Boekverslag : Francine Oomen - Hoe Overleef Ik Het Jaar 2000?
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1341 woorden.

Leesverslag “Hoe overleef ik het jaar 2000?”



Zakelijke gegevens


Datum: 2-11-‘04

Auteur: Francine Oomen

Titel: Hoe overleef ik het jaar 2000?

Uitgever: Van Holkema & Warendorf

Plaats en jaar van uitgave: Houten, 1999

Aantal bladzijden: 125

Genre: Toekomst



Inhoud

Korte samenvatting van de inhoud


Rosa viert Oud en Nieuw bij haar vriendje Jonas, die in Limburg woont op een boerderij. Ze denken dat alles leuk gaat worden en goed zal gaan, maar Jonas’ vader denkt daar anders over. Hij denkt dat de millenniumwisseling anders zal verlopen dan andere jaarwisselingen en dat de machines op hol zullen slaan omdat ze weer op 00 komen te staan en daardoor alle stroom zal uitvallen. Hij heeft een voorraad ingeslagen zodat zij kunnen overleven wanneer het fout gaat. Om 12 uur ’s nachts wanneer al het vuurwerk wordt afgestoken en iedereen blij is en opgewonden, horen ze opeens oorverdovende knallen en dreunen. Zoals Jonas’ vader al dacht, is de stroom uitgevallen. In de stad wordt het een verschrikkelijke chaos. Na een poosje komen mensen erachter dat de vader van Jonas een voorraad heeft ingeslagen en wordt het huis overvallen. Buurman Mat krijgt het voor elkaar, samen met Jonas om alle mensen weg te jagen en zo is het in het huis goed afgelopen. Ze besluiten om in de boerderij van Jonas’ familie te overnachten. Dan opeens gaat de telefoon, gaan alle lampen weer aan, met andere woorden het probleem is opgelost.



Personen

De hoofdpersonen zijn Rosa en Jonas. Ze zijn al heel verstandig en maken in het boek zelfs een vuurplaats zodat ze water kunnen koken. Jonas heeft van buurman Mat leren jagen met Toepie, het hondje van Jonas dat 8 maanden oud is.

Andere personen die veel voorkomen, zijn natuurlijk de ouders van Jonas. Zij hebben hun handen vol aan het overleven en het zorgen voor Jonas en Rosa.

Buurman Mat en boer Dirks komen ook geregeld voor in het verhaal. Dit zijn twee boeren die vlakbij Jonas wonen. Boer Dirks is al best oud en overlijdt aan het einde van het verhaal door een hartaanval. Buurman Mat helpt de familie van Jonas met het bewerken van het kleine stukje land wat ze hebben en met het verzorgen van de dieren.

Later in het verhaal komt de vader van Rosa ook naar de boerderij en blijft daar slapen, totdat de problemen zijn opgelost. Hij helpt de vader van Jonas en buurman Mat met het zware werk.



Plaats

De plaats waar het verhaal zich afspeelt, is op de boerderij van Jonas’ familie. De boerderij ligt aan de rand van een bos. De boerderij is groot. Ze hebben twee grote schuren en nog een klein schuurtje waar gereedschap ligt, een woonhuis, een moestuin en een plek waar de dieren leven. De boerderij van de familie van Jonas ligt niet ver van de stad af, je kunt er gewoon naartoe lopen. De boerderijen van Jonas’ familie, die van buurman Mat en die van boer Dirks liggen niet op een kluitje naast elkaar, maar liggen ook niet kilometers van elkaar af.

In het verhaal gebruiken ze niet de auto, omdat ze benzine willen sparen voor in noodgevallen en doen daarom alles lopend. Wanneer ze de zus van boer Dirks gaan halen uit het bejaardentehuis dat aan de andere kant van de stad ligt, moeten ze ongeveer 2 kilometer lopen naar het tehuis.



Tijd

Het verhaal speelt zich af rond de jaarwisseling van 1999 naar 2000. Je maakt dit op omdat er als hoofdstuk steeds een datum met tijd staat. De hoofdstukken hebben dus geen titel maar een datum met tijd erbij. Het verhaal duurt bij elkaar van 30-12-’99 18:55 tot 16-02-’00 11:44. Dit is dus in totaal 18 dagen. Het verhaal wordt verteld in een chronische volgorde. Je hebt niet dat je eerst over die dag praat en dan opeens over drie dagen geleden. Er is dus ook geen tijdsversnelling en tijdsvertraging, er zijn ook geen dagen die door elkaar staan en er zijn ook geen flashbacks.



Begin

Het is het tweede boek van een serie, dus je weet al wie de personen zijn en hoe ze zijn. Een echte inleiding van de personen is er dus niet. Het verhaal begint dat Rosa op het station staat en belt naar Jonas dat ze eindelijk is aangekomen na een lange vertraging. Ze wordt dan opgehaald en ze gaan naar de boerderij waar alles zich afspeelt. Al na een paar bladzijden is het Oud en Nieuw en begint het probleem dat de machines op hol slaan.



Probleem en afloop

Het belangrijkste probleem is dat de machines op hol slaan omdat de getallen weer op 00 staan en dat de elektriciteit uitvalt. Hierdoor is er geen telefoon meer, geen computer, geen televisie, maar ook geen diepvries in de supermarkten, geen fabrieken meer die werken, geen beveiligingsystemen, noem alles maar op wat tegenwoordig met elektriciteit werkt.

Het boek eindigt wel goed, maar aan het einde overlijdt er wel iemand, maar die was al oud. Verder gaat alles goed in het boek. Rosa heeft een keer een heel diepe snee in haar arm, Toepie zijn pootje heeft geklemd gezeten en buurman Mat krijgt een plank tegen zich aan, waardoor zijn pols omklapt. Alle verwondingen worden goed verzorgd en genezen allemaal weer goed.

Het verhaal heeft een gesloten einde, maar omdat het een deel is van een serie is het eigenlijk ook een open einde.

Het verhaal is realistisch, omdat het echt gebeurd had kunnen zijn en omdat sommige mensen er ook zo over dachten. Diverse mensen hadden ook een voorraad eten ingeslagen, omdat ze niet wisten wat er zou kunnen gebeuren.



Perspectief

Het perspectief is de verteller. Alles wordt gezien en beschreven in de ogen van de verteller. Als iemand iets denkt, wordt dat ook geschreven door de verteller. Het wordt niet verteld in de ik-vorm of in de hij/zij-vorm. Er is steeds in het boek maar één perspectief, het verandert niet opeens in het boek.



Titel en omslag

De titel kun je verklaren omdat het aan het begin van het jaar 2000 al helemaal verkeerd gaat. Je kunt dan denken: “Hoe kan ik dit overleven?”. Het is een geluk bij een ongeluk dat Jonas’ vader een hele voorraad heeft ingeslagen voor als het mis zou gaan. Als hij dit niet had gedaan, hadden ze allemaal honger geleden en waren ze misschien ook wel winkels gaan plunderen of misschien nog wel erger. De titel kun je met de omslag van het boek verbinden, omdat je op de voorkant ziet wat er gebeurt om 12 uur ’s nachts wanneer de fabrieken ontploffen en alle machines op hol slaan.



Beoordeling

Eigen mening


Mijn eigen mening over dit boek is dat ik het een heel goed boek vind, het is ook een boek wat mij heel erg aanspreekt. Er zijn veel problemen in het verhaal en die moeten dan weer worden opgelost. In sommige gevallen kon ik er niets voor verzinnen, dat het toch nog goed zou aflopen. Bijvoorbeeld toen de boerderij van Jonas’ familie door mensen werd overvallen, dat Mat zijn pols werd omgeklapt en Rosa’s vader van achter werd aangevallen.

Ik vind het ook leuk dat het op een boerderij afspeelt, want ik ben zelf dol op dieren. Vooral Toepie vind ik heel erg schattig. Ik vond het wel zielig toen zijn pootje klem kwam te zitten.

Wat ik vooral goed vind, is dat het een boek is wat zich in de toekomst afspeelt en je dus niet weet wat er had kunnen gebeuren. Mensen dachten dit ook zelf echt, dus het had uit kunnen komen. Sommige mensen hadden ook voorraden op kunnen slaan voor alle zekerheid of omdat ze dachten dat de regering het niet allemaal in de hand had. Ik vind het echt een heel leuk boek. Ik heb ook alle andere delen van die serie al gelezen en ik heb ze ook thuis staan. Ik vind de hele serie van de “Hoe overleef ik…” boeken heel goed. De personages worden ook ouder in de boeken. Francine Oomen, de auteur, laat de personages heel goed meegroeien in de boeken. Dit vind ik heel knap, want dat is heel moeilijk om te doen.

Ik heb op de site van Francine Oomen zien staan dat het gemiddelde cijfer voor dit boek een 9,1 is. Ik ben het daar helemaal mee eens.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen