterdelen werden overstelpt met bekroningen en prijzen.

In Nederland kregen de Harry Potterboeken onder andere de vermeldingen Beste Boek van het Jaar 2001, Prijs van de Jonge Jury, de Hotze de Roosprijs en de Prijs van de Kinderjury voor het beste kinderboek ooit.

Bij het verschijnen van Harry Potter en de Vuurbeker op 8 december 2000 openden boekhandels in heel Nederland ’s nachts hun deuren. De vier delen hebben maandenlang bovenaan de bestsellerlijsten gestaan.

Het laatste deel, Harry Potter en de Orde van de Feniks, brak alle records. Bij het verschijnen op 22 november werden er meer dan 400.00 exemplaren verkocht. Ook nu weer gingen de boekhandels 's nachts open.

De verfilming van Harry Potter en de Steen der Wijzen werd najaar 2001 uitgebracht, de film Harry Potter en de Geheime Kamer verscheen precies een jaar later in de bioscoop. Harry Potter en de Gevangene van Azkaban is in Nederland op 3 juni 2004 in première gegaan.

Voor auteur Rowling een verbijsterend succes, dat zij niet heeft kunnen voorzien toen zij jaren geleden, tijdens een lange treinreis, de figuur Harry Potter bedacht en ter plekke de plots verzon voor zeven boeken. Rowling heeft het laatste hoofdstuk van het zevende deel al geschreven: dit bevindt zich in een bankkluis in Edinburgh.

Rowlings favoriete auteurs zijn Jane Austen en Roddy Doyle, en voor kinderen Edith Nesbit. Zelf koos zij er niet bewust voor om kinderboeken te schrijven. Rowling schrijft over wat zij zelf spannend en interessant vindt en volgens haar verklaart dat ook de populariteit van haar boeken onder volwassenenUitgeverij: De Harmonie te Amsterdam gedrukt door Drukkerij Hooiberg te EpeGenre van het boek: sprookjes, humorPersonages:

Harry Potter:

Harry Potter heeft een litteken in een vorm van een bliksemschicht op zijn voorhoofd en hij krijgt het ieder jaar weer voor elkaar om in de problemen te komenRon:

Ron is Harry’s beste vriend. Hij heeft, net als alle andere Wemels rood haar en veel sproeten. Ron is redelijk snel jaloers maar heeft wel bijna alles over voor Harry en weet hem altijd weer te redden uit de raarste situaties.Hermelien:

Hermelien is Harry’s en Ron’s vriendin ze heeft redelijk lang krullend bruin haar. Ze komt uit een dreuzelgezin maar ondanks dat , is ze de beste leerling van de klas. Ze is gek op Huiswerk maken en weet bijna overal antwoord op.Sirius Zwarts:

Sirius Zwarts was de beste vriend van de Potters. Hij heeft twaalf jaar onschuldig in Azkaban gezeten. Hij heeft heel erg vet slonzig zwart haar en gescheurde kleren. Hij is erg somber maar ook wel weer blij als hij Harry weer ziet.Thema:

Het verhaal draait erom dat Sirius Zwart uit Azkaban is ontsnapt en dat hij volgens bijna iedereen, Harry Potter wil vermoorden Hij komt een paar keer in Zweinstein met een mes. Maar dat is niet om Harry te vermoorden maar om schurfie de rat van Ron te vermoorden die een faunaat( iemand die in een dier kan veranderen) is en door in rat te veranderen ervoor gezorgd heet dat Sirius in de gevangenis kwam omdat ze hem verdenken van de moorden op 12 dreuzels terwijl hij het niet was maar Peter Pippeling.Samenvatting:

Als Harry op zijn verjaardag te weten komt dat tante Margot een week op bezoek komt vindt hij dat niet leuk. De laatste avond plaatst hij haar ook nog is op. Hij vlucht dan snel weg. 2 straten verder ziet hij een zwarte hond en doet zijn toverstok omhoog maar dan roept hij per ongeluk De Collectebus op. Daar komt hij erachter wat Sirius Zwart werkelijk is en zijn ouders heeft verraden. Eenmaal op school is er een griezelige voorspelling met waarzeggerij dat Harry dit jaar DOOD gaat. De school wordt dan beschermd tegen Sirius Zwart door Dementors. Om die te bestrijden leert hij van Lupos hun Verweer tegen de Zwarte Kunsten leraar Patronus waarmee hij Dementors kan wegjagen. Maar als ze op een avond weerkomen van Hagrid komt er een zwarte hond op hun af die Ron pakt en mee sleurt onder de Beukenwilg. Harry en Hermelien gaan dan snel die hond achterna en komen daar Ron en Sirius zwart tegen. Dan komt Lupos plotseling ook nog en samen proberen ze hen te overtuigen dat schurfie Peter Pippeling is en dat hij dood moet. Maar dan komt Sneep ook nog eens en die probeert Sirius te pakken. Harry spreekt dan een vloek uit over Sneep. Daarna lukt het ze om Schurfie in Peter te veranderen en gaan ze naar boven naar Zweinstein. Maar het is volle maan en daardoor verandert Lupos in een weerwolf en probeert hen te doden. En om hen te beschermen verandert Sirius weer in een hond en raakt zwaargewond, dan willen de Dementoren hem ook nog zijn ziel uitzuigen. Maar Harry weet hem te redden. Sirius wordt dan gevangen genomen en door een tijddrijver die Hermelien heeft weten zij en Harry hem te laten ontsnappen. En krijgt hij toestemming om volgend jaar naar zweinsveld te gaan.Eigen mening:

Ik vond het onderwerp Toverkunsten heel erg interessant, omdat het heel erg leuk en meestal spannend is om te lezen er zijn ook veel soorten verschillende personages in dit boek en er zijn heel veel vreemde gebeurtenissen. Het boek is ook geschreven in goede stijl lekker spannend veel avonturen maar toch ook wel weer ontroerend als Harry bijvoorbeeld erachter komt wie zijn ouders heeft verraden en wie zijn peetvader is. En het is ook erg goed in goede volgorden opschreven en niet in een keer dat je iets heel anders van het verhaal leest.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen