Boekverslag : Yvonne Keuls - Jan Rap En Z'n Maat
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2318 woorden.

Jan Rap en z’n maat

Yvonne Keuls

Baarn 1984



Samenvatting:



Als je dit boek begint te lezen denk je dat het een documentaire is maar dat is het niet. Het is wel gebaseerd op ware gebeurtenissen die zich hebben afgespeeld in een opvanghuis en daarbuiten. Het is een soort dagboek van Yvonne dat begint op 1 december tot 18 maart.

Het gaat over een nieuw opgericht opvangtehuis voor jongeren.

Het boek gaat over jongeren die in het opvanghuis terecht komen met hun problemen. Iedereen heeft wel zijn eigen grote probleem.Sommige hebben zelfmoord acties gepleegd, zijn verslaafd aan drugs of zijn eens verkracht. In het verhaal word duidelijk gemaakt dat ze van die problemen willen afkomen.

Als ze in het huis willen gaan wonen moeten ze eerst een verhaal vertellen va wat ze allemaal hebben meegemaakt.Het is een soort interview.En die zijn niet allemaal aangenaam.



In het begin van het verhaal komen we een jongen tegen die Joop heet. Hij ligt in het ziekenhuis omdat hij voor de tweede keer zelfmoord wou plegen. Yvonne bezoekt hem regelmatig. Als hij uit het ziekenhuis komt wil hij direct naar het opvanghuis.

Dan komt Janneke binnen.Ze is zwanger en mishandeld door haar vriend Ben.

Als Janneke in het huis is vertelt ze de leiders dat ze bang is voor ben omdat zij een abortus wil en hij niet. Als Ben erachter komt dat Janneke in het huis is gaat hij er naar toe om haar te halen. Als hij daar is krijgen ze ruzie. Ben had afgesproken met de hulpverleners dat hij haar een dag met rust zou laten.

Nadat Janneke naar een arts is geweest en Koen,een hulpverlener, met Ben heeft gepraat gaan ze samen weg en houden ze het kind.

Bij de volgende dienst blijk Gemma en Charrie te zijn gekomen.

Voor Gemma hebben ze meteen al een huis gevonden.Ze mag bij een hondentrimmer gaan wonen.De volgende dag staat ze al voor de deur van de opvanghuis. Het huis waar ze haar hadden geplaatst bleek een bordeel te zijn.

Charrie is een jongen die is gevlucht uit een tehuis. Hij is heel erg bang voor de politie.s’Nachts kan hij bijna niet slapen en hij denkt altijd terug aan zijn echte vader die hij heel erg mocht en hij zocht hem altijd op in het tehuis.

Na twee dagen heeft Yvonne nachtdienst en ze hoort dat er twee nieuwe mensen bijkomen.Lenny en Klaasje.

In het interview vertelt Klaasje aan Yvonne dat hij altijd gedwongen werd door zijn pleegmoeder om shag te eten. Daardoor werd zijn maag leeggepompt.

Lenny levert nogal wat problemen op.Ze is helemaal gek in haar hoofd en ze is gevlucht uit een psychiatrische inrichting. Een aantal hulpverleners hebben een er een groot probleem mee en willen dat ze terug gaat naar de psychiatrische inrichting .In de vergadering van de hulpverleners wordt besloten dat Ina een week lang voor Lenny gaat zorgen.

Pieter komt binnen.Hij is een jongen die veel steelt. Maar hij wil ermee stoppen en graag zijn leven verbeteren.In het begin lukt dat niet omdat hij zijn praktijkjes ook tijdens zijn verblijf in het tehuis doet maar hij stopt daar mee en gaat normaal doen.

Op een dag komt Joop uit het ziekenhuis en gaat in het opvanghuis wonen. Bij zijn aankomst komen er twee mensen bij. Ali en Derek.

Ali is een meisje van 16 die heel erg graag zelfstandig wil worden.Ze doet altijd fel en agressief tegen iedereen en iedereen denkt dan ook dat ze niemand nodig heeft en dat alles haar koud laat. Maar van binnen is ze bang en wil liefde.



Derek is een overdreven homofiel.Hij lijkt meer op een vrouw dan een man.En hij praat altijd over zijn vriendjes.Maar niemand in het huis wil zich met hem bemoeien want hij praat teveel en doet te overdreven.Zelfs de hulpverleners willen eigenlijk niks met hem te maken hebben.

Er word aan Gemma duidelijk gemaakt dat ze therapie nodig heeft om beter met mensen te kunnen omgaan.Dus ze gaat een tijdje weg.Ook Derek gaat weg. Hij gaat als een “escortboy” bij twee mannen in huis wonen die al heel erg oud zijn. Een paar dagen later staat hij voor de stoep want die twee mannen wouden teveel seks.

Charrie mag bij een manege gaan werken.Hij vindt dat leuk omdat het aan zijn vader laat denken.Zijn vader had een manege in Duitsland en daardoor.



Opeens komt er een idee van het witte-huizenplan. Een huis met kamers voor de kinderen die nergens meer heen kunnen. Ze gaan daar wonen onder de begeleiding van studenten sociologie.Lenny,Klaasje,Pieter,Joop en Ali gaan daar wonen.



Dan komen Laura en Maaike. Zij zijn thuis weggelopen doordat hun vader misbruik van ze maakte. Maaike heeft abortus gehad en daardoor problemen met haar Surinaamse ex-vriend. Laura gaat in huis bij een lerares. Maaike blijft in het opvanghuis om rustig te kunnen studeren.Ze wil graag haar HAVO halen.



Er komt nog een jongen bij die Nico heet.Hij wordt door de maatschappelijk werker gebracht.Zijn moeder is overleden en met zijn vader had hij teveel ruzie om nog bij hem te blijven wonen.

Lenny kan ik een bejaardenhuis gaan werken, voor Derek is een opleiding gevonden, en Ali en Klaasje hebben ook werk.



Dan komen Hannes en Hanneke. Ze kunnen geen seconde zonder elkaar. Hanneke is zwanger. Ze zijn gevlucht door de bemoeizucht van Hanneke’s ouders. Ze zijn bang dat de ouders veel te veel invloed zullen hebben.



Er komen nog twee jongens bij Arnold en Louis.Arnold heeft een zelfmoordpoging gedaan.Hij houdt het niet lang vol in het huis en gaat terug naar zijn vriendin.

Louis is erg sterk en kan het hele huis slopen als hij boos is.Hij heeft heel erg vaak last van driftaanvallen.Als het een keer heel erg uit de hand gaat moet hij naar een crisis centrum en gaat de opvanghuis voor een week dicht omdat er teveel problemen zijn en de hulpverleners hebben even adem nodig om weer bij te komen.De mensen worden allemaal ergens ondergebracht.

Gemma zou net die week naar het huis komen en het boek eindigt dan ook dat Yvonne haar opwacht en Gemma erg teleurgesteld en boos is.



Dit alles wat ik heb geschreven word door de ogen van Yvonne vertelt en geschreven.

Ik kon deze samenvatting niet kleiner schrijven want ik moest elke gebeurtenis opschrijven want anders is het verhaal niet duidelijk genoeg.



Analyse van de tekst



Personages:
Eerst beschrijf ik de hulpverleners/begeleiders.



-Verteller zelf, Yvonne, heeft drie kinderen en heeft geen diploma’s.

-Bas,sociaal werker, 4jaar en is coördinator

-Klaas, onderhoudsman en heeft zelf ook in allerlei kindertehuizen gezeten.

-Tymen,26 jaar en socioloog

- Ruud, drugspecialist, was vroeger ook gebruiker, hij kan na een tijdje het werk niet meer aan en gaat zelf ook weer gebruiken. Hij wordt ontslagen en alleen nog als extern deskundige geraadpleegd.

- Rem, studeert psychologie

-Tim, 40jaar maatschappelijk werker

- Koen, meester in de rechten

- Elly, net klaar op de sociale academie

- Chiel, de kok

- Lissy, de verpleegster

- Anke is er voor de administratie

- Ina heeft kinderrecht gestudeerd

- Dokter Margriet, zij onderzoekt de cliënten en stuurt ze eventueel door. Aan haar is het boek opgedragen.



Beschrijving cliënten:





Joop: Na vele pleeggezinnen en tehuizen, twee mislukte zelfmoordpogingen is hij in het opvanghuis terechtgekomen met een tijdelijk verlamt aan een arm. Hij doet ontzettend zijn best om zijn arm weer te kunnen bewegen maar als hem dat is gelukt ziet hij het niet meer zitten en voelt zich nutteloos. Hij is erg verbonden met de ikpersoon, Yvonne. Hij is 22 jaar oud.



Janneke: Is na mishandelingen van haar vriend in het opvanghuis terechtgekomen om 'even op adem te komen'. Ze is zwanger van haar vriend maar weet niet of ze het wil houden. Na een tijdje gaat ze toch met Ben mee terug. Zij is met niemand echt verbonden maar heeft wel het meest gepraat met Yvonne.



Gemma: Vrolijke, aanwezige meid die moeite heeft om met mensen om te gaan. Heeft al veel tehuizen afgewerkt en is pijngedaan omdat haar moeder niets van zich heeft laten horen en ze niemand echt kon vertrouwen. Zij vertrouwt Yvonne het meest.



Charrie: Is een 16-jarige jongen die door zijn moeder is afgestaan en daardoor in verschillende tehuizen terecht is gekomen. Zijn moeder wil hem terug maar zijn stiefvader niet. Hij stottert veel en vindt het moeilijk om iemand te vertrouwen, hij wil graag iets met paarden doen. Hij is erg gehecht aan Tim, Yvonne en Gemma.



Klaasje: Is na vele tehuizen en pleeggezinnen bij een vrouw terechtgekomen die hem op het laatst niet meer aan kon en mishandelde door hem te slaan en een pakje shag op te laten eten. Hij heeft soms last van woedeaanvallen en wil graag metselaar worden. Hij is 16 jaar oud.



Lenny: Is 26 jaar oud en na problemen thuis 2 jaar geleden in een inrichting geplaatst. Daar is ze vaak gestraft en meer doorgedraaid. Ze heeft drugs gebruikt en loopt met zelfmoordplannen. Ze hangt erg aan Ina en Klaasje. Ze heeft last van hysterische aanvallen.



Pieter Juweel: Is een 22-jarige jongen die veel steelt en ook veel kindertehuizen versleten. Een tijd gezworven over straat en deed soms wat aan drugs. Hij is erg gehecht aan



Derek: Is een beetje aandachtzieke homofiel die niet goed thuis werd geaccepteerd. Was verslaafd aan de drank en wil graag erkenning van iedereen. Hij is snel op 'z'n teentjes getrapt'. Hij is niet aan een speciaal iemand gehecht maar kan wel goed praten met Yvonne.



Ali: Is een 16-jarig meisje dat weggelopen uit een kindertehuis. Ze reageert erg agressief. Ze is erg gehecht aan Chiel. En ze kan er absoluut niet tegen als ze opgesloten wordt.



Laura & Maaike: Zijn twee zusjes van 18 en 17 jaar oud. Zijn weggelopen van huis omdat de situatie met de vader niet meer te houden was. Laura wil haar studie graag afmaken en dan met Maaike op zichzelf gaan wonen. Maaike heeft een abortus gehad en is bang dat haar Surinaamse ex-vriend haar komt opzoeken en haar wat aandoet.



Nico: Is een 18-jarige jongen die niet kan hebben dat zijn vader na de dood van zijn moeder naar de hoeren gaat. Hij is snel boos en dreigt dan met van alles en nog wat. Hij is niet erg gehecht aan iemand speciaal.



Hannes & Hanneke: Zijn een stel van 18 en 16 jaar oud. Hanneke is zwanger en ze zijn weggelopen omdat er te veel druk van Hannekes ouders op hun stond. Hannes doet het woord en Hanneke loopt een beetje aan zijn hand rond.



Arnold: Is een jongen uit Den Haag die na een zelfmoordpoging door het JAC is doorgestuurd naar het opvangcentrum. Hij kon namelijk niet terug naar zijn werk en vrienden. Hij gaat veel om met Derek omdat hij zich aan Arnold opdringt.



Edje: Is een jongen van bijna 16 jaar oud die al diverse malen met de politie in aanraking is gekomen voor diefstal. Zijn moeder kon hem niet meer aan dus is naar een internaat gestuurd. Daar is hij weggelopen en zit een tijdje in het opvanghuis voor een 'afkoelingsperiode'.



Thomas: Is een 18-jarige jongen in de vijfde klas van het Atheneum en voelt zich verlaten door zijn ouders omdat ze zijn verhuisd naar het buitenland. Hij gebruikte drugs en voelde zich onbegrepen door zijn voogd. Hij is erg gehecht aan Bas.



Louis: Is een jongen van 19 jaar oud die is weggelopen van huis omdat hij niet met zijn moeder en oma kon opschieten. Hij is erg agressief en is al in een paar tehuizen en inrichtingen geweest. Hij vertrouwt Tim erg goed.



Ik kan me eigenlijk met niemand uit die boek identificeren.Omdat ik geen gek ben,niet aan de drugs zit en geen zelfmoordpoging heb gedaan.



Thema



De thema van dit boek vind ik ‘probleemkinderen die van hun problemen willen afkomen’. De opdracht vraag is als volgt: “Geef duidelijk met voorbeelden uit het boek en argumenten aan waarom je dat thema hebt gekozen’’

Ik kan voor deze vraag eigenlijk geen antwoord geven want de “voorbeeld” is eigenlijk het hele verhaal.



Vertelsituatie



Het verhaal is geschreven in een dagboekvorm. De schrijfster van het boek, Yvonne Keuls, is steeds aan het woord. Zij verteld in verslagen wat er iedere dag gebeurd is.



Vb: Mijn kamer moet ik delen met Rem en Ruud. We wisselen elkaar af in dienst , zodat we er nooit samen zijn. We hebben alle drie ons eigen bureau en een eigen afdeling voor paperassen.



Geschreven 1december, pagina 7, de eerste 2 zinnen van Yvonne Keuls.



Ruimte



Bijna alle gebeurtenissen spelen zich af in het opvangtehuis behalve als Yvonne en Gemma kerstinkopen gaan doen in een winkel en als Yvonne en Gemma Joop gaan opzoeken in het ziekenhuis. Het speelt zich dus vooral in de opvangtehuis af.



Mening



Toen ik de voorkant van het boek zag en de titel las dacht ik waar gaat dit nou weer over.Maar toen ik de achterkant las kwam ik tot ontdekking dat dit wel mijn stijl was.Ik hou van biografieën en ook van documentaire. Maar dit lijkt een beetje op een documentaire.Ik had nog nooit van dit boek gehoord.

Wat ik van dit boek heb geleerd is dat de hulpverleners heel veel moeten doorstaan.Ze hebben veel energie nodig en tijd.

Ik kon me heel goed in de personen verplaatsten want was niet heel erg veel wat ze vertelde over die mensen.Gemma sprak me het meest aan want wat zij heeft meegemaakt is heelerg hard. Ze was op haar 7de en haar 13de verkracht en ze geniet nog steeds van het leven.Ik heb heel erg veel respect voor haar.Als iemand haar zou ontmoeten dan zou je wel wat van haar kunnen leren.

Welke gebeurtenis mij het meest aansprak was dat van Joop.Hij was verlamd aan zijn hand geraakt door een zelfmoordpoging en dus kon hij zijn linker hand niet gebruiken.Maar hij deed alles om het te laten bewegen en er kwam ook resultaat.

Het boek heeft een open einde want je weet niet of ze de opvangtehuis voor altijd sluiten of nog openen. Ik vond het een heel erg raar einde.

De taalgebruik van de schrijver was normaal taal gebruik wat alle mensen praten.Kenmerkend voor dit boek zijn de vele mono- en dialogen. Met name Derek en Gemma ratelen aan een stuk door. Het verhaal is geschreven in een dagboekvorm, waardoor het boek veel uit citaten bestaat.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen