Boekverslag : Carry Slee - Bikkels
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1568 woorden.

Zakelijke gegevens.

1.Wat is de titel van het boek?

De titel van het boek is bikkels, omdat het verhaal over racisten gaat een kinderen die daar tegen strijden ook op hun school.



2.Wat is de naam van de schrijver of schrijfster?

De naam van de schrijfster is Carry Slee.



3.Wat voor soort boek is dit?

Dramatisch roman.



4.Is het boek een C of B boek?

Dit is een C boek.



5.Waarneer is dit boek uitgegeven?

Dit boek is in 1999 uitgegeven.



6.Hoeveel bladzijdes heeft het boek?

Het boek heeft 94 bladzijdes in totaal.



7.Welke uitgeverij heeft het boek?

De uitgeverij van dit boek is Van Holkema & Waterdorf.



8.Leg uit hoe de voorkant van dit boek eruit ziet.

Op de voorkant van het boek staan 6 personen dat zijn kinderen uit groep zeven. Dit zijn voornamelijk buitenlandse kinderen. Op de achtergrond zie je het snoepwinkeltje van een racist. (Die kinderen hadden een actie gevoerd en pamfletten uitgedeeld op hun school om niet naar dat winkeltje te gaan. Ze hebben later op het ruit van het winkeltje in het rood racist geschreven. Dit zie je ook op de voorkant van het boek). alle kinderen op de voorkant kijken allemaal een beetje stoer. De titel is in het rood opgedrukt.



Samenvatting van de gebeurtenissen.

Het boek “Bikkels” gaat over Murat, een jongen van ongeveer 10 jaar oud, die wordt gediscrimineerd. Dit gebeurt doordat er op de toneelclub een jongen is die hem constant bedreigd. Hij doet dit door dingen te zeggen tegen Murat of hem briefjes op zijn fiets achter te laten.

Murat lost dit op door op een dag als hij weer bij de toneelclub is een voorbeeld te geven van discriminatie waardoor eigenlijk een beetje zijn probleem naar buiten komt. Hij durfde dit namelijk tegen niemand te vertellen.

Als Murat het voorbeeld gegeven heeft hebben de andere kinderen het door en durven ze iets te zeggen van het discrimineren. Daardoor loopt Dave(degene die discrimineert) boos weg maar Murat wil hem een tweede kans geven om hem te laten zien dat het niet zo moeilijk is om met buitenlanders om te gaan. Dit is uiteindelijk ook succesvol en Murat en Dave kunnen gewoon samen acteren. Murat kreeg ook nog de hoofdrol voor het toneelstuk.

Ook is er in het verhaal een man die buitenlanders discrimineert, deze man is de eigenaar van het snoepwinkeltje tegenover de basisschool. De man doet dit door alleen de Nederlandse kinderen te helpen in zijn winkel en dus net te doen alsof hij de buitenlandse kinderen niet ziet staan. Murat, Katja, Guido, Jennifer, Mohamed en Doris zijn het hier totaal niet mee eens en willen een protest actie op touw zetten.

Ze doen dit door allemaal affiches uit te delen in en rond de school zodat niemand meer snoep gaat halen bij het snoepwinkeltje. Deze actie slaat zo aan waardoor er niemand meer in het winkeltje komt en zelfs komt het groepje inclusief hun klas in de krant voor hun actie!

Als laatste is er in het verhaal nog een ander probleem. De kinderen horen als ze ergens langslopen een hond janken en als ze vervolgens gaan kijken waar het gejank vandaan komt blijkt het van een hond te zijn die niet goed verzorgd wordt. Hier kan Katja niet tegen en zij wil dan ook de hond graag redden. Dus besluiten de kinderen om te proberen de hond te redden.

Dit doen ze door voor dierenbescherming te spelen en de man(Meneer Boendemakers) op te bellen en van hem te eisen dat hij de hond afstaat. Als Meneer Boendemakers vervolgens naar de dierenbescherming toe belt omdat hij het toch niet helemaal vertrouwd komt hij erachter dat het geen echte telefoontjes waren.

Dus besluit Meneer Boendemakers om de hond te verkopen door een briefje bij de supermarkt op te hangen. Omdat Guido altijd bij de supermarkt gaat kijken bij de briefjes of er nog een drumstel te koop is, ziet hij op een gegeven moment dat de hond te koop staat en laat het briefje zien aan Katja. Hierdoor wordt ze verdrietig en rent ze weg.

Murat komt vervolgens in het verhaal op een gegeven moment thuis waar hij de moeder van Katja aan de telefoon krijgt die hem vraagt of hij weet waar Katja is waarop hij het hele verhaal verteld. Hierop besluit de moeder van Katja om de hond te kopen en Katja te verrassen voor haar verjaardag. Als op de dag van Katja’s verjaardag, Katja aan Murat vraagt of hij nog even meegaat naar Katja’s huis gaat Murat mee en krijgt Katja haar cadeau.

Als de twee vervolgens even later bij de hond zitten (die nog slaapt van de narcose) vraagt Katja aan Murat verkering. Murat zegt Ja(want hij heeft nog niet gedurfd te vertellen dat hij al een hele tijd verliefd is op Katja) en op het moment dat Katja en Murat elkaar willen zoenen wordt de hond wakker.

Waarop Katja zegt en ik citeer: “Hij mag heus wel zien hoe wij zoenen want dat zal hij vast nog wel vaker zien” waarop ze Murat in zijn buik prikt waarop ze zegt: “Als jij tenminste niet hoeft te softballen” maar waar deze opmerking op slaat moet je maar lezen in het boek.



Hoofd- en bijpersonen.

1.Wie is de hoofdpersoon?

De hoofdpersoon is Murat.



2.Wat zijn de belangrijke bijpersonen?(maximaal 8)

1.Katja

2.Meneer Boendemaker

3.Guido

4.Dorus

5.Meester Sjoerd

6.Jennifer

7.Lucien

8.Dave



3.Geef bij de hoofdpersoon uiterlijke- en karakteristieke kenmerken.

Uiterlijke kenmerken:

Murat is een Turkse jongen met donker haar, bruine ogen en een lichtgetinte huidskleur.



Karakteristieke kenmerken:

Hij is behulpzaam aardig en bezorgd. hij helpt mensen vaak en is erg aardig zoals bijvoorbeeld bij het gedeelte dat Katja die hond zo graag wou helpen toen heeft hij ook dingen geprobeerd en gedaan om haar te helpen.



4.Geef een korte beschrijving over de bijpersonen.

1.Katja: Katja is een Nederlands meisje met donker haar, blauwe ogen en een blanke huidskleur. Zij is ook behulpzaam, aardig en bezorgd. Ze wou de hond heel graag helpen en wou de groep helpen door affiches uit te delen zodat niemand meer naar de snoepwinkel zou gaan om snoep te kopen.



2.Meneer Boendemaker: zijn uiterlijk staat niet in het boek beschreven omdat de kinderen hem zelf ook niet hebben gezien maar van zijn innerlijk kom je wel wat te weten door hoe hij handelt. Die kenmerken zijn: egoïstisch en eigenwijs. Hij gaf niks om de hond en wou de hond niet meteen verkopen en deed heel erg moeilijk.



3.Guido: Zit bij Murat en Katja in de klas.

Hij is een beetje agressief en heeft altijd zijn eigen mening.



4.Dorus: Zit in dezelfde klas.

Hij is heel slim en bedenkt altijd goede plannen.



5.Meester Sjoerd: Geeft les aan groep 7 (hun klas).

Hij helpt ze erg goed en is erg behulpzaam.



6.Jennifer: Een Turks meisje wat ook in groep 7 zit.

Zei is heel brutaal en heeft bijna overal lak aan.



7.Lucien: Geeft les aan de toneelschool.

Zij ziet wat er gebeurd en probeert murat te helpen..



8.Dave: Zit bij Murat op de toneelschool en pest en discrimineert hem maar sluit uiteindelijk vriendschap met Murat.



De tijd.

1.In welk jaartal speelt het varhaal zich af?

Het verhaal speelt zich af in het heden. Er zijn in deze tijd veel allochtonen en niet iedereen is het ermee eens dat ze hier wonen en sommige discrimineren ze daarom ook (net zoals Dave). Er zijn ook moderne spullen die worden gebruikt zoals een computer, tv enz. die ze jaren geleden nog niet hadden. Aan de hand daarvan kun je ook zien dat het verhaal zich rond deze tijd afspeelt.



2.Hoelang duurt het verhaal?

Een paar maanden.



Informatie over de schrijver.

Carry Slee werd geboren in Amsterdam. Toen ze nog niet kon schrijven, bedacht ze verhaaltjes voor haar knuffelbeesten. Ze zette haar knuffelbeesten in een kring en las voor uit eigen werk. Op de lagere school had ze een schrift waarin ze korte verhalen en gedichten schreef. Later gaf ze dramalessen in het middelbaar onderwijs. Het kwam toen goed uit dat ze al veel geschreven had, want samen met haar leerlingen bedacht ze verhalen en maakte er toneelstukken van. Die werden, vaak met veel succes, opgevoerd door de leerlingen. Carry heeft twee dochters, Nadja(1980) en Masja(1983), die haar grootste inspiratiebron vormen. Carry schrijft voor kinderen van alle leeftijden. Soms over dingen die echt gebeurd zijn; soms zijn de verhalen verzonnen. De situaties zijn heel herkenbaar en de lezer leeft echt met de hoofdpersoon mee. Haar boeken zijn altijd spannend en zo geschreven dat je ze in één keer uit wilt lezen. Carry Slee schrijft ook over moeilijke onderwerpen. Maar door haar humoristische en luchtige stijl worden haar boeken nooit te zwaar. Ze schrijft eerlijk over het feit dat ouders twijfelen en niet altijd op iedere vraag een antwoord weten. Zo probeert ze kinderen te leren om problemen op een creatieve en fantasierijke manier op te lossen.



Ruimte

Op welke plaatsen speelt dit verhaal?

Het verhaal speelt zich af in een stad. Het verhaal speelt

zich ook af op een school, theater en bij mensen thuis.



Mijn mening over het boek.

Mijn mening van dit boek is dat ik het een heel leuk maar ook best zielig verhaal vind. Ik vind het stukje dat Murat voor het eerst naar de toneelclub gaat en daar meteen word gewaarschuwd door Dave om de volgende keer niet meer te komen naar de toneelclub zielig, omdat Murat daar word gediscrimineerd alleen om zijn huidskleur. De afloop van het verhaal vind ik ook super leuk, want dan komt alles weer goed en krijgt Katja toch noch haar hondje en vraagt Katja, Murat verkering en Murat zegt ja, want hij was al vanaf het begin verliefd op Katja. Ik vind dit boek zo leuk dat ik er niks meer over te zegen heb.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen