Boekverslag : Remco Campert - Tjeempie, Of Liesje In Luiletterland
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 647 woorden.

Nederlands Leesdossier; Tjeempie van Remko Kampurt

Uitgave 1968 door de Bezige Bij te Amsterdam



LEESDOSSIER NL: TJEEMPIE




Toen ik voor het eerst dit boek in handen had gekregen wist ik er niet zoveel van. Ik keek naar de voorkant van het boek en zag een halfnaakt meisje met een banaan in haar hand die in haar mond is gestoken en een tas en bretels die haar borsten afschermen. Ook wist ik niets van de schrijver van het boek, ik heb nog nooit van Remko Kampurt gehoord. Zijn foto op de achterkant van het boek kwam me ook niet bekend voor. Van het onderwerp van het boek was ik wel op de hoogte. Er werd in de les verteld dat dit een boek is dat op oude stijl is geschreven (1968) en dat het een beetje een seksistisch boek is (voor die tijd). Er werd verteld dat het om een meisje gaat die voor een opdracht voor school opzoek is naar moderne schrijvers voor een opdracht voor school en dat er dan allemaal rare dingen zouden gebeuren.



Mijn verwachtingen voor dit boek waren middelmatig. Ik wist niet precies wat er allemaal zou gaan gebeuren maar ik was ook wel steeds nieuwsgierig naar de volgende pagina. Het heeft mijn verwachtingen dan wel voldaan. Verdere factoren bij het uitkiezen van dit boek heb ik niet gehad. Het leek mij gewoon een boeiend boek.



De titel van het boek was wel apart uitgekozen. Tjeempie, is een woord dat Liesje altijd zegt in het boek als ze geschokt is. Verder is het boek luguber, op de achterkant staat namelijk geen beschrijving van het boek. Het boek daar aantegen geeft wel een duidelijk beeld van de schrijver. Uit mijn ervaringen blijkt dat de schrijver zich graag toeprijst in zijn boek. Over het onderwerp kun je wel veel leren. Waarschijnlijk was het in de tijd dat het boek geschreven is seks eigenlijk een slecht iets, het werd in ieder geval niet gewaardeerd als jongeren zich afvroegen wat seks was. Zelfbevrediging werd ook als een taboe iets gezien. Het boek laat hier juist de andere kant van zien en bespreekt seks vrijwel uitgebreid. Elke rare situatie waar Liesje in terecht komt word er hoe dan ook gespeculeerd over seks.



Het verhaal is redelijk boeiend. Het begint goed, ook al zijn er een paar pagina’s in waar je alleen maar leest en niet snapt waarom dat relevant zou zijn voor de verhaallijn. Uiteindelijk sluit het boek af met een absurd maar wel grappig einde, wat wel weer boeiend was om over na te denken.



De meest sympathieke persoon in het boek is denk ik dan wel het Roofdier. Dit omdat hij soms wel aardig is, maar soms weer niet. De rest is allemaal eigenlijk negatief en zitten alleen maar te zeuren en te klagen over allerlei dingen. De meest onsympathieke persoon in het boek is Liesje’s moeder. Zij vind dat zij haar Paasopdracht (het interviewen van moderne schrijvers) een slecht idee en is van plan Liesje tegen te gaan houden. Waarna Liesje stiekem het huis uitglipt en naar de hoofdstad gaat om moderne schrijvers te zoeken.

Ik zou mijzelf als het Roofdier zien, dit omdat deze personage eigenlijk zeer sterk is qua emoties, maar het soms ook niet kan volhouden als het teveel word. Daar aantegen zou ik mezelf zeker niet als de moeder van Liesje kunnen voorstellen. Zij is veel te streng en veel te bekakt.

Ik vind dat Liesje eigenlijk haar problemen niet goed oplost. Ze gaat met teveel vreemde mensen mee naar huis, laat zich gebruiken zonder baat erbij te hebben en doet dingen die ik nooit zou doen. Onder andere verkeerde beslissingen nemen. Bijvoorbeeld dat ze bij het Roofdier op bezoek is, en hem vraagt wat seks is, en hij dit redelijk goed uitlegt door andere woorden te gebruiken als de gebruikelijke geslachtsdelen benamingen, hij doet het zelfs voor. Ze kon het ook gewoon in het woordenboek opzoeken wat het betekende.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen