Boekverslag : J.r.r. Tolkien - The Hobbit / De Hobbit
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 853 woorden.

Boekverslag De HobbitAlgemene gegevens


Auteur: J.R.R. Tolkien

Titel: De hobbit of daarheen en weer terug

Uitgeverij: Het Spectrum, Utrecht, 1960

Genre: Fantasie en avontuurBeschrijving van de inhoud

Het verhaal speelt zich af in Midden-Aarde, dus niet in onze wereld, rond het jaar 3000 van de Derde Era. Er wonen verschillende wezens, zoals Hobbits, Dwergen, Tovenaars en Elfen, maar ook gewoon Mensen.

Bilbo, een Hobbit, wordt gevraagd door Gandalf, een Tovenaar, om mee te gaan met een groep Dwergen, naar een berg, de Eenzame Berg, waar een draak woont, Smaug genaamd. De draak heeft schatten van deze Dwergen gestolen. Bilbo, Gandalf en de 13 Dwergen gaan op weg om deze schatten weer terug te halen.

Onderweg beleeft het gezelschap veel avonturen. Het belangrijkste avontuur is de ontmoeting van Bilbo met Gollem. Bilbo raakt verdwaald in een grot en daar vindt hij een Ring. Later komt hij dan het schepsel Gollem tegen. Bilbo en Gollem gaan een raadselspel spelen, de eerste die een raadsel niet weet, heeft verloren. Als Bilbo verliest, mag Gollem hem opeten, maar als Gollem verliest, moet hij Bilbo uit de grot leiden. Wanneer Bilbo heeft gewonnen, houdt Gollem zich niet aan de afspraak. Bilbo ontsnapt aan Gollem en vindt op een listige manier toch de uitgang.

Wanneer de groep reizigers bij de Eenzame berg is aankomen en de ingang in de berg hebben gevonden, gaat Bilbo naar binnen. Hij komt daar de draak Smaug tegen en ziet ook alle schatten van de Dwergen. Smaug wordt boos omdat Bilbo de schatten wil meenemen. Bilbo en de Dwergen moeten zich verstoppen omdat de draak hen wil doden. Smaug gaat ondertussen naar het stadje Esgaroth en valt daar de mensen aan die daar leven, omdat Bilbo had gezegd dat hij daar was geweest. Smaug wordt dan gedood door een dappere boogschutter. Zo krijgen de Dwergen hun schatten weer terug. Bilbo krijgt als beloning van de dwergen een hoop schatten, waaronder een maliënkolder van mithril, die zo ligt is als een veertje en heel erg hard.Thema’s

Het thema van het boek is: Je kunt meer dan je denkt. Dit is duidelijk omdat Bilbo nog nooit eerder een dief is geweest, maar het toch heel goed doet.

Een ander thema van het boek is: Ga moeilijke zaken niet uit de weg, want later ben je er toch blij mee dat je het hebt gedaan. Dit is duidelijk omdat Bilbo eerst niet mee wil gaan op reis naar de Eenzame Berg, maar dat hij er achteraf toch wel blij mee is dat hij is gegaan.Eigen mening over het boek

Ik vind het zelf een heel goed boek, omdat het vaak heel spannend is. De schrijver maakt het spannend door je soms met een vraag achter te laten of door de situatie zo erg te maken, dat je er eigenlijk niet meer uit zou kunnen ontsnappen. Dat is bijvoorbeeld het geval als Bilbo, de dwergen en Gandalf in bomen zijn geklommen om te ontsnappen aan Wargs, een soort wolven.

Ik vind het leuk dat het boek veel liederen bevat. Deze gaan meestal over hoe de Dwergen zich voelen en hoe fijn het bij hen thuis is.

Het boek is best wel moeilijk geschreven en soms zie je door de taal dat het al een oud boek is. Er zijn twee verschillende versies van het boek, een grote en een kleine. De kleine versie vond ik moeilijk om te lezen, omdat de letters er heel klein in zijn. In de grote versie zijn de letters net wat groter en is het dus makkelijker om te lezen. Het boek is een C boek.

Ik vond het vooral een leuk boek omdat het in een nieuwe wereld speelt met andere wezens. Het is daardoor een echt fantasie verhaal, waar ik veel van houd. De plaatsen in die andere wereld waar de avonturen zich afspelen zijn duidelijk beschreven. Hierdoor krijg je een goed beeld bij het verhaal en is het makkelijker en leuker om het boek te lezen en je in te leven in de hoofdpersoon.

Het boek heeft soms grote en soms kleine hoofdstukken. Ik vind zelf de kleine hoofdstukken prettiger om te lezen. Dit komt omdat ik zelf geen snelle lezer ben. In het begin heb je een groot hoofdstuk. Toen ik het boek ging lezen moest ik me door het begin heen bijten. In het hoofdstuk gebeurde nog niets bijzonders. Dit maakte het begin een beetje saai.

In totaal zijn er 19 hoofdstukken en 253 bladzijden in allebei de versies. De lengte van de hoofdstukken varieert van 4 tot 24 pagina’s. Er zijn meer grote dan kleine hoofdstukken. In de meeste hoofdstukken speelt zich een avontuur af. Deze zijn spannend, soms kreeg ik er de rillingen van. Er komen namelijk spinnen in voor die groter zijn dan jij en ik.

Ik heb het boek gelezen omdat ik fan ben van de film ‘Lord of the Rings’. Ik heb alle drie de films gezien, maar ik heb de boeken nog niet gelezen. Ik ben begonnen met “De Hobbit” omdat dit boek vertelt hoe Bilbo aan de Ring is gekomen. Deze Ring speelt een belangrijke rol in ‘In de Ban van de Ring’. Het boek werd ook aangeraden door mijn vader en mijn broer.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen