Boekverslag : Gijs Wanders - Stille Getuigen
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1570 woorden.

Bibliografie

STILLE GETUIGEN (1e druk 1992)

Wanders, Gijs

Rotterdam : Lemniscaat, 1994, 3e druk

148 bladzijdes



Samenvatting

Isabel’s vader is weg gelopen van huis en haar broers zijn doodgeschoten. Van Isabel’s vader en zusje is het nog niet zeker of hun nog leven. Daarom bezoekt Isabel, Isabel’s moeder en een vriendin van de moeder, Anna, een graf. Gelukkig liggen ze daar niet in en is er dus nog hoop. Als de drie terug naar huis willen moeten ze op passen voor de avondklok. Als je nog buiten bent na de avondklok word je zonder pardon neergeschoten. Onderweg wordt Anna aangehouden door de politie. Ze moeten meekomen naar het hoofdbureau. Anna moet haar papieren inleveren aan de commissaris en kan dus de stad niet meer uit



De volgende dag worden ze wakker in een klooster. Daar krijgen ze te horen dat haar zus, Patricia, wordt vastgehouden en dus nog leeft.



's Middags komt Isabel Jorge tegen, een vriend van haar. Eigenijk moet Jorge in het klooster blijven omdat hij daar veilig is voor de politie. Toch gaan ze naar de markt toe. Daarna gaan ze naar de oma van Ester, de overleden zus van Jorge. Als hij weer uit het huis gaat ziet hij de politie. Jorge weet niet te ontsnappen en wordt vermoord



Als Isabel weer thuis is gaat ze naar haar vriendin Valeria toe. Ze blijft daar ook eten. Tijdens het eten begint Valeria’s vader over het verzet. Hij kan niet begrijpen dat Anna en de moeder van Isabel gekozen hebben voor de kant van de indianen.



Overmorgen gaat moeder naar het ministerie van Oorlog. Ze had eigenlijk al terug moeten zijn maar ze is er nog steeds niet. Daarom belt Isabel Anna. Anna komt bij Isabel thuis en zegt dat er weer mensen zijn gedood door het leger maar dat moeder er niet bij was. Dan begint er een discussie over wat het voor zin heeft wat ze aan het doen zijn. Isabel is het niet met Anna eens en ze krijgen een steeds slechtere band.



In de kathedraal wordt een rouwdienst gehouden voor de vele slachtoffers de laatste tijd. Plotseling komt er een militair binnen die denkt dat er twee soldaten zijn begraven in de kathedraal. Ondertussen thuis bij Isabel komt er een terreinwagen aan. Ze herkent de zwarte wagen nog van een aanslag van een paar dagen terug. Ze wilt ontsnappen maar ze is te laat. De deur gaat open en er staan drie mannen buiten. Ze willen weten waar haar vader is. Het hele huis wordt onderzocht en vernielt. Weer in de kathedraal worden veel mensen onder schot gehouden. Dan zien ze Anna staan. Een kolonel wilt met haar praten en hij zegt dat ze binnen een dag het land uit moet.



Anna en Isabel gaan met de agent Somoza, waarvan ze denken dat hij het verzet steunt, naar de grens toe. Wanneer ze in de auto zitten zegt Somoza dat ze niet meer naar de grens kunnen en moeten ze dus terug. Somoza wilt hun terug rijden naar het leger waar blijkt dat hij het verzet helemaal niet steunt. Hij wilt Anna neerschieten maar Anna pakt zijn geweer eerder en schiet hem neer. Ze gaan snel de auto uit en gaan te voet verder. Ze gaan weer richting de grens en komen een klein dorpje tegen. Daar mogen ze blijven slapen en krijgen ze te horen dat ze met een trein verder naar de grens kunnen.



De volgende ochtend zijn ze al snel wakker om naar de trein te gaan. Als ze in de trein zitten is het een tijdje niet druk. Maar na een stukje rijden wordt het al snel vol. Isabel wilt een zwarte zwangere vrouw laten zitten. Zij wilt niet en dus vraagt Isabel het nog een keer. Hierdoor begint een blanke man te roepen dat zwarten nooit tevreden zijn. Een indiaan komt voor Isabel en de zwarte vrouw op. Opeens willen twee mensen van het leger de trein binnen komen om de passagiers te controleren. Anna zegt tegen de indiaan dat ze haar niet mogen zien. Ze vluchten met zijn drieën naar zijn huis.



Ze blijven bij de indiaan, Pachito, slapen. De volgende dag worden ze wakker en worden ze naar een kathedraal gestuurd. Daar kunnen ze nog voor een tijdje blijven. ’s Nachts wordt er een dronken man vermoord door de burgemeester, die gelijk ook de politie is. Die morgen wordt er gedemonstreerd bij het huis van de burgemeester. Hij word vermoord door een geweer. Vlak daarna komt Pachito aangerent. Hij zegt ‘We zijn bevrijd.’



Door Matthijs



Verhaalanalyse



Titelverklaring


Het boek heet Stille Getuigen, omdat er wordt verteld over mensen in massagraven. Die mensen zijn getuige van de misdaden van de politiek en ze zijn getuigen van mishandelingen. Maar omdat ze dood zijn zullen ze niets zeggen, dus ze zijn stil.

(http://huiswerk.leerlingen.com/boekverslag/38745/)



Genre

Het genre is onderdrukking



Personages

Hoofdpersonage: Isabel.

Er wordt niks over de leeftijd vertelt maar ik verwacht 12-14 jaar.

Over het uiterlijk wordt niks vertelt.

Isabel is erg rustig en houdt niet van oorlog. Het liefste hielp ze Anna en haar moeder niet mee en leed ze gewoon een normaal leven.

Ze heeft een goede band met haar moeder maar met Anna iets minder, maar hoe verder het verhaal vordert des te beter de band wordt.

Ze verandert niet in de loop van het verhaal.

Ze leeft in een normaal milieu; ze is niet arm en ze is niet rijk.

Soms laat ze Anna over bepaalde dingen anders denken.

Ze wilt graag dat ze niets met het verzet te maken heeft en dat ook alles ophoudt.



Bijpersoon: Anna

Erg strijdlustig, nergens bang voor, gaat tot het eind.

Ze helpt Isabel en haar moeder met het vinden van Isabel’s zus en vader.

Ze is een vriendin van Isabel’s moeder



Bijpersoon: Moeder van Isabel

Net als Isabel; ook rustig.

Ze zoekt haar man en haar dochter.

Ze is een vriendin van Anna en de moeder van Isabel.



Bijpersoon: Pachito

Relaxed en aardig. Als hij word uitgescholden blijft hij ook rustig.

Hij helpt Anna en Isabel (zie ook samenvatting).



Tijd

In het verhaal spelen ook indianen een rol. Maar er was ook al een telefoon dus ik verwacht toch zeker niet meer dan 50 jaar geleden.

(http://nl.wikipedia.org/wiki/Telefoon)



De tijd tussen het begin en het einde duurt ongeveer een maand.

Het verhaal is chronologisch

Er zijn flash-backs als Isabel over haar vader en haar zus denkt. Hierdoor krijg je meer te weten van de persoonlijkheid van hun

Er zijn (bijna) geen sprongen in tijd en ze spelen geen rol in het verhaal



Vertelsituatie

Het verhaal wordt vertelt door een verteller alhoewel je soms wel kijkt door de ogen van Isabel



Er wordt gebruikt gemaakt van de personale vertelsituatie. Je wist namelijk niet dat Somoza wel echt bij het leger hoorde en er wordt geen ‘ik’ gebruikt in het verhaal.



Ruimte

Het verhaal speelt zich vooral af in verschillende dorpjes. Ook speelt het eventjes af in het oerwoud.



Thema en motieven

Het thema is onderdrukking en verzet

Motieven zijn dood, burgeroorlog en vriendschap

(http://www.lemniscaat.nl/dynamic/boekdetails.php?isbn=9060698622)



Bedoeling

De schrijver wilt aangeven hoe erg oorlogen zijn tegen het leger en dat er veel werd gediscrimineerd vroeger tegen de indianen



Tekstbeleving

Ik vond dit boek een saai boek. Er werd veel onnodige details ingegeven zoals als ze in de trein zitten staat er in totaal 6 keer ‘Tik-ke-dik-ke-dom’. Verder vind ik ook dat er te weinig over de personen wordt verteld en dan vooral over de hoofdpersoon. Ik kan me niet inleven in een boek als ik niet een bepaald uiterlijk van die persoon kan voorstellen. Ook vond ik sommige delen langdradig en raakte ik snel mijn aandacht kwijt waardoor ik vergat wat ik gelezen had. Overigens ligt het onderwerp mij niet zo. Maar ik dacht van ‘ik geef het nog een kans’. Wel leuk is dat je een goed zicht krijgt over hoe onrechtvaardig de mensen behandeld werden. Er komt bijna geen spanning in voor. Als ik zin had om een informatief boek te lezen was dit boek perfect geweest. Maar jammer genoeg zocht ik toch echt een goed leesboek…



Informatie over de auteur

Geboortedatum: 13 april 1950

Geboorteplaats: Winschoten, Nederland

Contactadres:

Gijs Wanders

p/a Lemniscaat b.v.

Postbus 4066

3006 AB Rotterdam

tel: (010) 414 17 44

fax: (010) 414 15 60

e-mail: info at lemniscaat.nl

Nederland



Biografie: Na de middelbare school ging Gijs Wanders bij de Winschoter Courant werken als leerling-journalist. Maar hij wilde de wereld in. Na drie jaar werken had hij genoeg gespaard en trok hij met zijn vrouw door Noord- en Zuid-Amerika. Weer in Nederland ging hij opnieuw voor een krant werken, maar achter zijn bureau hield hij het niet uit. Hij werd correspondent voor de NOS-radio, kranten en tijdschriften en bezocht verschillende oorlogsgebieden. Tot hij hoorde dat hij op een dodenlijst stond, toen keerde hij terug naar Nederland. Hij werkt nu als redacteur en presentator voor het NOS Journaal. Gijs Wanders heeft twee dochters.



Profiel: De boeken van Gijs Wanders hebben een duidelijke boodschap. Hij wil laten zien wat voor vreselijke gevolgen een dictatuur of militair bewind kunnen hebben voor het gewone volk. Hij maakt daarbij gebruik van zijn eigen ervaringen en baseert zich dus op de werkelijkheid. Zijn boeken geven veel informatie over het leven in Afrikaanse, Midden-Amerikaanse en Zuid-Amerikaanse landen. Doordat hij in zijn boeken veel nadruk legt op de boodschap, is er minder ruimte voor zijn hoofdpersonen. Naast de ellende laat Gijs Wanders ook positieve dingen zien zoals solidariteit en vriendschap; zijn boeken lopen goed af.



Boeken:

1987 Vogelvrije vrienden (Lemniscaat / 5e druk 1998)

1989 Spoorloos verdwenen (Lemniscaat / 5e druk 1998)

1992 Stille getuigen (Lemniscaat / 4e druk 1998)

1995 Gedwongen verzet (Lemniscaat / 3e druk 1998)



Bekroningen:

1990 Tip van de Nederlandse Kinderjury 13 t/m 16 jaar voor Spoorloos verdwenen

1993 Tip van de Nederlandse Kinderjury 13 t/m 16 jaar voor Stille getuigen

1996 Tip van de Nederlandse Kinderjury 13 t/m 16 jaar voor Gedwongen verzet

(http://home.wanadoo.nl/richard.thiel/auteurs/gwanders.htm)
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen