Boekverslag : Jan Wolkers - Brandende Liefde
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1116 woorden.

De hoofdpersoon

In Mijn verslag noem ik hem ‘schilder’ . Hij heeft wellicht een Aantrekkelijk uiterlijk en is stapel gek op Anna. Hij is de grootste inspiratiebron voor zijn schilderwerken.

Hij volgt Franse les bij Mademoiselle Bonnema en in ruil daarvoor doet hij klusjes voor haar. Dit doet hij ook o.a. om een studiebeurs te krijgen. Maar na 10 jaar is hij nog steeds schilder van stillevens.De andere belangrijke hoofdpersonen en hun relaties.

Anna: Zij is de grootste inspiratiebron voor hem. Ze is onbereikbaar voor hem, getrouwd maar houd ervan als er naar haar wordt gekeken, maar ze blijft haar man trouw. Ze heeft oranjeblonde haren, ze gaat zo uit de kleren voor de kunst maar wil dan niet ongewenst aangeraakt worden.Mademoiselle Bonnema: Ze geeft hem Franse les. Ze is bang voor inbrekers. Ze is een dikke lelijke oude vrijgezellin. Ze is té Zuinig en heeft een ijzig koud karakter. Ze is altijd alleen maar bezig met Frans, zelfs als hij haar aan het schilderen is, is ze nog bezig met hem te overhoren van Frans.Oude Bonnema: De vader van Mademoiselle Bonnema. Hij Zorgt voor oude Bonnema en in ruil daarvoor mag hij in het souterrain wonen. Oude Bonnema is een beroemde chirurg geweest in zijn tijd. Hij lijdt aan Parkinson en maakt daarom vreemde bewegingen.Zijn vriend: ‘van Gogh-baard’wordt hij genoemd. Heeft een grof uiterlijk en is een schaap in wolfskleren. Zijn uitspraken zijn altijd erotiekgetint en Hij slijmt bij Mademoiselle Bonnema. Later kotst hij als hij de dode oude Bonnema ziet.De violist: De man van Anna. Een niets zeggende man.Belangrijkste gebeurtenissen

De ‘ik-figuur’ krijgt een rouwkaart in de bus waarop staat dat Mademoiselle Bonnema dood is. Schilder heeft haar al 10 jaar niet meer gezien, maar had haar vanuit Parijs nog een kaart gestuurd. Ze had hem een witte kan nagelaten.

Schilder studeerde 10 jaar geleden in Amsterdam voor beeldende kunsten, van Bonnema kregen ze gratis Franse les, om meer kans te maken op de studiebeurs. In ruil voor de lessen moesten ze klusjes op knappen voor de ongehuwde Bonnema, die voor haar 96 jarige vader zorgen die op de bovenste verdieping van haar woning woonde. Haar vader leed aan de ziekte van Parkinson.

Op de eerste verdieping woonde Lodewijk Laman, een violist, en zijn knappe vrouw Anna. Maar tijdens de lessen Frans die schilder krijgt is hij meer bezig met de, voor hem, onbereikbare Anna.

Na een tijdje lukt het schilder haar schoen uit te krijgen, en daarna mag hij haar zelfs een paar keer schilderen. Na een tijdje wil hij haar naakt schilderen. Zij legt hem aan de ketting, waardoor hij zich zeer ongemakkelijk door voelt. Als zij hem heeft losgemaakt, staat hij ineens bloot in haar keuken, waarna zij hem hardhandig aftrekt boven de gootsteen.

Met Sinterklaas geeft Mademoiselle Bonnema hem een vest, dat hij verschrikkelijk lelijk vindt. Mademoiselle Bonnema durfde met het vest niet bij Anna aan te komen, hij legde het vest over de trapleuning heen waarna oude Bonnema er met het vest vandoor ging en hem niet meer terug wilde geven. De les Frans die daarna volgde gaf Mademoiselle het vest woedend terug.

Mademoiselle was bang voor inbrekers, daarom moesten haar leerlingen regelmatig de zolder inspecteren of er geen inbrekers waren. Daar kwam schilder een mooie witte vaas tegen die hij wilde gebruiken voor zijn stillevens maar dat vond Mademoiselle Bonnema niet goed.

De oude Bonnema werd steeds zieker. Schilder moest nu voortaan voor oude Bonnema gaan zorgen. In ruil daarvoor mocht hij in het souterrain wonen. Om het contact wat makkelijker te maken, gaf hij oude Bonnema zijn (lelijke) vest, die hij graag wilde hebben. Ook beloofde hij dat, als hij gewassen zou zijn, Anna zou komen.

Toen kwam hij op het idee om Anna samen met de oude Bonnema te gaan schilderen. Later had hij de studiebeurs om in Parijs te gaan studeren maar dat stelde hij nog even uit. Hij kreeg wel, als nog, de witte vaas. Die hij gebruikte om in te plassen omdat hij niet naar de wc mocht ‘s nacht omdat Mademoiselle Bonnema dan bang zou zijn dat er inbrekers zouden zijn. Omdat Mademoiselle Bonnema ook Frans gaf aan een groepje oude dames, omdat ze dit al 25 jaar deed, moest hij van hun voor Mademoiselle Bonnema een portret van haar maken. Dat deed hij met tegenzin. Op de verjaardag gaf hij Mademoiselle Bonnema Lychnis, Een plantensoort die in de volksmond ‘Brandende Liefde’ wordt genoemd.

Anna is in verwachting, en nu komt hij op het idee om Anna samen met de oude Bonnema te gaan schilderen, maar voor dat hij begon met schilderen stierf de oude Bonnema. Hij vertelt Anna niks over de dood van Bonnema, en probeert hen toch te tekenen. Als hij Anna vanwege de zenuwen snel wegstuurde wilde daarna zijn vriend de oude Bonnema naakt schilderen, maar hij moest kotsen.

Als hij de hoogzwangere Anna voor de laatste keer wil schilderen moet ze opeens bevallen. Ze krijgt een meisje. Dan komt Mademoiselle Bonnema ineens hysterisch binnen dat ze hier niet kunnen blijven en dat ze weg moet. Dan slaat hij haar voor haar kop met een schilderij.

Toen hij weer in Nederland was en hij naar de begrafenis van Mademoiselle Bonnema ging, belde hij Anna op of ze mee wilde, zij was inmiddels 45 had een dochter van 10 en haar man was en 2 jaar geleden vandoor gegaan met een violiste. Zijn vriend hield nog een schijnheilige grafrede en kreeg van hem zijn vest waar zijn vriend daarna erg blij mee was.

Anna kleedde zich nog één keer uit in het souterrain, hij vond haar nu nóg mooier dan voorheen. Daarna kleden ze zich weer aan en gingen ze samen weg.Verandering in het leven van de hoofdpersoon:

Hoewel hij een studiebeurs heeft, blijft hij hangen in zijn stillevens, aan het eind van het verhaal is iedereen, in de 10 jaar, verandert. Mademoiselle Bonnema is dood, Anna is gescheiden en heeft een dochter en zijn ‘vriend’, van wat er nog van de vriendschap over is, heeft een eigen schilderfabriek en is heel zelfingenomen geworden.Plaats van gebeurtenissen:

Alles speelt zich voornamelijk af in het huis van Mademoiselle Bonnema. In haar kamer, in het souterrain, in het huis van Anna, en op de kamer van oude BonnemaTijd waarin het verhaal zich afspeelt:

Het grootste deel van het verhaal speelt zich af in de jaren ‘50Eerste persoonlijke reactie:

De schrijver neemt geen blad voor de mond. Een leuk verhaal om te lezen vanwege de verschillende personages die erin voorkomen. Een half dode Professor Bonnema die uiteindelijk ook sterft, de vriend van Schilder, een oversekst type. De Jonge frisse en tevens sexy dame van de eerste verdieping(Anna), de saaie en stugge Mademoiselle Bonnema en de schilder, die achter Anna aan zit.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen